হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদকী লান্মী: আশাশিংনা উত্তর প্রদেশতা কোবিদকী লানদা মাংজিল থারি
আশা লাখ ১.৬না মাইগ্রেন্ত রিতর্নী লাখ ৩০.৪৩গী মথক্তা ত্রেক তৌখ্রে
30 JUN 2020 12:52PM by PIB Imphal
বহরাইচ (হুজুরপুর ব্লোক, নিবুহি কালা খুঙ্গং)গী চহি ২০ শুরবা সুরেশ কুমারনা মুম্বাই সহরদা হৈ মহি য়োনবা দুকান অমদা য়াওই। মহাক্কা লোয়ননা অতোপ্পা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা মে, ২০২০গী অঙনবদা ত্রক অমা তোংদুনা নুমিৎ মঙানিগী খোংচৎকী মতুংদা ময়ুমদা হল্লকখি। সুরেশনা ময়ুম হেক য়ৌরকপগা, মফম অদুগী আশা চন্দ্রা প্রভানা মহাক্কা উন্নদুনা মহাক্কী অকুপা ৱারোলশিং লৌখৎখি। মহাক্না বহরাইচ জিলাগী রেপিদ রেস্পোন্স তীম (আর.আর.তি)দা তাক্তুনা সুরেশবু মশানা ময়ুমদা হোম ক্বারন্তিন তৌদুনা লৈনবা খঙহনখি। চন্দ্রা প্রভানা ইমুং মনুংগী মীওইশিং ভাব তান্দুনা অমসুং হোম ক্বারন্তিন মনুংদা করি করম্বা খোংথাংশিং লৌখৎকদগে হায়বা শন্দোকনা তাকখি। মহাক্না চাং নাইনা ফোলো অপ ভিসিৎশিং তৌখি অমসুং ইমুং মনুংগা পাও তোয়না ফাওনখি। মহাক্না মীৎনা শীংবা, পুক্নিং থৌগৎপা হৈবা অমসুং পীরিবা মতেং অদুনা সুরেশনা লাইওং উৎপা হৌরকপগা মহাকপু কোবিদ ক্যের ফেসিলিতি অমসু ওইরিবা ছিতোরা কম্ম্যূনিতি হেল্থ সেন্তরদা থম্বা ঙমখি। সুরেশকী ইমুং মনুংগী মীওইশিং অমসুং মহাক্কা লাকমিনখিবা মাইগ্রেন্তশিং অদু কোবিদ তেস্ত তৌবা চন্দ্রা প্রভানা হোৎনখি।
উত্তর প্রদেশকী খুঙ্গংশিংগী শক্তমশিং: আশানা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মাংজিল থারি
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কেসশিং হেনগৎলকপা অমসুং হোৎস্পোৎ ওইরিবা মফমশিংদগী মশিং য়াম্লবা মাইগ্রেন্তশিং চংলকপা অসিগা লোয়ননা উত্তর প্রদেশ (য়ু.পী)গী খ্বাইদগী চাওবা খুদোংচাদবা অদুদি রিতর্নীশিংগী মথৌ তাবা হেল্থক্যেরশিং অমসুং মখোয়গী খুঙ্গংগী মীয়ামদা শন্দোকপা থিংবা অসিনা ওইখি। অৱাবা তানফম অসিদা স্তেৎ অসিগী কোবিদ-১৯গী মেনেজমেন্ত অসিবু মতেং পাংবদা আশংশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
অচৌবা খোংথাং ওইনা য়ু.পি.গী আশা লাখ ১.৬না চাওরাক্না মাইগেন্ত রিতর্নী লাখ ৩০.৪৩ তাঙ্কক অনি থোক্না ত্রেক তৌখি- অহানবদা লাখ ১১.২৪ অমসুং অনিশুবা তাঙ্কক্তা লাখ ১৯.১৯। মখোয়না কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং কম্ম্যুনিতি লেবেল সর্বিলেন্সতা মতেং পাংখি। আশাশিংনা লাইওং লৈবা মীওই ৭৯৬৫ খঙদোকপা ঙম্বদা নত্তনা মখোয়গী হকচাংগী ফীভমসু চাং নাইনা য়েংশিনখি। মখোয়না রিতর্নী ২২৩২দগী সেম্পল লৌখৎখি মসিগী মনুংদা ২০৩না পোজিতিব ওইবগী কোবিদ হেল্থ ক্যের সর্ভিসশিংদা রিফর তৌখি। প্রাম প্রধানগী মখাদা খুঙ্গং পুম্নমক্তা নিগ্রানি সমিতিশিং (য়েংশিন্নবা কম্মিতি) শেমখি। সমিতিগী মীহুৎশিং/কম্ম্যুনিতি পেত্রোলশিংগী ভোলুন্তীয়রশিংনা আশাশিংগা লোয়ননা পাও ফাওনরি অমসুং খুঙ্গংগী মাইগ্রেন্তশিংগী অকুপ্পা ৱারোমশিং মখোয়দা পীদুনা মখোয়না মাইগ্রেন্তশিংগী ফোলো অপ তৌবদা মতেং পাংলি। চাং নাইনা শাপোন অমসুং ঈশিংনা খুৎ হাম্বা, মীয়াম তিনবা মফমশিংদা থোকপদা মাস্ক উপ্পগী কান্নবা, অমসুং তঙা্‌ইফদনা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং তৌবা অসিগুম্বা ঙাকথোক্নবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা মীয়ামবু খঙহনবদা আশাশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয়না হোৎনজমন ওইনা, তঙাই ফবা অমসুং তঙাই ফদবা হেল্থক্যের সর্ভিসেসকী মতাংদা অমসুং মসি করম্না কৌগনি হায়বগী এৱের্নেস হেনগৎহনখ্রে। আশাশিংদা মাসকশিং অমসুং শাপোন/সেনিতাইজর অসিগুম্বা মখোয়না মথৌশিং চৎপদা শীজিন্নবা মথৌ তাবা প্রোতেক্তিব গিয়রশিং পীখ্রে।
অঙ্গনৱাতি সেন্তরশিং অমসুং প্রাইমরি স্কুলশিংদা পঞ্চায়তি রাজ বিভাগনা কম্ম্যুনিতি ক্বারন্তিন সেন্তরশিং শেমগৎপদা আশাশিংনা মতেং পাংখি। মখোয়না এৱের্নেস পীদুনা অমসুং ইন্সতোল তৌবদা মতেং পাংবগী খুত্থাংদা কম্ম্যুনিতিগী থাক্তা আরোগ্যা সেতু এপ অসি শীজিন্নহল্লি।
কোবিদ নত্তবা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিংদা আশাশিংনা চাওনা মতেং পাংদুনা লাকখি। অয়ুশমান ভারত- হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিংদা, আশাশিংনা মীওই খুদিংমক্কী লাইন লেংবগী ইখৎপা,হাইপরতেন্সন, দাইবেতিস, কেন্সর মখল অহুম (ওরেল, ব্রেস্ত অমসুং সরবিকেল কেন্সরশিং), তি.বি. অমসুং লেপ্রোসিগুম্বা ক্রোনিক ওইবা লায়নাগী খুদোংথিবা য়েংশিনবা অমসুং স্ক্রীনিং তৌনবা থৌরাংবদা মতেং কয়া পাংলি। লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা হকথেংননা শোকহল্লবা রিপ্রদক্তিব মেতর্নেল নিওনেতেল এন্দ চাইল্দ হেল্থ (আর.এম.এন.সি.ঐচ.) সর্ভিসশিং পীবা অমসুং ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগী মথৌ তাবা অদু থম্নবা হোৎনবদসু আশাশিং অসি শীজিন্নখি। মখোয়না হায়রিবা সর্ভিসশিং অসি ফংহন্নবা অমসুং মীয়ামনা মসি করম্না ফংগনি হায়বগী মতাংদসু মখোয়না এৱের্নেস পীখি।
লৈবাক অসিগী খুঙ্গং অমসুং সহরগী মফম অয়াম্বা শরুক্তা নেস্নেল হেল্থ মিসন্না আশা লাখ ১০ রোমদা মতেংশিং পাংলি। মসিদা ১/৬ (লাখ ১.৬৭)রোমদি উত্তর প্রদেশতগী ওইরি।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID warrior: ASHAs at the forefront of COVID war in Uttar Pradesh
1.6 lakh ASHAs tracked over 30.43 lakh migrant returnees
30 JUN 2020 12:52PM by PIB Delhi
Suresh Kumar, a 20-year-old native of Bahraich (Huzorpur Block, Nibuhi Kala village), worked at a juice shop in Mumbai city. He returned home along with other migrant workers in a truck in early May, 2020 after travelling for five days. As soon as Suresh reached home, the local ASHA Chandra Prabha met him and recorded his details. She informed the Rapid Response Team (RRT) of district Bahraich, which advised Suresh to quarantine himself at home. Chandra Prabha also counselled the family members and explained in detail the steps to be taken during home quarantine. She undertook regular follow up visits and kept in touch with the family. Her alertness, motivational skills and support ensured that as soon as Suresh began experiencing symptoms, he was sent to the Community Health Centre, Chitaura, which is also a designated COVID Care facility. Chandra Prabha also ensured that Suresh’s family members and his fellow migrants were referred for COVID testing.
Glimpses from villages of Uttar Pradesh: ASHAs at the forefront of the war against COVID-19
With the surge in the cases of COVID-19 in the country and the influx of migrant population from hotspot areas, one of the major challenges in Uttar Pradesh (UP) was to cater to the healthcare needs of returnees and arrest the spread in its rural population. ASHAs have played a critical role in supporting the state’s COVID-19 management during this crisis.
In a gigantic exercise, UP’s 1.6 lakh ASHAs have tracked over nearly 30.43 lakh migrant returnees in two phases- 11.24 lakh in the first and 19.19 lakh in the second phase. They have assisted in contact tracing and community level surveillance. The ASHAs not only identified 7965 persons with symptoms but also regularly followed up on their health status. They have facilitated sample collection from 2232 returnees of which 203 were found to be positive and were referred to COVID health care services. Nigrani Samitis (Vigilance Committee) have been formed in all the villages under the Gram Pradhan. The Samiti members/ volunteers community patrols keep in touch with the ASHAs and provide her details of the migrants in the village, who in turn help with the follow up on the migrants. ASHAs have played a critical role in sensitising the communities about the preventive measures to be adopted such as regular hand washing with soap and water, importance of wearing masks when out in public spaces, and maintaining adequate physical distancing. As a result of their efforts, there has been enhanced awareness about essential and non-essential healthcare services and how to access these. The ASHAs are provided basic protective gear like masks and soap/sanitizers as they go about their duties.
ASHAs have assisted the Panchayati Raj Department in development of the community quarantine centers, in buildings like Anganwadi centres and primary schools. They have ensured adoption of Aarogya Setu app at the community level through awareness generation and supporting in its installation.
The contribution of ASHAs in non-COVID essential services has been exemplary. At the Ayushman Bharat - Health and Wellness Centres, ASHAs are contributing in conducting line listing of all individuals, risk assessment and mobilization for screening for chronic illness like Hypertension, Diabetes, three cancers (oral, breast and cervical cancers), TB and Leprosy. They have also been instrumental in providing of Reproductive Maternal Neonatal and Child Health (RMNCH) services which were directly affected by the lockdown measures and the necessity of maintaining of physical distancing. They have created awareness about the availability of these services and helped people to access them.
The National Health Mission supports nearly 10 lakh ASHAs in rural and urban areas of most parts of the country. Nearly 1/6th (1.67 lakh) are from Uttar Pradesh.