Ministry of Housing & Urban Affairs
‘PRERAK DAUUR SAMMAN’ NEW CATEGORY OF AWARDS INTRODUCED
SEGREGATION OF WASTE INTO WET, DRY & HAZARD CATEGORIES, C&D WASTE PROCESSING, SANITATION STATUS OF CITIES ETC TO BE THE PERFORMANCE CRITERIA
SWACHH SURVEKSHAN 2021 TOOLKIT LAUNCHED - SIXTH EDITION OF ANNUAL CLEANLINESS SURVEY OF URBAN INDIA
INTEGRATED SBM-URBAN MIS PORTAL LAUNCHED
LIGHTHOUSE CITIES OF NAVI MUMBAI, SURAT, KHARGONE AND KARAD SHOWCASED SOURCE SEGREGATION MODELS
03 JUL 2020 4:01PM by PIB Delhi
​Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (Independent Charge) for Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA), while launching the toolkit for Swachh Survekshan 2021, the sixth edition of the annual cleanliness survey of urban India conducted by MoHUA has stated that , “Every year, the Swachh Survekshan is redesigned innovatively, to ensure that the process becomes more robust, with focus on sustaining the behaviour change. Like in the last year, keeping in mind the Ministry’s efforts towards ensuring sustainability of the sanitation value chain, the SS 2021 indicators focus on parameters pertaining to wastewater treatment and reuse along with faecal sludge, he added. Also present on the occasion was Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA who made a detailed presentation on the methodology and various parameters of Swachh Survekshan 2021.
​Sh Puri announced a new category of awards titled ‘Prerak Dauur Samman’ as part of Swachh Survekshan 2021.The Prerak Dauur Samman has a total of five additional sub- categories -Divya (Platinum), Anupam (Gold), Ujjwal (Silver), Udit (Bronze), Aarohi (Aspiring) - with top three cities being recognized in each. In a departure from the present criteria of evaluating cities on ‘population category’, this new category will categorize cities on the basis of six select indicator wise performance criteria which are as follows:
• Segregation of waste into Wet, Dry and Hazard categories
• Processing capacity against wet waste generated
• Processing and recycling of wet and dry waste
• Construction & Demolition (C&D) waste processing
• Percentage of waste going to landfills
• Sanitation status of cities
​While addressing the participants through a webinar, the Minister also touched upon how Swachh Survekhan has become a tool for citizen engagement in the spirit of a true ‘Jan Andolan’. “This year, the focus on citizen participation has taken a notch higher by introducing indicators that encourage innovations led by citizens, start-ups, entrepreneurs and Swachhata Champions amongst others”. A key highlight of the event was also the launch of the integrated SBM-Urban MIS portal. Over the years, digital innovations have always been at the forefront of the Mission enabling scaling up and better monitoring of outcomes along with increased citizen engagement. The launch of the integrated MIS portal is an effort by the Ministry to bring the numerous digital initiatives on a single platform thus ensuring a unified and hassle-free experience for States and cities and leading the way towards the creation of not just a Swachh but a truly digital India. The virtual event also saw the signing of the Engagement and Coordination Arrangement (ECA) between MoHUA and the USAID which is a continuation of the Memorandum of Understanding (MoU) on co-operation in the field of WASH that was signed between GOI and USAID in 2015.
​These launches were followed by a webinar on ‘Segregation at Source: Key to Solid Waste Management’ which was attended by over 1,000 State and Urban Local Body (ULB) officials and other stakeholders. The workshop saw presentations from lighthouse cities such as Navi Mumbai, Surat, Khargone and Karad who showcased their source segregation models along with the release of a report ‘Segregate, Segregate, Segregate’ by the Centre for Science and Environment (CSE). A workshop on ‘Source Segregation: The Key to Solid Waste Management’ was also organized on the sidelines and was attended by over 1000 State and Urban Local Body (ULB) officials and other stakeholders. Similarly, the crucial issues of legacy waste management and remediation of landfills have also been brought to the fore in this edition of Survekshan”.
​As a prelude to encouraging cities to improve urban sanitation, MoHUA had conducted Swachh Survekshan 2016 survey for the rating of 73 cities in January 2016, followed by Swachh Survekshan 2017 conducted in January-February 2017 ranking 434 cities. Swachh Survekshan 2018, which became the world’s largest cleanliness survey, ranked 4203 cities followed by Swachh Survekshan 2019 which not only covered 4237 cities but was also the first of its kind completely digital survey completed in a record time of 28 days. Swachh Survekshan 2020 continued the momentum and saw an unprecedented participation of 1.87 crore citizens. Going a step forward, to ensure sustainability of on-ground performance of cities, the Ministry has also introduced Swachh Survekshan League last year, a quarterly cleanliness assessment of cities and towns to be done in three quarters and 25% weightage integrated into the final Swachh Survekshan results.
​Since its launch in 2014, Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) has made significant progress in the area of both sanitation and solid waste management. 4324 Urban ULBs have been declared ODF (4204 certified ODF), 1306 cities certified ODF+ and 489 cities certified ODF++. Moreover, 66 lakhs individual household toilets and over 6 lakhs community/ public toilets have been constructed/ or are under construction. Additionally, over 59,900 toilets across 2900+ cities have been made live on Google Maps. In the area of solid waste management, 96% of wards have 100% door-to door collection while 66% of the total waste generated is being processed. A total of six cities have been certified as 5 Star, 86 as 3 star and 64 as 1 star under the Star Rating Protocol for Garbage Free Cities.
​Swachh Survekshan has caught the imagination of citizens and stakeholder alike and the increasing participation with every passing year is testimony to the way in which the citizens have taken complete ownership of the Swachhata of their cities. The survey has thus succeeded in fostering a spirit of healthy competition among towns and cities to improve their service delivery to citizens, towards creating cleaner, more habitable cities. Swachh Survekshan has today made ‘Swachhata’ a thing of motivation and pride – something to look forward to and aspire for. While Mysuru had won the award for the Cleanest City of India in the first edition of the survey, Indore has retained the top position for three consecutive years (2017,2018, 2019). The results for Swachh Survekshan 2020 will be announced shortly by the Ministry.
​Knowledge management and capacity building continues to be a key focus of the Ministry. With this objective in mind, the Ministry launched two documents prepared by the Central Public Health and Environmental Engineering Organisation (CPHEEO) – the ‘Advisory on On-Site and Off-Site Sewage Management Practices’ and the guidance book on ‘Segregated Collection and Transportation of Municipal Solid Waste’. While the first will be of immense use to States and cities in adopting integrated on-site and off-site sewage treatment technologies, the latter elaborates on various aspects of segregated waste collection and transportation systems along with case studies and best practices from different ULBs.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
মনাশিংগী অনৌবা কাংলুপ ‘প্রেরক দৌর সম্মান’ হৌদোকখ্রে
ফত্ত-হৌদিদগী অচোৎপা, অকংবা অমদি অমাং-অতা থোকহনবা য়াবশিং খায়দোকপা, সি অমসুং দি ফত্ত-হৌদি প্রোসেস তৌবা, সহরশিংগী সেনিতেসন স্তেতসনচিংবা অসিনা পর্ফোমেন্স ক্রাইতেরিয়া ওইগনি
স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০২১গী তুলকিৎ লোঞ্চ তৌখ্রে – ভারতকী সহরশিংগী চহীগী ওইবা লু-নানবগী সর্ভেগী তরুকশুবা এদিসন
ইন্তিগ্রেতেদ এসবিএম-অরবান এমআইএস পোর্তেল লোঞ্চ তৌখ্রে
নভি মুম্বাই, সুরত, খরগোন অমদি করাদকী লাইতহাউস সহরশিংনা সোর্স সেগ্রেসন মোদেলশিং উৎখ্রে
03 JUL 2020 4:01PM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বন এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.)গী রাজ্য মন্ত্রি (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না পাংথোকপা ভারতকী সহরশিংগী চহীগী ওইবা লু-নানবগী সর্ভেগী তরুকশুবা ইদিসন। অমদি ইং ২০২১গী স্বচ্ছ সর্বেক্ষন তুলকিৎ লোঞ্চ তৌরদুনা হায় মদুদি “চহী খুদিংগী স্বচ্ছ সর্বেক্ষন অসি অনৌবা মওংদা নৌনা দিজাইন তৌই, মসিনা মাগী থৌওংদা হেন্না কনবা অমদি অহোংবা নাইবাদা মরু ওইনা মীৎয়েং চংই। মমাং চহীদা তৌখিবগুম্না মন্ত্রালৈ অসিনা অমোৎ-অকায় শেংদোকপগী মগুন হেনগৎনবা অমদি তুং কোইনা চৎনবা মওংদা হেন্না মিৎয়েং চংগনি। স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০২১ মরুওইবা হিরমদি ফত্ত-হৌদিগী মচুমশিং অমদি অমাং-অশোয়গী ফত্ত-হৌদিশিংবু শুংদোক্তুনা অমুক নৌনা শিজিন্নবা য়ানবা পাম্বৈশিং শেম্বনি হায়না মখা তানা হায়। স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০২১গী মেথোদোলোজি অমদি পেরামিতরশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল উৎলদুনা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী সেক্রেতরি, শ্রী দুর্গা শংকর মিস্রাসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০২১গী শরুক অমা ওইনা ‘প্রেরক দৌর সম্মান’হায়না মিংথোনবা অনৌবা কাংলুপকী মনা অমসু লাউথোকখি। প্রেরক দৌর সম্মান অসিদা মখা তানা কাংলুপ মঙা থোক্না খায়দোক্লি মখোয়শিং অদুদি – দিভ্য (প্লেতিনম), অনুপম (সনা), উজ্বল (লুপা), উদিত (শেঞ্জেং), আরোহি (ইথিল পীবা)নি। হায়রিবা কাংলুপ খুদিংগী সহর অহুম-অহুম খনগৎকনি। ‘পোপুলেসন কেতিগোরি’ (মীশিং কাংলুপ)তা য়ুমফম ওইরগা সহরশিং হোৎপগী হৌজিক চৎনরিবা থৌওং অসি হোংদোক্তুনা অনৌবা মওং অমদা সহরশিং কাংলুপ খায়গনি। হায়রিবা অসি মখাদা পিরিবা হিরম তরুক্কী থৌওং অসিগী মতুং ইন্না ওইগনি।
• ফত্ত-হৌদিদগী অচোৎপা, অকংবা অমদি অমাং-অতা থোকহনবা য়াবশিং খায়দোকপা।
• ফত্ত-হৌদি অচোৎপাশিংদগী পুথোরকপা প্রোসেসিং কোপাসিতি।
• অচোৎপা অমদি অকংবা ফত্ত-হৌদি শুংদোকপা অমদি অনৌবা পোৎ পুথোক্পা।
• কন্সত্রক্সন অমদি দিমোলিসন (সি-দি)ফত্ত-হৌদি শুংদোকপা।
• ফত্ত-হৌদি ফুমজিনফমদা চাদা চংখিবা ফত্ত-হৌদিগী চাং।
• সহরশিংগী সেনিতেসন স্তেতস।
ৱেবিনার থৌরম অদুদা শরুক য়ারিবশিংদা মন্ত্রিনা স্বচ্ছ সর্বেক্ষননা মতৌ করম্না মীয়ামগী খুৎলাই ওইদুনা ‘জন অন্দোলন’গী শেংলবা থৌনা হাপ্পী হায়নসু ফোংদোকখি। মহাক্না হায় “হন্দক্কী চহী অসিদা মীয়ামনা হেন্না শরুক য়াদুনা অনৌবা খোংথাংগা লোয়ন্না স্তার্ত-অপ, এন্ত্রপ্রনর অমদি স্বচ্ছতা চেম্পিয়নচিংবশিং হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লে।” থৌরম অদুদা ইন্তিগ্রেতেদ এসবিএম-অরবান এমআইএস পোর্তেল অমসু লোঞ্চ তৌখি। হৌখিবা চহী খরা অসিদা দিজিতলগী অনৌবা থৌওংশিংনা মাংজিল থাদুনা লাক্লি, মসিনা হেনগৎলক্লিবা মীয়ামগী থৌদাংগা লোয়্ননা ওইরকপা থৌরাং কয়াদা হেন্না ফগৎনবসু হোৎনরি। মন্ত্রালয়না ইন্তিগ্রেতেদ এমআইএস পোর্তেল লোঞ্চ তৌখিবা অসিমকসু প্লেতফোর অমাগী খুৎথাংদা দিজিতলগী অনৌবা থৌওং কয়া পায়খৎপা য়ানবগী পান্দমনি। মসিনা রাজ্যশিং অমদি সহরশিংবু স্বচ্ছ ওইহনবতা নত্তনা দিজিতল পুরা ওইনবগী মায়কৈদা খুরৌ থাংদবা ওইবনি। থৌরম অদুদা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ, অমদি য়ু.এস.এ.আই.দি. অনিগী মরক্তা এঙ্গেজমেন্ত অমসুং কোওরদিনেসন এরেঞ্জমেন্ত (ই.সি.এ.) অমশু সাইন তৌখি। হায়রিবা অসি ইং ২০১৫ জি.ও.আই. অমদি য়ু.এস.এ.আই.দি. অনিগী মরক্তা ৱাশকী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ এন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অদুগী মখা তাবনি।
থৌরম অসিগী মখা তাবা ওইনা ‘সেগ্রিগেসন এত সোর্সঃ কি তু সোলিদ ৱোস্ত মেনেজমেন্ত’ হায়বা হিরম অসিদা ৱেবিনার অমসু পাংথোকখি। মসিদা রাজ্য অমদি অর্বন লোকেল বোদি (য়ু.এল.বি.)গী ওফিসিএল অমদি স্তেকহোল্দর ১০০০ হেনবনা শরুক য়াখি। ৱার্কসোপ অদুদা নভি মুম্বাই, সুরত, খরগোন অমদি করাদনচিংবা লাইতহাউস সহরশিংদগী প্রেজেন্তেসনসু উৎখি। হায়রিবা অসি সাইন্স অমসুং এনভাইরন্মেন্তকী সেন্তর (সি.এস.ই.) গী মায়কৈদগী ‘সেগ্রিগেত, সেগ্রিগেত, সেগ্রিগেত’ রিপোর্তকা লোয়ননা মখোয়গী সেগ্রিগেসন মোদেলগী হৌরকফম উৎখি। ‘সোর্স সেগ্রিগেসনঃ দ কি তু সোলিদ ৱোস্ত মেনেজমেন্ত’ হায়বা হিরমদা ৱার্কসোপ অমসু পাংথোকখি অমদি মসিদা রাজ্য অমদি অর্বন লোকেল বোদি (য়ু.এল.বি.)গী ওফিসিএল অমদি স্তেকহোল্দর ১০০০ হেনবনা শরুক য়াখি। অসুম্না সর্বেক্ষনগী ইদিসন অসিদা মমাংদা ওইখিবা মরুওইবা ৱেস্ত মেনেজ্মেন্তকী ফিভমশিং অমদি ফত্ত-হৌদি হুন্দোকফম য়েংশিনবনচিংবগী মরুওইবা কয়াসু পুখৎতুনা উৎলি।
সহরশিং লু নান্না থম্বা হেনগৎহন্নবগীদমক সহরশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক থাঙ্গৎপা ৱাফম অমা ওইনা এম.জে.ও.ঐচ.য়ু.এ.না জনৱারী ২০১৬দা সহর ৭৩ রেতিং তৌনবগীদমক স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০১৬ হৌদোকখি, মসিগী মতুংদা জনৱারী-ফেব্রুৱারী ২০১৭দা সহর ৪৩৪দা স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০১৭ হৌদোকখি। স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০১৮ অসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাওবা স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ওইখ্রে, মসিদা সহর ৪২০৩গী রেঙ্কিং তৌখ্রে, মসিগী মতুংদা স্বচ্ছতা ভারত সর্বেক্ষন ২০১৯দা শুপ্নতগী সহর ৪৩৩৭ থুংনা পাংথোকপা ঙমখিবা অসিদা নুমীৎ ২৮নিদা রেকোর্দ তৌবগী মতমদা মপুং ফানা পাংথোকপসু ঙমখিবা অদু ঐখোয়গী সহরগুম্না দিজিতেল সর্বেক্ষনসু ওইখি। সর্বেক্ষন ২০২০দসু মসি য়াম্না য়াংনা মখা চত্থবা ঙমখি অমসুং নাগরিক কোতী ১.৮৭ না অমুক্তা মমাংদা তৌখিদ্রিবা মওংদা শরুক য়াখি। খোংফম অমা চংশিন্দুনা সহরশিংদগী গ্রাওন্দ লেভেলদা পর্ফোর্মেন্স অসি লেপ্তবা মওংদা থম্ননবগীদমক মন্ত্রালয়না হৌখিবা চহিদা স্বচ্চ সর্বেক্ষন লীগ হৌদোকখিবা অদুদা সহরশিং অসুং সহর মচাশিংনা থা অহুম-অহুমদা লু নানবা অসি ওন্দুনা য়েংবা অসি থা অহুমদা পাংথোকখি অমসুং অরোইবা স্বচ্চ সর্বেক্ষনগী ফলশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা চাদা ২৫গী ৱেতেজ পীখি।
​ স্বচ্ছ ভারত মিশন-অর্বান (এস.বি.এম.-য়ু) অসিনা ২০১৪দা হৌদোরকখিবদগী সেনিতেসন অমসুং সোলিদ ৱাস্ত মেনেজমেন্তকী হিরম অনিমক্তা শিংথানিংঙাই ওইনা খুমাং চাওশিল্লক্লে। অর্বান ইয়ু.এল.বি. ৪৩২৪দা ও.দি.এফ. (মশক খংলবা ও.দি.এফ. ৪২০২), মশক খংলবা ও.দি.এফ. সহর ১৩০৬+ অমসুং মশক খংলবা ও.দি.এফ. সহর ৪৮৯ লাওথোকখ্রে। মসিগী মথক্তা তোঙানবা ইমুংশিংদা অমাংশঙ লাক্ষ ৬৬ অমসুং কাংলুপকী/মীয়ামগী অমাংশঙ লাক্ষ ৬ শাখ্রে/নত্রগা শাবগী থবক চত্থরি। মসিদা ন্ত্তনা সহর ২৯০০+ দা অমাংশঙ ৫৯,৯০০শিং গুগলদা লাইব ওইনা ফংহনবা মওংদা শাখ্রে। সোলিদ ৱাস্ত মেনেজমেন্তকী লমদা ৱার্দ চাদা ৯৬তা থোং-থোংদা চাদা ১০০ খোমজিনবগী থবক চত্থবদা ফত্ত-হৌদিগী চাদা ৬৬ অসি প্রোসেস তৌখ্রে। পুন্না সহর ৬ অসি গার্বেজ লৈতবা সহর ওইহন্নবগী স্তার রেতিং প্রোতোকোল স্তার ৫, ৮৬না স্তার ৩ অমসুং ৬৪ন স্তার ১ ওইনা মশক খংখ্রে।
​স্বচ্ছ সর্বেক্ষনন্না নাগরিকশিং অমসুং স্তেকহোলদরগী ৱাখল্লোন্দা মান্নবা মওংদা মফম শেমদুনা লৈখ্রি অমসুং হৌখিবা চহিশিংদা মহাক্কী শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা অসিনা নাগরিকশিংনা মশা-মশাগী সহরশিংদা লু-নানবা অসি মপুং ওইনা মশাগী ওইনা লৌদুনা মখুত্তা পায়শিনখ্রে। মতৌ অসুম্না সসর্ভেক্ষন অসিনা হেন্না লু নানবা সহরশিং শেমগৎপা ঙম্নবগী মায়কৈদা নাগরিকশিংনা থৌগল অদু হেন্না ফগৎহনবা ঙম্নবগীদমক সহরশিং অমসুং সহর মচাশিংগী মরক্তা লু-নানবদা হিদান্নবগী অদু ইনোৎ হাপকৎপা অদুদা মায় পাকই। স্বচ্ছতা পুক্নিং থৌগৎপা ঙম্বা পোৎশক অমা ওইহন্নবগীদমক সর্ভেক্ষন অসিনা ঙসি ‘লু-নানবা’গী ইনোৎ হাপ্পা ঙম্বা অমসুং চাওথোকচনবগী পোৎশক অমা ওইহল্লে। সর্বেক্ষন অসিদা মৈশুরনা ভারতকী খাবাইদগী লু-নানবা সহর অমা ওইরমখিবা অদু চহি অহুম(২০১৭, ২০১৮, ২০১৯)থংন-থংননা ইন্দোরনা মফম অদু কায়হন্দনা থম্বা ঙমখ্রে। স্বচ্ছ সর্বেক্ষন ২০২০গী ফলশিং অদু মন্ত্রালয়না অথুবা মতমদা লাওথোরক্লগনি।
ৱাখল-লৌশিং য়েংশিনবা অমসুং থবক মঙম শেম্বনা মন্ত্রালয় অসিগী ৱাখল চিংশিন্নফম ওইরি। পান্দম অসিদা মীৎয়েং থমদুনা সেন্ত্রেল পব্লিক হেল্থ অমসুং এনভাইরোন্মোন্তেল ওর্গনাইজেসন(সি.পি.ঐচ.ই.ই.ও.)না শেমগৎখিবা দোকুমেন্ত অনি লোঞ্চ তৌখি- 'ওন-সাইত অমসুং ওফ-সাইত সিৱেজ য়েংশিন-খোৎচিনবগী থবকশিংগী এদভাইজরি' অমসুং 'ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱাস্তশিংদগী কায়দোক্তুনা থম্বশিং অদু খোম্বা অমদি হোন্দোক-হোঞ্জিন তৌবা' দা লমজিং-লমতাকপা লাইরিক। অহানবা দোকুমেন্ত অদুনা রাজ্যশিং অমসুং সহরশিংদা পুনশিন্নরবা মওংগী ওন-সাইত অমসুং ওফ-সাইত সিৱেজ ত্রিতমেন্ত তেক্নোলোজীশিং অসি শিজিন্নবদা য়াম্না কান্নগনি অদুগা অনিশুবা অদুনা দোকুমেন্ত অদুনা তোঙান-তোঙানবা য়ু.এল.বি.দগী নৈনবা অমসুং খ্বাইদগী অথোইবা থবক-থৌওংশিং অদুগা লোয়ন-লোয়ননা তোখাইনা থম্লবা ফত্তবশিং অদু খোমজিনবা অমসুং হোন্দোক-হোঞ্জিন তৌবগী সিস্তেমশিংগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা মরিক চুম্না হায়রি।