মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
২০২০-২১ শৈক্ষিক বৰ্ষৰ অৰ্থে চিবিএছইৰদ্বাৰা IX-XII শ্ৰেণীৰ পাঠ্যক্ৰমৰ সংশোধন ঘটোৱাৰ কথা সদৰী কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰীৰ
কৃতিত্ব অৰ্জনৰ গুৰুত্ব বিবেচনা কৰি, মূল ধাৰণাসমূহ একে ৰাখি পাঠ্যক্ৰম ৩০% পৰ্যন্ত হ্ৰাস কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে-মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰী
07 JUL 2020 6:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰমেশ পোখৰিয়াল নিশাংকই কয় যে দেশ আৰু বিশ্বত উদ্ভৱ হোৱা অস্বাভাৱিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, ৯ম ৰপৰা ১২ শ শ্ৰেণীৰ শিক্ষাৰ্থীৰ পাঠ্যক্ৰমৰ বোজা হ্ৰাস কৰাৰ নিমিত্তে চিবিএছইক পাঠ্যক্ৰম সংশোধন কৰাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হৈছিল। সেই অনুসৰি, চিবিএছইয়ে ২০২০-২১ শৈক্ষিক বৰ্ষৰ কাৰণে IX-XII শ্ৰেণীৰ পাঠ্যক্ৰমৰ সংশোধন ঘটাইছে।
তদুপৰি তেওঁ জনাই যে কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে, তেওঁ ছ’চিয়েল মিডিয়াত #SyllabusForStudents2020 ব্যৱহাৰ কৰি পাঠ্যক্ৰম হ্ৰাস কৰা সন্দৰ্ভত সকলো শিক্ষাবিদৰপৰা পৰামৰ্শ আহ্বান কৰিছিল। শ্ৰী নিশাংকই অৱগত কৰে, আমি ১.৫K ৰো অধিক পৰামৰ্শ লাভ কৰিছিলো। এই অভিভূতকাৰী সঁহাৰিৰ কাৰণে তেওঁ সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে কয় যে পাঠ্যক্ৰমত ঘটোৱা সাল-সলনিসমূহ কাৰিকুলাম কমিটি আৰু ব’ৰ্ডৰ পৰিচালনা সমিতিৰ অনুমোদন সাপেক্ষে সংশ্লিষ্ট ক’ৰ্ছ কমিটিসমূহৰদ্বাৰা চূড়ান্ত কৰা হয়।
দেশ আৰু বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তত উদ্ভৱ হোৱা অস্বাভাৱিক পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পাঠ্যক্ৰম সংশোধনৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হয়। কৃতিত্ব অৰ্জনৰ গুৰুত্ব অনুধাৱন কৰিয়েই, মূল ধাৰণাটোক অক্ষত ৰাখি ৩০% পৰ্যন্ত যুক্তিসংগত কৰা গৈছে।
ব’ৰ্ডৰদ্বাৰা বিদ্যালয়ৰ প্ৰধান আৰু শিক্ষকসকলক যিটো প্ৰসংগ (topic) বাদ দিয়া হৈছে সেই প্ৰসংগটোক আন প্ৰসংগ সাপেক্ষে সংযোগ কৰি ব্যাখা আগবঢ়োৱাটো সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ব’ৰ্ডৰদ্বাৰা পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰা হৈছে। তথাপিও হ্ৰাস কৰা পাঠ্যক্ৰম অভ্যন্তৰীণ মূল্যায়ণ (Internal Assessment)ৰ অংশ নহয় আৰু ব’ৰ্ডৰ শিক্ষান্ত পৰীক্ষাত ইয়াৰ অন্তৰ্গত প্ৰশ্ন সোধা নহয়। বিভিন্ন কাৰ্যপন্থা ব্যৱহাৰৰে পাঠ্যক্ৰম আদান-প্ৰদান সন্দৰ্ভত এনচিইআৰটিৰ বিকল্প শৈক্ষিক কেলেণ্ডাৰ আৰু ইনপুটসমূহ স্বীকৃত বিদ্যালয়সমূহৰ টিচিং পেডাগগীৰ অংশ হৈ থাকিব।
প্ৰাথমিক শ্ৰেণী (I-VIII)সমূহৰ কাৰণে সংশ্লিষ্ট বিদ্যালয়সমূহে এনচিইআৰটিৰদ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰি দিয়া বিকল্প শৈক্ষিক কেলেণ্ডাৰ আৰু লাৰ্নিং আউটকাম অনুসৰণ কৰিব লাগিব। সংশোধিত পাঠ্যক্ৰম চিবিএছইৰ শৈক্ষিক ৱেবচাইট www.cbseacademic.nic.in ত উপলব্ধ হৈছে।

Ministry of Education
Union HRD Minister announces revision of syllabi by CBSE for classes IX-XII for the academic session 2020-21
Considering the importance of learning achievement, it has been decided to rationalize syllabus up to 30% by retaining the core concepts – HRD Minister
07 JUL 2020 6:21PM by PIB Delhi
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has said that looking at the extraordinary situation prevailing in the country and the world, CBSE was advised to revise the curriculum and reduce course load for the students of Class 9th to 12th.Accordingly, CBSE has revised the syllabi for classes IX-XII for the academic session 2020-21
He also informed that a few weeks ago, he invited suggestions from all educationists on the reduction of syllabus on social media by using #SyllabusForStudents2020. ShriNishank informed that we received more than 1.5K suggestions and expressed his gratitude to everyone for the overwhelming response.
The union Minister said that the changes made in the syllabi have been finalised by the respective Course Committees with the approval of the Curriculum Committee and Governing Body of the Board.
The revision of syllabi is a measure taken due to the extraordinary situation prevailing in the country and at different parts of the world. Considering the importance of achieving the level of learning, the syllabus has been rationalised to the extent possible up to 30% by retaining the core concepts.
The Heads of Schools and Teachers have been advised by the Board to ensure that the topics that have been reduced are also explained to the students to the extent required to connect different topics. However the reduced syllabus will not be part of the topics for Internal Assessment and year-end Board Examination. Alternative Academic Calendar and inputs from the NCERT on transacting the curriculum using different strategies shall also be part of the teaching pedagogy in the affiliated schools.
For Elementary Classes (I-VIII) schools shall follow the Alternative Academic Calendar and Learning Outcomes specified by NCERT. The revised syllabus is available on CBSE Academic Website www.cbseacademic.nic.in