তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখো অপনা দেশ পরিংগী মখাদা “কোবিদকী মনুংদা ত্রাবেল অমসুং তুরিজম তেক্ত কায়দনা অমসুং ভাব তানা অনলোক তৌবাঃ এ হেল্থকেয়র পর্স্পেক্তিব” কৌবা ৩৯শুবা ৱেবিনার লান্থোকখ্রে
29 JUN 2020 3:38PM by PIB Imphal
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেরিজকী মখা তাবা ওইনা তুরিজম মন্ত্রালয়না কোবিদকী মনুংদা ত্রাবেল অমসুং তুরিজম তেক্ত কায়দনা অমসুং ভাব তানা অনলোক তৌবগী পরিংগী খ্বাইদগী নৌবা সেসন অমা জুন ২৭, ২০২০দা লান্থোকখ্রে। দেখো অপনা দেশ সেরিজ অসি এক ভারত শ্রেথা ভারতকী মখাদা লৈবা ভারতকী ইনাক খুল্লবা দাইবর্সিতীবু মীয়ামদা খংহন্নবা হোৎনবগী থৌওং অমনি।
৩৯শুবা দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেরিজকী সেসন অসি তুরিজম মন্ত্রালয়গী এ.দি.জি. মিস রুপিন্দর ব্রারনা মোদরেৎ তৌখি অমসুং পব্লিক হেলথ ফাউন্দেসন ওফ ইন্দিয়াগী দাইরেক্তর দাঃ সন্দীপ ভল্লানা লান্থোকখি অমসুং কোচিগী অম্রিতা ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল রিসর্চ এন্দ সাইন্সস রিসর্চ সেন্তরগী চীফ মেদিকেল সুপ্রিন্তেন্দেন্ত দাঃ সঞ্জীব কাউমার সিংহ, পব্লিক হেলথ ফাউন্দেসন ওফ ইন্দিয়াগী প্রোগ্রাম ওফিসার দাঃ পারিধি মোদীনা শরুক য়ারিবা মীয়ামদা কোবিদ মনুংদা তেক্ত কায়দনা অমসুং ভাব তানা চত্থোক চৎশিন তৌবগী মতাংদা ৱাফম খরা ফোংদোকখি।
ভারত য়াওনা মালেমগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংনা ত্রাবেল অমসুং তুরিজম য়াওনা ললোন ইতিক অমসুং ইন্দস্ত্রীশিং তপ্না তপ্না হাংদোক্নরক্লিবা অসিদা মহৌশাগী পুন্সি অসি হান্নগুম হঞ্জিল্লকপগীদি কন্ননিংঙাই ওইবা য়াম্না চাউবা ৱাফম অমা ওইরি। অনৌবা মহৌশা অসিদা ইন্দস্ত্রী খুদিংমক্না মখোয়গী শিন্মীশিং অমসুং ক্লাইন্তশিংবু লায়না পকপা থিংনবা চেকশিন থৌরাং কয়া অমা লৌবগী তঙাইফদ্রবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা তাই। সাইন্তিফি ওইবা ই-পাউ কয়া অমা অচম্বা ৱাহৈ ৱাতাদা খন্দোক্তুনা থম্বতা তোকঙা অমসুং অরানবা পাউ কয়া অমা থাজরোইদবনি। মসিগী মতাং অসিদা পব্লিক হেলথ ফাউন্দেসন ওফ ইন্দিয়ানা শরুক য়ারিবা মীওইশিংদা কোবিদকী মতম অসিগী মনুংদা ওফিস/থবক শুফমশিং হন্না হাংদোকপদা লৌগদবা চেকশিন থৌরাংশিং অমসুং মখোয়গী স্তাফশিং, স্তাফশিংগী ইমুং-মনুংশিং অমসুং ক্লাইন্তশিংশু তেক্ত কায়দনা লৈহন্নবা ই-পাউ কয়া পীনবা পান্দম অমা থম্লি।
সেসন অসি মালেম শিনবা থুংনা হেলথকেয়রদা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা অকায়বশিং অমসুং মসিনা লৈবাক অমা চাউখৎপদা থিন্থহল্লিবা কোনিদ-১৯বু মশক তাক্লদুনা হৌদোকখি। লায়না অসি মতম শাংনা লৈখিগদবা অসিনা পুন্সিগী হীরম কয়া অমা অনৌবা মওং ওইহনবতা নত্তনা ওইরক্কদৌরিবা অনৌবা মহৌশা অসিদা ওইগদৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং খুদিংশু অহোংবা অমা লাক্লগনি।
ভারত্তা নোংম নোংমগী কেস মশিং হেনগৎচরবশু নাকল অমরোমদা কান্নবা শক্তম অমদি উবা ফংই, হায়বদি ভারতকী নাবা ফগৎপগী চাং অসি ৫৮.২%নি। রাজ্য কয়া অমনা লায়চৎ অসি থেংননবা অনৌবা মওং কয়া হৌদোক্নরক্লি অমসুং মসিসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী কান্নবা নাকল অমনি। মতম অসি লায়চৎ অসিগী মতাংদা খংবগী নত্ত্রগা তম্বগী মতম্নি অমসুং হৌজিক্কী ওইনা অকিবদগী থোক্লকপা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম ওইগদবনি।
মখা তাবা ওইনা, সেসন অসিনা লায়চৎ অসিগী অচুম্বা ৱারোলশিং, মশিং অমসুং চেকশিন থৌরাং কয়া অমা মীয়াম মাংদা পুথোকখি। কোবিদ কেসকী ৮০%দি এসিম্পতোমেতিক ওই, মরম অদুনা লায়চৎসিগী খ্বাইদগী কান্নবা হিদাক্তি ঙাকথোক্নবা হোৎনবি হায়নসু পনখি। থৌরম লান্থোক্লিবা মীওইনা লায়না শন্দোকপা অসি মাস্ক উপ্পনা নোংমদা ৩% কনবা ঙম্মি অমসুং হেলথ কেয়রগী থৌমীশিংনা এন. ৯৫ অমসুং প্লাই ৩গী মাস্ক শিজিন্নগদবনি অমসুং অচম্বা মীয়াম্না নিংথিনা শুদোক্তুনা কংহল্লবা লায়র অনিগী ফীগী মাস্ক শিজিন্নবা য়াই হায়খি। হৌজিক কৈথেলদা মখল কয়াগী হেন্দ সেনিতাইজর ফংলে অমসুং খ্বাইদগী চান্নবা খনগে হায়রবদি সেনিতাইজরদা য়াওরিবা অল্কোহোলগী চাং য়েংদুনা খনবা য়াগনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
সেসন অসিনা কোবিদকা মরী লৈনবা তোকঙা খরসু মীয়াম মাংদা পুথোকখি। মখোয়শিং অদুদি য়ুনা কোরোনা হাৎপা ঙম্মি, থর্মেল স্কেনিং তৌবসি কান্নদে, ব্লীচ কপথোকপসিনা ঙাকথোকপা ঙমগনি, সেকেন্দ ১০ নিংশা হোনবা থিংবা, অশাবা মফমদা কোবিদ লৈবা ঙমদে হায়বনচিংবনি।
সেসন অসিদা এয়র্পোর্ত, বস অমসুং ত্রান্সপোর্তকী য়েংশিনবশিং, হোস্পিতাল চলায়বগী, চানবা য়োম্বগী, ইশাগী হাইজিনগী, শেংদোক শেংজিন তৌবগী চৎন-কাংলোনশিং, চাবা থকপগী কাংলোনশিংগী মতাংদা ইনগদবা অমসুং ইল্লোইদবশিং পুথোকখি। মসিগা লোয়ননা ৱাখলগী হকশেলগী ওইনা মীয়ামগা পাউ ফাওনবা, য়োগ অমসুং মেদিতেসন তৌবা, ‘ঐগী মতম অমসুং ঐখোয়গী মতম’ লেনবা, তেংবাং পোৎ-চৈ পীথোকপা, ৱাৎসএপকী অরানবা পাউশিংদগী লাপ্না লৈবগী থৌওং ইন্নবা হায়খি। মসিগী মথক্তা সেসন অসিনা তুরিজম্না লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দা লৌরিবা থৌদাং, মসিনা মীয়ামদা থবক পীবা অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা তেংবাংলিবা কয়াবু শন্দোক্না তাকখি।
ৱেবিনার অসিনা ভারতনা লৈবাক অমা ওইনা কোবিদ-১৯গা নিংথিনা লান্থেংনরি হায়দুনা লোয়শিনখি। সরকারনা য়েংশিনগদবা মীশিং অসি য়াম্না য়াম্বা ওইবনা মীয়াম খুদিংমক্না মশানা ভাব তাদুনা সরকারনা পীরিবা গাইদলাইনশিং, চেকশিনগদবা থবকশিং, পাখত্তবা অমসুং অকোয়বদা লৈবা মীয়ামগা পাউ ফাওনবনচিংবা থৌওং কয়া অসি ইন্দুনা সরকারগা মতেং পাংনদুনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী তঙাইফদবা লৈ।
ৱেবিনার সেসনশিং অসি মখাদা পীরিবা লিঙ্কশিং অসিদা হৌজিক য়েংবা য়াগনিঃ
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
ৱেবিনার সেসনশিং অসি ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মীদিয়া হেন্দল খুদিংমক্তা ফংগনি।
ৱেবিনার অসিগী মথংগী ইপিসোদ অসি জুলাই ৪, ২০২০ য়ুমশকৈশা নুমিৎকী অয়ুম্মী পুং ১১ তাবা মতমদা ‘মোতোরসাইকল থৌবী নুপী’ হায়না মিংথোন্দুনা পাংথোক্কনি।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism presents 39th webinar titled ‘Unlocking travel and tourism safely and responsibly during COVID: A healthcare perspective’ under Dekho Apna Desh series
29 JUN 2020 3:38PM by PIB Delhi
In the continuation of Dekho Apna Desh webinar series, Ministry Of Tourism introduced latest session in the series on Unlocking Travel & Tourism Safely & Responsibly during COVID on 27th June 2020. Dekho Apna Desh Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat.
The 39th Session of the Dekho Apna Desh webinar series was moderated by Ms. Rupinder Brar, ADG, Ministry Of Tourism and was presented by Dr. Sandeep Bhalla Director of Public Health Foundation of India, Dr. Sanjeev Kumar Singh, Chief Medical Superintendent of Amrita Institute of Medical & Sciences Research Center at Kochi, Dr. Paridhi Mody, Program Officer ofPublic Health Foundation of India briefing the participants all about the travelling safely and responsibly during covid.
As countries around the globe including India are now gradually opening up trade and industries including travel & tourism, bringing life back to normal remains a major concern. The new normal requires every industry to take precautionary and preventive measures to protect its personnel and client from infection. There is also need for disseminating scientific information in a simple way and dispelling myths and misinformation. In this context, Public Health Foundation of India brings and aims at raising knowledge and awareness of participants regarding preventive measures to be taken for reopening of offices/workplace and ensuring the safety and wellbeing of staff, their family and clients during the time of covid.
The session began with the introduction of COVID -19 which has created unprecedented disruption not only in healthcare globally but also very development of the country. The prevalence of the disease on long term basis shows that it will re-shape all aspects of life and where in new normal the priorities are going to be different.
Though the cases in India are increasing day by day but the positive side can be seen as well i.e. the recovery rate is approx. 58.2% in India. The states have came up with various models for this pandemic which is also a positive side for our country. This is time to learn or to be educated about this pandemic and coming out of fear should be the basic aim/idea for now.
Further, the session highlighted various facts, figures and safety measures for the pandemic. It was mentioned that 80% of the covid cases are asymptomatic so the best medicine is the prevention. The presenters informed that usage of masks reduces infection spread by 3% per day also the health care workers should use the N95 and 3 PLY surgical masks and the public can use double layer cloth mask which should be properly washed and dried. The presenters also informed that there are various varieties of hand sanitizers available in market to choose the appropriate one, one can check the presence of the alcohol present in the sanitizer.
The session also highlighted some myths based on the covid i.e. Alcohol kills corona, thermal scanning is not good, spraying bleach will protect, holding breath for 10 seconds, covid not present in areas which have high temperature.
The session also highlighted the Do’s and Don’ts for the travel perspective at the Airport, for the Bus and transport authority, for the hospitality operations, for the food packing, personal hygiene, for the cleaning protocols, dining protocols. Also for the mental health it is advised to be connected with people, practice yoga and meditation, spend “me time and we time”, do charity and avoid whatsapp and fake news. Besides that, the session explained that Tourism plays a big role in the country’s economy, for jobs as well as for the growth of the nation.
The webinar concluded that as a country India is battling well with covid-19. Having a huge population which Govt has to take care, each citizen needs to be very responsible and join the efforts of the Government by following the guidelines, safety and precautionary measures, avoid panic and stay connected with people around them.
The sessions of webinars are now available on the given links
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
The sessions of webinars are also available on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the Webinar scheduled on, 04th July 2020 at 11:00 am on Saturday is titled as “A women motorcycle driver”.