হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ওরিশাগী আশাশিং: কোবিদকা মরী লৈনবা অমকপা ৱাখল্লোন অমসুং তাথি-তাওইনা তৌবা মায়োক্নবা
আশা ৪৬,০০০ হেনবনা মফম অদুগী মীয়ামশিংগা লোয়ননা পুন্না কোবিদ-১৯ লান্থেংনরি
02 JUL 2020 12:18PM by PIB Imphal
ওরিশাগী খুর্দা জিলাগী কন্দালৈ খুঙ্গংগী আশা ওইরিবা মঞ্জু জীনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংদা অমসুং মহাক্কী মীয়াম্না তঙাই ফদবা অমদি অতোপ্পা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংনবা চোকথবা লৈতনা মতেং পাংলি। মহাক্না চহি কয়া মীয়ামগীদমক শেবা তৌবদা মঞ্জুনা অঙকপা ফংনা মহাক্কী অমদি মীয়ামগগী মরী ফগৎহনবা ঙমখি মসিনা মহাক্না কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা অমকপা ৱাখল্লোন অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মীবু তাথি-তাওইনা তৌবা অদুগী মতাংদা খঙহন্দুনা মদু তৌদনবা হোৎনবা মপুং ফানা ঙমখি। নহা ওইরিবা মাইগ্রেন্ত রিতর্নী অমা খুঙ্গং অদুদা চংবা য়াহনখিদবা মতমদা মঞ্জুনা মশা মথন্তনা মীয়ামগী তাথি-তাওইনা তৌবা শাজৎ অদুবু শেমদোক্নবা থেংনখি। লেপতনা হোৎনবগা লোয়ননা মহাক্না মীয়ামদা এৱের্নেস পীদুনা রিতর্নীবু ময়ুমদা হোম ক্বারন্তিন তৌহনবা ঙমখি। মীওই অদুগী হেল্থ স্তেতস চাং নাইনা ফোলো-অপ তৌখি অমসুং ক্বারন্তিন মনুংদা মথৌ তাবা হেল্থক্যের অদুসু ফংহন্নবা কন্না হোৎনখি।
লোকদাউন মনুংদা মহাক্না তঙাই ফদবা হকশেলগী খুদোংচাবশিংনা লেপ্পা লৈতনা ফংহনখি। মহাক্না মীরোল্লিবী নুপী কয়াবু থৌগৎপিবা অমসুং ইন্সতিত্যুসনেল দেলিবরিগীদমক মতেং পাঙখি। মহাক্কী মথৌদগী হেন্দোক্তুনা, মঞ্জুনা ময়ুমদা ফেস মাস্কশিং তুদুনা মহাক্কী খুঙ্গংগী লাইরবশিংদা মদু য়েন্থোকখি।
ওরিশাগী আশা ৪৬,৬২৭ রোমনা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফমশিংদা হকশেলগী মথৌ তাবশিং ফংহন্দুনা কোবিদ-১৯গী লান্থেংদা মাই পাক্লবশিং ওইখ্রে। আশানাশিং লৈবা মফমশিংদা মখোয়না খুঙ্গংগী মফমশিংদা গাও কল্যান সমিতিশিংগা লোয়ননা অমসুং সহরগী মফমশিংদা মহিলা অরোগ্যা সমিতিশিংগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌরি। হায়রিবা ফোরমশিং অসি শীজিন্নদুনা মখোয়না , মাস্কশিং/ফেস কভরশিং মীয়াম তীনবা মফমশিংদা থোকপদা শীজিন্নবা, তোয়না খুৎশা হামদোকপা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং ঙাকপা, কোবিদকী লাইওংশিংগী এৱের্নেস হনগৎপা অসিনচিংবা অসি থৌগৎতুনা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা খোংথাংশিং লৌখৎপা হেনগৎহল্লি।
লীফলেৎশিং অমসুং পোস্তরশিং স্বাস্থা কন্থাদা (খুঙ্গংগী থাক্কী ওইবা) য়েন্থোকপা অসিগুম্বা আই.ই.সি.গী থবক থৌরমশিংগী খুত্থাংদা মসিগী এৱের্নেস আশাশিংনা পীরি।

Ministry of Health and Family Welfare
ASHAs of Odisha: overcoming COVID related stigma and discrimination
More than 46,000 ASHAs working closely with local communities to fight COVID-19
02 JUL 2020 12:18PM by PIB Delhi
Manju Jeena, an ASHA from village Kandalei of Khurda district, Odisha, has been working tirelessly to support COVID-19 related activities and ensure that her community has access to essential and other health services. In her years of committed community service, Manju has built up significant social capital, enabling her to effectively negotiate in addressing COVID related stigma and resultant discrimination. When a young returnee migrant was denied entry into the village and his home, Manju took it upon herself to single-handedly address the stigmatizing behavior of the community. She combined community awareness on COVID-19 with relentless advocacy to ensure that the returnee was able to stay in home quarantine. She rigorously undertook regular follow up on his health status and healthcare needs during the quarantine period.
During the lockdown, she continued to facilitate access to other essential health services. She encouraged and accompanied several pregnant women for institutional delivery. Going beyond the call of duty, Manju also sewed face masks at home and distributed them to the poor in her village.
About 46,627 ASHAs in Odisha have emerged as champions against COVID-19 in rural and urban areas, addressing local health needs. They are seen to be working closely with Gaon Kalyan Samitis in the rural areas and Mahila Arogaya Samitis in the urban areas, community collectives within which ASHAs are embedded. They have used these forums to facilitate COVID preventive actions by promoting the use of masks/face covers when stepping out in public spaces, being attentive towards frequent hand washing, following physical distancing, enhancing awareness of COVID symptoms etc.
The ASHAs have created wide awareness about these through IEC activities like distribution of leaflets and posters at Swasthya Kantha (wall at village level).