তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখো অপনা দেশ সিরিজকী মখাদা “দি মিস্তিকেল ত্রাইএঙ্গল – মহেশ্বর, মান্দু অমসুং ওমকারেশ্বর” হায়না মিংথোনবা ৪২শুবা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
20 JUL 2020 12:56PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়না জুলাই ১৮, ২০২০দা “দি মিস্তিকেল ত্রাইএঙ্গল – মহেশ্বর, মান্দু এন্দ ওমকারেশ্বর” হায়না মিংথোনবা দেখো অপনা দেশকী ৱেবিনার সিরিজ শিনখ্রে।
ইন্দোরগী ইনকম তেক্স কম্মিসর্নর কুমারি অশিমা গুপ্তা অমসুং সিঙ্গাপুরদা য়ুম্ফম ওইবা মার্কেতিং প্রোফেস্নেল, সরিতা অলুরকারনা লান্থোকখিবা ৱেবিনার অসিনা মিস্তিকেল ত্রাইঙ্গলগী মখাদা লৈরিবা ফজরবা লম থুংফমশিং অসি উৎখি অমসুং ভাবোকশিংদা মধ্য প্রদেশ স্তেৎকী ইং চিকপা পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইরবা ছুতিদা চৎপা য়ারবা মফমশিং মমিং ওইনা পল্লবদা হেশ্বর, মান্দু অমসুং ওমকারেশ্বর অসি খঙহল্লি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিজ অসি এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা ভারত্তা লৈরিবা মখল কয়ানা খুন্দাবা মফম অসি উৎনবা হোৎনবনি অমসুং মসিনা ভর্চ্যুএল প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী ৱাখল্লোন লেপ্পা লৈতনা শন্দোক্লি।
মিস্তিকেল ত্রাইএঙ্গল অসিগী অহানবা লম থুংফম ওইরিবা মহেশ্বর নত্রগা মহিশমতি অসি মধ্য প্রদেশকী ইং চিকপা পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইরিবা ইন্দোর সহরদগী কি.মি. ৯০ লাপ্পা লৈবা ইতিহাসকা শাগোন্নরিবা মরু ওইরিবা লম থুংফম অমনি। সহর অসিগী মমিং অসি লোর্দ শিবা/ মহেশ্বরাদগী লৌরগা থোনবনি, মসি রমায়ন অমসুং মহাভারত মহাকাব্যশিং অসিদা পল্লমখি। থৌরম লান্থোকইবশিংনা মহারানি রাজমাতা অহিল্যা দেবি হোলকরগী পুন্সি অমসুং মতমগী মতাংদা লিখি। সহর মচা অসি নর্মাদা তুরেলগী অৱাং থংবদা লৈ। মালহর রাও হোলকার III না কোনুং ইন্দোরদা হোংদোক্তিঙৈ মতমদা মফম অসি মরাধা হোলকারনা পল্লিঙৈ মতমদগী জনুৱারী ৬, ১৮১৮ ফাওবদা মালৱাগী কোনুং ওইরম্মি। তরানিপান শুবা চহিচাগী লোইশিল্লকপা শরুক্তা মহারানি রাজমাতা অহিল্যা দেবি হোলকরগী মতমদা মহেশ্বর অসিনা কোনুং ওইরম্মি। মহাক্না সহর অসিবু দলানশিং অমসুং মীয়ামগী ওইবা মফম কয়ানা লৈতেং হাপলম্মি অমসুং মফম অসিদা মহাক্কী কোনুং লোয়ননা লাইশঙ কয়া, লানবন অমা অমসুং তুরেলগী মপালগী ঘাতশিংগী লৈফম ওইরি।
মহারানি অসি মহাক্কী চমজবা মওংগীদমক খঙনরম্মি, রাজৱাদা নত্রগা নিংথৌগী ইমুং মনুংগী লৈফম ওইরিবা মহারানিনা মীয়ামগা উন্নফম ওইরিবা মথোল অনি ৱাংবা দলান অসিনা শাখি ওইরি। লম কোইবশিংনা মফম অসিদা লাকপদা মহারানিগা মরী লৈনবা পোৎশিংগী লৈবা থেংনগনি।
অহিলয়া দেবিনা লাই খুরুলম্বা মফম ওইরিবা অহিলয়েশ্বর তেম্পল, অহিলয়েশ্বর তেম্পলগী মনাক নকপদা লৈরিবা বিতথাল তেম্পল অসি আর্তি তৌনবা অমসুং আর্কিতেকচর য়েংনবা লমথুংফমশিং ওইরি। রাজমাতানা শারম্বা লাইশঙ ৯১ রোম লৈ।
নুমিৎ থোলকপা অমসুং নুমিৎ তারকপগী ফজবা অসি মহেশ্বরগী ঘাৎশিং অসিনা খ্বাইদগী য়েংবা নুংঙাইগদবা মফম ওইরি অমসুং লনবানগী মফম অসিনা অহিলয়া ঘাৎতা খ্বাইদগী ফজনা উবা ফংগনি। কনাগুম্বা মীওইনসু হী তোংদুনা চৎপা য়াগনি, নুমিৎ তাখ্রবা মতুং য়াচংলকপদা হী হোনবশিংনা নর্মদা তুরেলদা থাওমৈ থালি। লোর্দ শিভদা কত্থোক্লবা বনেশ্বর তেম্পল অসিনা মরু ওইবা নুমিৎ তারকপা মতমদা মহেশ্বরদা য়েংগদবা মরু ওইবা লাইশঙ অমনি। নর্মদা আর্তি অসি নর্মদা ঘাত্তা নুমিৎ তারকপদা পাঙথোকই।
অহিলয়া দেবিনা চাউখৎহল্লম্বা মরু ওইবা হীরম অমদি তেক্সতাইলসনা ওইরি, মহাক্না মতম অদুদা লৈরম্বা সারীশিংদগী তোপ তপ্পা সারীশিং শানবা সুরৎ অমসুং খা ভারত্তগী ফী শাবা হৈরবশিং কৌরমখি। মসিদা শীজিন্নরিবা ময়েকশিং অসি লনবনগী অর্কিতেকচর অমসুং নর্মদা তুরেলদগী পোক্লকপা ইথিলশিংদগী ওইখি। হায়রিবশিং অসি নিংথৌগী মীথুংলেনশিংদা খুদোল তমখি।
মহারানি রাজমাতা অহিল্যা দেবি হোলকর অসি কালাবু থম্মোয় শেংনা পামজবা মীওই অমনি। মহাক্না সারীশিংবু পামজৈ অমসুং ১৭৬০দা সুরৎকী মমিং লৈরবা ফী শাবশিং কৌদুনা মহাক্কী লমদম অসিদা অফবা ফী- নিংথৌগী ইমুংগীনি হায়বদা চান্না ফী শাহনখি। মরোমদোম পাঞ্জরম্বা লৈবাক অসিদা ফীশা-লোনশাগী কালা মরা চেৎনা লৈরম্মি অমসুং মসিনা হৌজিক মহেশ্বরিগী ফী অসি ওইহল্লিবনি। মমাংদা লংজমনা শারম্বা অদু – ১৯৫০গী মতমদগী মুগা শাবা হৌখি অমসুং অসুম তৌদুনা চৎনবি ওইরকখি। রেৱা সোসাইতী অসি ১৯৭৯দা হৌদোকখি, মসি মহেশ্বরগী ফীশাবশিংগী য়াইফ থৌরাংগী ওইবা নন প্রোফিৎ ওর্গনাইজেসন অমনি।
ওমকারেশ্বরদা লাই ৩৩ অমসুং পুক্নিং হুন্না ফজরবা শিব্লিং ১০৮ লৈ অমসুং মসি নর্মদাগী অৱাং থংবা তোর্বানদা লৈবা অমতা ঙাইরবা জ্যোতির্লিঙ্গা ওইরি। ওমকারেশ্বর অসি ইন্দোরদগী কি.মি. ৭৮ লাপ্পা মধ্য প্রদেশকী লাইফমলেন অমনি। ওমকারেশ্বর তেম্পলদা লাকপদা মমলেশ্বর তেম্পল চংলমদবা হায়বা অসি অৱাৎপা অমা ওইগনি। মফম অসিদা নুমিৎ খুদিংগী লোর্দ শিভনা পোথাবা লাকই হায়না থাজনৈ মরম অসিনা শয়ন আর্তি কৌবা অখন্নবা আর্তি অমা নুমিৎ খুদিংগী নুমিদাং পুং ৮:৩০দা পাঙথোকই অমসুং লোর্দ শিভ অমসুং লাইরেম্বী পার্বতিগীদমক দাইসকী মশানা অমা শিল্লি। সিধানথ তেম্পল অসি খ্বাইদগী ফজবা লাইশঙ অমনি ফজরবা লাইশঙ অসি য়েংনবা কনাগুম্বনা মতম কাইথোকোপা তঙাই ফদে।
মধ্য প্রদেশকী ধার জিলাদা লৈবা মান্দু অসি মান্দবগর, শাদিবাবাদ (সিতি ওফ জয়) হায়বা মমিংনসু খংনৈ। মসি ইন্দোরদগী কি.মি.৯৮মুক লাপ্পি অমসুং মিতর ৬৩৩ ঙম্বা মফম অমনি। মান্দুগী ফাওবগী খ্বাইদগী নকপা মফম অসি রত্লম (কি.মি. ১২৪) নি। মান্দুদা লৈবা লানবন অসি স্ক্যার কিলোমীতর ৪৭গী মফম অমদা শন্দোক্লি অমসুং লানবনগী ফক্লাং অসি কি.মি. ৬৪ ওইরি।
মান্দু অসি মরু ওইনা সুল্তান বাজ বাহাদুর অমসুং রানি রুপমতিগী নুংশি নুংওনগী মমিং চৎলি। নোংমা শা-তানবা চৎপদা বাজ বাহাদুরনা খংহৌদনা য়াও শেনবী অমা মহাক্কী মরুপশিংগা লোয়ননা শান্নদুনা ঈশৈ শক্তুনা লৈবা থেংনরম্মি। মহাক্কী পুক্নিং হুনা ফজবা অমসুং খোইথুম্লবা খোঞ্জেল অনিমক্না শুমহৎলদুনা মহাক্না রুপমতিবু মহাক্কী কোনুংদা তুং ইলক্নবা হায়জরম্মি। মহাক্না কোনুংদা মহাক্কী নুংশিজরবা অমসুং ইকায়খুম্নরবা তুরেল নর্মদা উবা ফংবা মফম অমদা লৈগনি হায়বা ফীভম অমদা রুপমতিনা মান্দুদা চৎপা য়ারম্মি। রুপমতিগী ফজবা অমসুং নুংশিরবা খোঞ্জেলগী মরমদা খংলবা মতুংদা মুঘলশিংনা মান্দুদা লান্দানবা ৱারেপ লৌরম্মি অমসুং বজ বাহাদুর অমসুং রুপমতিবু খুদুম চল্লম্মি। মান্দু অসি লায়না মাথীবা পীখি অমসুং মুঘল লান্মীশিংনা লানবন তম্না চংশিল্লকপদা খুদুম চন্দনবা রুপমতিনা মথন্তা হু থম্তুনা শিজখি।
১৬শুবা চহিচাদা শখিবা বাজ বাহাদুরগী পেলেস অসি অচৌবা হোলশিং অৱাংবা য়ুমথকশিংনা কোয়শিনবা মসিগী অচৌবা শুমাং থেলোংশিংগী মমিং চৎলি। মসি রুপমতিগী য়ুমগী মখাদা লৈ অমসুং য়ুম অসিদগী উবা ফংই।
রেৱা কুন্দ
রানি রুপমতিগী লৈফমদা ঈশিং পীনবগীদমক্তা বাজ বাহাদুরনা রিজর্বর অমা শখি। রিজর্বর অসি য়ুমগী মখাদা লৈবা মরমনা আর্কিতেকচ্যুল মার্বেল অমা ওইনা লৌই।
জহাজ মহল/শিপ পেলেস
খুৎশেমগী পাৎ অনিগী মরক্তা লৈরিবা মথোল অনিগী আর্কিতেকচ্যুল মার্বেল অসি ঈশিংদা তাওবা জহাজ অমগুম্না লৈবা মরম্না মমিং অসি থোল্লিবনি। সুল্তান ঘিয়াস-উদ-দিন-খালজিনা শাখিবা অসিনা সুল্তানগী হারেম অমা ওইনা শিজিন্নখি।
মসিগী অকোয়বদা কনাগুম্বনা চৎপা মতমদা পোহা, কাচোরি, বাফ্লানচিংবা মফমদুগী চীঞ্জাক চাদনা তোক্তে।
ৱেবিনার অসি লোয়শিল্লদুনা এদিস্নেল দিরেক্তর জেনেরেল রুপিন্দর ব্রারনা লম কোয়বগী মরুওইবা অমসুং মমল নায়দ্রবা হরাওবগী আৱা নুংঙায় অদু ফোঙদোকখি।
ৱেবিনারশিং অসিগী সেসনশিং অসি হৌজিক মখাদা পীরিবা লিঙ্কশিং অসিদা ফংগনি
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
ৱেবিনারশিং অসিগী সেসনশিং অসি ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মেদিয়া হেন্দলশিংদসু ফংগনি।
এক্সপ্লোরিং ভাইজাগ হায়না মিংথোনবা মথংগী ৱেবিনার ২০২০গী জুলাই ২৫গী অয়ুক্কী পুং ১১.০০দা পাংথোক্লগনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism conducts its 42nd webinar titled “The Mystical Triangle- Maheshwar, Mandu & Omkareshwar under DekhoApna Desh Series
20 JUL 2020 12:56PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism, Government of India’s DekhoApna Desh Webinar Series titled, “The Mystical Triangle- Maheshwar, Mandu & Omkareshwar” was organised on 18th July 2020.
Presented by Ms. Ashima Gupta, Commissioner of Income Tax, Indore and Sarita Alurkar, Singapore based marketing professional, the webinar showcased the richness of the destinations covered under the mystical triangle and acquainted the viewers with the serene, captivating getaways in State of Madhya Pradesh namely Maheshwar, Mandu & Omkareshwar.Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat and it is continuously spreading spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through virtual platform.
The first stop of the mystical triangle was Maheshwar or Mahishmati is one of serene and captivating destinations of Madhya Pradesh with historical significance which is 90 kms away from Indore city. The city got its name after Lord Shiva/ Maheshwara, it also finds a mention in the epics Ramayana and Mahabharatha. The presenters described in detail the life & times of Queen Rajmata Ahilya Devi Holkar. The Town lies on the north bank of the Narmada River. It was the capital of the Malwa during the Maratha Holkar reign till 6 January 1818, when the capital was shifted to Indore by Malhar Rao Holkar III. In the late eighteenth century, Maheshwar served as the capital of the great Maratha queen Rajmata Ahilya Devi Holkar. She embellished the city with many buildings and public works, and it is home to her palace, as well as numerous temples, a fort, and riverfront ghats.
The queen is also known for her simplicity, this is evident to present day through Rajwada or the Royal Residence where the queen used to meet her people, a two-storied building. Tourists can see and experience the then royal setup as the things related to queen.
Ahilyeshwar temple, where Ahilya devi used to offer prayers, Vitthal temple near Ahileshwar temple are must stop places for aarti and to admire architecture. There are around 91 temples that are built by the Rajmata.
Ghats in Maheshwar are the best places to see the beauty of sunrise and sunset and the fort complex can also be seen at its best from Ahilya ghat. One can also go on a boat ride, evenings after sunset boat men light small diyas as an offering to Narmada River. Baneshwar temple which is dedicated to Lord Shiva is one of the must-see temples of Maheshwar especially during sunsets. Narmada aarti is performed after sunset at Narmada ghat.
Textiles are another important aspect that is developed by Ahilya Devi, she invited master weavers from Surat and South India to weave sarees that are unique from the existing ones. The designs used on these are inspirations from fort architecture and Narmada river. These were gifted to royal guests.
Rajmata Ahilya Devi Holkar was a generous patron of the arts. She loved sarees and in 1760 sent for the famed weavers of Surat to enrich her kingdom with fine cloth - something worthy of the royal family. Under the princely state the weavers arts flourished and specialized into the present day Maheshwari cloth. Once an all cotton weave - in the 1950's silk started being used in the wrap and slowly became the norm.Rehwa Society was founded in 1979, is a non profit organisation working for the welfare of weavers of maheshwar.
Omkareshwar has 33 deities and 108 impressive shivling in divine form and this is the only Jyotirlingawhich is situated on the north bank of Narmada. Omkareshwar is a spiritual town in Madhya Pradesh, 78kms away from Indore. A visit to Omkareshwar temple is incomplete without visiting Mamleshwar temple. It is also believed that Lord Shiva comes here to rest everyday considering this a special aarti called Shayan aarti is performed everyday at 8:30pm in the evening and arrange game of dice for Lord Shiva and Goddess Parvathi. Siddhanth temple is the most beautiful temple one should definitely save their time to explore this divine temple.
Mandu located in Dhar district of State of Madhya Pradesh is also known by the name of Mandavgarh, Shadiabad (City of Joy). It is about 98km. away from Indore and at an elevation of 633 meters. Nearest Railway station for Mandu is Ratlam (124km.) TheFort in Mandu is spread over an area of 47 sq km and the fort wall is 64 kms.
Mandu is mainly known for the love story of Sultan Baz Bahadur and Rani Roopmati. Once out hunting,Baz Bahadur chanced upon a shepherdess frolicking and singing with her friends. Smitten by both her enchanting beauty and her melodious voice, he begged Roopmati to accompany him to his capital. Roopmatiagreed to go to Mandu on the condition that she would live in a palace within sight of her beloved and venerated river, Narmada. Thus was built the RewaKund at Mandu. On knowing about Roopmati’s beauty and sweet voice, Mughals decided to invade Manduand capture both Baz Bahadur and Roopmati. Manduwas easily defeated and when Mughal forces marched towards fort, Roopmati poisoned herself to avoid capture.
Baz Bahadur's Palace built in 16th-century is famous for its large courtyards encompassed by large halls and high terraces. It is situated below Roopmati's Pavilion and can be seen from the pavilion.
Rewa Kund
A reservoir constructed by Baz Bahadur for the purpose of supplying water to Rani Roopmati'sPavilion. The reservoir is situated below the pavilion and hence is considered an architectural marvel.
Jahaz Mahal/Ship Palace
Situated between two artificial lakes, this two-storied architectural marvel is so named as it appears as a ship floating in water. Built by Sultan Ghiyas-ud-din-Khalji, it served as a harem for the sultan.
One cannot afford to miss the local food like poha, kachori, bafla etc while travelling in this circuit.
Summing up the webinar Rupinder Brar, Additional Director General stressed the importance of travelling and experience the priceless joy.
The sessions of webinars are now available on the given links
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
The sessions of webinars are also available on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar titled Exploring Vizag is scheduled on 25th July 2020 at 11.00 am.