Ministry of Education
Union HRD Minister announces revision of syllabi by CBSE for classes IX-XII for the academic session 2020-21
Considering the importance of learning achievement, it has been decided to rationalize syllabus up to 30% by retaining the core concepts – HRD Minister
07 JUL 2020 6:21PM by PIB Delhi
Union Minister for HRD Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has said that looking at the extraordinary situation prevailing in the country and the world, CBSE was advised to revise the curriculum and reduce course load for the students of Class 9th to 12th.Accordingly, CBSE has revised the syllabi for classes IX-XII for the academic session 2020-21
He also informed that a few weeks ago, he invited suggestions from all educationists on the reduction of syllabus on social media by using #SyllabusForStudents2020. ShriNishank informed that we received more than 1.5K suggestions and expressed his gratitude to everyone for the overwhelming response.
The union Minister said that the changes made in the syllabi have been finalised by the respective Course Committees with the approval of the Curriculum Committee and Governing Body of the Board.
The revision of syllabi is a measure taken due to the extraordinary situation prevailing in the country and at different parts of the world. Considering the importance of achieving the level of learning, the syllabus has been rationalised to the extent possible up to 30% by retaining the core concepts.
The Heads of Schools and Teachers have been advised by the Board to ensure that the topics that have been reduced are also explained to the students to the extent required to connect different topics. However the reduced syllabus will not be part of the topics for Internal Assessment and year-end Board Examination. Alternative Academic Calendar and inputs from the NCERT on transacting the curriculum using different strategies shall also be part of the teaching pedagogy in the affiliated schools.
For Elementary Classes (I-VIII) schools shall follow the Alternative Academic Calendar and Learning Outcomes specified by NCERT. The revised syllabus is available on CBSE Academic Website www.cbseacademic.nic.in

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা একাদমিক সেসন ২০২০-২১গী ক্লাস IX-XIIকী সি.বি.এস.ই.না নৌনা শেমদোক্লবা সিলেবি লাউথোকখ্রে
তমদুনা ফংবা লৌশিংগী মরুওইবদা মীৎয়েং থমদুনা মরুওইবা ৱাখল্লোনশিং খাক্তুনা থম্লগা সিলেবস অসি চাদা ৩০গী চাংদা হন্থহন্নবা ফিরেপ লৌখিবনি – ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী
07 JUL 2020 6:21PM by PIB Imphal
লৈবাকসিদা অমদি মালেমসিদা ওইরক্লিবা তোপ তোপ্পা ফীভম অসিদা মীৎয়েং থমদুনা সি.বি.এস.ই.দা ক্লাস ৯দগী ১২ ফাওবগী করিকুলম শেমদোক্নবা অমদি মহৈরোয়শিংদা কোর্স লোদ হন্থহন্নবা ৱাফম থমখি‍। মদুগী মতুং ইন্না সি.বি.এস.ই.না একাদমিক সেসন ২০২০-২১গী ওইনা ক্লাস IX-XIIকী সিলেবি শেমদোক্লে হায়না ঐচ.আর.দি.গী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিসঙ্ক’না হায়খ্রে‍।
চয়োল খরগী মমাঙদা, মহাক্না ইদুকেসনিস্ত পুম্নমক্তা সিলেবস হন্থহনবগী মতাংদা মখোয়গী সজেসনশিং সোসিএল মেদিয়াদা #SyllabusForStudents2020 শীজিন্নদুনা থাগৎলক্নবা ৱাফম থমখি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি‍। ঐখোয়না সজেসন লিশিং ১.৫ হেন্না ফংখি অমদি অসিগুম্লবা য়াম্লবা পাউখুম অসিগীদমক্তা খুদিংমকপু তৌবিমল খঙবা উৎলি হায়না শ্রী নিসঙ্কনা পাউদমখি‍।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খিবদা সিলেবিদা অহোংবা পুরক্লিবশিং অসি মখোয় মখোয়গী কোর্স কম্মিতীনা করিকুলম কম্মিতী অমসুং বোর্দ অসিগী গভর্নিং বোদীগী অয়াবগা লোয়ননা ফাইনেলাইজ তৌখবনি‍।
সিলেবি শেমদোক্লিবা অসি লৈবাকসিদা অমদি মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা থেংনরিবা তোপ তোপ্পা ফীভম অসিনা মরম ওইরগা লৌখিবা ফিরেপনি‍। তমবগী ফংফম থোকপা লৌশিং ফংনবগী মরুওইববু লুম্না লৌদুনা সিলেবস অসি মরুওইবা ৱাখল্লোনশিং খাক্তুনা চাদা ৩০গী চাংদা হন্থহনবনি‍।
স্কুলশিংগী মকোকশিং অমদি ওজাশিংদসু ককথৎখ্রবা তোপিকশিং অসিগী মতাংদা মহৈরোয়শিংদা শন্দোক্না তাকপিদুনা অতোপ্পা তোপিকশিংগা শমজিন্নবা য়াননবা হোৎনবিয়ু হায়না বোর্দনা পাউতাক পীখ্রে‍। অদুম ওইনমক ককথৎখ্রবা সিলেবস অসি ইন্তরনেল এসেসমেন্ত অমসুং চহী লোইরকপগী বোর্দকী চাংয়েংগী তোপিকশিংগী শরুক অমদি ওইররোই‍। তোঙান তোঙানবা থৌওংশিং শীজিন্নদুনা করিকুলমশিং য়ৌশিন্নবগীদমক এন.সি.ই.আর.তি.না শেমবা অল্তরনেতিব একাদমিক কেলেন্দর অমসুং ইনপুতশিং এফিলিএত তৌরবা স্কুলশিংদা তীচিং পেদাগোজীগী শরুক অমা ওইনা শীজিন্নগদবনি‍।
ইলিমেন্তরী ক্লাসশিং (১-৮)গীদমক্তদি স্কুলশিংনা এন.সি.ই.আর.তি.না পীবা অল্তরনেতিব একাদমিক কেলেন্দর অমসুং লর্নিং আউতকম ইনগদবনি‍। শেমদোক্লবা সিলেবস অসি সি.বি.এস.ই. একাদমিক ৱেবসাইত www.cbseacademic.nic.in দা ফংগনি‍।