কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
২০২০গী জুন থাগী ওইনা ভারতকী হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বরশিং
14 JUL 2020 12:00PM by PIB Imphal
প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ বিভাগকী ইকনোমিক এদবাইজরগী লোয়শঙনা ভারতকী ওইনা ২০২০গী জুন থাগী (প্রোবিজনেল) অমসুং এপ্রিল থাগী (ফাইনেল) হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বরশিংগী ফিগরশিং প্রেস রিলিজ অসিদা ফোঙলগনি। হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.)গী প্রোবিজনেল ফিগরশিংগা লোয়ননা মরী লৈনবা থা অমসুং ইন্সতিত্যুসনেল সোর্সশিংদগী ফংলকপা দেতা পুনশিল্লগা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা খনগৎলপা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিংদা চয়োল অনিগী মতম কানরগা থা খুদিংগী ১৪দা ফোঙই। চয়োল ১০গী মতুংদা ইন্দেক্স অসি অরোইবা ওইনা লেপথোকই অমসুং অরোইবা ফিগরশিং ফোঙগনি অমদি মসিগী মখা তাবদা ফ্রোজন তৌখ্রগনি।
ইনফ্লেসন
থাগী দবল্যু.পি.আই.দা বেজ তৌবা চহিগী ইনক্লেসন রেৎ অসি মমাং চহিগী থা অসিমক্তদা ওইবা ২,০২%গা চাংদম্নবদা ২০২০গী জুন থাগী (২০১৯গী জুনগা য়েংনবদা) ওইনা (-১.৮১%) (প্রোবিজনেল)দা লৈরি।
দবল্যু.পি.আই.দা বেজ তৌবা ইন্দেকশিং অমসুং চহিগী ইনক্লেসন রেৎ (%)*
পোৎলম খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
চাং
(%)
এপ্রিল-২০ (এফ)
মে-২০ (পি)
জুন-২০ (পি)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
পোৎলম খুদিংমক
১০০
১১৯.২
-১.৫৭
১১৭.৭
-৩.২১
১১৯.৩
-১.৮১
I. মরু ওইবা পোৎলমশিং
২২.৬
১৩৭.৮
-১.০৮
১৩৬.২
-২.৯২
১৩৯.৩
-১.২১
II. ফ্যুল অমসুং পাৱর
১৩.২
৮৯.৮
-১২.৬৫
৮৩.৭
-১৯.৮৩
৮৮.৩
-১৩.৬০
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিং
৬৪.২
১১৮.৭
০.১৭
১১৮.১
-০.৪২
১১৮.৬
০.৯৮
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স
২৪.৪
১৪৭.৭
৪.৩৮
১৪৬.১
২.৩১
১৪৮.৬
৩.০৫
খঙজিল্লু: পি: প্রোবিজনেল, এফ: ফাইনেল, * মমাংগী চহিগীগী থা অসিমক্তদা য়ুম্ফম ওইরগা হোৎপা চহিগী ইনফ্লেসন রেৎ।
তোঙান তোঙানবা পোৎলমগী কাংলুপশিংগী ইন্দেক্সকী অহোংবা অদু মখাদা পীরি :-
মরু ওইবা পোৎলমশিং (চাং ২২.৬২%)
মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি ২০২০গী মে থাদা ১৩৬.২ (প্রোবিজনেল) ওইবদগী ২০২০গী জুনদা (২.২৮%) হেনগৎতুনা ১৩৯.৩ (প্রোবিজনেল) ওইরে। মে ২০২০গা চাংদম্নবদা ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (১৬.৩০%), চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং (১.৯৭%) অমসুং চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং (১.৭১%) অসিগী মমলশিং হেনগৎখ্রে। মে ২০২০গা চাংদম্নবদা মিনরেলশিংগী মমলশিং (-১.৭২%) হন্দখ্রে।
ফ্যুল অমসুং পাৱর (চাং ১৩.১৫%)
মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি ২০২০গী মে থাদা ৮৩.৭ (প্রোবিজনেল) ওইবদগী ২০২০গী জুনদা (৫.৫০%) হেনগৎতুনা ৮৮.৩ (প্রোবিজনেল) ওইরে। মিনরেলশিংগী থাওগী কাংলুক্কী মমলশিং অসি ২০২০গী মে ধাগা চাংদম্নবদা (১২.৫৪%) হেনগৎখ্রে। কোয়লা অমসুং ইলেক্ত্রিকসিতিগী মমলশিংদা অহোংবা লৈতে
মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিং (চাং ৬৪.২৩%)
মরু ওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি ২০২০গী মে থাদা ১১৮.১ (প্রোবিজনেল) ওইবদগী ২০২০গী জুনদা (০.৪২%) হেনগৎতুনা ১১৮.৬ (প্রোবিজনেল) ওইরে। ২০২০গী মেগা চাংদম্নবদা জুনদা মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিংগী দিজিৎ অনিগী কাংলুপকী এন.আই.সি. ২২গী মনুংদা মমলশিংদা হেনগৎলকপা উবা ফংলিবা কাংলুপ ১৩ অদুদি চীঞ্জাক্কী পোত্থোক শাবা; রিকোর্দ তৌখ্রবা মিদিয়াগী প্রিন্তিং অমসুং রিপ্রদক্সন; শেৎনবা ফীরোল; কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোকশিং; ফার্মাকোতিকেলশিং.মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেলগী পোত্থোকশিং; রবর অমসুং চাগী পোত্থোকশিং; অতোপ্পা নন-মেদিকেল মিনরেলগী পোত্থোকশিং; বেসিক মেতেলশিং; মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওদনা ফেবরিকেতেদ মেতলগী পোত্থোকশিং; ইলেক্ত্রিকেল ইক্বিপমেন্তশিং; মোতোর গারীশিং, ত্রেলরশিং অমসুং সিমি-ত্রেলরশিং; অতোপ্পা ত্রানস্পোর্তকী ইক্বিপমেন্ত; অতোপ্পা শারিবশিং। অমরোমদা ২০২০গী মেগা চাংদম্নবদা জুনদা মমলশিং হন্থরকপা উবা ফংলিবা কাংলুপশিং অদুদি থক্নবা পোৎলমশিং; হীদাক মনাগী পোৎলমশিং; তেক্সতাইলশিং, শঊন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোকশিং; উ অমসুং উ অমসুং চোঙ্গাংগী পোত্থোকশিং; মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত অঞসুং উপু-কাংথোলশিং। ২০২০গী মেগা চাংদম্নবদা জুনদা কম্প্যুতর, ইকেল্ত্রোনিক অমসুং ওপতিকেলগী পোত্থোকশিংদা অহোংবা লৈতে।
জুন, ২০২০গী দবল্যু.পি.আই.গী ফিগর অসি চাওরাক্না ৭০ পর্সেন্তগী রেস্পোন্স রেৎ অমদা শেম্বনি। মসিগী প্রোবিজনেল ফিগরশিং অসি দবল্যু.পি.আই.গী অরোইবা রিভিজন পোলিসিগী মতুং ইন্না রিভিজন তৌখিগনি।
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (চাং ২৪.৩৮%)
মরুওইবা পোৎলমশিংগী কাংলুপ্তগী ‘চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং’ অমসুং মেকন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিংগী কাংলুপ্তগী ‘চীঞ্জাক্কী পোত্থোকশিং’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্স অসি প্রোবিজনেল ওইনা ২০২০ মেগী ১৪৬.১দগী ২০২০ জুন্দা ১৪৮.৬তা হেনগৎখ্রে। দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুমফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং অসি মে, ২০২০গী ২.৩১%দগী জুন ২০২০দা ৩.০৫%দা হেনগৎখ্রে।
২০২০ এপ্রিল থাগী অরোইবা ইন্দেক্স (বেজ ইয়র:২০১১-১২=১০০)
২০২০গী এপ্রিল থাগী ‘পোৎলম খুদিংমক্কী’ (বেজ:২০১১-১২=১০০) অরোইবা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসন রেৎ অসি ১১৯.২দা লৈরি অমসুং ইনফ্লেসনগী দবল্যু.পি.আই.দা বেজ তৌবা রেৎ অসি (-১.৫৭%)দা লৈরি। ২০২০গী এপ্রিল থাগী ইন্দেক্সশিং অসি খনগৎলবা সোর্সশিংদগী রেস্পোন্স রেৎ ফগৎলকপা অদু য়েংলগা অরোইবা ওইনা লেপ্পনি।
খঙজিনগদবা:Price মমলশিংগী দেতা অসি ওনলাইন্দা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা খনগৎলবা ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্সশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীএল ইস্তাব্লিশমেন্তশিংদগী নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.)না য়েংশিল্লিবা ৱেবতা বেজ তৌবা পোর্তেলগী খুত্থাংদা খোমগৎপনি।
২০২০গী জুলাই থাগী মথংগী প্রেস রিলিজগী তাং: ১৪/০৮/২০২০
জুন ২০২০গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসনগী রেৎশিং ( বেজ ইয়র: ২০১১-১২=১০০) এনেক্সর-I
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল, এম.এফ/ও = মেকন্যুফেকচর ওফ
এনেক্সর II
* = প্রোভিজনেল, এম.এফ/ও = মেকন্যুফেকচর ওফ
এনেক্সর III
* = প্রোভিজনেল, এম.এফ/ও = মেকন্যুফেকচর ওফ

Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the month of June, 2020
14 JUL 2020 12:00PM by PIB Delhi
The Office of the Economic Adviser, Department for Promotion of Industry and Internal Trade is releasing index numbers of wholesale price in India for the month of June, 2020 (Provisional) and for the month of April, 2020 (Final) in this press release. Provisional figures of Wholesale Price Index (WPI) are released on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month and compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. After 10 weeks, the index is finalized and final figures are released and then frozen thereafter.
INFLATION
The annual rate of inflation, based on monthly WPI, stood at (-1.81%) (provisional) for the month of June, 2020 (over June, 2019) as compared to 2.02% during the corresponding month of the previous year.
WPI based Indices and Annual Rate of Inflation (%)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
Apr-20 (F)
May-20 (P)
June-20 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100
119.2
-1.57
117.7
-3.21
119.3
-1.81
I. Primary Articles
22.6
137.8
-1.08
136.2
-2.92
139.3
-1.21
II. Fuel & Power
13.2
89.8
-12.65
83.7
-19.83
88.3
-13.60
III. Manufactured Products
64.2
118.7
0.17
118.1
-0.42
118.6
0.08
WPI Food Index
24.4
147.7
4.38
146.1
2.31
148.6
3.05
Note: P: Provisional, F: Final, * Annual Rate of Inflation calculated over corresponding month of last year.
The movement of the index for the various commodity groups is summarized below:-
PRIMARY ARTICLES (Weight 22.62%)
The index for this major group increased by (2.28%) to 139.3 (provisional) in June, 2020 from 136.2 (provisional) for the month of May, 2020. Prices of Crude Petroleum & Natural Gas (16.30%), Food Articles (1.97%) and Non Food Articles (1.71%) increased as compared to May, 2020. Prices of Minerals (-1.72 %) declined as compared to May 2020
FUEL & POWER (Weight 13.15%)
The index for this major group increased by (5.50%) to 88.3 (provisional) in June 2020 from 83.7 (provisional) for the month of May, 2020. Prices of Mineral oils group (12.54%) increased compared to month of May, 2020. Prices of Coal and Electricity remain unchanged.
MANUFACTURED PRODUCTS (Weight 64.23%)
The index for this major group increased by (0.42%) to 118.6 (provisional) in June 2020 from 118.1 (provisional) for the month of May, 2020. Out of the 22 NIC two-digit groups of Manufactured products, 13 groups that have witnessed increasein prices are manufacture of food products;printing and reproduction of recorded media; wearing apparel; chemicals and chemical products; pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products; rubber and plastics products; other non-metallic mineral products; basic metals; fabricated metal products, except machinery and equipment; electrical equipment; motor vehicles, trailers and semi-trailers; other transport equipment; other manufacturingin June as compared to May, 2020. Whereas the groups that witnessed decreasein prices were manufacture of beverages; tobacco products; textiles; leather and related products; wood and of products of wood and cork; paper and paper products; machinery and equipment and furniturein June as compared to May, 2020. While the Manufacture of computer, electronic and optical products remained unchanged in June compared to May, 2020.
The figures of WPI for June, 2020 have been compiled at a response rate of around 70 percent. These provisional figures of WPI will undergorevision as per the final revision policy of WPI.
WPI FOOD INDEX (Weight 24.38%)
The Food Index consisting of ‘Food Articles’ from Primary Articles group and ‘Food Products’ from Manufactured Products group have provisionally increased from 146.1in May, 2020 to 148.6in June, 2020. The annual rate of inflation based on WPI Food Index increased from 2.31% in May, 2020 to 3.05% in June, 2020.
FINAL INDEX FOR THE MONTH OF APRIL, 2020 (BASE YEAR:2011-12=100)
For the month of April, 2020 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 119.2 and WPI based rate of inflation stood at (-1.57%).Indices for the month of April 2020 are finalized in the light of improved response rate from the selected sources.
Note: Price Data are collected from selected institutional sources and industrial establishments spread across the country online through web based portal maintained by the National Informatics Centre (NIC).
Next date of press release: 14/08/2020 for the month of July, 2020
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for June,2020
Annexure-I
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annexure II
* = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annexure III