জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন: নুমিৎ খুদিংগী ওইনা তোতি ঈশিং লাখ অমা পীরি
অনলোক-১দগী হৌনা, য়ুমথোং লাখ ৪৫দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে
16 JUL 2020 6:24PM by PIB Imphal
জল জীবন মিসন অসি ওগস্ত ২০১৯দা হৌদোকখি অমসুং ২০১৯-২০গী থা ৭তা চাওরাক্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৮৪.৮৩দা তোতি ঈশিং ফংহনবা ঙমখ্রে। মখা তানা, কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংগী অনলোক-১ হৌখিবগী ২০২০-২১গী চহিসি ফাওবদা তোতি ঈশিং লাখ ৪৫ রোম পীবা ঙমখ্রে। অসুম্না, নুমিৎ খুদিংগী য়ুমথোং লাখ ১দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে, মসিনা ‘খোঙজেল’ অদু তাক্লি। থবক শেংনা তৌনবগীদমক, শেম্লিবা এসেৎ খুদিংমক জিও-তেগ তৌরি অমসুং কন্নেক্সনশিং অসি ‘য়ুম অদুগী মকোক’ অদুগী ‘আধার’গা লিঙ্ক তৌরি।
জিলাগী থাক্তা মিসন অসিগী থবক থৌরমগী খোঙজেল তাক্নবা দেশবোর্দ অমা শেমখ্রে অমসুং মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইৎতা ফংগনি।
মিসন অসি লাক্লবা মতুংদগী স্তেৎশিংদা বেসলাইন দেতা অদু অমুক হন্না চুম্লবরা য়েংশিন্নবা থবক পায়খৎনবা খঙহনখি, মসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ১৯.০৪ লৈবগী মনুংদা য়ুমথোং কোতি ৩.২৩দি হান্না তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। লেমহৌরিবা য়ুমথোং কোতি ১৫.৮১দা তোতি ঈশিং ফংহনগদবনি। অসুম্না পান্দম অসি অককনবা মতমগী মনুংদা চাওরাক্না য়ুমথোং কোতি ১৬তা য়ৌহনবগা লোয়ননা হান্না ঈশিং পুশিল্লবশিংগী ঈশিং তারিবরা য়েংশিনবা অসিনি। মসিগী অর্থদি চহি খুদিংগী য়ুমথোং কোতি ৩.২দা ফংহনবনি হায়বদি চাওরাক্না নুমিৎ খুদিংগী তোতি ঈশিং ৮৮,০০০ পীবনি। পান্দম অসি মাংদা থম্বগা লোয়ননা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা কান্না হোৎনবনি। হোৎনবা অসিদা বিহার, তেলঙ্গনা, মহারাস্ত্র অমসুং মধ্য প্রদেশ স্তেৎশিং অসিনা শীংথানিংঙাই ওইবা ফলশিংগা লোয়ননা মাংজিল থারি।
২০২০-২১দা অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ২৩,৫০০ জে.জে.এম. ইমপ্লেমেন্ত তৌনবা কায়থখি। হৌজিক্কী ওইনা মিসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা স্তেশিং/য়ু.তি.শিংদা সেন্ত্রেল ফন্দ ওইনা লুপা কোতি ৮,০০০ লৈরি। মসিগী মথক্তা, ২০২০-২১দা রুরেল লোকেল বোদীশিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ৫০% হায়বদি লুপা কোতি ৩০,৩৭৫ ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনগীদমক য়াৎতুনা থমখ্রে। শেনফম অসিগী ৫০% জুলাই ১৫, ২০২০দা স্তেৎশিংদা থাদোকখ্রে। মসিনা খুঙ্গংগী থক্নবা ঈসিং সপ্লাই তৌরিবা সিস্তেমশিংগী প্লানিং, ইমপ্লিমেন্তেসন, মেনেজমেন্ত, ওপরেসন অমসুং য়েংশিনবদা মতেং পাংদুনা মীয়ামদা থক্নবা ঈশিং চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা ফংহনবা ঙমগলগনি।
মিসন অসিনা য়ু.এন. এজেন্সীশিং, এন.জি.ও.শিং/সি.বি.ও.শিং, সি.এস.আর. ওর্গনাইজেসনশিং, ত্রস্তশিং, ফাউন্দেসনশিং অসিনচিংবা য়াওনা মমিং লৈরবা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল এজেন্সীশিংগা চুংশিন্ননবা থিরি। মথাংদা লাক্কদৌরিবা মীয়ামগী ইহৌ অসি ঈশিংদা ওইদুনা মীপুম খুদিংমক্কী ললোন ইতিক তৌনবা লম ওইহনবা ঙম্বা হায়না সরকার অসিনা আশা তৌরি, হৌজিক ফাওবদা পব্লিক সেক্তর খক্তগী মথৌনি হায়না লৌরিবা সেক্তর অসিদা অওনবা অমা পুরক্লগনি। ঈশিং অসি মীপুম খুদিংমক্কী ললোন ইতিক তৌনবা ওইহন্দুনা মিসন অসিনা পুম্নমক্তা থক্নবা ঈশিং ফংহনবদা মায় পাকপা ঙম্নবা মখল কয়াগী ইন্সতিত্যুসনশিং/মীওইশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা অমদি পুন্না হোৎনগনি।
থক্নবা ঈশিং মরাং কাইনা চাং নাইনা অমদি মতম শাংনা ফংহন্নবা পান্দমদা স্তেৎশিংগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মিসন অসি প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ১৫, ২০১৯দা লাউথোকখি লোয়ননা মসিগী চৎনগদবা গাইদলাইনশিং দিসেম্বর ২৫, ২০১৯দা ফোঙখি।
জল শক্তি মন্ত্রালয়গী মখাদা নেস্নেল মিসন অসিনা মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংবু খুৎ পাইদুনা লমজিংনবা অঙম্বা পুম্নমক হোৎনরি। মার্চ-মে ২০২০গী মনুংদা খুঙ্গং-খুঙ্গংগী ওইবা কুপ্না এনলাইসিস তৌখি. মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা স্তেৎশিংগী লৌখৎকদবা খোঙথাংশিং অদু য়াৎখি। কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীনা চাং নাইনা স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং/লেপ্তনেন্ত গভর্নরশিংগা লোয়ননা মিসন অসিগী ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবা অসি খুমাং চাওশিন্নবা মীফম কৌরি। স্তেৎশিংনা খুঙ্গংশিং, ব্লোকশিং অমসুং জিলাশিংদা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন (এফ.ঐচ.তি.সি.) ১০০% পীনবগা লোয়ননা স্তেৎশিংদা ঈশিং য়ৌহন্দুনা ‘হর গর জল রাজ্য’ ওই্হন্নবা থৌরাং তৌরি।
তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা ২০২৪গী মমাংদা মিসন অসিগী পান্দম ফংনবা হোৎনরি। ২০২১দা ঈশিং মপুং ফান্না ফংহন্নবা বিহার, গোৱা, পুদুচেরী অমসুং রেলঙ্গনা থৌরাং তৌরি; মসিগা মান্ননা ২০২২দা ফংহন্নবা গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশমির, লাদাখ, মেঘলয়া, পঞ্জাব, সিক্কিম অমসুং উত্তর প্রদেশনা হোৎনরি। অমরোমদা অরুনাচ প্রদেশ, কর্নতক, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, ছাত্তিসগরনা ২০২৩ ফাওবা ১০০% য়ৌহন্নবা থৌরাং তৌরি। অসাম, অন্ধ্র প্রদেশ, ঝর্খন্দ, কেরেলা, মহারাস্ত্র, ওরিশা, রাজাস্থান, তামিল নাদু, উত্তরখান্দ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল স্তেৎশিং অসিনা ২০২৪ ফাওবদা ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি।
মিসন অসিগী পান্দমদি মফম খুদিংদা ঈশিং য়ৌহনবনি অমসুং মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লিবা অসি ‘ইক্বিতী অমসুং ইনক্লুসিবনেস’কী প্রিন্সিপলদনি হায়বদি খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক মখোয়গী য়ুমথোংদা তোতি ঈশিং ফংনবা অমদি ‘মী খুদিংমক অমত্তা চিত্থদবা’ হায়বা অসিনি। মসিগী মতুং ইন্না, স্তেৎশিংনা এস.সি./এস.তি.না নম্না খুন্দবা খুঙ্গংশিং, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং, ঈকং থোক্কনবা মফমদা লৈবা খুঙ্গংশিং অমসুং লৈঙোইগী লমশিং অমসুং ঈশিংগী ক্বালিতী ফত্তবা মফমশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি।
পোকপদা ঙাইরিবা অঙাং শীহনবগী মরমশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা জপানিস এন্সিফলাইতিস/এক্যুৎ এন্সিফলাইতিস সিন্দ্রোম (জে.ই.-এ.ই.এস.)না খ্বাইদগী শোকহল্লিবা জিলাশিংদা অখ্ন্নবা মীৎয়েং চংলি। ঙসি ফাওবদা অসাম, বিহার, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস বেঙ্গল স্তেৎ ৫গী জে.ই./এ.ই.এস. এন্দেমিক ওইবা জিলা ৬১দাআ য়ুমথোং কোতি ৩.০১ লৈ। মসিগী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ২৭.৩২(৯%)দা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ফংহনখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা য়ুমথোং কোতি ২.৭৪ (৯১%)দা জে.জে.এম.গী মকাদা এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ফংহল্লগনি।
জে.জে.এম.গী মখাদা ফ্লুরোসিস অমসুং অর্সেনিকোসিসনা শোকহল্লিবা ঈশিংগী ক্বালিতী শোক্লবা মফমশিংদা থক্নবা ঈশিং পীবা হায়বা অসি মরু ওইবা পান্দমনি। নেস্নেল গ্রীন ত্রিব্যুনেলগী ইন্তেরিম ওর্দর লাকপনা স্তেৎশিং দিসেম্বর ২০২০গী মমাংদা অর্সেনিক অমসুং ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফমশিংদা য়ুমথোং পুম্নমক্তা ৱাতর সপ্লাইগী পাইপ তিংবা ঙম্নবা হোৎনরি।
দিসেন্ত্রেলাইজ প্রোগ্রাম অমা ওইবনা ঈশিং লাকফম শেমগৎ-শাগৎনবা, সপ্লাই তৌনবা, গ্রে-ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং চল্লাইবা অমদি য়েংশিন্নবা বিলেজ এক্সন প্লানশিং (ভি.এ.পি.শিং) শেম্বগী থৌদাং লৌনবা খুঙ্গংগী থাক্তা য়ামদ্রবদা নুপী মীহুৎ ৫০%গা লোয়ননা বিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতিশিং (ভি.দবল্যু.এস.সি.শিং)/পানি সমিতি অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎকী সব-কম্মিতি ওইনা শেম্বা তাই। জে.জে.এম.না থম্লিবা পান্দম অসি গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং/নত্রগা মখোয়গী সব-কম্মিতিগী মীহুৎশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং তৌদুনা খুঙ্গংশিংদা য়েংশিন্নবা, প্লান তৌবা, চল্লাইবা অমসুং খুঙ্গং মনুংদা লৈবা ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচর য়েংশিন্নবা ‘মথৌ তৌগদবা’ অমসুং ‘থৌদাং লৌগদবা’ লুচিংবশিং পুথোকপনি অমসুং স্তেৎ কয়ানা পানি সমিতি মেম্বরশিংদা ওনলাইন ত্রেনিং ফংহনবা হৌনখ্রে।
মপাঙ্গল কনখৎহনবা, ঈশিং য়োকশিনবা, এক্বিফর রিচার্জ তৌবা, ঈশিংগী ত্রিৎমেন্ত অমসুং গ্রে-ৱাতর মেনেজমেন্ত অসিনচিংবগী থবক মপুং ফানা তৌনবা জে.জে.এম.গী মখাদা খ্বাইদগী অনেম্বা থাক্তগী হায়বদি খুঙ্গং/গ্রাম পঞ্চায়ৎ অসিদা মীৎয়েং চংলি মসিগীদমক এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., পি.আর.আই.শিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং, এস.বি.এম.(জি), দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিবেলপমেন্ত ফন্দ, সি.এস.আর. ফন্দশিং, লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবদগী লাকপা রিসোর্সশিং পুন্না শীজিন্নগনি।
জে.জে.এম.গী মখাদা চেকশুবা, পাইপ শেম্বা, মৈগী হীরমশিং, মোতোর শেমজিনবা অসিনচিংবদা খুঞ্জাশিংগী ‘স্কিল লৈহন্নবা’ হোৎনরি। স্লিল্দ, সিমি-স্কিল্দ অমসুং স্কিল য়াওদবা শিন্মীশিংগী হৈজ-শিংজবা য়েংলগা থবক পীরিবা জে.জে.এম. অসিসু গরিব কল্যান রোজগার য়োজনা (জি.কে.আর.এ.)গী শরুক অমসু ওইরি মসিদা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শাবদা থবক ফংহন্নবা হোৎনরি। ইমপ্লিমেন্তেসন অসিগী মখাদা স্তেৎ ৬তা লৈবা খুঙ্গং ২৫,০০০রোমদা থবক পায়খৎনবা তেন্তেতিব প্লান শেমখ্রে। মোতোর শেমজিনবা অসিনচিংবদা মীুন্না, সি.এস.আর. ফন্দ
থক্নবা ঈশিং তেস্ত তৌনবা লেবোরেতোরীশিংগী খুত্থাংদা সপ্লাই তৌরিবা ঈশিংগী ক্বালিতী য়েংশিনবা অসি মরু ওইবা হীরম অমা ওইরি অমসুং মসিগী লেবশিং অসি ফগৎহন্নবা অমসুং এন.এ.বি.এল.না মখোয়বু এক্রেদিতেদ তৌনবা মীৎয়েং কয়া চংলি। স্তেৎশিংনা ঈশিংগী ক্বালিতীগী লেবোরেতোরীগী খুদোংচাবশিং মীয়ামদা ফংহন্নবা হোৎনরি মসিনা খুঙ্গংদা লৈরিবা নুপীশিংনা মখোয়গী য়ুমথোংদা ফংলিবা ঈশিং অদুগী ক্বালিতী তেস্ত তৌবা য়ারগনি।
সপ্লাই তৌরক্লিবা ঈশিংগী ক্বালিতীগী সর্বিলেন্স চত্থনবা মীয়াম্না হোৎনরি মসিদা খুঙ্গংশিংদা খুঞ্জা মঙা অয়াম্বনা নুপীবু ত্রেনিং তৌদুনা খুঙ্গংদা সপ্লাই তৌরিবা ঈশিং মফম অদুদা তেস্ত তৌনবা থৌগৎলি। থক্নবা ঈশিং সপ্লাই তৌবদা থাজবা য়াবা মওংদা শিল-লাংনবা ৱাখল্লোন্নি।
ঈশিংগী ক্বালিতি মোনিতর তৌবগী শরুক অমা ওইনা সোর্স খুদিংমক চহি অমদা কেমিকেল য়াওবরা হায়না অমুক অমসুং বেক্তেরিওলোজিকেল কন্তামিনেসন (নোংজু মমাং অমসুং মতুংদা)গী অনিরক তেস্ত তৌবা মথৌ তাই।
প্রধান মন্ত্রীগী খুঙ্গংগী মফশিংদা ‘লায়না হিংনবা’ শেল-থুমগী, য়ুম শাবাগী, লম্বী-থোংগী, অফবা ফ্যুল, মৈ, তোইলেৎশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা খোঙথাং লোখৎপগা লোয়ননা জল জীবন মিসননা খুঙ্গংগী য়ুমধোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লি মসিনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি ফগৎহনবদা চাওনা কান্নবা ফংহল্লগনি। মিসন অসিনসু নু্পী অঙাংশিংনা ঈশিং শোকপগী মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা অৱাবা থবক অমা ওইরিবা অসি হন্থহনবা ঙম্লগনি।

Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission: One lakh tap connections provided daily
Since Unlock-1, tap connections given to 45 lakh households
16 JUL 2020 6:24PM by PIB Delhi
Jal Jeevan Mission was launched in August 2019 and in 7 months of 2019-20, around 84.83 lakh rural households were provided with tap connections. Further, amidst CoVID-19 pandemic, since Unlock-1, about 45 lakh tap connections have been provided so far in the year 2020-21. Thus, daily about 1 lakh households are being provided with tap connections, which indicates the ‘Speed’. For ensuring transparency, every asset created is being geo-tagged and connections are being linked with the ‘Aadhar’ of the ‘head of the household’.
A dashboard indicating the progress of the Mission, up to the district level, has been created and is available at Ministry’s website.
After the mission came into being, States were requested to undertake a revalidation exercise of baseline data, as per which there are 19.04 Crore rural households in the country, out of which 3.23 Crore households are already provided tap connections. Remaining 15.81 Crore households are to be provided with tap connections. Thus, the objective is to cover approx. 16 Crore households in a time-bound manner while ensuring the functionality of already provided connections. This means 3.2 Crore households to be covered every year i.e. approx. 88,000 tap connections to be provided on daily basis. With this goal in mind, States/ UTs are working hard to provide tap connection to every rural household. In this endeavour, States like Bihar, Telangana, Maharashtra and Madhya Pradesh lead with excellent performance.
In 2020-21, a sum of Rs. 23,500 Crore has been allocated for the implementation of JJM. At present, more than Rs. 8,000 Crore of Central fund is available with the States/ UTs for the implementation of the Mission. Besides this, in 2020-21, 50% of 15th Finance Commission grants to Rural Local Bodies, i.e. Rs. 30,375 Crore have also been earmarked for water supply and sanitation. 50% of this amount has been released to States on 15 July, 2020. This will help in better planning, implementation, management, operation and maintenance of drinking water supply systems in villages so as people continue to get potable water on regular and long-term basis.
The mission is exploring partnerships with reputed national and international agencies including UN agencies, NGOs/ CBOs, CSR organizations, trusts, foundations, etc. The Government hopes that water will turn into the next people’s movement and will become everyone’s business, a transformational change for the sector which has hitherto been seen as only a public sector responsibility. To make water everyone’s business, mission strives to build partnerships and work together with various institutions/ individuals to achieve drinking water security for all.
The Ministry of Jal Shakti has been implementing Jal Jeevan Mission (JJM) in partnership with the States with an aim to provide potable water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis through tap connections to every rural household in the country by 2024. The mission was announced by the Prime Minister on 15th August, 2019, for which the operational guidelines were released on 25th December, 2019.
All out efforts are being made by the National Mission under Ministry of Jal Shakti to handhold the States/ UTs for its implementation. Intensive village-wise analysis was taken up during March-May, 2020, based on which the action plans of the States were firmed up. Union Minister, Jal Shakti is also holding regular meetings with Chief Ministers/ Lieutenant Governors of States and UTs for expeditious implementation of the mission. States have planned 100% Functional Household Tap Connection (FHTC) coverage in villages, blocks and districts and ultimately saturating the States to become ‘Har Ghar Jal Rajya’.
Various States/ UTs have committed to achieve the goal of the Mission well before 2024. In 2021, Bihar, Goa, Puducherry and Telangana have planned for complete saturation; similarly in 2022, States/ UTs of Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh, Meghalaya, Punjab, Sikkim and Uttar Pradesh. While Arunachal Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura, Chhattisgarh have planned for 100% coverage in 2023, States like Assam, Andhra Pradesh, Jharkhand, Kerala, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttarakhand and West Bengal have planned for 2024.
The objective of the Mission is universal coverage and emphasis is on the principle of ‘equity and inclusiveness’ i.e. every family in the village gets tap water connection in their household and ‘none is left behind’. Accordingly, States are giving priority to SC/ ST majority populated villages, aspirational districts, villages in drought prone and desert areas and quality-affected habitations.
Special focus is given to the districts affected with Japanese Encephalitis/ Acute Encephalitis Syndrome (JE-AES) which is one of the reasons behind infant mortality in the affected districts. As on date, 3.01 Crore households are there in 61 JE/ AES endemic districts of 5 States of Assam, Bihar, Tamil Nadu, Uttar Pradesh and West Bengal. Out of this, 27.32 lakh (9%) households have FHTCs and remaining 2.74 crore households (91%) are to be provided with FHTCs under JJM.
Potable water supply to water quality-affected habitations is a top priority under JJM as the ill effects of Flurosis and Arsenicosis is to be reduced. In the light of interim order of National Green Tribunal, States have to ensure piped water supply to all households in Arsenic and Fluoride affected habitations before December, 2020.
Being a decentralized programme, Village Water & Sanitation Committees (VWSCs)/ Paani Samiti as sub-committee of Gram Panchayat, with minimum 50% women members, are being formed at village level which is responsible for preparing the Village Action Plans (VAPs) considering the water-sources development, supply, grey-water management and operation and maintenance. JJM also aims at the capacity building of members of Gram Panchayat and/ or its sub-committee, so as to generate ‘responsive’ and ‘responsible’ leadership at village who can manage, plan, operate and maintain in-village water supply infrastructure and many States have already started imparting online training to Paani Samiti members.
Under JJM, emphasis is given on convergence planning at the lowest level i.e. village/ Gram Panchayat, for source strengthening, water harvesting, aquifer recharge, water treatment and grey-water management, etc., for which dovetailing of resources takes place from MGNREGS, 15th Finance Commission Grants for PRIs, SBM (G), District Mineral Development Fund, CSR funds, Local Area Development funds, etc.
‘Skilling’ of villagers on masonary, plumbing, electrical-aspects, motor-repairing, etc. are also given impetus under JJM. Looking at this potential to engage skilled, semi-skilled and un-skilled labourers, JJM is also a part of Garib Kalyan Rozgar Yojana (GKRA) wherein efforts are being made to provide employment to migrant labourers by creating public infrastructure. The tentative plan is to take up work in about 25,000 villages spread across 6 States under implementation.
Monitoring quality of water supplied through drinking water testing laboratories is an important aspect and lot of emphasis is given on strengthening these labs and getting them accredited by NABL. States are to open water quality laboratory facilities to general public, so that village women can come and test the quality of water supplied to their household.
Communities are being enabled to take up surveillance for quality of water-supplied, for which in villages by training five villagers, preferably women, is encouraged so that water supplied in villages could be tested locally. The idea is to make it a reliable and trustworthy arrangement of potable supply.
Every source needs to be tested once for chemical parameters and twice for bacteriological contamination (pre and post monsoon) in a year as a part of water quality monitoring.
In line with the clarion call of the Prime Minister to ensure ‘ease of living’ in rural areas by providing facilities like financial inclusion, houses, road, clean fuel, electricity, toilets, the Jal Jeevan Mission is providing drinking water in every rural household, which will go a long way in improving the lives of rural population. The Mission will also reduce the drudgery of women and girls on whom the primary responsibility of fetching water is vested with.