Vice President's Secretariat
Vice President Shri Venkaiah Naidu recalls role of ‘Gurus’ including Shri Advani in moulding his life
Expresses gratitude to 57 Gurus on the eve of Guru Purnima tomorrow
Says Internet gives information but only Guru empowers with analysis and evaluation
Highlights the role of teachers in holistic development of students and nation building
04 JUL 2020 4:07PM by PIB Delhi
Vice President of India Shri M.Venkaiah Naidu has conveyed gratitude and indebtedness to ‘Gurus’ including Shri L.K.Advani who shaped his perspectives and life at various stages of his long journey, on the occasion of Guru Purnima tomorrow.
Writing on Facebook, Shri Naidu recalled the mentoring and counseling received from 57 ‘Gurus’ including late Shri Tenneti Viswanatham, a freedom fighter and a leading politician during his early political life and Shri Advani later. Shri Naidu, who lost his mother when he was fifteen months old, described his grandparents as his first ‘Gurus’ and recalled by name another 55 teachers who influenced him during school, college and university days.
Playing glowing tributes to the role of ‘Guru’ in the holistic development of ‘shishyas’ including character building in the Indian tradition of ‘Guru-Shishya Parampara’, Shri Naidu urged the teachers to impart education with a personal touch in the present era of technology. He stressed that teachers have an important role in nation building through moulding of well rounded individuals imbibed with right kind of values and perspectives.
The Vice President underlined that the Internet can never be a substitute to the ‘Guru’. He said; “Internet may provide you with a world of information, but a teacher alone can instill the power of analyzing and evaluating skills which are deemed as higher order skills, which help in navigating through difficult times. Only the Guru can inculcate values, humane thinking, compassion and discipline among the disciples and shows the right path”.
Shri Naidu recalled with reverence the inspiring saga of Guru-Shishya relationship between Ramakrishna Paramahamsa and Swami Vivekananda, who had different perspectives to begin with and how in due course Vivekananda came to attribute every bit of his being to the Guru.
Tracing the meaning of ‘Guru’ from Sanskrit roots as one who dispels (Ru) darkness (Gu), Shri Naidu wrote that “Life without a GURU’ is like a path without illumination.
Guru Purnima, celebrated on the occasion of the first full moon of the month of ‘Ashada’, is an important occasion to pay reverence to the Gurus. Veda Vyas, Lord Buddha and the 24th Jain Tirthankara were born this day. Buddha delivered his first sermon this day in Sarnath.
Shri Venkaiah Naidu urged all to recall the contributions of Gurus at various stages of their lives and express gratitude for the same on the occasion of ‘Guru Purnima’ tomorrow.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মহাক্কী পুন্সি শেম্বীরকপা শ্রী এদভানি য়াওনা গুরুশিংগী থৌদাং উপ-রাস্ত্রপতি ভেনকিয়া নাইদুনা নিংশিংলি
হয়েং গুরু পুর্নিমা নুমিৎ মাংওইননা গুরু ৫৭দা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
ইন্তরনেতনা পাউ ফংহল্লি অদুবু গুরুশিংনা থিজিনবা অমসুং নৈনবগী থৌনা পীরি হায়খি
মহৈরোয়শিং অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা ওজাশিংগী থৌদাং পনখি
04 JUL 2020 4:07PM by PIB Imphal
হয়েং গুরু পুর্নিমা নুমিৎ থৌরমদা, মহাক্কী পুন্সিগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা মহাকপু লমজিংখিবা এল.কে এদভানি য়াওনা গুরুশিংগী মফমদা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি এম.ভেনকিয়া নাইদুনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে ।
ফেসবুক্তা ইবদা শ্রী নাইদুনা লৈখিদ্রবা নিংতম লান্মী তেন্নেতি বিশ্বনাথম অমসুং মহাক্কী রাজনিতিগী অঙানবা পুন্সিদা মশক্নাইবা রাজনিতিৱালা ওইখিবা এদভানি য়াওনা গুরু ৫৭ নিংশিংখি। মহাক্না থা ১৫ শুরকপদা মহাক্কী মমা লৈখিদ্রবা শ্রী নাইদুনা মহাক্কী মপু-মবোক মহাক্কী অহানবা গুরুশিংনি হায়না ফোংদোকখি অমসুং স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতিগী মতমদা মঙোন্দা ইথিল পীখিবা অতোপ্পা ওজা ৫৫গী মমিং নিংশিংখি।
ভারতকী মমাংঙৈগী ‘গুরু-সিস্যা পরম্পারা’দা মহৈরোয়শিং শেমগৎপদা গুরুগী থৌদাং ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা , হৌজিক্কী তেক্নোলোজিগী মতম অসিদা থম্মোয়গী ওইবা মরী অমা থমদুনা লাইরিক তাক্নবা শ্রী নাদুনা ওজাশিংদা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি অচুম্বা গুনশিং অমসুং মিৎয়েংশিং তাকপীদুনা অফবা মীওই অমমম শেমগৎতুনা লৈবাক শেমগৎপদা ওজাশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ইন্তরনেতনা কৈদৌঙৈদা ‘গুরু’গী মহুৎশীনবা ঙম্লোই। ইন্তরনেতনা পাউ ময়াম অমা ফংহনবা য়াই , অদুবু পুন্সিগী খুদোংথিবা তারবা মতমদা মতেং পাংনবা ৱাখল খনবা অমসুং নৈনবগী থৌনাদি ওজা খক্তনা পীবা ঙমগনি। গুরু খক্তনা অফবা গুনশিং চেনহলগনি, মীওইবা ৱাখল খন্নবগী থৌনা , খাংবা কনবা অমসুং থকশি-খাশিং মহৈরোয়শিংদা চেনহলগনি অমসুং অচুম্বা লম্বী তাক্কনি।
রামকৃষ্ণ পরমাহমসা অমসুং শ্বামি বিবেকানন্দা অনিগী মরক্তা লৈনরিবা গুরু-সিস্যাগী মরী অদু শ্রী নাইদুনা নিংশিখি অমসুং অহানবদা মিৎয়েংশিং মান্নরমদ্রবসু কমদৌনা বিবেকানন্দনা মহাক্কী গুরুদা চংজখিবগে হায়বা পাউদমখি।
‘গুরু’ হায়বা অসি সংস্কৃত ৱাহৈ হায়বদি অমম্বা(গু) মাঙহনবা ঙম্বা মীওই(রু)হায়বনি, “গুরু য়াওদবা পুন্সি অদু অমম্বা লম্বী অমদা চৎপনি” হায়না শ্রী নাদুনা ইখি।
‘অসারা’ থাগী অহানবা পুর্নিমা নুমিৎতা পাংথোকপা গুরু পুর্নিমা অসি গুরুশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎনবা মরুওইবা থৌরম অমনি। নুমিৎ অসিদা বেদ ব্যাস, ভাগবান বুধা অমসুং ২৪সুবা জেন তির্থানকারা পোকখি। নুমিৎ অসিদা সর্নাথতা বুধনা মহাক্কী অহানবা পাউজেল শন্দোকখি।
মখোয়গী পুন্সিগী তাঙ্কক কয়াদা মতেং পাংলকখিবা গুরুশিং নিংশিংনবা অমসুং হয়েংগী গুরু পুর্নিমা নুমিৎতা ইকায়খুম্নবা উৎনবা ভেনকিয়া নাইদুনা নিংশিংখি।