Ministry of Science & Technology
ARCI & Vehant Technologies co-develop UV System for baggage Scan Disinfection to fight COVID 19
17 JUL 2020 12:42PM by PIB Delhi
Both domestic and international travel has been a major reason for spread of the COVID 19 infection. Baggage, an inevitable part of travel involves handling by multiple people and can be contact points for spread of the virus and should be disinfected quickly each time they change hands. With increase in the passenger traffic at airports, railway stations and commercial establishments during the post-lockdown period, there is an immediate necessity for a rapid system for the baggage disinfection within few seconds to effectively fight against COVID-19.
In order to control spread of infection through baggage, International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI), Hyderabad, an autonomous R&D Centre of Department of Science and Technology (DST), Govt. of India and Vehant Technologies, Noida have co-developed KritiScan® UV Baggage Disinfection System.
The compact UVC conveyor system developed can efficiently disinfect the baggage passing through the conveyor within a few seconds and is suitable for use in airports, railway and bus stations, hotels, commercial and private establishments for rapid disinfection of baggage.
UVC based disinfection systems are known for their rapid disinfection capability, and the disinfection process is dry and chemical-free. UVC irradiation at 254 nm is known for its germicidal properties where no chemical residues are left behind. UVC light, when irradiated on an infected surface, quickly disrupts the genetic material in the virus and thus inhibits its multiplication.
The Kritiscan UV advanced baggage disinfecting system has a specially designed motorized conveyor to guide the baggage into the disinfection tunnel, which uses UVC light (254 nm) with appropriate irradiance to inactivate microbes and viruses. The UV-C lamps used in the system are well shielded and hence pose no harm to staff or passengers in the vicinity of the system. However, any human intervention is strongly advised against when the UVC sources are on.
Dr G. Padmanabhan, Director, International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) said, “ARCI with its past experience in UVC based disinfection systems provided inputs such as UV dosage levels and guidance in mapping the UVC intensities in the disinfection tunnel so that required intensity is available at all requisite locations. Vehant Technologies, with its prior experience and expertise in developing and producing KritiScan® UV Baggage Disinfection Systems, has been able to develop KritiScan UVC system in recordtime“.
“Vehant Technologies has been working round the clock during this COVID-19 crisis with the sole aim of keeping people safe. Since baggage of the passengers can be a medium of the spread of the infection, we have jointly developed KritiScan® UV Baggage Disinfection system with ARCI.The sensing mechanism in the chamber automatically detects the entry of any item into it and powers the system and disinfects the 360-degree surface of any baggage,” said Mr Kapil Bardeja, CEO and Co-Founder, Vehant Technologies.
“A slew of innovations such as this are making travel safe in the time of virus to allow economic growth while fully addressing the health concerns,” said Prof Ashutosh Sharma, Secretary, DST.
Systems can be deployed as per baggage size with various tunnel sizes for different purposes and locations and each model type being able to operate at different conveyor speeds. The system can efficiently disinfect the baggage within 8 seconds as compared to standard hand-held disinfection techniques.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এ.আর.সি.আই. অমসুং বেহান্ত তেক্নোলোজীনা খুৎশম্নদুনা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবগীদমক পোৎয়োম স্কেন তৌনবা য়ু.ভি.সীস্তেম পুথোকখ্রে
17 JUL 2020 12:42PM by PIB Imphal
লৈবাক্কী মনুংদা লৈবা মফমশিং অমসুং মালেমগী মফমশিংদা চত্থোক চৎশিনবা তৌবা অনিমক অসিনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপগী অচৌবা মরম অমা ওইরি। চত্থোক চৎশিন তৌবগী মরু ওইবা পোৎশক অমা ওইরিবা পোৎয়োম অসি মীওই কয়া অমনা পাইনবনিনা ভাইরস শন্দোকপগী পাম্বৈ অমা ওই অমসুং মসি মীওই অমনা হেক পাইবা লোইবগা দিসইনফেক্ত তৌবা তঙাই ফদে। লোকদাউন লোইরবা তুংদা এয়রপোর্ত, রেলৱে স্তেসন অমসুং কম্মর্সিএলগী মফমশিংদা মী য়াম্না তিনবা হেনগৎলক্কদবা অসিনা মরম ওইদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা পোৎয়োমশিং অসি সেকেন্দ খরগী মনুংদা দিসইনফেক্ত তৌবগী তঙাই ফদবশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি।
পোৎয়োমশিংগী খুত্থাংদগী ভাইরস শন্দোকপা থিংনবা হায়দুনা ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী ওতোনোমস আর. এন্দ দি. সেন্তর ওইরিবা হায়দ্রবাদতা লৈবা ইন্তর্নেস্নেল এদবান্সদ রিসর্চ সেন্তর ফোর পাউদর মেতালর্জী অমসুং ন্যু মেতরিএল (এ.আর.সি.আই.) অমসুং বেহান্ত তেক্নোলোজীজ, নোইদানা খুৎশম্নদুনা ক্রিতিস্কেন® য়ু.ভি. বেগেজ দিসইনফেক্সন সীস্তেম অমা পুথোকখ্রে।
নিংথিনা তাশিন্দুনা মফম অমদা থম্বা য়ানবা পুথোক্লিবা য়ু.ভি.সি. কনবেয়র সীস্তেম অসিনা কনবেয়র অসি ফাওদুনা চৎপা পোৎয়োমশিং অসি সেকেন্দ খরগী মনুংদা নিংথিনা দিসইনফেক্ত তৌবা য়াই অমসুং এয়রপোর্ত, রেলৱে অমসুং বস স্তেসনশিং, হোতেলশিং, কম্মর্সিএল অমসুং লন্নাইগী মফমশিংদা পোৎয়োমশিংবু অথুবা মতমদা দিসইনফেক্ত তৌনবা শিজিন্নবদা য়াম্না চান্নবা ওইগনি।
য়ু.ভি.সি.দা য়ুম্ফম ওইবা দিসইনফেক্ত তৌনবা পথাপশিং অসি অথুবা মতমদা দিসইনফেক্ত তৌবা ঙম্বগীদমক্তা মীয়াম্না খংনৈ অমসুং দিসইনফেক্ত তৌবগী থৌওং অসি চোৎহন্দনা অমসুং কেমিকেল য়াওদনা পাংথোকই। এন.এম. ২৫৪গী য়ু.ভি.সি. ইরেদিএসন অসি মসিগী মহিক হাৎপা ঙম্বা মতিক্কীদমক্তা খংনৈ অমসুং মসিনা কেমিকেলগী লেমহৌবা পোৎশক অমত্তা লৈহন্দে। য়ু.ভি.সি.গী মঙাল অসিনা মহিক পকপা মমায়দা তাবা মতমদা ভাইরসকী জেনেতিক ওইবা পোৎশকশিংবু কায়থহন্দুনা মচা পোকপগী থৌওং থোকহন্দে।
ক্রিতিস্কেন য়ু.ভি. এদবান্সদ বেগেজ দিসইনফেক্তিং সীস্তেমদা অখন্ননা শেম শারবা মোতোরাইজদ কনবেয়র অমা হাপ্তুনা পোৎয়োমশিং অসিবু মাইক্রোব অমসুং ভাইরস হাৎপা ঙম্বা য়ু.ভি.সি. মঙাল (এন.এম. ২৫৪) শিজিন্নবা দিসইনফেক্সন তন্নেল অমদা চংহল্লি। পথাপ অসিদা শিজিন্নরিবা য়ু.ভি.-সি. লেম্প অসি চেৎনা কুপশিল্লি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা পথাপ অসিগী মনাক্তা লৈবা স্তাফশিং অমসুং পেসেঞ্জরশিংদা অকায়বা অমত্তা থোকহন্দে। তৌবতবু য়ু.ভি.সি.গী সোর্সসশিং অসিনা মথৌ তৌরিঙৈদদি মীওই অমত্তনা খুৎ-শা শাংদনবা অকনবা চেকশিনৱা অমদি মীয়ামদা খংহনবা লৈ।
ইন্তর্নেস্নেল এদবান্সদ রিসর্চ সেন্তর ফোর পাউদর মেতালর্জী অমসুং ন্যু মেতরিএল (এ.আর.সি.আই.)গী দাইরেক্তর দাঃ জি. পদ্মানাভন্না হায়বগী মতুং ইন্না এ.আর.সি.আই.না মমাংদা য়ু.ভি.সি.দা য়ুম্ফম ওইবা দিসইনফেক্সন সীস্তেমগী মতাংদা থেংনখিবশিং অদুগী মতুং ইন্না হৌজিক খিনগদৌরিবা মফমশিংগা চান্নবা য়ু.ভি. দোজকী চাং অমসুং দিসইনফেক্সন তন্নেলশিংদা শিজিন্নগদবা য়ু.ভি.সি.গী অকুংবগী চাং খংনবা কাংলোনশিংগী ইনপুত পীখি। অমরোমদা বেহান্ত তেক্নোলোজীনা মখোয়না মমাংদা থেংনখিবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ক্রিতিস্কেন® য়ু.ভি. বেগেজ দিসইনফেক্সন সীস্তেম শেম-শাবদা মখোয়গী হৈ-শিংবশিং শিজিন্নদুনা তেংবাংখি অমসুং ক্রিতিস্কেন য়ু.ভি.সি. সীস্তেম অসি হায়নখিবা অকক্নবা মতমগী মনুংদা শাবা ঙমহনখি।
“বেহান্ত তেক্নোলোজীনা মীয়াম্বু তেক্ত কায়দনা থম্বগী অমত্তা ঙাইরবা পান্দম থমদুনা কোবিদ-১৯গী ইরাং মনুংদা অহিং-নুংথিল নায়দনা থবক তৌরি। পেসেঞ্জরশিংগী পোৎয়োমশিং অসিনা কোবিদ-১৯ শন্দোকহনবগী পাম্বৈ ওইবা য়াবা অসিনা ঐখোয়না এ.আর.সি.আই.গা খুৎশম্নদুনা ক্রিতিস্কেন® য়ু.ভি. বেগেজ দিসইনফেক্সন সীস্তেম অমা পুথোকখ্রে। চেম্বর অসিদা য়াওরিবা সেন্সিং মেকানিজম অসিনা মসিদা পোৎশক অমা চংলকপা মতমদা মথন্নতা খংবা ঙমদুনা সীস্তেম অসি থাগৎচদুনা পোৎয়োমগী ৩৬০-দিগ্রীগী মমায়শিংবু দিসিনফেক্ত তৌই”, হায়না বেহান্ত তেক্নোলোজীগী সি.ই.ও. অমসুং কো-ফাউন্দর ওইরিবা শ্রী কপিল বারদেজানা হায়খি।
“অসিগুম্লবা অনৌবা থৌওং কয়া অসিনা ভাইরস অসিগী মতমদা মীওইশিংনা চত্থোক চৎশিন তৌববু অশোয় অঙাম য়াওদবা ওইহন্দুনা ঐখোয়গী হকশেলগী মতাংদা খনবতা নত্তনা শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌবদশু তেংবাংই”, হায়না দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী প্রোফঃ অশুতোশ শর্মনা হায়খ্রে।
পোৎয়োমশিংগী চাউবা পিকপগী মতুং ইন্না সীস্তেম অসি তোঙান তোঙানবা তন্নেলগী পাক চাওবা অমসুং মফমশিংদা থম্বা য়াই অমসুং মোদেল মখল খুদিংগী তোঙানবা কনবেয়র স্পীদ লৈ। খুৎনা পায়দুনা শিজিন্নবা দিসইনফেক্ত তৌবগী খুৎলায়শিংদগী মসিগী সীস্তেম অসিনা হেন্না মনুং হুৎনা সেকেন্দ ৮গী মনুংদা পোৎয়োমশিং দিসইনফেক্ত তৌবা ঙম্মি।