Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti held discussion with J&K Lt. Governor through VC for implementation of Jal Jeevan Mission
The UT plans to provide tap connections to all rural households by 2022
10 JUL 2020 4:16PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat held discussion with Lieutenant Governor (LG) of Jammu & Kashmir, Shri Girish Chandra Murmu regarding implementation of Jal Jeevan Mission in the Union Territory (UT), through video conferencing today. Government of India is committed to provide assured basic services to the people living in rural areas of the country with focus on improving their living standard. Drinking water supply is a service delivery, wherein the quantity, quality of water supplied and periodicity of water supply has to be ensured for which the flagship programme, Jal Jeevan Mission (JJM) is under implementation. The objective of the Mission is universal coverage i.e. every family in the village gets tap water connection in their household.
Jammu & Kashmir is planning 100% coverage by 2022 to accomplish the ambitious target of providing tap connection to every rural household of the UT. During the current year, the UT plans for 100% coverage of all 5,000 villages of 3 districts i.e. Gandharbal, Srinagar and Raisi. In this context, the central Minister had a detailed discussion on the progress of the mission in the UT with the LG.
Emphasizing the importance of the mission to improve the lives of rural people, central Minister stressed on retrofitting and augmentation of existing water supply schemes and urged to start this work in ‘campaign mode’ to provide household tap connections from existing public stand-posts. The LG assured expeditious implementation of the mission in the UT so as to achieve the target of providing household tap connections in rural areas in time-bound manner.
Out of 18.17 lakh rural households in the UT of Jammu & Kashmir, only 7.96 lakh are provided with tap connections. Jammu & Kashmir plans to provide tap connections in 2.32 lakh households during 2020-21. In 2020-21, ₹ 681.77 Crore have been allocated and including UT share there is assured availability of 923 Crore. UT is eligible for additional allocation based on physical and financial performance. Minister Shri Shekhawat reiterated the commitment of Union Government to provide all assistance to the UT to achieve this goal. For Jal Jeevan Mission, funds are provided by Government of India based on the output in terms of tap connections provided and the utilization of available funds.
Union Minister further emphasized on preparation of village action plans as well as constitution of village water and sanitation committee/ Paani Samiti as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% women members, responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure. All villages have to prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply, grey-water management and operation and maintenance component. Out of 6,877, village action plans for 1,800 villages have been prepared. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission truly a people’s movement.
It was highlighted that all drinking water sources need to be tested once for chemical parameters and twice for bacteriological contamination (pre and post monsoon) every year. Further, it was requested for training of at least 5 persons, preferably women, in every village for surveillance of water quality through field test kits (FTKs) to be ensured. The UT was asked for NABL accreditation of all laboratories in next few months.
It’s the endeavour of the Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন পায়খৎনবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা জে অমসুং কেগী উপ-রাজ্যপালগা ৱারী শানখ্রে
২০২২ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং পুম্নমক তোতি ঈশিং ফংহন্নবা য়ু.তি. অসিনা থৌরাং তৌরি
10 JUL 2020 4:16PM by PIB Imphal
জল জীবন মিসন পায়খৎনবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা জে অমসুং কেগী উপ-রাজ্যপাল গিরিস চন্দ্র মুরমুগা ৱারী শানখ্রে। মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পান্দমদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংগী মীয়ামদা তঙাইফদবা থবকশিং ফংহন্নবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎলি। জল জীবন মিসন পায়খৎতুনা অফবা থক্নবা ঈশিং মরাং কাইনা অমসুং চাংনাইনা ফংহনগনি। মিসন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক মখোয়গী য়ুমদা তোতি ঈশিং ফংহনবনি।
২০২২ ফাওবগী মনুংদা য়ু.তি অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংমক চাদা ১০০ তোতি ঈশিং ফংহন্নবা জে অমসুং কেনা থৌরাং তৌরি। চৎলিবা চহি অসিগী মনুংদা, জিলা অহুম হায়বদি গন্ধরবাল, শ্রীনগর অমসুং রাইসিগী মনুংদা লৈবা খুঙ্গং ৫,০০০ খুদিংমক চাদা ১০০ কোনশিন্নবা থৌরাং তৌরি। মসিগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মিসন অসি খুমাং চাউশিনহন্নবা য়ু.তিগী এল.জিগা ৱারী শানখ্রে।
খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা মিসন অসিগী মরুওইবা অসি লুম্না লৌদুনা, হৌজিক মীয়ামগী তোতি ঈশিং য়াফম পোস্তশিংদগী ঈশিং য়ারিবা অসি তোকহন্দুনা য়ুমথোঙশিংদা তোতি শম্নবা কেম্পনগী মওংদা থবক পায়খৎনবা থবক হৌনবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং নৌনা শেমজিন্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা তকশিনখি। অকক্নবা মতমগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙশিংদা তোতি শম্নবা পান্দম অদু ফংনবা মিসন অসি য়াংনা পায়খৎকনি হায়বগী থাজবা এল.জিনা থমখি।
জে অমসুং কেগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ লাখ ১৮.১৭গী মনুংদা শুপ্নগী য়ুমথোঙ লাখ ৭.৯৬ তোতি ফংলে। ২০২০-২১ মনুংদা য়ুমথোঙ লাখ ২.৩২ তোতি ঈশিং ফংহন্নবা জে অমসুং কেনা থৌরাং তৌরি। ২০২০-২১দা লুপা ক্রোর ৬৮১.৭৭ কাইথোক্লে অমসুং য়ু.তিগী চাকথুং লুপা করোর ৯২৩ ফংলগনি। পায়খৎকদৌরিবা থবক অমসুং শেন-থুমগী ফিবম য়েংলগা য়ু.তি অসি অহেনবা ফন্দ লৌবা য়াগনি।মসিগী পান্দম অসি ফংনবা য়ু.তি অসিদা কেন্দ্র সরকারনা পীবা য়াবা মতেং পীগনি হায়না মিনিস্তর সেখাৱাতনা অমুক হন্না থাজবা পীখি। তোতি শমহনখিবা ইমুং মশিং অমসুং পীখিবা ফন্দ শীজিন্নবগী ফিবম য়েংলগা ভারত সরকারনা জল জীবন মিসনগী ফন্দশিং পীরি।
খুঙ্গংদা ঈশিং পীনবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা, থৌরাং তৌনবা, দিজাইন তৌনবা, থবক পাংথোকনবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবা তৌনবা য়ামদ্রবদা নুপী মেম্বর চাদা ৫০ য়াওবা গ্রাম পঞ্জায়তকী সব-কমিতি অমা ওইনা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কমিতি/পানি সমিতিশিং শেম্নবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়জখি। ঈশিং ফংহন্নবা তঙাইফদবা থবকশিং পায়খৎনবা খুঙ্গং খুদিংমক ভিলেজ এক্সন প্লান(ভি এ পি) থৌরাং তৌনবা খঙহনখি। খুঙ্গং ৬,৮৭৭গী মনুংদা খুঙ্গং ১,৮০০গী ভিলেজ এক্সন প্পানশিং শেমখ্রে। জল জীবন মিসন অসিগী মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা আই.ই.সি কেম্পেন পাংথোক্নবা থবক পায়খৎকদবনি।
করি করম্বা কেমিকেলশিং য়াওরিবগে হায়বা খঙদোক্নবা থক্নবা ঈশিং পীরিবা হৌরকফমশিং অমুক্তং চাংয়েং তৌগদবনি অমসুং চহি খুদিংগী নোংজু থা মমাং অমসুং মতুংদা মহিক-মতাইগী চাংয়েং অনিরক তৌগদবনি। ফিল্দ তেস্ত কিতশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গং খুদিংমক অফবা ঈশিংগী চাংয়েং তৌনবা নুপীশিং য়াওনা য়ামদ্রবদা মীওই মঙা ত্রেনিং পীনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখি। মথং থা খরগী মনুংদা লেবোরেতোরি খুদিংমক এন.এ.বি.এল এক্রিদিতেসন লৌনবা য়ু.তিদা খঙহনখি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা , খুঙ্গংগী মফমশিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী তোতি ঈশিং য়াফম পোস্তশিংদগী ঈশিং য়াবগী অৱাবা কোকহল্লগনি।