Ministry of Science & Technology
Government launches Drug Discovery Hackathon 2020 (DDH2020), a first of its kind National Initiative for supporting drug discovery process
Dr. Harsh Vardhan: “in-silico drug discovery which utilizes computational methods such as Machine Learning, AI (Artificial Intelligence) and Big Data will help in accelerating this process”
“This Hackathon will help India establish new model for expediting drug discovery process”: Prof K. VijayRaghavan
02 JUL 2020 5:29PM by PIB Delhi
The Union Government launched Drug Discovery Hackathon here today in the presence of Union Minister for Science and Technology Dr. Harsh Vardhanand Union Minister for Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’. This Drug Discovery Hackathon is a joint initiative of MHRD’s Innovation Cell (MIC), All India Council for Technical Education (AICTE) and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and supported by Centre for Development of Advanced Computing (CDAC), MyGov as well as private players.
Minister of State for HRD Shri Sanjay Dhotre, Principal Scientific Advisor Prof. VijayRaghavan, DG CSIR, Dr.ShekharMande, Chairman AICTE, Prof. Anil Sahasrabudhe, President, Pharmacy Council of India (PCI) Prof. B Suresh and Chief Innovation Officer, MHRD, Dr. AbhayJere were also present during the online launch program.
Description: C:\Users\PIB\Desktop\Photo 0207-1.JPGDescription: C:\Users\PIB\Desktop\PHOTO-0207-Lead.jpg
This Hackathon is first of its kind National initiative for supporting drug discovery process and will see participation from professionals, faculty, researchers and students from varied fields like Computer Science, Chemistry, Pharmacy, Medical Sciences, Basic Sciences and Biotechnology.
Dr. Harsh Vardhan, Minister for S&T said, “We need to establish the culture of Computational Drug Discovery in our country. In this initiative, MHRD’s Innovation cell and AICTE will focus on identifying potential drug molecules through the Hackathon while CSIR will take these identified molecules forward for synthesis and laboratory testing for efficacy, toxicity, sensitivity and specificity.” Pointing out that drug discovery is a complex, expensive, arduous and time-consuming process, Dr. Harsh Vardhan said, “While we pursue clinical trials of few repurposed drugs for COVID-19, as they are faster and can quickly be launched, it is also important that we find other suitable repurposed drugs while at the same time continue working on new drug discovery to develop specific drugs against COVID-19”. He added, “in-silico drug discovery which utilizes Computational methods such as Machine Learning (ML), AI and Big Data will help in accelerating this process”.
Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, HRD Minister said, “MHRD and AICTE have huge experience in organizing Hackathons but for the first time, we are using hackathon model for tackling a great scientific challenge. More importantly, this initiative is open for researchers/faculty across the globe as we are keen on attracting international talent to join and support our efforts.”
Minister of State for HRD Shri Sanjay Dhotre also appreciated the concept and said, “Our government has kick-started Hackathon culture in this country which is very critical for challenging our youngsters to solve some of the daunting problems faced by our nation.”
Prof K. VijayRaghavan, PSA, Govt. of India said, “I wish to thank MHRD, AICTE and CSIR and all our partners for supporting this Hackathon which will help India establish new model for expediting drug discovery process. The Hackathon consists of challenges that are posted as problem statements and, are based on specific drug discovery topics which, are open to the participants to solve. It will have three phases of three months each and the whole exercise is to be completed by April-May 2021. At the end of each phase, successful teams will be rewarded. The ‘lead’ compounds identified at the end of phase 3 will be taken forward for experimental level at CSIR and other interested organizations.
During the launch function, Dr.AbhayJere, Chief Innovation Officer explained the concept of Drug Discovery Hackathon, while Prof. Anil Sahasrabudhe extended all the support from AICTE and appealed all technical institutions to participate in this initiative in big numbers. Dr.ShekharMande extended all the required commitment from CSIR’s side for this initiative. He also expressed satisfaction on the quality and variety of problem statements released today.
Background Information and Methodology of Hackathon
• The Hackathon consists of challenges that are posted as problem statements and, are based on specific drug discovery topics which, are open to the participants to solve.A total of 29 Problem Statements (PS) have been identified.
• MyGov portal is being used and any Indian student can participate.
• Professionals and researchers from anywhere in the world can participate.
• TheHackathon will have three Tracks.Track 1 will primarily deal with drug design for anti-COVID-19 hit/lead generation: this is done using tools such as molecular modelling, pharmacophore optimization, molecular docking, hit/lead optimization, etc.
• Track 2 will deal with designing/optimizing new tools and algorithms which will have an immense impact on expediting the process of in silico drug discovery.
• There is also a third track called “Moon shot “which allows for working on problems which are ‘out of the box’ nature.
Click here to see the vedio

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দ্রগ থিদুনা পুথোকপগী থবক-থৌওং চত্থবদা শৌগত্তুনা লৈবাক অসিগী অহানবা খোংথাং ওইরিবা দ্রগ দিস্কোবরী হেক্কাথোন ২০২০(দি.দি.ঐচ.২০২০) সরকারনা হৌদোকখ্রে
দা. হর্শ বর্ধনঃ “মেছিন লর্নিং, এ.আই.(আর্তিফিসিএল ইনতলিজেন্স) অমসুং অচৌবা দেতাসিংনচিংবা কম্প্যুতেস্নেল মেথদশিং শিজিন্নদুনা ইন-সিলিকো দ্রগ থিদুনা পুথোকপা অসিনা মসিগী থবক-থৌওং অসি চত্থবদা মতেং পাংলগনি”
“মসিগী হেক্কাথোন অসিনা দ্রগ থিদুনা পুথোকপগী থবক-থৌওং চত্থবগী মোদেলশিং শেম্বদা ভারত্তা মতেং ওইরগনি ”: প্রোফেসর কে. বিজয় রাঘবন
02 JUL 2020 5:29PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন অমসুং হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল‘নিশঙ্ক’না য়াওদুনা দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবা হেক্কাথোন হৌদোকখ্রে। মসিগী দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবা হেক্কাথোন অসি ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়গী ইন্নোভেসন সেল(এম.আই.সি.) , ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এদজুকেসন(এ.আই.সি.তি.ই.) অমদি কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিএল রিসর্স(সি.এস.আই.আর.)গা খুৎশম্ননা পাইখৎপা থৌরাং অমনি অমসুং সেন্তর ফোর দিভেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং (সিদেক), মাইগোভকা লোয়ন-লোয়ননা লন্নাই শান্নরোইশিংনা শৌগৎলি।
ঐচ.আর.দি.গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্রে, প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর প্রোফেসর বিজয় রাঘবন, দি.জি.-সি.এস.আই.আর., দা. শেখর মান্দে, চেয়র্মেন এ.আই.সি.তি.ই., প্রোফেসর অনিল সাহশ্রাবুদ্ধে, অধ্যক্ষ, ফার্মাসি কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া (পি.সি.আই.) প্রোফেসর বি সুরেশ অমসুং চীফ ইন্নোভেসন ওফিসর, ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়, দা. অভয়জেরেনা ওনলাইন্দা থৌরম হৌদোকপা অদুদা য়াওখি।
মসিগী হেক্কাথোন অসি দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবগী থবক-থৌরম চত্থবদা মতেং পাংবা লৈবাক অসিগী ওইবা অহানবা মখলগী খোংথাং অমনি অমসুং কম্প্যুতর সাইন্স, কেমিস্ত্রি, ফার্মাসি, মেদিকেল সাইন্সেস, বেসিক সাইন্সেস অমসুং বাইওতেক্নোলোজীগুম্বা তোঙান-তোঙানবা লমদগী প্রোফেস্নেলশিং, ফেকল্তি, রিসর্চরশিং অমসুং মহৈরোইশিংনা শরুক য়াবা থেংগনি।
সেদ্যুল ত্রাইবগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “লৈবাক অসিদা ঐখোয়না কম্প্যুতেস্নেল ওইবা মওংদা We দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবগী মওং অমা শেমগৎপা মথৌ তাই। মসিগী খোংথাং অসিদা ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়গী ইন্নোভেসন সেল অমসুং এ.আই.সি.তি.ই.না হেক্কাথোন্না দ্রগকী মোলিক্যুলশিংদগী থবক পাংবা ঙম্বদা মীৎয়েং থম্বা মতমদা সি.এস.আই.আর.না মসিগী মশক খংদোক্লবা মোলিক্যুলশিং অসি সিন্থেসিস তৌনবা অমসুং ইফিকেসি, তোক্সিসিতি, সেন্সিতিবিতি অমসুং স্পেসিফিসিতিগীদমক লেবোরেতরি তেস্তিং ফোর্ৱার্দ তৌখিনি।” দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবা অসি থিন্দুনা তাকপা হায়বসি অরুবা, অতাংবা, হকচিন্না থবক পাংথোক্নিংঙাই ওইবা অমদি মতম চংবা থবক-থৌওং চত্থগদবা অমনি, দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “কোবিদ-১৯গী অমুক হন্না ৱাফম পুখৎলকখিবা দ্রগশিং খরগী লায়েং চত্থদুনা য়েংবা মতমদা মখোয়শিং অসি হেন্না য়াংনা থবক পাংথোকপা ঙম্বনা মসি থুনা হৌদোকপা য়াগনি, কোবিদ-১৯ কী মায়োক্তা অখন্নবা দ্রগশিং শেম্বদা অনৌবা দ্রগশিং থিদুনা পুথোকপগী থবক চত্থরিবা মতম অসিগা মান্নবা মতম অসিদা অতোপ্পা চানবা অমুক হন্না শিজিন্ননবগী ওইবা দ্রগশিং পুথোকপা হায়বা অসিসু মরুওইবা অমনি”। মহাক্না মখা তানা “মেছিন লর্নিং, এ.আই.(আর্তিফিসিএল ইনতলিজেন্স) অমসুং অচৌবা দেতাসিংনচিংবা কম্প্যুতেস্নেল মেথদশিং শিজিন্নদুনা ইন-সিলিকো দ্রগ থিদুনা পুথোকপা অসিনা মসিগী থবক-থৌওং অসি চত্থবদা মতেং পাংলগনি”
ঐচ.আর.দি.গী মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল‘নিশঙ্ক’না ফোংদোকখি, “ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয় অমসুং এ.আই.সি.তি.ই.না হেক্কাথোন শেমগৎপদা খংঙক-উরকপা কয়া অমা লৈ অদুবু অহানবা ওইনা সাইন্তিফিক ওইবা শিংনবশিং অসি তেক্কল তৌবদা হেক্কাথোন মোদেল অসি সিজিন্নরি। হেন্না মরু ওইবা মওংদা, ঐখোয়না অন্তর্রাস্ত্রীয়গী খং-হৈবশিং অদুগা ঐকোয়গী হোৎনজবশিং অসিগা খুৎশম্নবা নিংথিনা ঙমগদবা ওইবনা মসিগী খোংথাং অসিনা মালেম অসিগী রিসর্চরশিং/ফেকল্তিশিংগীদমক্তা থোং হাংলি।”
ঐচ.আর.দি.গী রাজ্য মন্ত্রী সঞ্জয় ধোত্রেনসু ৱাখল্লোন অসি থাগৎলদুনা ফোদোকখি, “ঐখোয়গী সরকার অসিনা লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা পুক্নিং হলহনবা প্রোব্লেম খরা অসি লোইশিনবা ঙম্নবা ঐখোয়গীনহারোলশিংদা শিংনবা অসি মায়োক্নবদা য়াম্না লুবা অমা ওইরিবা লৈবাক অসিদা হেক্কাথোনগী মওং অসি পাংথোকপা হৌখ্রে।”
ভারত সরকারগী পি.এস.এ. প্রোফেসর কে. বিজয় রাঘবন্না ফোংদোকখি, “ঐহাক্না ঐচ.আর.দি. মন্ত্রালয়, এ.আই.সি.তি.ই. অমসুং সি.এস.আই.আর. অমসুং দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবগী অনৌবা মোদেল অসি হেক্কাথোন অসিবু শেমগৎপদা ভারতপু মতেং ঐখোয়গা পুন্না থবক্কী থৌবু ওইমিন্নরিবশিংবু থাগৎচরি। হেক্কাথোন অসিদা প্রোব্লে স্তেৎমেন্তকী মওংদা খমখ্রবা শিংনবশিং য়াওরি অমসুং শরুক য়ারিবশিংদা প্রোব্লেমশিং অদু লোইশিন্নবা হাংদোক্তুনা থম্বা অখন্নবা দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবগী তোপিকশিংগী মতাংদা য়ুম্ফম ওই। মসিগী থা অহুম-অহুমগী ওইবা তাঙ্কক অহুম লৈগনি অমসুং থবকশিং অসি এপ্রীল-মে ২০২১ ফাওবদা লোইশিনগদবনি। তাঙ্ককশিং অসিগী অরোইবদা মায় পাক্লবা তীমশিংদা মনা পীগনি। ৩শুবা তাঙ্কক্কী অরোইবদা মশক খংদোকখিবা ‘লীদ’ কম্পাউন্দশিং অসি সি.এস.আই.আর.দা অমসুং পাংথোক্নিংবা পাম্বা ওর্গনাইজেসনশিংদা চাংয়েং পাংথোক্নবা ফোর্ৱারদ তৌগনি। থৌরম অসি হৌদোকপা মতমদা চীফ ইন্নোভেসন ওফিসর দা. অভয়জেরেনা দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবা হেক্কাথোনগী মতাংদা ফোংদোকখি অদুগা প্রোফেসর অনিল সহাশ্রাবুদ্ধেনা এ.আই.সি.তি.ই.না পীরকখিবা তেংবাং পীরকখিবা অদু ফোংদোকখি অদুগা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা মশিং য়াম্না শরুক য়ানবা হায়খি। দা. শেখর মান্দেনা খোংথাং অসিগীদমক সি.এস.আই.আর.গী মায়কৈদগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থম্বিরকখিবগী ৱাফম ফোংদোকখি। মহাক্না ঙসি ফোংখিবা প্রোব্লেম স্তেৎমেন্তকী মগুন অমসুং মখলশিং অদুদা অপেনবা ফোংদোকখি।
হেক্কাথোনগী বেকগ্রাউন্দ ইনফোর্মেসন অমসুং মেথোদোলোজী
• হেক্কাথোন অসিদা প্রোব্লেম স্তেৎমেন্তশিংগী মওংদা খমখ্রবা শিংনবশিং য়াওরি অমসুং শরুক য়ারিবশিংদা প্রোব্লেমশিং অদু লোইশিন্নবা হাংদোক্তুনা থম্বা অখন্নবা দ্রগ থিদুনা পুথোক্নবগী তোপিকশিংগী মতাংদা য়ুম্ফম ওই। মসিদা পুন্না প্রোব্লেম স্তেৎমেন্ত ২৯ মশক খংদোকখ্রে।
• মাইগোভ পোর্তেল অসি শিজিন্ননবগীনি অমসুং ভারতকী মহৈরোই অমনা হেক্তা শরুক য়াবা য়াগনি।
• মালেমগী মফম অমদগী প্রোফেসরশিং অমসুং রিসর্চরশিংনা শরুক য়াবা য়াগনি।
• হেক্কাথোন্দা ত্রেক অহুম লৈগনি। ১বা ত্রেক অদ এন্তি-কোবিদ-১৯গী হিৎ/লীদ জেনরেসনশিংগী দ্রগ দিজাইন তৌনবগী থবক্তা শিজিন্নগনি: মসি মোলিকুলর মোদেলিং, ফার্মাকোফোর ওপ্তিমাইজেসন, মোলিকুলর দোক্কিং, হিৎ/লীদ ওপ্তিমাইজম্নচিংবশিং শিজিন্নদুনা পাংথোক্কনি।
• ত্রেক ২ অসিনা অনৌবা তুলশিং অসি দিজাইন তৌবদা/ওপ্তিমাইজিং তৌবগী অমসুং সিলিকো দ্রগ থিদুনা পুথোকপগী থবক তৌওং চত্থবদা পাক চাওনা শাফু পীরিবা অলগোরিদমগীদমক থবক তৌগনি।
• “বুন শোৎ” কৌবা ‘বোক্সকী মপান্দা লৈবা’ মওংগী প্রোব্লেমশিং থবক পাংথোকপা য়াহনবা ৩শুবা ত্রেক অমসু লৈ।