Ministry of Tourism
Ministry of Tourism showcases ‘Indian Motoring Expeditions (Driving Holidays)’ under 38th webinar of Dekho Apna Desh series
26 JUN 2020 1:41PM by PIB Delhi
Motoring expeditions have become very popular of late with those who are looking for thrills and want to explore what the Country has to offer with a Vehicle. The Union Tourism Ministry’s Webinar Series under the banner “Dekho Apna Desh” on 25th June 2020 showcased the potential Motoring Expeditions(Driving Holidays in India. The webinar showcased diverse network of roads and terrain available in various corners of the Country. DekhoApnaDesh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat.
The 38th session of Dekho Apna Desh webinar series on 25.06.2020 was moderated by Ms. Rupinder Brar, Additional Director General, Ministry of Tourism and presented by Manish Sarser, Head-off-Road driver Training Programme, Mahindra & Mahindra Ltd and Hari Singh, Head of Operations, JK Motorsports & Founder, DriveTech India.
Mrs. Rupinder Brar started the session stating India’s leadership position in terms of length of road networks. She stated that India has the second largest road network in the World with total length of around 5,897,671 kilometres. Indian road network consists of 1000 km -Expressways, 79,243 km -National Highways, 1, 31,899 km -State Highways and Other major district and rural roads. She explained how Indian motoring expeditions offers a fantastic and thrilling experience considering the varied terrain that India has like desert, plateau, mountains, highest passes, costal roads etc.
Opening the presentation, Hari Singh spoke how car has become more of a necessity than luxury and driving holidays in car gives one an opportunity to experience culture, diversity, cuisines and people of India. Motor expeditions require little bit of planning, passion for thrills and driving. With every expedition one gains new experience.
Given India’s varied climatic conditions , the motoringexpeditions can be year round activity .For instance expeditions to Himalayan region can be planned during summers, similarly the expeditions in Rajasthan can be taken in winters, while in the western India, especially in Maharashtra the best time to visit is from June to September during monsoons.
The presenters recommended SUVs to be most suitable for driving in high altitudes and more important the need to have good knowledge about the vehicle possessing driving etiquette.
The presenters gave out a “to do” list like knowledge of service centres available in those routes so that in case of emergency the vehicle could be attended to. Carrying certain spare parts such as tubes, tyres etc., servicing of the vehicle before beginning the journey and having a music system in the car to make the trip more enjoyable and memorable.
Talking about the itineraries, the most popular motoring expedition in the Himalayas is for about 9-10 days. The journey starts from Chandigarh Shimla (a halt there for lunch) Narkanda (Visit to Hathu Temple and overnight stay) Sangla (stay for 2 days and enjoy the local trip during the day time) Nako in Spiti Valley (Stay in tented camps) Kaza Valley (which has the highest Post Office of the village i.e. the Hikkim Post Office and then visit to Gue Mummy monastery which is about 500 years old) Manali Chandigarh
Another recommended itinerary in the Himalayas lasting for about 5 days begins from Chandigarh Sangla Kaza Valley (stay for 2 days) Mandi (2 days) Chandigarh.
Discussing about the lodging facilities, the speakers stated that during the expedition on these routes there are plenty of options available for accommodations such as the star-category hotels, home stays and basic guest houses. However, one should explore the option of home stays as the people there are very hospitable and are helpful in taking you to local visits. Through interactions with the locals, one can really explore and also learn about their culture, belief, local cuisines and languages. The hospitality is truly amazing.
Another motor-expedition itinerary during New Year time, lasts for about 7 days. This expedition starts from Delhi Sikar (overnight stay) Bikaner (2 days) Jaisalmer (2days) Jodhpur (overnight stay) Jaipur(overnight stay) Delhi. For a shorter expedition, Gujarat will be recommended for about 3 days starting from Ahmedabad Rann of Kutch Shahabad
A popular expedition from southern India starts from Bengaluru Chikmagalur Cochin Munnarwhich is about 4-5 days.
Motoring Expedition to North East is also a fantastic experience. The state government of Nagaland hosts the Hornbill Festival ever year in the month of December, similarly Arunachal Pradesh hosts Orange Festival. Visit during these festival periods is full of fun, fair and music. Local people are hospitable and even the State Government authorities from Chief Minister to local authorities welcome the visitors. One can plan 7 days road trip starting from Guwahati Imphal Kohima Bandula Tawang Guwhati.
The presenters advised that while on a motor expedition, following things must be always carried:
•​Driving License
•​Identity Card
•​Indian Credit Card
•​Passport
•​Insurance coverage
Further, as a responsible traveller, one must abide by following guidelines:
• Do not litter the place. There are various untouched regions especially in the Himalayas which could get polluted and may lose their natural beauty.
• One should always respect the local customs and the place. Privacy of the locals must be respected. One should be a responsible traveller and has to be sensitive and non-intrusive.
• Don’t create any noise or disturbance in the place. Enjoy the peace and the tranquillity of the place.
The Dekho Apna Desh Webinars are presented by the Ministry of Tourism with technical support from the National e-Governance Division (NeGD) created by the Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY)
The sessions of webinars are now available on the given links
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
The sessions of webinars are also available on all social media handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next Dekho Apna Desh webinar on 27th June 2020 at 1100 hrs IST is on “Unlocking travel & tourism safely & responsibly during COVID: A healthcare perspective” presented by Public Health Foundation of India. Registrations open at https://bit.ly/UnlockingTourism

তুরিজম মন্ত্রালয়
পরিং নাইনা চত্থরকপা দেখো অপনা দেশকী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়না ৩৮শুবা ৱেবিনারগী খুথাংদা "ভারতকী মোতোরগী এক্সপিদিসনশিং (দ্রাইবিং হোলিদেজ)" পুথোক্তুনা উৎখ্রে
26 JUN 2020 1:41PM by PIB Imphal
অথেঙবদা লৈবাক অসিদা গারী অমগা লোইননা কদাইফাওবা নুংঙাইনা কোয়বা য়াবগে হায়বসিদা পুক্নিং পেন্না নুংঙাইবা পাম্বশিংনা মোতোরিং এক্সপিদিসনশিং অসি য়াম্না পাম্নরক্লি। কেন্দ্রগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী জুন ২৫, ২০২০দা "দেখো অপনা দেশ"কী বেন্নর মখাদা পাঙথোকখিবা ৱেবিনারগী পরিংদা ভারত্তা লৈবা মোতোরিং এক্সপিদিসন (দ্রাইবিং হোলিদে) ওইবা য়াবা মফমশিংগী মতাংদা উৎখি। ৱেবিনার অসিদা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা লম্বী অমসুং লমশিংদা লৈবা নেৎৱার্কশিং উৎখি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার পরিং অসি এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা ভারতকী লৈজরিবা ইনাক খুল্লবা তোপতোপ্পশিং উৎনবা হোৎনরি।
তাং ২৫.০৬.২০২০দা পাঙথোকখিবা দেখো অপনা দেশকী ৩৮শুবা পরিং অসিবু তুরিজম মন্ত্রালয়গী এদিসনেল দিরেক্তর জেনরেল, শ্রীমতী রুপিন্দর ব্রারনা ৱাতেমখি অমসুং হেদ-ওফ-রোদ দ্রাইবর ত্রেনিং প্রোগ্রাম, মহিন্দ্র এন্দ মহিন্দ্রগী মনিশ সরসের অমসুং জে.কে. মোতোর্স্পোর্তসকী হেদ ওব ওপরেতর অমসুং দ্রাব তেক ইন্দিয়াগী ফাউন্দর হরি সিংহনা খুদোল তমখি।
শ্রীমতি রুপিন্দর ব্রারনা সেসন অসিবু ভারতকী লম্বীগী নেৎৱার্ক্কী অশাংবগী হীরমদা মকোক থোংলিবসি পল্লদুনা হৌদোকখি। মহাক্না মহাক্না হায়খি, মালেমদা খ্বাইদগী লম্বী শাংবদা ভারতনা অপুনবা ওইনা কিলোমিতর ৫,৮৯৭,৬৭১ লৈদুনা অনীশুবদা লৈরি। ভারতকী লম্বী থোংদা এক্সপ্রেসৱে- কিলোমিতর ১০০০, নেসনেল হায়ৱে- কিলোমিতর ৭৯,২৪৩, স্তেৎ হায়ৱে- কিলোমিতর ১,৩১,৮৯৯ অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা জিল্লা অমসুং খুঙ্গংগী লমশিং শম্নরিবা লম্বীশিং লৈ। মহাক্না ভারতকী মোতোরিং এক্সপিদিসন্দা য়াম্না নুংঙাইবা, পুক্নিং পেন্নিংঙাই ওইবা থৌদোকশিং তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী ফিবম হায়বদি লৈকংলা, চীং, খ্বাইদগী ৱাংবা পাস, শমুদ্র খোংবাল ওইবা লম্বীশিংনা পীরি হায়না শৈথাখি।
প্রজেন্তেসন অসিবু হৌদোক্লদুনা, হরি সিংহনা কারশিং অসি ফজবখক্কী নত্তনা কারশিং অসিনা ভারতকী নাৎ, দাইবর্সিতী, ইনশাং অমসুং মীয়াম খঙহন-উহনবদা খুদোংচাবা পীরি। মোতোর এক্সপিদিসন চৎপা হায়বসি মাংজৌননা শেম শাবা অমা চঙই, মসিগী মথক্তা অকি অখঙ খঙদবা অমসুং থৌনিংবগী অপাম্বা অমা য়াওবা তাই। এক্সপিদিসন খুদিংদা কনাগুম্বা অমনা পুন্সিগী অনৌবা অমা অদুমক তমজরবনি।
ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা খেন্নবা অইং অশাগী ফিবমশিং লৈবনা মরম ওইদুনা মোতোরিং এক্সপিদিসনশিং অসি চহী চুপ্পা অমা তৌবা য়াবা থবক ওই। শম্না পল্লবদা হিমালয়গী মফমদা এক্সপিদিসন চৎপা হায়বসি কালেনথাগী মতমদা চৎনবা শেম শাবা য়াই, অসিগুম্না রাজস্থান্দা এক্সপিদিসন চৎকে হায়রবদি নিংথম্থাদা শীনবা য়াই, অদুগা ভারতকী নোংচুপ থংবা মফমশিং, মরুওইনা মহারাস্ত্রদা চৎকে হায়রবদি খ্বাইদগী ফবা মতমদি জুন্দগীনা সেপ্তেম্বর ফাওবনি।
খুদোল তম্লিবশিং অদুনা অৱাংবা মফমশিংদা চৎপদা খ্বাইদগী চান্নবা গারীদি এস.য়ু.ভি.শিংনি হায়রি, অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইনা, গারীবু ইশানা ঙম্না থৌবগী হৈশিংবা লৈবা তাই।
খুদোল তম্লিবশিংনা 'তৌগদবশিংগী' লিস্ত অমা পীখি, মসিদা করিগুম্বা খুদোংথীবা থোক্লকপা মতমদা গারী শেম্বা য়াবা লম্বী ময়াইদা লৈবা সর্বিস সেন্তরশিংগী মরম য়াওরি। ত্যুব, তায়রনচিংবা স্পেয়র পার্তশিং পুবা, খোংচৎ হৌদ্রিঙৈদা গারী হান্না শেমজিনবা অমসুং খোংচৎ অদুবু নুংঙাইবা অমসুং নিংশিংনিংঙাই ওইবা খোংচৎ অমা ওইনবগীদমক গারীদা ঈশৈ থাবা য়ানবা হাপচিনবসিসু তঙাইফদে।
ইতিনরীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, হিমালয়দা চৎপা এক্সপিদিসনশিং অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী নুংঙাইখিবশিং অসি নুমিৎ ৯-১০ ফাওবা ওই। খোংচৎশিং অসি চন্দিগরদগী হৌই, সিম্লা (চাক্লেন চানবা ঙৈহাক খামই) নর্কন্দা (হাথু লাইশঙদা য়েংবা অমসুং অহিং অমা লেকপা) সংলা (নুমিৎ নিনি লৈথদুনা নুংথিলগী মতমদা লোকেল ত্রিপ চৎপা) স্পিতি তম্পাক্কী নাকো (তেন্ত কেম্পশিংদা য়ারেকপা) কাজা তম্পাক (খুঙ্গং অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা পোস্ত ওফিস লৈফম হায়বদি হিক্কিম পোস্ত ওফিস অমসুং মসিদগী চহী ৫০০ হেন্না লিরবা গু মম্মী মোনাস্ত্রী চৎপা) মনালি চন্দিগর।
অতোপ্পা পনবা য়াবা হিমালয়গী ইতিনরীদি চন্দিগর সংলা কাজা তম্পাক (নুমিৎ নিনি লৈবা) মন্দি (নুমিৎ ২) চন্দিগরনি।
তুম্ফমগী মতাংদা খন্নরদুনা, ৱা ঙাংলিবশিং অদুনা হায়খি মদুদি এক্সপিদিসনগী মতমদা হায়রিবা লম্বী অসিদা লৈফম চাফম পীবা মফম মতীক চানা লৈ হায়খি মসিগী মনুংদা স্তারগী থাক্তা লৈবা হোতেলশিং, হোম স্তে অমসুং অচম্বা গেস্ত হাউসশিং য়াওরি। অদুমওইনমক, কনাগুম্বা অমনা হোমস্তে লৈরবদি মসি ওইনা খনবনা ফৈ মরমদি মখোয়শিং অসিদি অরাকপা মীশিংবু লুনা চান্না তৌজৈ অমসুং মফম অদুদা কোইবা মতমদা মতেং য়াম্না পাংই। মফমদুগী মীয়ামগা উনবা মতমদা কনাগুম্বা অমনা মখোয়গী নাৎ, থাজবী, মফমদুগী ইনশাং মহাও, অমসুং লোল খঙবা ঙমগনি। মখোয়গী থৌজাল অসি তশেংনা অঙকপনি।
চহী হৌবা মতমদা চৎপা য়াবা মোতোর এক্সপিদিসনগী ইতিনরী অসি নুমিৎ ৭নি চঙই। মসিগী খোংচৎ অসি দিল্লী সিকার (অহিং অমা লেনবা) বিকানের (নুমিৎ ২) জৈসলমের (নুমিৎ ২) জোধপুর (অহিং অমা) জয়পুর (অহিং অমা) দিল্লী। অতেনবা খোংচৎশিংগীদমক, গুজরাত অসি নুমিৎ ৩নি রোমগী খোংচৎকী ওইনা অহেমদবাদ কৎচকী রান সহাবাদ চৎপা য়াই।
খা থংবা ভারতকী মীয়াম্না পাম্নবা এক্সপিদিসন্দি বেঙ্গলুরু চিক্মাগালুর কোচিন মুন্নারৱিচকী নুমিৎ ৪-৫নিগী খোংচৎনি।
অৱাং নোংপোক ভারতকী এক্সপিদিসন অসি য়াম্না নুংঙাইবা খোংচৎ অমা ওই। নাগালেন্দগী সরকারনা চহী খুদিংগী দিসেম্বর থাদা হোর্নবিল কুমহৈ শীল্লি, অসিগুম্না অরুনাচল প্রদেশনসু কোম্লাগী কুমহৈ পাঙথোকই। অসিগুম্বা কুমহৈগী মতমদা মফমশিং অসিদা কোইবা হায়বসি নুংঙাইবা, কুমহৈ, ঈশৈগী মহাও ফংগনি। মফম অসিগী মীশিং অসি অরাকপশিংবু ইকাই খুম্নৈ অমসুং মুখ্য মন্ত্রীদগী হৌরগা রাজ্য সরকার ওথোরিতীশিংনা অতিথীশিংবু তরাম্না ওক্লি। কনাগুম্বা অমনা গৌহাতী ইম্ফাল কোহিমা বন্দুলা তৱাং গৌহাতী খোংচৎকীদমক নুমিৎ ৭নিগী খোংচৎ শীনবা য়াই।
খুদোল তম্লিবশিংনা মখাগীশিং অসি মোতো এক্সপিদিসন অমগী মতমদা পুগদবনি হায়না পাউতাক পীখিঃ
• দ্রাইবিং লাইসেন্স
• শক্তাক চে
• ইদিয়ান ক্রেদিৎ কার্দ
• পাস্পোর্ত
• ইন্সুরেন্স কোবরেজ
মখা তানা, ইথৌদাং মশক খঙজবা লমকোইবা অমা ওইনা, কনাগুম্বনা অমনা মখাগী চৎন-কাঙলোনশিং অসি ইনগদবনিঃ
• অমোৎপা মফম চাদনা হুন্দোক্লোইদবনি। থেংবা শোকপা য়াদবা মফমশিং লৈ, মরুওইনা হিমালয়গী জগাদা, মখোয়শিং অসি মীশিংনা চঙশিল্লগা মোৎশিনবদগী মহৌশাগী ফজবা মাঙখিগনি।
• করিগুম্বা মফম অমগী চৎনবীশিং কনাগুম্বা অমনা ইকাইখুম্নবা উৎকদবনি। মফম অদুগী মীশিংগী প্রাইবেসী ঙাক্কদবনি। ঐখোয় খুদিংমক ইথৌদাং মশক খঙবা লমকোইবা ওইগদবনি অমসুং সেন্সতিব অমসুং নোন-ইন্ত্রুসিব ওইগদবনি।
• লাঙলোইদবনি অমসুং মফমদুগী অচীকপা থুগাইরোইদবনি। মফমদুগী ফজবা অচীকপদুগী নুংঙাইবদু লৌগদবনি।
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার অসি তুরিজম মন্ত্রালয়না নেসনেল ই-গবর্নান্স দিবিজন্দগী তেক্নিকেলগী ওইবা মতেংগা লোইননা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (মৈতী)না শেমদুনা পুথোকপনি।
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার অসি মখাগী লিঙ্কশিং অসিদা ফংবীগনি
https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured
http://tourism.gov.in/dekho-apna-desh-webinar-ministry-tourism
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/events/dekho-apna-desh.html
ৱেবিনারশিং অসিগী সেসনশিং অসি তুরিজম মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংদা ফংগনি।
মথংগী দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সেসন অসি জুন ২৭, ২০২০গী আই.এস.তি.দা ১১০০ তাবা মতমদা পব্লিক হেলথ ফাউন্দেসন ওব ইন্দিয়ানা খুদোল তমদুনা "কোবিদকী মতমদা লমকোইবা অমসুং তুরিজম্বু তেক্ত কাইদনা হাংদোকপাঃ হকশেলগী মীৎয়েং অমা" হায়বসিদা পাঙথোক্কনি। https://bit.ly/UnlockingTourism দা মিং চনবা য়ারে।