ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
নেস্নেল ফিস ফারমর্স দে ২০২০ পাংথোকখ্রে- ৱেবিনারগী খুৎথাংদা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা নেস্নেল ফিসরিজ দিবলপমেন্ত বোর্দকা লোয়ননা ঙামীশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইন্তরপ্রিনরশিংগা ৱারী শানখি
ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, গিরিরাজনা হায়খি তেক্নোলোজী অমসুং খ্বাইদগী ফবা ঙা য়োকপগী থবকশিং পায়খৎতুনা ওক্নবা ঙা পুথোক্কদবনি ; অফবা ঙা মচা, মচিঞ্জাক, ঙা মখলশিং অমসুং কৈথেল ফংহনবা মরুওই হায়খি
লৈবাক শীনবা থুংনা “ফিস ক্রাইয়োবেঙ্কশিং” লিংখৎলগনি
10 JUL 2020 8:24PM by PIB Imphal
নেস্নেল ফিস ফারমর্স দে থৌরমদা, ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িং মিনিস্ত্রিগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তনা নেস্নেল ফিসরিজ দিবলপমেন্ত বোর্দকা লোয়ননা ঙসি ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে । থৌরম অদুদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, গিরিরাজ, ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী রাজ্য মন্ত্রী পি.সি সারঙ্গি, ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি , দোক্তর রজিব রঞ্জন অমসুং ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি ।
ওরিসাগী কত্তকতা লৈবা সি.আই.এফ.আর.আইগী মতম অদুগী ‘পোন্দ কলচর দিবিজন’দা ১৯৫৭গী জুলাই ১০দা ভারতকী মেজোর ক্রাপশিংদা মাইপাক্না ঙামচা লৌবগী তেক্নোলোজী(হাইপোফাইসেসন) উৎখিবা সাইন্তিস্তশিং দোক্তর কে.ঐচ অলিকুনহি অমসুং দোক্তর ঐচ.এল চৌধুরি নিংশিংবা ওইনা চহি খুদিংগী জুলাই ১০দা নেস্নেল ফিস ফারমর্স দে থৌরম পাংথোক্তুনা লাক্লি । থৌরম অসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী ওক্নবা ঙাগী পোৎথোক পুথোকপা ঙম্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং খঙহবনি ।
চহি খুদিংগী নুমিৎ অসিদা লৈবাক অসিদা ঙা য়োকপগী থবক চাউখৎহন্নবা হোৎনবা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা শক্নাইরবা ঙামীশিং, এক্বাপ্রেনিয়রশিং ইকায়খুম্নবা উৎতুনা থৌরম পাংথোকখি । ওফিসিএলশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং মরী লৈনবশিং খক নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ঙামীশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াখি ।
লৈবাক্কী মফম কয়াদা লৈরিবা ঙামীশিং, ওফিসিএলশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইন্তরপ্রিনরশিংগা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ৱারী শানবদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, গিরিরাজনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ব্লু রিভোলুসন মাইপাক্নবা অমসুং নিলিক্রান্তিদগী অর্থক্রান্তিদা লাক্নবা লম্বী শেম্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা মহাক্কী পান্দম ফংনবা মথং চহি ৫দা লুপা করোর ২০,০৫০ থাদুনা “প্রধান মন্ত্রী মৎস্যা সম্পদা য়োজনা(পি এম এম এস ৱাই) হৌদোক্লে । স্কিম অসিনা লৈবাক অসিদা ঙা পুথোকপা, মগুন লৈবা ঙা পুথোকপা, তেক্নোলোজী, ঙা শেম-শানবা থবকশিং, য়োনবগী থবক অমসুং ঙামীশিংগী য়াইফনবা থবকশিংদা অহোংবা লৈরিবশিং মেনখৎকনি ।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজী অমসুং খ্বাইদগী ফবা ঙা য়োক্নবগী থবকশিং পায়খৎতুনা ঙাগী পোৎথোকশিং ওক্নবা পুথোক্কদবনি , মসিগা লোয়ননা অফবা ঙামচা, মচীঞ্জাক, ঙা মখলশিং , অনৌবা নমুনাশিং অমসুং ঙা য়োন্নবা কৈথেলশিং ফজনা শেমগৎপা য়াম্না মরুওই । লৈবাক অসিদা ঙাগী পোৎথোক হেনগৎহনবদা অফাবা ঙামচা ফংহনবা অসি য়াম্না মরুওই । ঙামীশিংনা পাম্বা ‘ঙা মরুমশিং’ মতম চুপ্পা ফংহন্নবা লৈবাক্কী মফম কয়াদা “ফিস ক্রাইয়োবেঙ্কশিং” লিংখৎনবা এন.বি.এফ.জি.আরনা এন.এফ.দি.বিগা লোয়ননা থবক পায়খৎলগনি । মসি মালেমগী অহানবা ওইনা লিংখৎকদবা “ফিস ক্রাইয়োবেঙ্ক” ওইগনি অমসুং মসিদা লৈবাক অসিদা ঙা য়োকপগী লমদা অওনবা অমা পুরকপা ঙমলগনি অমসুং ঙামীশিংগী মরক্তা নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎলগনি ।
এন.বি.এফ.জি.আরগী দিরেক্তর, দোক্তর কুলদিব কে.লালনা হায়খি এন.এফ.দি.বিগা লোয়ননা এন.বি.এফ.জি.আরনা শেমগৎলিবা “ক্রাইয়োমিল্ত” তেক্নোলোজী অসিনা “ফিস ক্রাইয়োবেঙ্কশিং” লিংখৎপদা মতেং পাংগনি, মসিনা অফবা ঙামচাশিং মতম অমদা হেক্তা ফংহনবা ঙমগনি । ফিসরিজগী য়ুনিয়ন সেক্রেতরি দোক্তর রজিব রঞ্জননা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা পান্দম কয়া থম্লি অমসুং মসি ফংনবা হোৎনদবা রাজ্যশিং/য়ুতিশিং অমসুং লনাই কম্পেনিশিং য়াওনা মরী লৈনবশিং মতেং পাংনবা য়াম্না মরুওই ।
থৌরম অদুদা ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং এন.এফ.দি.বিগী ইজুকুতিব দিরেক্তর, দোক্তর সি সুভরনা অমসুং মহাক্কী কাংবু শরুক য়াখি । রাজ্যশিংগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তশিংগী ওফিসিএলশিং, আই.সি.এ.আর ইন্সতিতুৎশিংগী দিরেক্তরশিং, ইন্তরপ্রিনরশিং, ওরিসা, বিহার, উত্তর প্রদেস, তামিল নাদু, তেলাঙ্গানাগী মাইপাক্লবা ঙামী ১৫০ রোম ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি অমসুং ৱারী শানবদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোংদোকখি ।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
National Fish Farmers Day 2020 celebrated - Department of Fisheries in association with National Fisheries Development Board interacts with fishermen, scientists and entrepreneurs through webinar
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Giriraj Singh emphasises on sustainable harnessing of fish resources through technology and best farming practices; highlights the importance of quality seed, feed, species diversification and marketing infrastructure
“Fish Cryobanks” to be set up in different parts of the country
10 JUL 2020 8:24PM by PIB Delhi
On the occasion of National Fish Farmers Day, a webinar was hosted today by the Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying in association with the National Fisheries Development Board (NFDB). The occasion was graced by Shri Giriraj Singh, Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri P. C. Sarangi, Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Dr. Rajeev Ranjan, Secretary, Department of Fisheries, Government of India and senior officers from the Department of Fisheries.
National Fish Farmers Day is celebrated on 10th July every year in remembrance of scientists Dr. K. H. Alikunhi and Dr. H.L. Chaudhury who successfully demonstrated the technology of induced breeding (Hypophysation) in Indian Major Carps on 10th July, 1957 at the erstwhile ‘Pond Culture Division’ of CIFRI at Cuttack, Odisha (presently Central Institute of Freshwater Aquaculture, CIFA, Bhubaneswar). The event aims to draw attention to changing the way the country manages fisheries resources to ensure sustainable stocks and healthy ecosystems.
Every year, the event is celebrated by felicitating outstanding fish farmers, aquapreneurs& fisher folks in recognition of their accomplishments in the field and their contribution in the growth of the fisheries sector in the country. Fishermen and fish farmers across the nation participate in the event apart from officials, scientists, professionals, entrepreneurs and stakeholders.
Interacting through video conference with fishermen, officials, scientists, entrepreneurs at different locations in different parts of the country,Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Giriraj Singh observed that in order to consolidate the achievements of Blue Revolution and pave the way from NeeliKranti to ArthKranti, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and to realise his vision of doubling the farmer’s income, the “Pradhan MantriMatsyaSampadaYojana” (PMMSY) has been launched with highest ever investment of Rs. 20,050 crore during next five years. This scheme will address the critical gaps in fish production and productivity, quality, technology, post-harvest infrastructure and management, modernisation and strengthening of value chain, traceability, establishing a robust fisheries management framework and fishermen’s welfare.
The Minister also emphasised the sustainable harnessing of fisheries resources through technology infusion and bestfarming practices while highlighting the importance of quality seed, feed, species diversification, entrepreneurial models and marketing infrastructure with backward and forward linkages.
Shri Giriraj Singh said that providing ‘Quality Seed’ of fish is very important in enhancing production and productivity in the country. He announced on the occasion of ‘National Fish Farmers Day’ that NFDB in collaboration with the NBFGR will take up the work to establish “Fish Cryobanks” in different parts of the country, which will facilitate all time availability of ‘fish sperms’ of desired species to fish farmers. This would be the first time in the world when “Fish Cryobank” will be established, which can bring a revolutionary change in the fisheries sector in the country for enhancing fish production and productivity and thereby increasing prosperity among the fish farmers.
Dr.Kuldeep K. Lal, Director, NBFGR informed that the “Cryomilt” technology developed by the NBFGR in support with NFDB may be helpful in establishment of “Fish Cryobanks”, which will provide good quality of fish sperms in hatcheries at any time. Dr Rajeev Ranjan, Union Secretary of Fisheries while delivering his welcome address highlighted the ambitious targets under PMMSY and the importance of active cooperation of States/UTs and other stakeholders including private sector in achieving the same.
Senior officials of Department of Fisheries, Government of India and Dr. C. Suvarna, Chief Executive, NFDB along with team also participated in the event. Officials from State Fisheries Departments, Directors & Scientists from ICAR institutes, entrepreneurs, and about 150 progressive fish farmers from Odisha, Bihar, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Telangana, etc. participated in the webinar and shared their experiences during the interaction.