Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Department of Agriculture Cooperation & Farmers’ Welfare, Government of India hosts two webinars on Reforms in Indian Agriculture, Strategic Policy Shifts and Investment Opportunities
Developing a strong agri ecosystem by providing access to better marketing avenues for farmers’ produce and freeing up the sector from restrictive laws is a key focus area for the government - Secretary, Agriculture & Farmers’ Welfare
India is now the 2nd largest aquaculture producer in the world and 4th largest sea food exporter; About 57 crore animals to have unique ID over next 1.5 years on digital platform for mapping their parentage, breed and productivity
27 JUN 2020 1:23PM by PIB Delhi
Department of Agriculture Cooperation & Farmers’ Welfare, Government of India hosted two webinars on 25th & 26th June 2020 – the first webinar was on the topic “Landmark Reforms in Indian Agriculture – Investment Opportunities Arising in Agri Enterprises”, while the second webinar dealt with “Ushering a new dawn in Agri Reforms – Strategic Policy Shifts : The Policy Makers’ View”. The webinars were addressed by Shri Sanjay Agarwal, Secretary, Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Atul Chaturvedi, Secretary, Animal Husbandry & Dairying, Dr. Rajeev Ranjan, Secretary, Fisheries and Smt. Pushpa Subrahmanyam, Secretary, Food Processing, Government of India.
While addressing the webinars, Shri Sanjay Agarwal, Secretary, Agriculture & Farmers’ Welfare, appreciated the path-breaking futuristic steps taken by the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi for the agriculture sector and welfare of farmers, during the crisis created by the Covid-19 pandemic. The competence of Indian farmers and efforts of the industry in this crisis situation is evident by the fact that the area covered by kharif sowing this year is 316 lakh ha as compared to 154 lakh ha last year and an average of 187 lakh ha during the last five years.
Shri Sanjay Agarwal emphasized that India has a strong advantage in the Agriculture sector which contributes to about 15% of the GDP and livelihood for more than 50% of the population. The country is the fourth largest producer of agrochemicals, has the largest livestock population of around 31% of world’s livestock and largest land area under irrigation. However food processing in India is less than 10% and the target is to increase it to 25%. There is increasing demand for value-added health-fortified and processed food. The global organic market is growing at 12% per annum. He reiterated that developing a strong Agri ecosystem by providing access to better marketing avenues for farmers’ produce and freeing up the sector from restrictive laws is a key focus area for the government, for which three new ordinances have been announced recently. The agri ecosystem is also being strengthened by several enabling schemes like the Agri Infra Fund of Rs. 1 lakh crore for post harvest infrastructure, scheme for 10000 FPOs, special drive to include 25 million farmers who still do not have the KCC, and developing a digital agri-stack which will be a key enabler for online market places and smart agriculture. The Secretary, Agriculture & Farmers’ Welfare, projected an aspirational vision for ‘Atmanirbhar Agriculture’ by transforming farmers into entrepreneurs with higher incomes and better quality of life, making agriculture the “go to” investment opportunity, and making India the “Food Basket” for the world.
Comparing livestock rearing to an ATM machine for farmers, Shri Atul Chaturvedi, Secretary, Animal Husbandry & Dairying, said that no product is as fast moving as milk for a retailer. However, the per capita consumption of milk in India is still only 394 gms per day as compared to 500-700 gms per day in US & Europe. The aim is to raise market demand in dairy sector from 158 million mt tonne presently to 290 million mt tonnes over next five years. The share of the organized sector in milk processing is targeted to be raised to 50% from present 30-35%.
Shri Chaturvedi said that Government of India has taken several measures to boost the animal husbandry sector. This includes giving one billion doses of vaccine in a year for FMD which is a bigger drive than in any other country to ensure that cattle are disease-free; animal tagging of five species through Pashu-Aadhar – about 57 crore animals will have unique ID over next 1.5 years on digital platform for mapping their parentage, breed and productivity; improving cattle breeds through artificial insemination, IVF and surrogacy; and aiming to unleash rural entrepreneurs by growing better feed and fodder for animals. Several incentives have been announced like Dairy Infra Development Fund in 2018 and Animal Husbandry Infra Development Fund this month.
Describing fisheries as a sunrise sector, Dr. Rajeev Ranjan, Secretary, Fisheries, said that from 2014-15 to 2018-19, fisheries sector has grown by 10.87%, fish production by 7.53%, fisheries exports have grown by 9.71% and India’s global share of fish production has grown to 7.73%. India is now the 2nd largest aquaculture producer in the world and 4th largest sea food exporter. The USPs of the fisheries sector are its high growth rate, vast and diverse resources, low investment with high returns, low gestation period, strong technical backup, huge consumer base and export opportunities.
Dr. Rajeev Ranjan projected the key targets of Government of India in this sector in next five years – fish production targeted to be raised from 137.58 lakh tons in 2018-19 to 220 lakh tons in 2024-25, average aquaculture productivity to be raised from 3.3 tons/ha to 5.0 tons/ha in 2024-25, fisheries exports to Rs 1 lakh crore by 2024-25 and Rs 2 lakh crore by 2028, and employment generation from about 15 lakhs in 2018-19 to about 55 lakhs in 2024-25. He also elaborated on the recent policy reforms and government initiatives in fisheries sector like Fisheries Infrastructure Development Fund and KCC facility to fishermen. The Secretary outlined the investment opportunities in fish farming like brackish water aquaculture, cage farming, seaweed farming, ornamental fisheries; and in support services like brood banks, hatcheries, feed manufacturing, value chain and processing, etc.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ভারত সরকারগী এগ্রিকলচর কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস’ ৱেলফিয়র বিভাগনা ভারতকী লৌউ-শিংউদা অওনবা পুরকপা, কান্নগদবা পোলিসিদা শিন্দোকপা অমসুং ইনবেসমেন্তগী খুদোংচাবশিং অসিদা ৱেবিনার অনি পাঙথোকখ্রে
লৌমীশিংগী পোত্থোক্কী য়োন্নবা মফমশিং ফগৎহনবা অমসুং অথিংবা থম্বগী আইনশিং কোমথোক্তুনা অফবা এগ্রি ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা অসিদা সরকারনা মরু ওইনা মীৎয়েং থম্লি - লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাংগী সেক্রেতরী
মালেমগী ওইনা ভারত অসি এক্বাকলচর খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপদা হৌজিক ২শুবদা লৈরি অমসুং খ্বাইদগী চাওবা সী ফুদ এক্সপোর্তরদা ৪শুবা ওইরি; লাক্লিবা চহি ১.৫ অসিদা দিজিতেল প্লেৎফোর্মদা মখোয়গী পরেন্তেক, ব্রীদ অমসুং প্রদক্তিবিতিদা মেপ্পিং তৌনবা শা কোতি ৫৭দা অখন্নবা আই.দি. পীরগনি
27 JUN 2020 1:23PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী এগ্রিকলচর কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস’ ৱেলফিবর বিভাগনা জুন ২০২০গী ২৫ অমসুং ২৬তা ৱেবিনার অনি পাঙথোকখ্রে – “ভারতকী লৌউ-শিংউদা ইতিহাসিক ওইরবা অওনবা পুরকপা- এগ্রি এন্তর্প্রাইজতা ইনবেসমেন্তগী খুদোংচাবা হেনগৎলকপা” গী হীরম অসিদা অহানবা ৱেনিনার ওইখি, অনিশুবা ৱেবিনারনা “এগ্রিগী অওনবশিংদা অনৌবা আশা- কান্নগদবা পোলিসিদা শিন্দোকপা: পোলিসি শেম্লিবগী ৱাখল্লোন”দা খন্না নৈনখি। ৱেবিনারশিং অসিদা ভারত সরকারগী লৌউ-শিংউ অমসুং লোমীগী য়াইফ থৌরাংগী সেক্রেতরী শ্রী সঞ্জে অগরৱাল, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরীয়িংগী সেক্রেতরী শ্রী অতুল চতুর্ভেদি, ফিশরিসকী সেক্রেতরী দোক্তর রাজীব রঞ্জন অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগী সেক্রেতরী শ্রীমতী পুশপা সুব্রাহমনয়মনা ৱা ঙাংখি।
ৱেবিনারশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জে অগরৱালনা কোবিদ-১৯ লায়চৎনা থোকহল্লিবা খুদোংচাদবগী মনুংদা লৌউ-শিংউগী লমদা অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা লৌখৎলিবা তুংলমচৎকী ওইবা অনৌবা খোংথাংশিং অসি থাগৎখি। কালেনগী মহৈ মরোং হুনবদা কোনশিনবা লম অসি মমাং চহিদা হেক্তর লাখ ১৫৪ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা চহি অসিদা হেক্তর লাখ ৩১৬ ওইরি অমসুং হৌখিবা চহি মঙা অসিদা চাংচৎ ওইনা লাখ ১৮৭ ওইখিবা মসি য়েংলুরবদি অৱাবা তারিবা তানফম অসিদা ভারতকী লৌমীশিংনা তৌবা ঙম্বা অমসুং ইন্দস্ত্রীনা হোৎনবা অদু উবা ফংলি।
ভারতনা লৌউ-শিংউগী লমদগী কান্নবা কয়া অমা ফংলি মসিনা জি.পি.দি.দা ১৫% শরুক তম্লি অমসুং লৈরিবা মীশিংগী ৫০% হেনবদা হিংনবা পাম্বৈ ফংহল্লি হায়না শ্রী সঞ্জে অগরৱালনা ফোঙদোকখি। লৈবাক অসি এগ্রোকেমিকেলশিং খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপদা মরিশুবদা লৈ, মালেমগী লাইফস্তোক অসিগী ৩১% লৈবাক অসিদা লৈদুনা লাইফস্তোক খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা ওইরি অমসুং ঈথৈ লৌখোংগী মখাদা লমগী শরুক খ্বাইদগী চাওনা লৈবা ওইরি। অদুম ওইনমক বারকতা ফুদ প্রোসেসিং তৌবা অসি ১০%গী মখাদা লৈ মসি ২৫%দা হেনগৎমনা পান্দম থম্লি। অফবা হকশেলদা কান্নবা পীবা অমসুং প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক পাম্নবা হেনগৎলক্লি। মালেমগী ওর্গনিক্কী কৈথেল অসি চহিদা ১২% হেনগৎলক্লি। লৌমীশিংগী পোত্থোক্কী য়োন্নবা মফমশিং ফগৎহনবা অমসুং অথিংবা থম্বগী আইনশিং কোমথোক্তুনা অফবা এগ্রি ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা অসিদা সরকারনা মরু ওইনা মীৎয়েং থম্লি, মসিগীদমক অনৌবা ওর্দিনান্স অহুম হন্দক্তা লাউথোকখি হায়না মহাক্না অমুক হন্না থমখি। এগ্রি ইকোসিস্তেম অসি মখল কয়াগী স্কিমশিং খুদম ওইনা লৌ লোক্লবা মতুংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা কোতি লাখ ১গী এগ্রি ইনফ্রা ফন্দ, এফ.পি.ও. ১০০০০গী স্কিম, কে.সি.সি. হৌজিক ফাওবা লৈতবা লৌমী মিলিয়ন ১৫ থিদোকপগী অখন্নবা দ্রাইব, অমসুং দিজিতেলগী এগ্রি-স্তেক অমা শেমগৎপনা ওনলাইনগী কৈথেল মফমশিং অমসুং স্মার্ত এগ্রিকলচরগী তৌবা ঙম্নবা মরু ওইগনি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীগী য়াইফ থৌরাংগী সেক্রেতরীনা ইনকম হেনগৎনবা অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎনবা, লৌউ শিংউ অসি ইনবেসমেন্তগী খুদোংচাবা হেন্না লাক্নবা অমসুং ভারত অসি মালেমগী "চিঞ্জাক পুথোকফম" ওইবা ঙম্নবগা লোয়ননা লৌমীশিংবু ওন্তপ্রিনোর ওন্থোকনবা ;অত্মানির্বভার এগ্রিকলচর’গী আশাগী মংলান অদু খঙহনখি।
লৌমীশিংনা শা-ঙা লোইবা অসিবু এ.তি.এম. মেছিনগা চাংদমনরদুনা এনিলেম হসবেন্দ্রী অমসুং দাইয়রিংগী সেক্রেতরী শ্রী অতুল চতুরবেদিনা হায় রিতেলর অমগী ওইনা শঙ্গোমগুম্না থুনা শিৎপা অতোপ্পা পোত্থোক লৈতে। অদুমক ওইনা ভারততা অঙ্গোম শীজিন্নবগী পর কেপিতা অসি য়ু.এস. অমসুং য়ুরোপকী নোংমদা ৩৫০০-৭০০ জি.এম.এস. ওইবা অসিগা চাংদম্নবদা ভারতনা ৩৯৪ জি.এম.এস. খক্তা ওইরি। দাইয়রি সেক্তরদা হৌজিক লৈরিবা এম.তি. তোন ,ইলিয়ন ১৫৮ ওইবদগী লাক্লিবা চহি মঙা অসিদা এম.তি. তোন মিলিয়ন ২৯০দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। শঙ্গোম প্রোসেসিং তৌবগী ওর্গনাইজ সেক্তরগী সিয়র অসি হৌজিক ৩৫% ওইবদগী ৫০%দা হেনগৎনবা পান্দম থম্লি।
শ্রী চতুরবেদিনা হায় ভারত সরকারনা এনিমেল হসবেন্দ্রী সেক্তর হেনগৎনবা মখল কয়াগী খোংথাংশিং লৌখৎলি। মসিদা য়াওরিবশিং অদুদি শা-ঙাশিং লায়না তীন্না চেন্দনবা খোংথাং ওইনা চহি অমদা ভেক্সিন বিলিয়ন অমা কাপথোক্তুনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী খ্বাইদগী চাওবা এফ.এম.দি. ওইরি; পশু আধারগী খুথাংদা শা মখল ৫গী এনিমেল তেগীং তৌদুনা লাক্লিবা চহি ১.৫ অসিদা দিজিতেল প্লেৎফোর্মদা মখোয়গী পরেন্তেক, ব্রীদ অমসুং প্রদক্তিবিতি অসি মেপ্পিং তৌনবা শা কোতি ৫৭না অখন্নবা আই.দি. পীরগনি; আর্তিফিসিএল ইন্সেমিনেসন, আই.ভি.এফ. অমসুং সরোগেসিগী খুত্থাংদা শাশিং মচা পোকপা হেনগৎহনবা;অমসুং শা-ঙাশিংগী হেন্না ফবা চীঞ্জাক পুথোক্নবা খুঙ্গংগী ওন্তপ্রিনোরশিং থোকহল্লক্নবা পান্দম থম্লি। ২০১৮দা দাইরি ইনফ্রা দেবেলপমেন্ত ফন্দ অমসুং থা অসিদা এনিমেল হসবেন্দরী ইনফ্রা দেবেলপমেন্ত ফন্দগুম্বা মখল কয়াগী শেন্থংশিং লাউথোকখি।
ফিসরিস অসিবু আশা লৈবা সেক্তর অমনি হায়না হায়রদুনা, ফিসরিসকী সেক্রেতরী দোক্তর রাজীব রঞ্জননা হায়খি মদুদি ২০১৪-১৪ফগী ২০১৮-১৯ ফাওবদা, ফিসরিসসেক্তর অসি ১০.৮৭% ফগৎখ্রে, ঙা পুথোকপা ৭.৫৩%, ফিসরিস এক্সপোর্তশিং ৯.৭১ৎদা হেনগৎখ্রে অমসুং ভারতকী মালেমগী ওইবা ঙা পুথোকপগী সিবর অসি ৭.৭৩%দা হেনগৎখ্রে। মালেমগী ওইনা ভারত অসি এক্বাকলচর খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপাদা হৌজিক ২শুবা ওইরি অমসুং খ্বাইদগী চাওবা সী ফুদ এক্সপোর্তরদা ৪শুবা ওইরি। ফিসরিসকী সেক্তরগী য়ু.এস.পি.শিং অদুদি মখোয়গী গ্রোথ রেৎ ৱাংবা, মখল মখা কয়াগী রিসোর্সশিং, ইনবেসমেন্ত নেম্বা লোয়ননা রিতর্নস ৱাংবা, জেস্তেসনগী মতম তেনবা, তেক্নিকেলগী ওইবা বেকঅপ চাওনা লৈবা, কঞ্জুমর বে চাওবা অমসুং এক্সপোর্তকী খুদোংচাবা লৈবা।
দোক্তর রাজীব রঞ্জননা ভারত সরকারগী সেক্তর অসিনা লাক্লিবা চহি মঙা অসিদা মরু ওইনা পান্দমশিং থম্লিবা অদু উৎখি – ঙা পুথোকপা অসি ২০১৮-১৯দা তোন লাখ ১৩৭.৫৮ ওইবদগী ২০১২-২৫দা তোন লাখ ২২০দা হেনগৎপগী পান্দম, এক্বাকলচরগী পোত্থোক পুথোকপগী চাংচৎ হেক্তর অমদা তোন ৩.৩ ওইবদগী ২০২৪-২৫তা হেক্তর অমদা তোন ৫.০দা হেনগৎহনবা, অমসুং ২০১৮-১৯দা লাখ ১৫ থবক পীবদগী ২০২৪-২৫তা লাখ ৫৫দা পীবা হেনগৎপা। ফিসরিস ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত ফন্দ অমসুং কে.সি.সি.গী খুদোংচাবা ঙামীশিংদা পীবা অসিগুম্বা হন্দক্কী অনৌবা পোলিসি হোংদোকপা অমসুং সরকারগী খোংথাংশিং অদুসু মহাক্না শন্দোকনা খঙহনখি। ব্রাকিশ ৱাতর এক্বাকলচর, কেজ ফার্মিং, সীৱিদ ফার্মিং, ওর্নামেন্তেল ফিসরিস অসিগুম্বা ঙা য়োকপগী ওইবা ইনবেসমেন্তগী খুদোংচাবশিং; অমসুং মরুমগী বেঙ্কশিং, মরুম ওলহনবা, ভল্যু চেন অমসুং প্রোসেসিং অসিগুম্বা সর্ভিসতা মতেং পীরিবশিং অসি সেক্রেতরীনা পুথোকখি।