Ministry of Development of North-East Region
N-E Region will take a lead for India to emerge as an economic power house inthe Post-COVID era: Dr Jitendra Singh
Women Self Help Groups of N-E region are scaling new heights in developmental ladder: Dr Jitendra Singh
04 JUL 2020 5:13PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that North-Eastern Region will take a lead for India to emerge as an economic power with the support of its huge natural and human skill resources in the Post-COVID era. He said that women power (Matrashakti) of the N-E region is taking a lead in all spheres of economic activity due to successful management of Corona Pandemic. He said that women have excelled in the fight against Pandemic and helped North-Eastern Region to emerge as a Model of Corona Management. He was interacting with various Self Help Groups associated with North Eastern Region Community Resource and Management Program (NERCORMP) through a Webinar. Dr Jitendra Singh said that N-E Region has emerged as a Model of Development in the last five years under Shri Narendra Modi Government and in the sixth year, it has emerged as a role Model of Corona Management with very few cases and 17 cases of death in all the 8 States so far.
Dr Jitendra Singh said that Prime Minister Shri Narendra Modi has always accorded highest priority to Northeast. Soon after the Modi government took over in 2014, Prime Minister had stated that every effort would be made to bring the North Eastern region at par with the more developed regions of the country. In the last six years, not only developmental gaps were bridged successfully, but North- Eastern Region has also gained Psychological confidence. He said that Bamboo is vital to India's Post- COVID economy and will provide an opportunity for India to emerge as an economic power house with the support of its Bamboo and other resources, apart from the huge Tourism potential the region will offer in coming season for almost remaining Corona free.
Dr Jitendra Singh said, Northeast consists 60% of India’s reserve of Bamboo and it is a great advantage that under Prime Minister Shri Narendra Modi this sector has received the kind of boost which it had never received since independence. In this regard, he referred to the amendment in the 100-year-old Indian Forest Act brought about by the Modi government in 2017, as a result of which, home grown bamboo has been exempted from it in order to enhance livelihood opportunities through bamboo. He also promised to organize an Exhibition of products of Self Help Groups in the National Capital after the Corona Pandemic is over.
Dr Jitendra Singh said that there has been a significant development in terms of Road, Rail and Air connectivity, helping facilitate the movement of goods and persons not only across the region but also across the country. States Like Arunachal Pradesh and Meghalaya which had not seen Railways hitherto are now connected with Railways with the national capital. Similarly, States like Sikkim has seen an Airport for the first time. Other States are also witnessing the opening of new ports or augmenting the facilities and capacities of the existing ones. He also informed that a new Film and Television Institute after Pune will come up in Arunachal Pradesh soon. Referring to 14 Aspirational districts of Northeast, Dr Jitendra Singh said, the concept of Aspirational District was based on 49 key indicators, of which the status of healthcare was an important component and said that best practices of Aspirational Districts would be shared with the rest of India.
Most of the Women Self Help Group members informed the Honourable Minister that the revolving fund received from the North Eastern Region Community Resource and Management Program (NERCORMP) has changed their life for better. Apart from the desired impetus given to the projects like Horticulture, Tea, Bamboo, Piggery, Sericulture, Tourism, the SHG members also produced and distributed sanitizer and masks on a large scale. They also pooled resources to distribute free rations to the needy during the lockdown period.
Apart from SHGs of North-Eastern States, senior officers from North Eastern Council (NEC) Shillong also participated in the Webinar.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ মতুংদা ভারতনা শেন্মিৎলোনগী পৱার হাউস ওইরকপদা অৱাং-নোংপোক লমদম্না মাঙজিল থারক্কনি: দা: জিতেন্দ্র সিংহ
অৱাং-নোংপোক লমদমগী নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা চাওখৎপগী কৈরাক্তা হেন্না ৱাংনা কাখৎলি: দা: জিতেন্দ্র সিংহ
04 JUL 2020 5:13PM by PIB Imphal
দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর)গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী এন্দ স্পেসগী এম.ও.এস. দা: জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খিবদা কোবিদ মতুংদা ভারতনা শেন্মিৎলোনগী পৱার হাউস অমা ওইনা লিৎখৎলকপদা অৱাং নোংপোক লমদম্না মখোয়গী মরাং কায়রবা মহৌশাগী লন অমদি মীওইবগী হৈশিংবগী লন অসিনা ঙাক্লৌ ওইরগা মাঙজিল থারক্কনি‍। মহাক্না হায়, কোরোনা লাইচৎ অসি নীংথিনা লাকশিনখিবনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরম খুদিংমক্তা মফমদুগী নুপীগী মতিক (মাত্রশক্তি)না মাঙজিল থানা চঙশিল্লি‍। নুপীশিংনা লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মায় পাক্লি অমদি অৱাং-নোংপোক লমদমবু কোরোনা লাকশিনবগী তমজনিংঙাই ওইরবা মফম অমা ওইহনবদা মতেং পাংলি‍। মহাক্না ৱাফমশিং অসি ৱেবিনার অমগী খুত্থাঙদা নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স এন্দ মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম (নেরকোর্ম্প)গা মরী থম্নবা তোঙান তোঙানবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা ৱারী ৱাতায় শান্নবদা হায়খিবনি‍। দা: জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খিবদা অৱাং নোংপোক লমদমনা শ্রী নরেন্দ্র মোদী লৈঙাক্কী মখাদা হৌখিবা চহী মঙাসিদা চাউখৎপগী তমজনিংঙাই ওইবা খুদম অমা ওইনা লিৎখৎলক্লি অমদি তরুকসুবা চহীসিদনা স্তেত ৮সিদা হৌজিক ফাওবদা মশীং য়ামদবা কেস খরগা মীওই ১৭খক শিবগা লোয়ননা কোরোনা লাকশিনবগী তমজনিংঙাই ওইবা খুদম অমা ওইবা ঙম্লে‍।
দা: জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খিবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতম পুম্নমক্তা অৱাং-নোংপোক্তা অহেনবা মীৎয়েং চঙদুনা লাক্লি‍। মোদী লৈঙাক্না ২০১৪দা লৈঙাক্লোন পায়বা হৌরকপা মতুং ইকুই কুইদনা প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক লমদমবু লৈবাকসিগী হেন্না চাওখৎলবা মফমশিংগা মান্নবা থাক্তা পুখৎলক্নবা হোৎনফম থোকপা পুম্নমক হোৎনগনি হায়না ফোঙদোকখি‍। হৌখিবা চহী তরুকসিদা চাওখৎপগী লৈরমবা অহোবশিং মায় পাক্না মেনশিনবতা নত্তনা অৱাং-নোংপোক লমদমনা পুক্নীং ৱাখলগী ওইবা থাজবসু ফংবা ঙম্লে‍। ভারতকী কোবিদ মতুংগী শেন্মিৎলোনদা ৱা অসি মরুওইবা শরুক অমা ওইরক্কনি অমদি লমদমসিদা কোরোনা লৈতবগুম্বা ফীভমদা লাকপা মরম্না লম কোয়বশিং য়াম্না লাক্নগদবা অসিগী মথক্তা লমদমসিগী ৱা অমদি অতৈ লনশিংগী মতেংনা ভারতপু শেন্মিৎলোনগী পৱার হাউস অমা ওইহন্নবগী তাঞ্জা অমা পীগনি‍।
দা: জিতেন্দ্র সিংহনা হায়, অৱাং-নোংপোক লমদমদা ভারতকী অপুনবা ৱা হৌরিবসিগী চাদা ৬০রোমদি লৈ অদুগা নীংখা তম্লবা মতুংদগী অমুক্তা ফংখিদ্রিবা ইনোৎ অমা সেক্তর অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা ফংলিবা অসি য়াম্না খুদোংচাবা অমনি‍। মসিগী মতাংদা ইং ২০১৭দা মোদী লৈঙাক্না চহী ১০০ শুরবা ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত শেমদোকখিবা অমদি মদুনা মরম ওইরগা ৱা পাম্বীশিংগী খুত্থাঙদা হিংনবগী লমবী অমদি খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবগীদমক য়ুমদা থাজবা ৱা পাম্বীশিংবু এক্ত অসিদগী কোমথোকখিবগী মতাংদা মহাক্না ৱাফমশিং থমখি‍। কোরোনা লাইচৎ অসিনা লোইখ্রবা মতুংদা লমদমসিগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা শাবা পোত্থোকশিংগী একজিবিসন অমা লৈবাক্কী কোনুংদা পাঙথোক্কনি হায়নসু মহাক্না ৱাশকখি‍।
লম্বী, রেল, নোংথক্কী লম্বীগী ফীভমদা মশক থোক্না ফগৎলক্তুনা লমদমসিদখক্তা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা পোৎ-চৈ পুথোক পুশিন তৌবা অমদি মী চত্থোক চৎশিন তৌবদা হেন্না নুংঙাইহল্লে হায়না দা: জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি‍। মমাঙদা রেলৱেজ উখিদ্রিবা অরুনাচল প্রদেশ অমদি মেঘালয়াগুম্বা স্তেতশিং হৌজিক্তি রেলৱেজগী খুত্থাঙদা লৈবাক্কী কোনুংগা শমজিন্নরে‍। মতৌ অসুম্না সিক্কিমগুম্বা স্তেতশিংদসু অহানবা ওইনা এয়রপোর্ত উবা ফংলে‍। অতৈ স্তেতশিংসু অনৌবা পোর্তশিং শেমগৎপা নৎত্রগা হান্না লৈজবা ফেসিলিতীশিং ফীভম ফগৎহনবগী থবকশিং উবা ফংলে‍। পুনেগী মথংদা অরুনাচল প্রদেশতা অনৌবা ফিল্ম এন্দ তেলিভিজন ইনস্তিত্যুৎ অমসু লিংখৎলগনি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। অৱাং নোংপোক্কী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্ত ১৪গী মতাংদা পল্লদুনা, দা: জিতেন্দ্র সিংহনা হায়, এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্তকী ৱাখল্লোন অসি মরুওইবা ইন্দিকেতর ৪৯দা য়ুম্ফম ওইবনি, অদুগা মখোয়গী মনুংদা হেল্থকেয়রগী ফীভম অসি মরুওইবা মচাক অমনি অমদি এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক্তশিংগী অফবা থৌওংশিং ভারতকী অতৈ মফমশিংদা খঙহনগনি‍।
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন কম্ম্যুনিতী রিসোর্স এন্দ মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম (নেরকোর্ম্প)গী মখাদা ফংবা শেন্ফমনা মখোয়গী পুন্সিদা হেন্না ফবা অহোংবা পুরকপা ঙম্লে হায়না নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপগী মেম্বর অয়ামবনা ইকায়খুম্নরবা মন্ত্রীদা পাউদমখি‍। হোর্তিকলচর, চা, ৱা, ওক লোইবা, মুগা শুংবা, তুরিজমগুম্বা প্রোজেক্তশিংদা পাম্লিবা ইনোৎ পীবগী মথক্তা এস.ঐচ.জি. মেম্বরশিংনা সেনিতাইজর অমদি মায়খুমশিং মশীং য়াম্না পুথোক্তুনা য়েন্থোকখ্রে‍। লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুংদা অৱা-অনা তারবশিংদা চেং-হৱাই য়েন্থোক্নবগীদমক মখোয়না মচাক মথুমশিং তাশিন খোমজিনবগী থবকসু তৌখি‍।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী এস.ঐচ.জি.শিং খক্তা নত্তনা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.) শিল্লোংগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি‍।