সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা শৌগৎলগা জাইদসনা শেমদুনা পুথোকপা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন – জাইকোভ-দি এদাপ্তিব ফেজ ১/২ ক্লিনিকেল ত্রাইএল হৌরে
স্তদী অদুনা ভেক্সিন অদুগী সেফতী, খাঙবা ঙমবগী চাং অমসুং ইম্ম্যুনোজিনিসিতী য়েংশিনগনি
16 JUL 2020 11:02AM by PIB Imphal
নেস্নেল বাইওফার্মা মিসনগী মখাদা ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা ঙাক্লৌ পীবা বি.আই.আর.এ.সি.না ইম্প্লিমেন্ত তৌবা ভেক্সিন দিস্কভরী প্রোগ্রাম ক্লিনিকে ত্রাইএলগী থাক্তা চঙশিনখ্রে‍ ।
জাইদসনা শেমদুনা পুথোকপা ভারত লৈঙাক্কী দিপের্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা শরুক খরা শেন থাদবা প্লাজমিদ দি.এন.এ. ভেক্সিন জাইকোব-দি মশা মউ ফবা সবজেক্তশিংদা ফেজ ১/২ ক্লিনিকেল ত্রাইএল হৌদুনা ভারতকী ওইনা ইরমদমসিদা শাজবা মীওইবদা কাপশিনবা অহানবা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন ওইরে হায়না বি.আই.আর.এ.সি.না লাউথোকখ্রে‍।
এদাপ্তিব ফেজ ১/২ দোজ এস্কেলেসন, মল্তি-সেন্ত্রিক স্তদী অদুনা ভেক্সিন অদুগী শাফগদবা চাং, খাংবা ঙমবগী চাং অমসুং মহিক্তুদগী ঙাকথোকপা ঙমবগী চাং য়েংশিনগনি‍। মীওইবদা থাদুনা চাংয়েং তৌরিবা অসিনা ফেব্রুৱারী ২০২০দগী হৌখিবা খোঙজেল য়াঙশিলহল্লবা ভেক্সিন দেভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অসিগী মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইরে‍‍।
দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী অমসুং বি.আই.আর.এ.সি.গী চেয়রমেন দা: রেনু স্বরুপনা হায়, “নেসনেল বাইওফার্মা মিসনগী মখাদা ইরমদমসিগী ওইবা ভেক্সিন অমা থুনা পুথোক্নবগীদমক্তা ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা জাইদসকা খোঙবু ওইনা চৎমিন্নবন‍ি‍। জাইদসকা খোঙবু ওইরিবা অসি মীওই মিলিয়ন কয়াবু খুদোংথিবগী ফীভমদা থম্লিবা তমথিরবা লাইচৎ অসি থেংননবা লৈবাকসিনা ভেক্সিন অমা মথৌ তারিবসি ফংবা ঙম্নবনি‍। অসিগুম্বা থিজিনবগী লমদা থাংজিল্লিবা খোঙথাঙসিনা তুংদা লায়না লাইচৎ শন্দোরকপদা থিংহৌনবা লাল্লোং য়াত্থোকপদা লোয়না লোয়ননা ঐখোয়গী খুন্নাইসিগা খ্বাইদগী মরী লৈনবা হীরমশিংদা তশেং তশেংবা খঙবা ঙমবা অহোংবা পুরকপা ঙম্নবা অনৌবা মওংগী পোত্থোকশিং পুথোকপদা পুক্নীং থৌগৎপা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎননবগী লৈঙাক্কী মীৎয়েং অসিবু হেন্না মপুং ফাহনবদা মতেং ওইগনি‍।”
“জাইদসনা ইরমদমসিদা শেমগৎচবা ভেক্সিন অমগী মীওইবদা ক্লিনিকেল ত্রাইএল হৌখিবা অসিমক মরোমদোম লেপচবা ভারতগী মরুওইবা মাইলস্তোন অমনি ‍। প্রি-ক্লিনিকেল ফেজতা ভেক্সিন অসি শীজিন্নবদা শাফবা, মহিক ঙাকথোকপা ঙমবগী মওং উৎপা অমদি খাংবা ঙমবগী মওং উৎলিবা অসুম্না অফবা মহৈ মখা তানা উৎলক্কনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ‍। মসিনা ভারতকী সাইন্তিফিক রিছর্চকী লমদা অচৌবা খোঙহৌ অমা ওইগদৌরিবনি,” হায়নসু মহাক্না পনখি‍।
ওইরক্লিবা ফীভমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, জাইদস চেয়রমেন মিস্তর আর. পতেলনা হায়খি, “মসি ঐখোয়গী লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিগী য়াম্না মরুওইবা অমদি লৈবাকসিনা হকশেলগী শিংনবা অসিবু থেংনবদা মতেং ওইগদবা খোঙফম অমনি‍। ঐখোয়না বি.আই.আর.এ.সি. অমসুং ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীবু কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা শাফবা অমদি কান্নগদবা ভেক্সিন অমা পুথোক্নবগী ঐখোয়গী থৌরাংসিদা ঙাক্লৌ পীবিবগীদমক থাগৎচরি‍।”
জাইকোব-দিগী মরমদা
প্রি-ক্লিনিকেল ফেজতা, ভেক্সিন অসিনা উতিন, উচি, গীনি পিক অমসুং থেবনচিংবা মখল কয়াগী শাশিংদা অকনবা ইম্ম্যুন রেসপোন্স উত্থোকখি‍। ভেক্সিন অসিনা পুথোকপা এন্তিবোদীশিংনা ভাইরস ন্যুত্রেলাইজেসন এসেদা ৱাইল্দ তাইপ ভাইরসবু হাৎপা ঙমদুনা ভেক্সিন কেন্দিদেত অসিগী ঙাকথোকপা ঙম্বগী মতিং অদু উত্থোকখি‍। ইন্ত্রামসলর অমসুং ইন্ত্রাদর্মেলগী লম্বীদা কাপশিন্দুনা হঞ্জিনবা দোজকী তোক্সকোলোজী স্তদীদা ভেক্সিন কেন্দিদেত অসিগী থোইদোকপা সেফতী কনসর্ন অমত্তা উবা ফংখিদে‍। থেবদা মীওইবদা কাপকদবা চাংগী শরুক অহুম ৱাংখৎনা কাপশিনবদা খাংবা ঙমবগী অমদি মহিক ঙাকথোকপগী ঙম্বগী ফীভম উৎখি‍।
জাইকোব-দি পুথোকপগা লোয়ননা, কম্পেনী অসিনা পাম্লিবা জিন অদু পুবা নন-রেপ্লিকেতিং অমসুং নন-ইন্তিগ্রেতিং প্লাজমিদ শীজিন্নদুনা শোক্নিংঙাই ওইদবা দি.এন.এ. ভেক্সিনগী ফম্পাক অমা লৈবাকসিদা মায় পাক্না শেমগৎলে‍। মখা তানা, ভেক্তর রেসপোন্স অমদি লৌনগনবা এজেন্তশিং লৈতবা মরমনা ফম্পাক অসিনা বাইওসেফতী রিক্বাইয়রমেন্ত (বি.এস.এল.-১) ইচঙ চঙদনা লায়না ভেক্সিন পুথোক্নবগী ফীভম অমা পীরে‍। ফম্পাক অসি ভেক্সিন স্তেবল ওইনা লৈবা হেনগৎপা অমদি কোল্দ চেন চঙবগী চাং হন্থহনবগী মওং উৎপগা লোয়ননা লৈবাকসিগী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা পুথোক পুশিন তৌবদসু লায়থোকহল্লে‍। মখা তানা, ফম্পাক অসি করিগুম্বা ভাইরস অসিনা ম্যুতেত তৌরক্লবসু ভেক্সিন অসিগী কান্নবা লৈহন্নবা চয়োল খরগী মনুংদা থুনা শেমদোকপা য়াগনি‍।
নেসনেল বাইওফার্মা মিসন, দি.বি.তি.:
কেবিনেতনা য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ২৫০গী অপুনবা শেনফমদা অয়াবা পীখিবা অমদি ৱর্ল্দ বেঙ্কনা চাদা ৫০ পুথোক্কদবা বাইওফার্মাসিউতিকেল্স থুনা চাওখৎহন্নবা থিজিন হুমজিনবগী থবক য়াংখৎহন্নবা ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী ইন্দস্ত্রী-এদাদমিয়া কোলাবোরেতিব মিসন অসি বাইওতেক্নোলোজী রিছর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.)না পায়খৎপনি‍। থৌরাং অসিনা ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী থাক ৱাংখৎহন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা লৈবাকসিদা পুবা থাংবা ঙমবা মমলদা পোত্থোকশিং পীননবগীদমক পায়খৎপনি‍। লৈবাকসিদা ক্লিনিকেল ত্রাইএল কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমদি তেক্নোলোজী ত্রান্সফর কেপেবিলিতীজ শেমগৎনবা হায়বা ৱাফমসিগী মথক্তা ভেক্সিন, মেদিকেল খুৎলায়শিং, দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং বাইওথেরাপিউতিক্স হায়রিবশিং অসি থৌরাং অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা মশক মওংশিংগী মরক্তা খরনি‍।
বি.আই.আর.এ.সি.কী মরমদা:
বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিছর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.) অসি ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীনা থিজিন হুজিন্নবা অমদি অতৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা, লৈবাকসিগী মরী লৈনবা পোত্থোক শেমগৎপগী মথৌ তাবশিংগী পাম্বৈ ওইননবগীদমক হৌগৎলক্লিবা বাইওতেক এন্তরপ্রাইজ অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি মতিং লৈহন্নবা ইন্তরফেস এজেন্সী অমা ওইনা লিংখৎখিবা শেনদোং তান্নবা নত্তবা সেক্সন ৮, সিদ্যুল বি,গী পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেস অমনি‍। অহেনবা খঙনবগীমক্তা মসিদা চঙবিয়ু https://birac.nic.in
জাইদসকী মতাংদা
জাইদস কেদিলা অসি অপীকপা মোলিক্যুলগী দ্রগশিং, বাইওলোজিক থেরাপিউতিক্স অমসুং ভেক্সিন য়াওনা হেল্থকেয়র থেরাপী মখল কয়া পুথোকপা, শেমগৎপা অমদি শাবা ইন্নোভেতিব ওইবা মালেমগী ফার্মাসিউতিকেল কম্পেনী অমনি‍।
(অহেনবা ঈ-পাউগীদমক: দি.বি.তি./ বি.আই.আর.এ.সি.কী কম্ম্যুনিকেসন সেলগা কন্তেক্ত তৌবিয়ু
*@DBTIndia @BIRAC_2012
www.dbtindia.gov.inwww.birac.nic.in)

Ministry of Science & Technology
Department of Biotechnology supported COVID 19 Vaccine -ZyCoV-D, designed and developed by Zydus,begins Adaptive Phase I/II clinical trials
The study will assess the safety, tolerability and immunogenicity of the vaccine
16 JUL 2020 11:02AM by PIB Delhi
Vaccine Discovery Programme supported by the Department of Biotechnology, Govt. of India under the National Biopharma Mission, implemented by BIRAC moves into clinical trials
BIRAC has announced that ZyCoV-D, the plasmid DNA vaccine designed and developed by Zydus and partially funded by the Department of Biotechnology, Government of India has initiated Phase I/ II clinical trials in healthy subjects, making it the first indigenously developed vaccine for COVID-19 to be administered in humans in India.
The adaptive Phase I/II dose escalation, multi-centric study will assess the safety, tolerability and immunogenicity of the vaccine. The human dosing of the vaccine marks a key milestone since the launching of the accelerated vaccine development programme for COVID-19 in February 2020.
Dr. Renu Swarup, Secretary, DBT and Chairperson, BIRAC said, “The Department of Biotechnology Government of India has partnered with Zydus to address rapid development of an indigenous vaccine for COVID-19 under the National Biopharma Mission. This partnership with Zydus is to serve the country’s need for a vaccine to fight the dreaded pandemic which has put a billion people at risk. Such research endeavours will help the country to develop preventive strategies for future disease outbreaks as well and exemplifies the government’s focus on creating an ecosystem that nurtures and encourages new product innovation to make real and measurable changes to issues most relevant to our society.”
She also mentioned that, “This is an important milestone for AtmaNirbhar Bharat as Zydus begins human clinical trials for the indigenously developed vaccine. We hope, that the vaccine continues to show positive outcomes as it has done so far in the pre-clinical phase where it was found to be safe, immunogenic and well tolerated. This will be a big leap forward for Indian scientific research.”
Speaking on the development, Chairman of Zydus Cadila, Mr. Pankaj R. Patel said, “This is a very important step in our fight against this pandemic and one that will help the nation combat this healthcare challenge. We are thankful to BIRAC and the Department of Biotechnology, Government of India for their support in our quest to provide a safe and efficacious vaccine to prevent COVID 19.”
About ZyCoV-D
In the pre-clinical phase, the vaccine was found to elicit a strong immune response in multiple animal species like mice, rats, guinea pigs and rabbits. The antibodies produced by the vaccine were able to neutralize the wild type virus in virus neutralization assay indicating the protective potential of the vaccine candidate. No safety concerns were observed for the vaccine candidate in repeat dose toxicology studies by both intramuscular and intradermal routes of administration. In rabbits, up to three times the intended human dose was found to be safe, well tolerated and immunogenic.
With ZyCoV-D, the Company has successfully established the DNA vaccine platform in the country using non-replicating and non-integrating plasmid carrying the gene of interest making it very safe. Further, no vector response and with absence of any infectious agent, the platform provides ease of manufacturing the vaccine with minimal biosafety requirements (BSL-1). The platform is also known to show much improved vaccine stability and lower cold chain requirements making it easy for transportation to remotest regions of the country. Furthermore, the platform can be rapidly used to modify the vaccine in couple of weeks in case thevirus mutates to ensure that the vaccine still elicits protection.
About National Biopharma Mission, DBT:
The Industry-Academia Collaborative Mission of Department of Biotechnology (DBT), Govt of India for accelerating discovery research to early development for Biopharmaceuticals approved by the Cabinet for a total cost US$ 250 million and 50% co-funded by the World Bank is being implemented at Biotechnology Research Assistance Council (BIRAC). This program is dedicated to deliver affordable products to the nation with an aim to improve the health standards of India’s population. Vaccines, medical devices and diagnostics and biotherapeutics are few of its most important domains, besides, strengthening the clinical trial capacity and building technology transfer capabilities in the country.
About BIRAC:
Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) is a not-for-profit Section 8, Schedule B, Public Sector Enterprise, set up by Department of Biotechnology (DBT), Government of India as an Interface Agency to strengthen and empower the emerging Biotech enterprise to undertake strategic research and innovation, addressing nationally relevant product development needs. To find out more visit https://birac.nic.in
About Zydus
Zydus Cadila is an innovative, global pharmaceutical company that discovers, develops, manufactures and markets a broad range of healthcare therapies, including small molecule drugs, biologic therapeutics, and vaccines.
(For Further Information: Contact Communication Cell of DBT/BIRAC
* @DBTIndia @BIRAC_2012
www.dbtindia.gov.inwww.birac.nic.in)