ঙাকশেল মন্ত্রালয়
মফমসিদা শেমজবা এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তরদা হাপনবা এয়রবোর্ন লোকস্ত কন্ত্রোল সিস্তেম
30 JUN 2020 9:15PM by PIB Imphal
কৌজেংনা লান্দাবা থেংননবগীদমক, লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না এম./এস. মাইক্রোন, য়ু.কে.গা মে ২০২০দা কৌজেং মচা কোকপা থিংনবগীদমক এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তর অনী এতোমাইজ পেস্তিসাইদ চাইবা য়াবা মওংদা শেমদোক্নবা য়ানচে খুৎয়েক পীনখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা, য়ু.কে.দা লৈবা ফার্ম অসিনা সিস্তেম থাংগৎনবা অমসুং তেস্ত তৌনবগীদমক আই.এ.এফ.তা কিৎ শাবা অমসুং থাবসি সেপ্তেম্বর ২০২০দগী হৌগদৌরি। মরক অসিদা, তম্বা ঙমদবা মওং অমদা কৌজেংশিংনা লান্দাবদি মেগী অরোইবা চয়োলদগী হৌখ্রে অমসুং রাজ্য কয়াদা লান্দুনা খোংলৈ থুনা শন্দোরক্লি।
এম./এস. মাইক্রোন্না মোদিফিকেসন কিৎ পীবদা থেংথগদবসিবু য়েংলদুনা ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী চন্দিগরদা লৈবা তাস্ক নম্বর ৩ বেস রিপেয়র দিপোৎনা এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তরশিংদা হাপনবা এয়রবোর্ন লোকস্ত কন্ত্রোল সিস্তেম (এ.এল.সি.এস.) লমদম অসিদা দিজাইন তৌদুনা শাজবগী লুরবা থবক অসি পায়খৎলগদৌরি। মফম অসিদা ফংজবা খুৎশু খুৎলাইতমক শীজিন্নদুনা, এতোমিয়াজ এয়রবোর্ন ওইবা তিলহাৎ হিদাক চাইথোকপগী থবকসি নোংথক্তা এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তরগী অহেনবা ত্রস নাকন অনীমক্তা হাপতুনা মায় পাক্না পাঙথোকখি। মসিগী থবক অসিগীদমক শীজিন্নরিবা নোজল অসি কম্মরসিএল ওইনা ফংবা অমসুং চন্দিগরগী সি.এস.আই.ও.না পুথোকপা নোজলনি। চান্নবা চাংদা থীৎলবা মলাথিওন তিলহাৎ হিদাক্না হেলিকোপ্তরদা হাপ্লিবা লিতর ৮০০গী ওকজিলিয়রী তেঙ্কতা কম্প্রেস এয়রগা লোইননা ইলেক্ত্রিকেল পম্প অমা শীজিন্নদুনা নোজলদগী হাঞ্জিল্লি, মসিনা মিসন অমদা চাউরাক্না হেক্তর ৭৫০ ওইগদবা ইনফেক্তেদ জোনশিংন্দা মিনিৎ ৪০ মুক চাইবা কোন্নৈ।
বেঙ্গলোরদা লৈবা এয়রক্রাফ এন্দ সিস্তেম তেস্তিং ইস্তাব্লিস্মেন্তকী তেস্ত পাইলোৎকী কাংবু অমা অমসুং তেস্ত ইঞ্জিনীয়রশিংনা শেমদোক্লবা এম.আই.-১৭. হেলিকোপ্তরদা এ.এল.সি.এস.কী লৈমাই অমসুং নোংথক্কী চাংয়েংদু মায় পাক্না পাঙথোকখি। সিস্তেম অসি কৌজেং লাকশিন্নবগী থৌরাংশিংদা মলাথিওন হাপতুনা শীজিন্ননবা অয়াবা পীরি।
লমদম অসিদা পুথোকচবা সিস্তেম অমা ওইবনা, এ.এল.সি.এস.না ইন-হাউজকী ওইবা মেন্তেনেন্সশিংসু মতীক চানা তৌবা, তুংদা অপগ্রেদ তৌবা, ফোরেন এক্সচেঞ্জ সেব তৌবা অমসুং লৈবাক অসিবু এবিএসনগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজীশিংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা য়াবগী খুদোংচাবা লৈ।
WJYW.jpg)
VXJO.jpg)

Ministry of Defence
INDIGENOUS AIRBORNE LOCUST CONTROL SYSTEM ON MI-17 HELICOPTER
30 JUN 2020 9:15PM by PIB Delhi
Anticipating Locust attack, Ministry of Agriculture signed a contract with M/s Micron, UK to modify two Mi-17 Helicopters for spraying atomized pesticide to arrest Locust breeding in May 2020. Due to COVID-19 pandemic, the UK based firm would be able to manufacture and supply the modification kit to IAF only from Sep 2020 onward for system integration and testing. In the meanwhile, an unprecedented Locust attack started manifesting from last week of May and was fast spreading practically across many States.
In view of envisaged delay in provisioning of modification kits by M/s Micron, the Indian Air Force tasked No. 3 Base Repair Depot located at Chandigarh to undertake the challenging task of indigenously designing and developing an Airborne Locust Control System (ALCS) for Mi-17 helicopters. Using all indigenous components, the atomized airborne spraying of pesticide has been successfully achieved in air through a configuration of nozzles mounted both sides on external trusses of a Mi-17 helicopter. The nozzles used for the purpose are a mix of commercially available nozzles as well as the nozzles developed by CSIO, Chandigarh. The pesticide Malathion in appropriate concentration would be filled in the internal Auxiliary tank of 800 liters capacity fitted inside the helicopter and pumped into the nozzles by using an electrical pump as well as compressed air, achieving nearly 40 minutes of spaying duration in the infected zone covering an area of approximately 750 hectares in each mission.
A team of Test Pilots and Test Engineers of Aircraft and Systems Testing Establishment, Bangalore have successfully carried out ground and airborne trials of ALCS on a modified Mi-17 helicopter. The system is being offered for use with Malathion for employment in the locust control operation.
Being an indigenously developed system, the ALCS would offer inherent advantages of in-house maintenance, future upgradeability, saving of foreign exchange and help in making the country Self Reliant in aviation related technology.
WJYW.jpg)
VXJO.jpg)