তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখো অপনা দেশ কেম্পেনগী মখাদা "ভারতকী নুপীশিং-শিফতিং গীয়র্স" মিংথোনবা ৪০শুবা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
নুপী মোতোরবাইক থৌবীশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা বাইকশিংদা চত্তুনা কোইবগী নুংঙাইবা অমসুং তুজুংনিংঙাই ওইরবা ৱারী কয়া লীখি
06 JUL 2020 4:12PM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়, ভারত সরকারনা দেখো অপনা দেশকী ৱেবিনার পরিংগী মখাদা "ভারতকী নুপীশিং-শিফতিং গীয়র্স" মিংথোনবা ৪০শুবা ৱেবিনার পাঙথোক্তুনা তুরিজমগী নুংঙাইবা য়াওরবা নুপীশিংনা বাইক থৌদুনা কোইবগী নুংঙাইবা উৎখ্রে। ৱেবিনার সেসন অদু ইন্দিয়া জয় ভারতীগী বাইকতা ঙাওজবা মোতোরসাইক্লিস্ত, লম কোইবা পামজবা অমসুং মোৱো (মুভিং ৱিমিন)গী কো-ফাউন্দর ওইরিবী, মোতোরসাইকলদা থৌদুনা নুপী খুনাইবু পুক্নিং থৌগৎলিবী অনী; অমসুং বাইকর, ব্লোগর, স্তোরী তেল্লর অমসুং মোতোরসাইকল তুর গাইদ ওইরিবী কেন্দিদা লুইনা পাঙথোকখি।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী এ.দি.জি. শ্রীমতি রুপিন্দর ব্রারনা ৱাতেম্লদুনা পুং অমা শাংবা সেসন অদুনা ভারতকী নুপী বাইকরশিংনা চেকশিন্নিংঙাই ওইবা মফমশিং, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা লেন্দস্কেপশিং মোতোরসাইকলনা কোইবা, মথৌদাং মশক খঙবা লমকোইবা অমা ওইবা, অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা নুপীশিংনা মোতোরবাইক্তা কোইনিংবগী ইথিল হেন্না পোকহন্নবা হোৎনখি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার পরিং অসি ভারতকী লৈজরিবা ইনাক খুল্লবা পুক্কৈশিং অসিবু এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা উৎনবা হোৎনবনি অমসুং লেপ্পা লৈতনা ভর্চুএল প্লেৎফোর্মগী খুথাংদা থৌনা শন্দোক্লি।
সেসন অদুগী ৱাঙাংলোইন অনীমক ভারতকী নুপী বাইকরশিংগী মরক্তা মমিং লৈরবীশিংনি অমসুং মখোয়না মখোয়গী বাইকিংগী ৱারীনা অনৌবা বাইকর কয়াগী লম্বী য়াৎপীখ্রে। জয় ভারথীনা তেলঙ্গানাদগী হৌরকপী, শিনফম্না আর্কিতেক ওই অমসুং হৌজিক হৌজিক মোৱো (মুভিং ৱিমিন) কৌবা নোন প্রোফিৎ ওর্গনাইজেসন অমা চলাইরি, মসিনা নুপী কয়াবু চকা অনী পানবা গারী করম্না থৌগনি হায়বগী মতাংদা তাকপীরি অমসুং বাইকরনি কৌবা হাইদেরবাদকী চেপ্তরগী নুপী ঙাক্তগী ওইবা ক্লব অমগীসু লুচিংবী ওইরি, কেন্দিদা লুই নহা ওইরিবী মোতোরসাইকল ত্রাবেল্লর অমনি, মহাক্কী য়ুত্যুব অমসুং ইন্সতাগ্রামদা মিল্লিয়ন কয়াগী ফোলোৱরশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি। করনাতাকাগী হুব্লি কৌবা শহর মচা অমদগী হৌরক্তুনা মহাক মশানা মশাবু ৱারী লীবা মীওই অমা অমসুং লৈবাক অসিদা শীনবা থুংনা অমসুং মপানগী লৈবাকশিংদা তুর গাইদ ওইনা নুংঙাইবা খোংচৎ কয়া পুখ্রবীনি হায়না চাউথোকচৈ।
তেলঙ্গানা সরকারনা "বিসিস্থা মহিলা পুরস্কারম"গী মিংথোল পীখ্রবী অমসুং রাজ্য অসিগী অমত্তা ঙাইরবী নুপী বাইক তোংদুনা কোইবা চৎপী জয় ভারথীনা মহাক্না লৈবাক অসিগী ঙমখৈ পরিংশিংদা কোইরুবা, য়ু.এস.এ., থাইলেন্দ, লাওস, কেম্বোদিয়ানচিংবা মপান লৈবাকশিংদা হৌখিবা চহী খরসিদা মহাক্কী বাইক্তা কোইরুবগী নুংঙাইবা ৱারীশিং চাউথোক্না তমখি। মহাক্না য়ুনেস্কোগী মফমশিংদা চৎনিংবগী ইথিলনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়ুনেস্কোগী মফম ৩৮দা মাই পাক্না কোইবা ঙমখি। মসিগী পামজবসিনা মহাক মীনা পাক্না চৎনরুদবা মফমশিংদা কোইবা চৎপা ঙমহনখি অমসুং ভারতকী তোপ-তোপ্পা নাৎশিং খঙবা ঙমখি।
কেন্দিদানা অতোপ্পা অমরোমদা লৈবাক শীনবা থুংনা ২০১৫দা কিলোমিতর ৩২০০০ শাংনা অমসুং রাজ্য ২২দা থা তরেৎকী মনুংদা কোইবা ঙমখ্রে। মহাক্কী খ্বাইদগী নৌবা খোংচত্তি ভারত্তগী ওস্ত্রেলিয়াফাওবা লৈবাক ১০ ফাওদুনা লম্বীদা থা ৮ থৌখিবসিনি। মহাক্কী মোতোরসাইকল থৌদুনা কোইনিংবগী ইথিল অসিনা লৈবাক ১৫দা ত্রিপ ১৪শিন্দুনা কোইবা ঙমখ্রে। মহাক্কী ৱাহৌদোক পীবা মতমদা, কেন্দিদানা লমদম অসিগী নাৎপু নুংশিজবা অমসুং তোঙানবা ইনশাংশিংবু পামজবা ফোংদোকখি, মসিগী মথক্তা কম্ম্যুনিতী সর্বিসশিংদা ভোলুন্তীয়র ওইদুনা শরুক য়াবগী পামজবসু ফোংদোকখি।
জয় ভারতীনা মোতোর মেচিনশিং অসিদা হিস্তোরিকেল অমসুং কলচরেল হেরিতেজশিং, অশাংবা কোস্তেল লাইনশিং, পাক্লবা চীংশাং পরেং কয়া, খুঙ্গংগী মফমশিং, লৌবুক্কী ফজবা অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী শাংবদা অনীশুবনি হায়নরিবা লম্বী সইবু নুংঙাইবগা লোইননা কোইবদা নত্তনা নুপীশিংসু মখোয়গী য়ুমগী মপান্দা অশেংবা নিংতম্বা হায়বদু ফংনবা হোৎনবা য়াই হায়বদু খংহনলে হায়না পাউদমখি।
কেন্দিদানা মহাক্কী প্রজেন্তেসন অদু ভারতকী মহৌশাগী ফজবশিং মফম মফমগী মতুং ইন্না মখা তারকখি। অৱাং মাইকৈদা, মহাক্না হায়, বাইকরশিংবু হিমালয়গী নূং ওইবা চীংগী লম্বীশিংদা থৌনিংবগী মংলান মংফাওনহল্লি। লে, লদাখ অমসুং স্পিতিগী লমদা কোইবা, খ্বাইদগী ৱাংবা গারী থৌবা য়াবা লম্বী ওইরিবা উম্লিং লা অমসুং কার্গিল ৱার মেমোরিএল সাইৎশিংসু মোতোরবাইকরশিংগী ৱাখল অমুক্তং চৎচরদি হায়দনা লৈজরিবা মফমশিংনি। অৱাং ভারত অসিদা লৈরিবা মোনুমেন্তশিং অমসুং হিস্তোরিকেল সাইৎশিং অসিনা লমদম অসিগী বাইকরশিং অমসুং মপান লৈবাক্তগী লাকপা বাইকরশিংগী খ্বাইদগী চানরবা পন্থুংফম ওইহল্লি।
নোংপোক থংবা ভারত অসি কেন্দিদাগী মতুং ইন্না, মফম অসিগী ইশং শংবা মীৎয়েংফমশিংনা মখোয়গী খোংচৎশিংদা পুক্নিং হুনা ফজৈ হায়না থমখি। অৱাং নোংপোক ভারত য়ৌরকপদা খ্বাইদগী তোপ্না চোংথোক্লক্কদবা ফজবদি মহৌশাগী ওইবা মচীল মনাও তরেৎকী ঈশিং চাইবী, অমসুং অশুকপা উমং, খ্বাইদগী লুবা খুঙ্গং, অৱাংবা চীংজাওনচিংবশিংনি অমসুং অসিগুম্বা অথাপ্পা মফমশিং অসি কোইবগী খ্বাইদগী ফরবা পাম্বৈদি মোতোরসাইক্লিংনি।
খা থংবা ভারত্তা লাক্লদুনা, কেন্দিদানা অয়েংবশিংদা হায়রিবা মফম অসিগা মফম অসিদা হৌরকপা ওইবনা মহাক্কা তোঙানবা মরী অমা লৈ হায়খি, মফম অসিদা চাউরকপনা মহাক্কী কোইবা চৎপা পাম্বগী অইথিল অসি মফম অসিদগী শেমগৎচরকখি। খা ভারত্তা অশাংবা কোস্তেল ওইবা লম্বীশিং লোইবনা অমসুং ফজরবা শমুদ্র খোংবালশিং লৈবনা বাইক থৌবা মীশিং অমসুং মোতোরবাইক্কী খোংচৎকী খ্বাইদগী মফম চাবা ওই। মহাক্না মফম অসিগী মীয়ামদা চেল্লিবা মরুপ ওইবগী গুন অসিনা মহাকপু মফম অসিদা পঙ্খৈ অমা লৈতনা কোইবা চৎনিংবগী ইথিল অমা ফাওহল্লি হায়না ফোংদোকখি।
নোংচুপ লমদমদা লাকপা মতমদাজ, কেন্দিদানা নোংচুপ ভারত্তা মহাক মথন্তা পুশকার, উদয়পুর, জৈশল্মর অমসুং অতোপ্পা মীনা কয়া চৎনদ্রিবা লমশিংদা অনৌবা মচু কয়াগী ফজবগা লোইননা উচীগী লাইশঙ, বুলেৎ বাবা, নত্ত্রগা বাইকর তেম্পল অমসুং তাবা খক্তা নত্তনা খোংচৎ অদুগী মনুংদা চঙশিল্লুবা ফংখিবা খোংচৎ অদুনা মহাক্কী খ্বাইদগী নুংঙাইবা খোংচৎশিংগী মনুংদা অমনি হায়নাই ফোংদোকখি। নোংচুপ ভারত অসি মহাক্কী মতুং ইন্না খ্বাইদগী ফজবা অমসুং বাইকরশিংগীদমক বাইকিংগী খোংচৎ মনুংদা পোথাবা য়াবা মফম্নি হায়না ফোংদোকখি।
মহাক্না ফোংদোকখিবা অরোইবা মফমদি, ময়াই থংবা ভারতনি, মসিবু মহাক্না অথোৎপা অমসুং অঙকপা লম্নি হায়না শৈথাখি, মফম অসিদা অরিবা লাইশঙশিং, অচৌবা লানবনশিং, উমং, লম্লক্কী শা-উচেক, অমসুং ভারতকী তোঙান-তোঙানবা শহরশিং লৈ হায়না হায়খি। ময়াম্না থাজনরিবদুগী ওওন্ন-তৈনবদা, কেন্দিদানা হায়খি মদুদি, মহাক্কী খোঙচৎকী মনুংদা লম্বী ওইবা খুদোংথীবা অমতা থেংনখিদে, অমসুং মহাক্কী খোংচৎ অদু পেন্নিংঙাই ওইনা নুংঙাইখি হায়খি। অসিগুম্বা, মহাক্না অয়েংবশিংদা লৈবাক অসিগী মফম অমহেক্তদা কোইবা চৎপদা কিদনবা অমসুং চেকশিনগদবশিং পুম্নমক লৌখত্তুনা কোইনবা মহাক্না ফোংদোকখি।
মহাক্না মহাক্কী অরোইবা ৱাহৈ ওইনা ভারত অসি মহাক্কী চাউরবা লম অমসুং অঙকপা নাৎ অমসুং চৎনবী কয়া লৈজরদুনা কন্তিনেন্ত অমগা চাংদম্নবা য়াবা লম অমনি হায়না ফোংদোকখি, মসিগী মথক্তা নুপীজাশিংবুসু লম কোইথোক্তুনা ফজবশিং য়েংনবা ফোংদোকখি।
জয় ভারতীনা ভারত্তা কোইবা লাকখিবা মী অয়াম্বনা লৈবাক অসিগী লৈজরিবা তোঙান-তোঙানবা নাৎ অমসুং চৎনবীশিংনা ঙাওহনখিবগী ৱারীশিং তমখি। মসিনা তেলঙ্গানাদা নবরাত্রীগী মনুংদা পাংথোকপা কুমহৈ বাথুকম্মাবু হরাউবা ফোংদোকপা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা চৎখিবা মহাক্কী মোতোরগী খোঙচৎপু নিংশিংহনখি। হায়রিবসি নুপীশিংগীদমক নুপীশিংনা তোঙান-তোঙানবা মহৌশাদা ফংবা লৈ থিদুনা মখোয়গী য়ুমগী নাকন্দা তৌজবা কোম অমদা লৈতেংদুনা থম্বগী নুমিৎ ৯নি পাঙথোকপা কুমহৈ অমনি। ২০১৮দা বাথুকাম্মা কুমহৈবু থৌগৎনবগীদমক জয় অমসুং নুপী মাপন্না তেলঙ্গানাগী জিল্লা ৯দা কিলোমিতর ১২০০ শাংনা থৌদুনা মখোয়গী লমগী ফিজেৎ লৈতেংনা বুল্লেৎকী ফিজেৎ ওইনা শেৎ চাদুনা মখোয়গী হেন্দলুম অমসুং কলচরবু এক্সপ্লোর তৌখি। ভারতীনা হায়খি, হায়রিবা নাৎ অসিবু য়োকখৎনবগীদমক ঐখোয়দা লৈবা উপাই অমহেক্তা শীজিন্নদুনা অমসুং অঙম্বা মওংদা হোৎনগদবনি।
জয়না কনাগুম্বা অমনা বাইককী খোংচৎশিংগী মমাংদা য়াৎকদবা প্লানশিংগী মতাংদা শুগাইনা ফোংদোকখি। খোংচৎ অদুদা চঙগদবা পোৎলমশিং অমসুং গারীদু মাংজৌননা শেম শাদুনা থমগদবনি। লম্বীদা শোইদ-ঙামদনবা হোৎনবা হায়বসি তঙাইফদবনি, মসিবু ঐখোয়না চেকশিন্না লৌগদবনি। গারী থৌওবদা উপকদবা পোৎলমশিং উপ্পা, ত্রাফিক রুলশিং ঙাকপা, মরক মরক্তা পোথাবা, অমসুং অরুবা মফমশিংদা গারী য়ারক্তবা থোক্তনবগীদমক চাং নাইনা য়েংশিনবা।
মহাক্কী ৱারোল অদুবু নুপীশিংবু কোইবা চৎপদা অকিবা পোক্তনবা অমসুং কোইবা চৎপগী ইথিল ফাওহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক ৱারী শান্নবা তঙাইফদে হায়রদুনা মখোয়বু য়ুমদগী মপান থোক্লক্তুনা মপানগী ফজবা অমসুং নিংথীবশিং য়েংহৌনবা ফোংদক্লদুনা লোইশিনখি।
ৱেবিনার অসিগী সেসনশিং অসি মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা ফংবীগনি।
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
ৱেবিনার অসিগী সেসনশিং অসি তুরিজম মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদসু ফংবীগনি।
মথংগী ৱেবিনার সেসন্না জুলাই ১১, ২০২০গী থানজ নুমিত্তা উত্তারখন্দবু য়োগাগী মফম অমা ওইনা মীৎয়েং থম্লদুনা পাঙথোক্কনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises 40th webinar titled “Women of India -Shifting Gears” under Dekho Apna Desh campaign
Women motorbike enthusiasts highlight the thrill and extraordinary experience of travelling on bike across the country
06 JUL 2020 4:12PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism, Government of India, under the Dekho Apna Desh webinar series, organised its 40th webinar titled “Women of India - Shifting Gears” outlining the thrills of women biking infused with tourism. The webinar session was held by two women bike enthusiasts of India Jai Bharathi who is an avid motorcyclist, travel enthusiast and Co-founder of MoWo (Moving Women), a social initiative encouraging women to travel in motorcycles; and Candida Louis, a biker, blogger, story teller and Motorcycle tour guide.
Moderated by Ms. Rupinder Brar, ADG, Ministry of Tourism, the hour-long session touched upon various aspects surrounding safety of women bikers of India, the exploration of the myriad landscape of India on motorcycle, responsible travelling and encouraging more women to bike across the country without inhibitions. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat and it is continuously spreading spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through virtual platform
Both the speakers of the session are well known personalities in the women’s biking community of India and have paved the way for many budding motor enthusiasts who have been inspired by their biking journeys. While Jai Bharathi hails from the state of Telangana, is an architect by profession and now runs a non profit organisation called MoWo (Moving Women) which helps women learn how to ride two wheeler and also heads an all-women biker club called Bikerni of the Hyderabad chapter, Candida Louis is a young motorcycle travel influencer with over millions of followers on YouTube and Instagram. Coming from the town of Hubli in Karnataka, she claims herself to be a story teller and a passionate motorcycle tour guide who helps tourists encounter much thrilling and extraordinary travel experiences around the country and abroad.
For someone who has been conferred by the Govt of Telangana with “Vishishta Mahila Puraskaram” and the only woman bike traveller in the state, Jai Bharathi proudly shares her experience of travelling across the borders of the country and 7 foreign countries like the USA, Thailand, Laos, Cambodia, etc covering thousands of miles and representing the country in past few years of her biking journey. Her fascination for visiting UNESCO sites has helped her finish the challenge of visiting all of the 38 UNESCO sites across India. This fascination has got her traveling in unexplored destinations and learns the uniqueness of Indian culture.
Candida on the other hand had toured the entire country at a stretch in 2015 covering 32000 kilometres and 22 states in a span of 7 months. Her most recent trip was from India to Australia where she rode for about 8 months crossing 10 countries on the road. Her passion for motorcycle tour leading has made her lead tours in and out of the country with more than 15 countries and 40 trips ticked off her check list. During her introduction, Candida shares her love for local culture and cuisines as well as being active in volunteering and community service.
Jai Bharathi expressed, how the historical and cultural heritage, the long coastal lines, the vast mountain ranges and hills, the country side, agriculture fields and India’s road network which is considered the second largest in the world can be experienced through these motor machines that not only add to the thrill and adventure but also empower women to get out of their homes and experience true freedom.
Candida moves on with the presentation by elucidating India’s natural beauty region wise. The north, she said, has its own charm making it every bikers dream to set out on a biking trip to the rocky roads of the mountains and hills of the Himalayas. A ride to Leh, Ladakh and Spiti region, the highest motorable road Umling La and the Kargil war memorial site are some of the dream destinations of every motorbike enthusiast. North India is also blessed with some of the best monuments and historical sites that makes it an apt region for biking adventures for foreign and as well as national tourists.
The eastern India, according to Candida, has one of the best views for a biker during his or her expedition due to the greenery of the region. The one that stands out the best is the northeast region which immensely depicts the actual picture of natural beauty with the seven sisters of the northeast consisting some of the most stunning landscapes including waterfalls and deep forests, cleanest villages, high mountain passes etc and the best way to experience these remote places, she said, is by motorcycling.
Moving on to southern India, Candida revealed to the viewers that she shares a special bonding with the region as she comes from the south and developed her passion growing up there. South India being blessed with long coastal roads and pristine beaches makes for a perfect destination for bike riders and motorbike journeys. She mentioned that the friendliness of the people of the region pushed her to travel frequently opening up her horizons with more confidence.
Coming to the western region, Candida mentioned that her solo trip to west India was a special ride where she landed up in Pushkar, Udaipur, Jaisalmer and many other unexplored places that opened up a whole new colourful world to her and places like the rat temple, bullet baba temple or biker temple and the likes were something she’d never heard of but discovered them during the journey. West India, according to her has the most picturesque views and provides the best backdrop for bikers on their biking journey.
The last region she talked about was central India which she described it as a soft and mystical land with ancient temples, majestic forts, forests, jungles, wildlife and some of the most vibrant cities of India. Contrary to popular belief, Candida mentioned that during her ride to the region she did not face any kind of danger of the road and her travel was accomplished satisfactorily without any hesitation in terms of safety. Thus, she advises the viewers to set out on their journeys to any place in the country with maximum trust and minimum fear but with full precautions.
She concludes by mentioning that, to her India is almost like a continent with the most variant of attractions spread across this huge land of dazzling culture and traditions and calls for exploration by every citizen especially the women folk.
Jai Bharathi explains how people who visit India are mostly intrigued by the distinct culture of the country and that every tradition has its own meaning to fulfil. This brought her into narrating one of her motor ride journey celebrating and promoting one of the major festivals celebrated in Telangana during Navratri called, Bathukamma. It’s a 9-day festival for and by women where the women folks gather flowers of different kinds available naturally in the surroundings and decorate it around a pit dug outside their homes. In 2018, in order to promote the Bathukamma festival Jai and a group of 9 women travelled across 9 districts in Telangana covering 1200kms on their bullets dressed up in ethnic attires and exploring their traditional handloom and culture. Bharathi said that it is essential for us to promote these cultures as much as we can through various platforms and means available to us.
Jai also emphasised on detailed planning of trips before setting out on one’s respective bike journeys. It is essential that a pre-planning is conducted measuring all requirements for the trip and the vehicle. Road safety is another aspect that one must take deeply into consideration. Being protected with riding gears, maintaining traffic rules, taking breaks every now and then and regularly checking the bikes to avoid breakdowns is crucial for every rider embarking on adventure like these.
She concluded her talk by mentioning about how a dialogue needs to be started and amplified by positively encouraging more women to travel and have zero fears of exploring, venturing out and leaving their worries at home to celebrate and capture the beauty of their own country and to empower themselves.
The sessions of webinars are now available on the given links
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
The sessions of webinars are also available on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar is scheduled for Saturday 11th July 2020 which will focus on Uttarakhand as a yoga destination.