Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture & Farmers’ Welfare Minister, Shri Narendra Singh Tomar has appealed to farmers to adopt best agricultural practices for maximizing crop production during the kharif season
Appreciating the dedication of the farming community during Covid-19 lockdown, Shri Tomar says in a letter to farmers that agricultural production has become the pivot of the country’s economy; agriculture and villages are at the centre of Atmanirbhar Bharat
01 JUL 2020 2:19PM by PIB Delhi
Union Agriculture & Farmers’ Welfare Minister, Shri Narendra Singh Tomar has appealed to farmers to grow different varieties of crops keeping in view the type of farmland in order to make farming a gainful activity. In a letter to the farmers of the country, Shri Tomar has said that with the onset of monsoon in most parts of the country, sowing of crops has also been completed in many places, and is in process in other areas. Shri Tomar says in his letter that he is communicating with the farmers to exhort them to adopt best agricultural practices in order to maximize production.
Appreciating that farmers in the country have completed their agricultural work with responsibility and dedication even during the difficult time of the lockdown which affected industries and businesses, the Union Agriculture & Farmers’ Welfare Minister has said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country is dealing effectively with the Coronavirus crisis since the past three months. The rabi crops were harvested and selling procedure completed without any hindrance. Agricultural production has become the pivot of the country’s economy.
Shri Tomar has in his communication, written of a number of good agricultural practices such as best methods of growing paddy which is the main crop in the kharif season, control of weeds, use of biopesticides, organic manure and vermicompost, ridge and furrow method of crop planting, seed treatment of pulses with rhizobium bacteria, balanced use of nitrogenous fertilizers along with potash and phosphorus in accordance with soil health card, and using best irrigation methods. The Minister has dealt with the requirements of different regions of the country individually in great detail in his letter.
Summing up, the Minister says that by adopting better crop management practices, agricultural production can be increased manifold. It is essential to plan beforehand, make correct decisions and implement them in the field. Quoting the slogan given by Prime Minister Shri Narendra Modi - “Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan, Jai Anusandhan”, Shri Tomar has stressed that the Prime Minister has visualized an Atmanirbhar or self-reliant India keeping agriculture and villages at the centrestage. We must ensure an abundant kharif crop. In the present situation, farmers are shouldering an immense responsibility of increasing agricultural production not just for their own welfare but for the welfare of the whole country.
(Link of the letter to farmers from Union Agriculture & Farmers’ Welfare Minister)

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা সিংহ তোমারনা লৌমীশিংদা খারিফ পন্থা মনুংদা মহৈ-মরোং পুথোকপা হেন্নবা খ্বাইদগী ফবা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিং শীজিন্ননবা খঙহনখ্রে
কোবিদ-১৯গী লোকদাউন মনুংদা লৌমী ইচিন-ইনাওনা কৎথোকখিবা অদুবু থাগৎলদুনা, শ্রী তোমারনা চিথী অমদা লৌমীশিংদা লৈবাক্কী শেন্মীৎলোনদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি; লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংশিং অত্মানির্ভর ভারতকী হৌরকফম ওইরি হায়না হায়খ্রে
01 JUL 2020 2:19PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা সিংহ তোমারনা লৌমীশিংদা মখোয়গী লৌফম অদুগী মতুং ইন্না লৌউবদা কান্নবা ফংনবা তোঙান তোঙানবা মখল কয়াগী মহৈ-মরোংশিং থানবা খঙহনখ্রে। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ইবা চিথী অমদা শ্রী তোমারনা হায় লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুক্তা নোংজু থা লাকপগা ইরোইননা মফম অয়াম্বদা মহৈ মরোং লিংবগী থবক লোয়খ্রে অমসুং অতোপ্পা মফম খরদনা হৌজিক লিংলি। চিথী অদুদা শ্রী তোমারনা হায় মহাক্না লৌমীশিংগা পাও ফাওন্দুনা পোত্থোক পুথোকপা হেন্নবা খ্বাইদগী ফবা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিং শীজিন্ননবা হায়খ্রে।
ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং ললোন-ইতিকশিংদা অকায়বা পীখিবা লোকদাউনগী ৱারবা মতমগী মনুংদসু লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা থৌদাং লৌদুনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী থবক লোয়শিনখিবা অসিবু থাগৎলদুনা কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রীনা হায়, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা হৌখিবা থা অহুম অসিদা কোরোনাভাইরসকী অৱাবা অসি মপুং ফানা থেংনরি। রবিগী মহৈ-মরোংশিং লোকখ্রে অমসুং য়োনবগী থবক থৌরমসু অপনবা য়াওদনা লোয়শিনখ্রে। লৌউ-শিংউগী পোত্থোকনা লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোনগী মরু ওইবা থৌদাং লৌরি।
শ্রী তোমারনা মহাক্কী চিথীদা লৌউ-শিংউগী অফবা পাম্বৈ কয়া ইখি, মখোয় অদুদি খারিফ পন্থাগী মরু ওইবা মহৈ মরোং ওইরিবা ফৌ থাবগী খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ, নাপীশিং কন্ত্রোল তৌবা, বাইওপেস্তিসাইদশিং, ওর্গানিক ওইবা হার অমসুং ভর্মিকম্পোস্ত শীজিন্নবা, চুরি নাইনা মহৈ মরোং থাবা, রাইজোবিয়ম বেক্তরিয়া শীজিন্নরগা হৱাইশিংগী মরু তিংথোকপা, পোতাশ অমসুং ফোস্ফোরসকা লোয়ননা নাইত্রোজেন য়াওবা হারশিং লৈপাক লৈহৌগী ফীভমগী মতুং ইন্না করম্না শীজিন্নগনি, অমসুং খ্বাইদগী ফবা ইথৈ-লৌখোংগী পাম্বৈশিং শীজিন্নবা অসিনি। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহনখিবা অদু অমমমতা ওইনা মহাক্কী চিথীদা কুপনা ইখি।
পুম্নক তেনশিন্দুনা, মন্ত্রীনা হায় মদুদি মহৈ-মরোং য়েংশিন্না খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক শরুক কয়া হেনগৎহনবা য়াগনি। মাংজৌননা পোরম য়াত্থোকপা, করি তৌবনা চুমগনি লেপথোকপা অমসুং মদু লৌবুক্তা পাঙথোকপা অসি তঙাই ফদে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীগী খোলাউ “জাই জৱান, জাই কিশান, জাই বিজ্ঞান, জাই অনুসধন” অদু লৌথোক্তুনা শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংশিংনা হৌরকফম ওইরগা অত্মানির্ভার নত্রগা ইরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইবগী আশা তৌখি। ঐখোয়না খারিফ মহৈ-মরোং মরাং কাইনা পুথোক্নবা হোৎনগদবনি। হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা লৌমীশিংনা মখোয়গী য়াইফনবা খক নত্তনা লৈবাক পুম্বগী ওইনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা অচৌবা থৌদাং অমা পুরি।
( কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রীনা লৌমীশিংদা ইখিবা চিথীগী লিঙ্কবগী ওইনা ি হদা্ত্রীমা লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংশিংনা ্নবাং কন্ত্রোল তৌবা, বাইওপেস্তিসাইদশিং শীজিন)