শেল-থুম কমিসন
য়ু.এল.বি.শিংনা লন-থুমগী খজনা লৌবগী মতাংদা ফাইনান্স কমিসন্না হাওসিং অমসুং অর্বান এফিয়ার্স মিনিস্ত্রীগা মীফম পাংথোকখ্রে
ম্যুনিসিপালিতীশিংদা শক্তি খাইদোকপা চাদা ৪ হেনগৎহন্নবা মিনিস্ত্রীনা খঙহনখ্রে
17 JUL 2020 5:33PM by PIB Imphal
অর্বান লোকেল বোদী(য়ু এল বি)শিংনা লন-থুমগী খজনা লৌবগী মতাংদা ঙসি ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসন্না হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সগী মিনিস্তর হরদিব সিংহ পুরিগা মীফম অমা পাংথোকখ্রে । ২০২০-২১গী ওইনা কমিসন্না লৌখিবা ৱারেপশিংগী মতুংইন্না প্রোপর্তি তেক্সগী ফ্লোর রেতকী মতাংদা রাজ্যশিংনা নোতিস থোকখিবা অমসুং মদুগী তুংদা প্রোপর্তি তেক্স খোমগৎপা হেনগৎলকপদগী রাজ্য মশাগী জি.দি.পি গ্রোথ রেত হেনগৎপগী মতাংদা মীফম অদুদা খন্নখি ।
হৌজিক কোবিদ-১ লাইচৎনা মরম ওইদুনা শেন-থুমগী ফিবম শোক্লিবা অসি য়েংলগা প্রোপর্তি তেক্স ফজনা খোমগৎনবা, পাক-শন্না মমল হন্থনা লৈবা-য়োনবা তৌরিবা, রেজিস্তার তৌবদা মপুং ফাদবা, থৌশিল মতিক চাদবা ময়াম অসি চুমথোক্নবা কমিসন্না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.এল.বিশিংদা মতেং পাংনবা খঙহনখি ।
প্রোপর্তি তেক্স লৌবগী মতাংদা য়ু.এল.বিশিংনা মাংজিল থাহন্নবা ফিবম অমা শেমগৎনবা মীফম অদুদা খন্নখি । মরি লৈনবা দেতাশিং খোমগৎপা, মমল লেপ্পা, খজনাগী চাং লেপ্পা, খজনা খোম্বগী থবকশিং য়ু.এল.বিশিংগী থৌদাং ওইহনবা হায়না মীফম অদুদা মরুওইনা খন্নখি ।
হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি দুর্গা সনকার মিশ্রানা ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসন্দা অকুপ্পা ৱাফমশিং থমখি অমসুং ২০২০-২০২১দগী ২০২৫-২০২৬ ফাওবগী ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসনগী রিপোর্ত শেম্নবা মিনিস্ত্রিগী অমুক শেদোক্লবা মেমোরেন্দম অমা পীশিনখি । শেন-থুম অমসুং শেন-থুমগী নত্তবা য়াওনা ৱারেপ কয়া মিনিস্ত্রিনা লৌখি ।
শেন-থুমগী নত্তবা ৱারেপশিংদা য়াওরি :
• প্রোপর্তি তেক্সকী তঙাইফদবা ফিবমশিং হোংবা ।
• নুংশিৎ মোৎহনবগী হৌরকফমশিং লাকশিন্নবা সহরশিংদা মতিক চাবা এয়র ক্বালিতি গ্রান্ত পীবা ।
• অমোৎপা লোইশিন্নবা অমসুং ঈশিং ফংহন্নবগী মতাংদা সহরশিংনা থবক পায়খৎনবা তাইদ গ্রান্তশিং পীবা ।
• কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা, মীয়ামগী হকশেলগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা তোখাইবা গ্রান্তশিং য়াওনা য়ু.এল.বিশিংদা সেন্ত্রেল তেক্সকী চাদা ৯.৪ পীবা ।
• থৌরাং তৌদুনা সহর শেমগৎপা, রিগুলেতোরি বোদিশিং লিংখৎপা, একাউন্তশিং ওদিৎ তৌবগী মতাংদা মখা তানা অহোংবশিং পুরকপা ।
• মীয়ামগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহন্নবা অমসুং খজনা খোমগৎপা হেনগৎহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সহর ৩৩৩১ য়াওনা সিতি ক্লস্তর ৮৬গী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা মতেং পাংবা ।
শেন-থুমগী মতাংদা মিনিস্ত্রিনা কমিসন্দা পীখৎখিবা ৱাফমশিংদা য়াওরি :
• মিউনিসিপালিতিশিংগী শেন-থুমগী ফিবমশিংদা অৱাৎপা লৈরিবশিং মেনখৎনবা গ্রান্তশিং পীবা অমসুং মিউনিসিপালিতিশিংদা শক্তি খাইদোকপগী শরুক মরি হেনগৎপা ।
• একাউন্তশিং ফজনা য়েংশিন্নবা লুপা করো ২১৩ চংনা মিনিস্ত্রিগী প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত য়ুনিত অমা লিংখৎপা ।
• লুপা করোর ৪৫০ চংনা ইন্সতিতুৎশিং ত্রেনিং পীবা ।
মিনিস্ত্রিনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা হায়খিবশিং :
• সহরগী মিউনিসিপাল বোদিশিংগী চাকথুং লুপা করোর ৮৭,৪১৩দগী লুপা করোর ৩,৪৮,৫৭৫দা হেনগৎহনবা ।
• মিউনিসিপালশিংগী একাউন্তশিংগা রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী একাউন্তশিংগা পুনশিন্নবা, মসিগীদমক লুপা করোর ২১৩ দরকার ওইরে ।
• সিতি ক্লস্তর ৮৬গী লুপা করোর ৪৫০গী ফন্দ দরকার ওইরে ।
• সহরগী হকশেলগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা তোখাইবা গ্রান্ত অমা হেল্থ মিনিস্ত্রিদা পীবা ।
• সহরশিংগী নুংশিৎকী ফিবম ফনা থম্নবা কাংলোনশিং শেম্নবা তোখাইবা গ্রান্ত অমা পীবা ।
২০২০-২০২১দগী ২০২৫-২০২৬ ফাওবগী ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসনগী রিপোর্ত শেম্নবা মিনিস্ত্রিনা পুখৎলকপা ৱাফমশিং য়েংশিনগনি হায়বগী থাজবা কমিসন্না পীখি ।

Finance Commission
Finance Commission holds meeting with MoHUA on Property Taxation by ULBs
MoHUA recommends 4% increase of Devolution to Municipalities
17 JUL 2020 5:33PM by PIB Delhi
The Fifteenth Finance Commission today held a meeting with Union Minister Shri Hardeep Singh Puri and senior officials of the Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) on issues including property taxation by Urban Local Bodies (ULBs). This was in context with the Commission’s recommendations for 2020-21 which had mandated the States to notify floor rates of property tax and thereafter show consistent improvement in property tax collection in tandem with the growth rate of State’s own GSDP.
In view of the fiscal importance of this matter and especially in the current context of Covid-19 pandemic, the Commission had intense deliberations on this matter to help the States and ULBs in having an efficient property tax administration, and to address the rampant undervaluation, scarce information, incomplete property registers, policy inadequacy and ineffective administration, and rectify by appropriate fiscal cadastral with objective tax assessment systems that are progressive, buoyant and equitable to all.
The discussions in the meeting centered around creating an ‘enabling environment’ for ULBs to be placed in the driver’s seat with regard to property tax administration - to remove the duplication, overlapping or fragmentation of functions across different years of the Govt. The focus was on making the ULBs responsible for collection of relevant data, valuation or assessment, setting tax rates, collecting tax and requisite oversight on all these aspects.
The Secretary, MoHUA, Shri Durga Shanker Mishra made a detailed presentation to the XVFC and submitted MoHUA’s revised memorandum to the Commission for the purpose of the XVFC Report 2020-2021 to 2025-2026. The Ministry made a series of recommendations which include some non-financial as well as financial recommendations.
The Non-Financial Recommendations include:
• Change in mandatory conditions of property tax.
• Ambient air quality grant for cities to curb the sources of air pollution.
• Tied grants – for cities to take up work as per their requirement and priority, including solid waste management, water supply, etc.
• Measures against Covid-19, including separate grants to ULBs for public health infrastructure, 9.4% of central taxes.
• Continuation of urban reforms like planned urbanization, setting up of regulatory board, auditing of accounts, etc.
• Catalytic interventions for financial sustainability in 86 city clusters which include 3331 cities across the country like implementing shared municipal services to improve delivery of citizen services and enhance revenue collection, etc.
The financial recommendations made by the Ministry to the Commission include:
• Bridging the resource gap of Municipalities – substantial increase in grants for municipal level resources and increase of devolution to Municipalities by atleast four times.
• Establishing a Programme Management Unit at MoHUA for better management of accounts at a cost of Rs. 213 crores.
• Building of institutional capacities at a cost of Rs. 450 crores.
Summing up, the Ministry has asked for:
• Increase in allocation to urban municipal bodies from Rs. 87,143 crore to Rs. 3,48,575 crore.
• Harmonization and integration of municipal accounts with State and Central accounts, funds required Rs. 213 crores.
• Own revenues enhancement, municipal borrowings and shared municipal services in 86 city clusters, funds required Rs. 450 crores.
• Separate grant for urban public health infrastructure to MoH&FW.
• Separate grant for regulation of million+citites ambient air quality to MoEF&CC.
The Ministry also informed the Commission about the setting up of a Consultative Group of Urban Development Ministers with regional representation from 6 States (Gujarat, Odisha, Tamil Nadu, Punjab, Tripura, Uttar Pradesh) has been constituted. A Steering Committee of the Principal Secretaries (Urban Development) of these 6 States has been constituted for supporting the Consultative Group. Janaagraha has been nominated for landscape study of Property Tax. Best practices in laws, procedures and on-ground activities have been identified.
The Commission has assured to look into all the recommendations and issues of the Ministry while making the final recommendation to the Government in his Report 2020-2021 to 2025-2026.