রেলৱে মন্ত্রালয়
মিশন অমগী মওংদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ২০৩০ ফাওবদা মশানা ‘নেৎ জিরো’ কার্বোন ইমিসন মাস ত্রান্সপোর্ত নেৎৱর্কী মওংদা ওন্থোকচরক্নবগী ৱারেপশিং লৌদুনা থবক পায়খৎপা
মসি মাংজৌননা ইন্দিয়ন রেলৱেজগীদমক্তা গীগাৱাৎ ২গী সোলর প্রোজেকশিংগী ওইনা শিজিন্নদ্রিবা রেলৱেগী লমশিংদা ইন্সতোল তৌনবগীদমক তেন্দরশিং থোকখ্রে
বিনাদা পাইলোৎ প্রোজেক অসি য়াম্না থুনা অমদি পাক-চাওনা তেস্তিং অমদি ত্রাইএলদগী চৎনরগনি
মিশন আত্মনির্ভর ভারত অসিনা অদুম্মক শাফু পীগনি
ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসিবু মপুং ওইনা ‘চত্থোক-চৎশিনগী গ্রীন মোদ’ অমা ওইহন্নবগীদমক্তা সোলর ইনর্জী
06 JUL 2020 2:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা তাকখিবগী মতুং ইন্না মাগী মথৌ তাবা ইনর্জীগীদমক্তা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরকপা অসিদা ইন্দিয়ন রেলৱেজদা অনৌবা মঙাল অমা ফংহনখ্রে অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী(আর.ই.)গী প্রোজেকশিংগীদমক্তা মাগী অহাংবা লমশিং অদু শিজিন্নদুনা সোলরাইজ তৌরগনি। রেলৱেনা মাগী মথৌ তাবা ত্রেস্কন পাৱর অদু ফংনবগীদমক অমসুং মপুং ওইবা ‘চত্থোক-চৎশিনগী গ্রীন মোদ’ অমা ওইহন্নবগীদমক্তা সোলর ইনর্জী শিজিন্ননবা ৱাশকখ্রে। রেলৱেজ মন্ত্রালয়না মাগী অহাংবা লমশিং অদুদা মেগা স্কেলদা সোলর পাৱরশিং ইন্সতোল তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
সোলর পাৱর শিজিন্নবা অসিনা রেলৱেজ মন্ত্রালয়গী শ্রী পিয়ুশ গোয়লগী মিশন অদু য়ৌদুনা ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি ‘নেৎ জিরো’ কার্বোন ইমিসন রেলৱে ওইনা ওন্থোক্লগনি।
ইন্দিয়ন রেলৱেজগী হৌজিক মথৌ তারিবা সোলর প্রোজেকশিং অসি মথৌ তৌহন্দুনা অহানবা ওইনা ইন্রজী মপুং ফানা লৈবা চত্থোক-চৎশিনগী অহানবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইহনবদা মপুং ফাহল্লগনি। মসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি গ্রীন ওইহনবগা লোয়ন-লোয়ননা ‘আত্ম নির্ভর’সু ওইহনবদা মতেং ওইরগনি। .
ইন্দিয়ন রেলৱেজ গ্রীন ইনর্জী লৈবদা লময়ানবা অমা ওইনা থবক পাংথোকখি। মসিনা এম.সি.এফ. রাইবরেলি(য়ু.পি.)দা শেমগৎখিবা পাৱর মেগাৱাত ৩গী পাৱর প্লান্তকুম্বা তোঙান-তোঙানবা সোলর প্রোজেকশিংদগী ইনর্জী লৈবা হৌখ্রে। চাওরাক্না পাৱর মেগাৱাত১০০মুক্কী রুফতোপ সোলর সিস্তেমশিং অসি মাংজৌননা ইন্দিয়ন রেলৱেজগী তোঙান-তোঙানবা স্তেসনশিং অসুং বিল্দিংশিংদা থমখ্রে।
মসিদা নত্তনা বিনা)মধ্য প্রদেশ)তা ওভরহেদ ত্রেক্সন সিস্তেমদা হকথেংননা শমজিন্নগদবা পাৱর মেগাৱাত ১.৭গী প্রোজেক অমা হান্ননা ইন্সতোল তৌখ্রবা অমসুং হৌজিক-হৌজিক পাক-চাওনা চাংয়েং চত্থরি। মসি নুমীৎ ১৫গী মনুংদা থবক তৌবা হৌরবা য়ানা লৈরি। মসি ইন্দিয়ন রেলৱেজগা ভারত হেভি ইলেক্ত্রিকেল্স লিমিতেদ(ভোল)গা খুৎশম্নদুনা পায়খৎমিন্নবা অহানবা প্রোজেক মখল অমনি। মসিদা রেলৱে অসিগী ওভরহেদ ত্রেক্সন সিস্তেম অসি হকথেংননা ফীদিং তৌনবগীদমক্তা দাইরেক করেন্ত(দি.সি.)না ফেজ অমখ্ক্তং ওইবা অল্তর্নেতিং করেন্ত(এ.সি.)দা ওন্থোকপগী ইনৌ-নৌবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবগী থবক য়াওই। সোলর পাৱর প্লান্ত অসি বিনা ত্রেক্সন সব স্তেসন(তি.এস.এস.)তা শেমগৎখি। মসিনা চাওরাক্না চহিদা ইনর্জী য়ুনিৎ লাক্ষ ২৫ পুথোকই অমসুং রেলৱেগী ওইনা চহি খুদিংগী লুপা কোতী ১.৩৭মুক কনবা ঙম্মি।
ইন্দিয়ন রেলৱেজ (আই.আর.) অমসুং ভেলগী ওফিসিএলশিংনা ইনৌ-নৌবা প্রোজেক অসিবু মায় পাক্না থবক পাংথোকহন্নবগীদমক চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি। প্রোজেক অসি ভেলনা মাগী কোর্পোরেৎ সোসিএল রেসপোন্সিবিলিতী(সি.এস.আর.) স্কীমগী মখাদা পায়খৎপনি। কোবিদ-১৯গী লোকদাউন অমসুং পোৎচাক অমসুং থবক শুনবা মী ফংদবগী অৱাবশিং মথং-মথং মায়োক্নবা তারগসু আই.আর. অমসুং ভেলনা পুন্না তীম অমা ওইনা মিশন অসি ওক্তোবর ৯, ২০১৯দা য়ান্নচে অদু খুৎয়েক পীনখিবা নুমীৎ অদুদগী থা ৮ ফাওবগী মনুংদা লৌইশিনবা ঙনম্নবা কন্না থবক শুরি। প্রোজেক অসিদা মরু ওইনা থেংনরিবা শিংনবা অসি সোলর পাৱর পেনেলশিংদগী থোরকপা দি.সি.পাৱর অসি রেলৱেজ ত্রেক সিস্তেম্না শিজিন্নবা ফেজ অমখক্তং ওইবা এ.সি. পাৱর কিলোভোল্ত ২৫দা ওন্থোকপনি। মসিদা কৈথেলদা রেদিমেদ ওইনা ফংদবা ফেজ অমখক্তংগী ওইবা কেপাসিতী ৱাংবা ইনভর্তরশিং শেমগৎপা মথৌ তাই। সোলর পেনেলশিং অসিনা তোপ-তোপ্পা ইনভর্তরশিং অসিদগী এ.সি.গী ইনর্জীদা ওন্থোক্কদবা দি.সি. দি.সি. ইনর্জী পুথোক্কনি অমসুং ইলেক্তিক ত্রেনশিং চেলহন্নবা বিনাগী তি. এস.এস.তা পাৱর অদু হকথেংননা ফীদ তৌদুনা এ.সি. কিলোভোল্ত ২৫ ফাওবা হেনগৎহনগনি।
মসিদা নত্তনা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা মথৌ তাবা ইলেক্ত্রিক ত্রেস্কন ইনর্জী অদু ফংবা ঙম্ননবা লমদা য়ুম্ফম ওইবা সোলর প্লান্তশিংগী স্কীমগীদমক্তা পাইলোত প্রোজেক অনিদা থবক। পাংথোক্লি। মখোয়শিং অদুগী মরক্তা অমদি সেন্ত্রেল ত্রান্সমিসন য়ুতিলিতী(সি.তি.য়ু.)গা শমজিন্নগদবা ভিলাই(ছতিসগর)গী শিজিন্নদবা লমশিংদা শেমগৎখিবা পাৱর মেগাৱাত ৫০গী সোলর পাৱর প্লান্ত অসিনি অমসুং মসি মার্চ ৩১, ২০২২ ফাওবদা থবক পাংথোকপা হৌনবগী পান্দম থম্লি। স্তেত ত্রান্সমিসন য়ুতিলিতী(এস.তি.য়ু.)গা শমজিন্নগদবা দিৱানা(হরিয়ানা)দা লৈবা পাৱর মেগাৱাত ২গী সোলর পাৱর অসি অগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবদা থবক হৌবা য়ানা লৈরি।
রেলৱে ইনর্জী মেনেজমেন্ত কম্পনি লিমিতেদ(আর.ই.এম.সি.এল.) অসি অচৌবা মেগা স্কেলদা মখা তানা মশা পোকথোকহন্নবা পোত্থাবা তৌদনা থবক শুরি। মসি মাংজৌননা ইন্দিয়ন রেলৱেজগীদমক্তা গীগাৱাৎ ২গী সোলর প্রোজেকশিং শিজিন্নদ্রিবা রেলৱেগী লমশিংদা ইন্সতোল তৌনবগীদমক তেন্দরশিং থোকখ্রে।
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা থবক পাংথোক্নরিবা রেলৱে লাইনশিংগা কোন্ননা সোলর প্রোজেকশিংগী ইনৌ-নৌবা ৱাখল্লোনশিং য়োকখৎলি। মসিনা লম লান্সিল্লকপশিং ঙাকথোক্তুনা ত্রেনশিং খোংজেল অমদি শোই-ঙামদনা হেনগৎহনবদা অমসুং ত্রেক্সনগী থবকশিংদা সোলর পাৱর অদু হকথেংননা চংহন্নবগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মমল অদু হন্থহনবদা মতেং পাংগনি। রেলৱে ত্রেকশিংগা কোন্ননা গীগাৱাত ১গী সোলর পাৱর অমা ইন্সতোল তৌনবগী অতোপ্পা তেন্দর অমসু আর.ই.এম.সি.এল.না পুথোক্নবগীদমক্তা থৌরাং তৌরি।
মসিগী খোংথাংশিং অসিগা লোয়ননা, ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি ভারতকী নোংজু-নুংশা হোংলকপদা লান্থেংনবদা অমসুং নেৎ জিরো ওইবা কার্বোন ইমিসনশিংগী ওর্গানাইজেসন অমা ওইনবগীদমক অমসুং ইন্তেন্দেদ নেস্নেল্লি দিতর্মিন কন্ত্রিব্যুসন্স(আই.এন.দি.সি.)গী পান্দম অদু মায় পাক্নবগী লম্বিদা তোপ-তোপ্পা খোংথাংশিং পায়খৎপদা পান্দমশিং ফংনবদা মকোক থারি।

Ministry of Railways
On a mission mode, Indian Railways takes decisive steps to transform itself as ‘Net Zero’ Carbon Emission Mass Transportation Network by 2030.
It has already floated tenders for 2 GW of solar projects for Indian Railways to be installed on unutilised railway lands
Pilot project in Bina getting operationalised soon and under extensive testing and trial
Mission Atma Nirbhar Bharat remains the driving force
Solar Energy to make Indian Railways a complete ‘Green mode of transportation’
06 JUL 2020 2:48PM by PIB Delhi
A new dawn ushers on Indian Railways as it endeavors to be self-reliant for its energy needs as directed by the Prime Minister and solarise railway stations by utilizing its vacant lands for Renewable Energy (RE) projects. Railway is committed to utilize solar energy for meeting its traction power requirements and become a complete ‘Green mode of transportation’.
The Ministry of Railways has decided to install solar power plants on its vacant unused lands on mega scale.
The use of solar power will accelerate the Minister of Railways, Shri Piyush Goyal’s mission to achieve conversion of Indian Railways to ‘Net Zero’ Carbon Emission Railway.
Indian Railways present demand would be fulfilled by the solar projects being deployed, making it the first transport organisation to be energy self-sufficient. This would help in making Indian Railways green as well as ‘Atma Nirbhar’.
Indian Railways has acted as a pioneer in green energy procurement. It has started energy procurement from various solar projects like 3 MWp solar plant set up at MCF Raebareilly (UP). About 100 MWp rooftop solar systems have already been commissioned on various stations and buildings of Indian Railways.
Besides, one project of 1.7 MWp at Bina (Madhya Pradesh) which shall be connected directly to Overhead Traction System has already been installed and is presently under extensive testing. It is likely to be commissioned within 15 days. This is the first of its kind project in the world commissioned by Indian Railways in collaboration with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL). It involves adoption of innovative technology for converting Direct Current (DC) to single phase Alternating Current (AC) for feeding directly to Railway’s overhead traction system. The solar power plant has been established near the Bina Traction Sub Station (TSS). It can produce approximately 25 lakh units of energy annually and will save around INR 1.37 Crore for Railway every year.
Indian Railways (IR) and BHEL officials have worked tirelessly to successfully implement this innovative project. The project was undertaken by BHEL under its Corporate Social Responsibility (CSR) scheme. Despite the COVID-19 lockdown and consequent difficulties faced in the availability of material and manpower, IR and BHEL worked together as a team to accomplish this mission in just 8 months from the date of signing of the agreement on 9th October, 2019. The key challenge in this project was the conversion of DC power generated from solar panels to the single phase 25 KV AC power which is used by the Railways traction system. This required the development of high capacity inverters with single phase output which were not readily available in the market. The solar panels generate DC energy which will be converted into AC energy through these unique inverters and stepped up to 25 kV AC -1 ϕ through the transformer to directly feed power to the BINA TSS which will be used for running of electric trains.
In addition to this, two pilot projects for the scheme of land based solar plants for meeting electric traction energy requirements of Indian Railways are under implementation. One of them is a 50 MWp solar power plant on vacant unused land at Bhilai (Chhattisgarh) which shall be connected with Central Transmission Utility (CTU) and is targeted to be commissioned before 31st March, 2021. The 2 MWp solar plant at Diwana (Haryana) which shall be connected to State Transmission utility (STU) is expected to be commissioned before 31st August, 2020.
Railway Energy Management Company Ltd. (REMCL) is working relentlessly to further proliferate the use of solar energy on mega scale. It has already floated tenders for 2 GW of solar projects for Indian Railways to be installed on unutilised railway lands. Indian Railways is also adopting an innovative concept of installation of solar projects along operational railway lines. This will help in preventing encroachment, enhancing the speed and safety of trains and reduction of infrastructure costs due to direct injection of solar power into the traction network. Another tender for installation of 1 GW solar plants along Railway tracks is also planned to be released soon by REMCL.
With these mega initiatives, Indian Railways is leading India’s fight against climate challenge and is taking significant steps towards meeting its ambitious goal of being a net zero carbon emissions organisation and meeting India’s Intended Nationally Determined Contributions (INDC) targets.