Ministry of Housing & Urban Affairs
5TH Anniversary of Urban Missions
Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) (Pmay-U), Smart Cities Mission (SCM) and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)
47 operational integrated control and command centres (ICCC) became War-rooms & played an effective role in COVID response
Smart Roads, Smart Solar, Smart Water, PPPs and Vibrant Public Spaces projects heading towards progressive paths
Under AMRUT - 11 reforms comprising 54 milestones implemented during four years--aimed at strengthening capacities of city level institutions for effective governance and citizen service delivery
Houses sanctioned under PMAY(urban) almost eight times more than those sanctioned under earlier urban housing schemes
Multiplier effect in employment generation due to construction activity under PMAY(U) with employment for approximately 1.65 cr citizens generated through forward and backward linkages
25 JUN 2020 4:50PM by PIB Delhi
Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State for Housing and Urban Affairs(I/C)has stated that“India has undertaken one of the most comprehensive planned urbanization programmes in the history of the worl. The vision of our Hon’ble Prime Minister of a New India is closely intertwined with our flagship programme achievements.On 12 May 2020, Hon’ble Prime Minister launched the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan which focuses on providing relief as well as help to farmers, cottage industries, home industry, small-scale industries, MSMEs - which are the means of livelihood for crores of people who were adversely impacted by the lockdown measures”.He was addressing a webinar to mark the 5thAnniversary ofPradhan Mantri Awas Yojana(Urban) (PMAY-U), Smart Cities Mission (SCM) and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) in the presence of Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA. The online event was organized by Ministry of Housing and Urban Affairs to celebrate the achievements and boost implementation of the urban missions. The event was attended by Joint Secretaries and Mission Directors of AMRUT, SCM, PMAY-U, Principal Secretaries (Urban Development) of State Government and UTs, State Mission Directors, Municipal Commissioners/CEOs of Smart Cities, representatives of partner agencies / Bilateral / Multilateral Institutions and other key stakeholders.
The key announcements and launch events at the Webinar included :
1. E-Book of the Ministry of Housing & Urban Affairs showing the progress and achievements of all Missions of the Ministry.
2. National Institute of Urban Affairs (NIUA) Website is revamped to strengthen it as a knowledge bank for emerging topics on urban development, while continuing to be a source of everyday resources for urban development functionaries and practitioners.
3. National Urban Learning Platformis a platform for digitally consolidating key skills and knowledge required for capacity building, which is a constant requirement for effective governance and nurturing leadership at city, state and national level.
4. NIUA Climate Center for Cities (C3) has been setup to consolidate and institutionalize and mainstream the learnings from experiences in our cities on climate change.
5. NIUA Center for Digital Governance (CDG) isan initiative to take forward the digital efforts of MoHUA and become the anchor to accelerate digital transformation of urban governance across all States and Cities.
6. Video Launch: Outcomes of PMAY- U: showing the progress and achievements of PMAY-U, along with testimonials of beneficiaries of the Mission.
7. E-Book Launch: PMAY(U) - Khushiyon ka Aashiyana: showing the progress and achievements of PMAY-U, along with testimonials of beneficiaries of the Mission
8. Video Launch: Outcomes of AMRUT: showing the progress and achievements of AMRUT, along with testimonials of beneficiaries of the Mission.
9. Book Launch: COVID Diaries: is a collection of personal reflections / opinion articles from members of Smart Cities Mission team as they navigate changes in their daily lives and work routines during COVID-19 pandemic.
10. Book Launch: The Smart Responses to COVID-19: How Indian Cities are fighting through Action and Innovation (Volume-1) compendium is an attempt to showcase how urban India has responded to the challenges posed by the pandemic.
11. City Finance Portal: First time effort of getting financial Statements of all cities on single platform to enable sharing and learning of best practices and to help ULBs in accessing market funds.
12. Cycles4Change Challenge: India Cycles4change Challenge is an initiative of Smart Cities Missionto inspire and support Indian cities to quickly implement cycling-friendly initiatives in response to COVID-19. The idea is to begin by creating low-cost interventions like pop-up cycle lanes and non-motorized zones, launch programs such as community-led cycle rental schemes and promote cycling usage through public events.
Progress, Achievements and Outcomes of AMRUT, SCM and PMAY-(U)
Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)
Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT),launched by Hon’ble Prime Minister on 25 June 2015, has completed 5 successful years. The Mission aims at ensuring universal coverage of drinking water supply and substantial improvement in coverage and treatment capacities of sewerage and septage, along with storm water drainage, non-motorized urban transport and green spaces & parks. The Mission spans across 500 cities, covering more than 60% of urban population.
• State Annual Action Plans (SAAPs) worth ₹ 77,640 crore approved and projects worth 75,829 crore grounded so far. Projectsworth ₹ 10,654 crores completed and ₹ 65,175 crore in advanced stages of implementation.
• 39,011 crore allocated for drinking water supply projects, and 32,546 crore for sewerage and septage projects.
• Concerted effort made at national level to provide water to about 1.39 crore households and sewerage/septage services to about 1.45 crore households.
• 79 lakh household water tap connections and 45 lakh sewer connections have been provided, including in slums and low-income habitations.
• The Mission helped cities to undertake a set of 11 reforms comprising 54 milestones aimed at strengthening capacities of city level institutions for effective governance and citizen service delivery.
• In order to promote energy efficiency across the Indian cities, 76 lakh streetlights replaced with energy efficient LED streetlights.
• Online Building Permission System (OBPS), implemented as a digital transformation-based reform is aimed at reducing the overall time taken for approvals of building plans, while ensuring aseamless process. Owing to the implementation of the reform across 2,057 cities, including 444 AMRUT cities, India’s ranking rose to 27th position in the World Bank Doing Business Report (DBR) 2020, in the Ease of Doing Business in Construction Permits, moving up from 181 rank in DBR 2018, showing remarkable improvement since the implementation of the reform.
• Credit rating exercise undertaken in 469 of the 500 Mission cities, out of which 163 cities have been found as Investible Grade. During 2019-20, 8 cities raised ₹ 3,390 crore through municipal bonds to undertake capital investment projects aimed at improving service delivery and city level infrastructure. Ministry awarded ₹ 1,839 crores as incentive to 26 States/UTs for reform implementation, including ₹ 181 crores for issuance of municipal bonds. So far 53,000 functionaries have been trained under the Mission, against a target of 45,000 functionaries.
Smart Cities Mission (SCM)
Smart Cities Mission (SCM) was launched on 25thJune 2015 with the objective of promoting cities that provide core infrastructure and give a decent quality of life to its citizens, a clean and sustainable environment and application of ‘Smart’ solutions. As on date, the value of tendered smart city projects is over 1,66,000crores, the value of work orders issued is about 1,25,000 crores and the value of all completed projects is more than 27,000 crores.
• An additional 1000 projects amounting to ₹32,500 crore have been tendered and 1000 projects amounting to ₹ 36,000 crore grounded during last one year.
• 180% growth in the completed project in the last one year, amounting to ₹ 12,100 Crore.
• The Integrated Command and Control Centres (ICCC) developed under the Smart Cities Mission have helped cities in their fight against COVID. The 47 operational ICCCs became war-rooms and have played an effective role in COVID response.
• 33 ICCCs are at various stages of implementation. Smart Roads / Complete Streets, Smart Solar, Smart Water, PPPs and Vibrant Public Spaces projects are heading towards progressive paths in the Mission.
• The Urban Learning Internship Program (TULIP)’ is designed for all ULBs and Smart City SPVs to engage fresh graduates as interns. More than 25,000 students have registered on the platform so far and more than 1000 internship positions have been posted by the cities. This will increase the capacity of our cities and positively engage our youth by making them market ready.
• ClimateSmart Cities and DataSmart Cities are two important programs under Smart Cities Mission. They are key enablers, driving the future course of action through data driven performance management, urban innovation and institutional capacity building.
• 114 India cities participated in the Ease of Living and Municipal Performance Index(EoL and MPI. Many cities have participated in the Citizen Perception Survey exercise undertaken by the Ministry under EoL. More than 3 million people have filled these surveys and given constructive feedback on their cities.
• Top 20 cities have been paired as ‘Sister cities’ with 20 cities who were behind in ranking. This has generated great enthusiasm amongst cities and stakeholders, wherein cities are helping each other to learn and perform.
• Smart Cities Mission is supporting interested cities in raising finance through Municipal Bonds. Recently, six cities were selected for technical assistance from US Treasury department to raise municipal bonds.
• Joint efforts of Smart Cities Mission with AGNI and Invest India is fostering growth of a start-up culture in Smart Cities. The Smart Technology Showcase between the start-ups and our City administrators was undertaken by the Mission.
Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U)
Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U) completed five years on 25 June 2020. The scheme was launched in 2015 with the objective of providing pucca house to all eligible beneficiaries of Urban India by 2022 with the vision of ‘Housing for All’. The Mission’s journey of five years has seen several milestones. The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has received a validated demand of about 1.12 Cr houses under PMAY (U). Approvals for 1.05 Cr houses have already been sanctioned, of which 65 lakhs are grounded and 35 lakhs have been built and delivered to beneficiaries across the country.
• The number of houses sanctioned in last five years under the Mission is almost eight times more than those sanctioned under earlier urban housing schemes during the span of 10 years.
• To ensure regular flow of funds for implementation of PMAY(U), National Urban Housing Fund has been created to mobilize ₹ 60,000 Cr throughExtra Budgetary Resources over and above the budgetary allocation for the Mission.
• Through the Credit Link Subsidy Scheme (CLSS),for the first time, the Middle Income Group (MIG) is being provided benefits for their housing needs. More than 10 lakh beneficiaries belonging to Economically Weaker Sections (EWS), Lower Income Group (LIG) and MIG have so far been brought under the fold of CLSS.
• Government has identified many alternative and innovative technologies through a Global Housing Technology Challenge- India. 6 Light House Projects are being implementedin six states across the country which will act as live laboratories demonstrating innovative, proven construction technologies for speedier and cost-effective construction of houses which are sustainable green, eco-friendly and disaster resilient.
• In 2019 only, MoHUA launched Angikaar- a campaign for change management in more than 4000 cities. The campaign addressed and enabled beneficiaries to adapt to life transformation that comes with shifting to a newly constructed house. The campaign also converged with other government schemes like Ayushman Bharat and Ujjawala so that beneficiaries could avail the benefits of these schemes. Around 20 lakh households were covered in the campaign.
• In line with ‘AtmaNirbhar Bharat’, an Affordable Rental Housing Complexes (ARHCs) scheme for providing ease of living to Urban Migrants/ Poor has been announced by the Hon’ble Finance Minister on 14 May, 2020. The beneficiaries for ARHCs scheme would be the urban migrants/poor from EWS/LIG categories including labours, urban poor (street vendor, rickshaw puller, other service providers etc.), industrial workers, educational/ health institutions, hospitality sector, long term tourists, students or any other category as deemed fit by the States/UTs.
• Construction activity under the scheme has had a huge impact on the other sectors of the economy with a multiplier effect in employment generation. Employment for approximately 1.65 Cr citizens has been generated through forward and backward linkages. Around 370 lakh metric tonne cement and 84 Lakh metric tonne steel has been consumed due to investment being made in the houses grounded.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
অর্বান মিসনশিংগী ৫৫শুবা মপোক কুমওন
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(অর্বান)(পিমে-য়ু), স্মার্ত সিতিজ মিসন(এস.সি.এম.) অমসুং অতল মিসন ফোর রিজুবিনেসন অমসুং অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন(অমৃত)
থবক পাংথোকপা য়াবা ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল কমান্দ সেন্দর্স(আই.সি.সি.সি.) ৪৭ ৱার-রুম ওইরে অমসুং কোবিদ-১৯ মায়োক্নবদা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা থৌদাং লৌবা
স্মার্ত রোদশিং, স্মার্ত সোলর, স্মার্ত ৱাতর, পি.পি.পি.শিং অমসুং মরুওইবা মীয়াম তীনবা মফমশিংদা প্রোজেকশিং চাওখৎলক্নবগী লম্বীরোমদা থবক পায়খৎপা
অমৃতকী মখাদা চহি মরীগী মতমদা অফবা লৈঙাক অমসুং নাগরিক্কী থৌগল তৌনবগীদমক্তা সহরগী থাক্তা লৈবা লোয়শংশিংনা থবক পাংথোকপদা মপাঙ্গল হাপকৎনবগী পান্দমদা মাইলস্তোন ৫৪ গী শেমদোক-শাদোক্নবগী থবক ১১ পাংথোকখ্রে
পি.এম.এ.ৱাই.(অর্বান)গী মখাদা ফংহনখ্রিবা য়ুমশিং অসি হান্না অর্বান হাউজিং স্কিমশিংদগী ফংহনখ্রিবশিং অদুদগী য়াম্লবদা শরুক নিপাল হেল্লি
ফোর্ৱার্দ অমসুং বেকৱর্দকী লিঙ্কেজদগী নাগরিকশিংগীদমক্তা শেমগৎখিবা লুপা কোতী ১.৬৫রোমগী থবক্কা লোয়ন-লোয়ননা পি.এম.ৱাই.ই.(য়ু.)গী মখাদা শেমগৎখিবা থবক্তা খুমাং চাওশিনবা মরম্না এম্প্লোইমেন্ত হেনগৎনবা তৌবদা শরুক কয়া হেনগৎলক্নবগী শাফু
25 JUN 2020 4:50PM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স (আই./সি.)গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরীনা মালেম অসিগী পুৱারীদা ভারতনা খ্বাইদগী পাক চাওরবা মওংদা শেমখিবা অর্বানাইজেসনগী থবকশিংগী মনুংদগী অমা হৌদোকখ্রে হায়না ফোংদোকখি। ঐখোগী প্রধান মন্ত্রীগী অনৌবা ভারতকী ভিজন অসি ঐখোয়গী মরুওইবা থবকশিং মায় পাক্না পাংথোকপা ঙমখিবশিংগা য়াম্না নক্না মরি লৈনৈ। মে ১২, ২০২০দা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লৌমাশিং, কোতেজ ইন্দস্ত্রীগীশিং, য়ুমদা তৌবা ইন্দস্ত্রীশিং, অপীকপা স্কেলগী ইন্দস্ত্রীশিং, লোকদাউন্না মরম ওইদুনা শাথিবা মওংদা চৈথেং ফংহল্লবা মীওই কোতী-কোতীনা হিংবা ঙম্নবগী পাম্বৈ ওইরিবা-এম.এস.ওম.ই.শিং অৱাবা কোক্নবা তেংবাংনবা পান্দমদা আত্মনির্ভর অভিয়ান অসি হৌদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা (অর্বান) (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.), স্মার্ত সিতিশিং মিসন (এস.সি.এম.) অমসুং অতল মিসন ফোর রিজুবিনেসন অমসুং অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অমৃত)কী চহি ৫ মপুং ফারকপা নুমীৎপু নিংশিংলদুনা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী সেক্রতরী শ্রী শঙ্কর মিশ্রা য়াওখিবা ৱেবিনার অমদা ৱাফমশিং অসি ফোংদোকখি। ওনলাইনগী থৌরম অসি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অমসুং অর্বান মিসনশিং পাংথোকপা হেনগৎহন্নবনি। থৌরম অসিদা অমৃত, এস.সি.এম., পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু., রাজ্য সরকার অমসুং য়ুনিয়ন তোরিতোরীশিংগী প্রিন্সিপল সেক্রতরীশিং(অর্বান দিভেলপমেন্ত), রাজ্যগী মিসন দিরেক্তরশিং, স্মার্ত সিতিশিং, ম্যুনিসিপাল কমিস্নরশিং/সি.ই.ও.শিং, খোংবু ওইমিন্নরিবা এজেন্সীশিং/বাইলেতরেল/মল্তিলেতরেল ইন্সতিত্যুতশিংগী মীহুৎশিং অমসুং অতৈ মরু ওইবা স্তেকহোলদরশিং য়াওখি।
ৱেবিনার অদুদা মরুওবা মওংদা লাওথোকখিবশিং অমসুং থৌরম হৌদোকপদা য়াওরিবশিং:
১.মন্ত্রালয় অসিনা মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং পুম্নমক উৎপা হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ই-বুক।
২.নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ অর্বান এফিয়র্স (এন.আই.য়ু.এ.)কী ৱেবসাইত অসি সহর চাওখৎনবরোমদা চংশিলক্লিবা হীরমশিংগীদমক্তা নোলেজ বেঙ্ককী মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা অমক হৌদোকখ্রে অদুগা মসিগী সহর চাওখৎনবগী থবক পাংথোক্লিবশিং অমসুং মশিল শুরিবশিংগীদমক্তা নুতিগী ওইবা রিসোকৃর্সশিং ফংফম ওইদুনা লৈরি।
৩.নেস্নেল অর্বান লর্নিং প্লেৎফোর্ম অসি সহর, রাজ্য অমসুং জাতীগী থাক্তা নিংথিজবা লৈঙাক অমসুং লমজিং লমতাক্নবগীদমক মরু ওইনা শোইদবা মওংদা অমদা মথৌ তাবা মরুওইবা মহৈ-মশিং অমসুং লৌশিং-জ্ঞানগী প্লেৎফোর্ম্নি।
৪.এন.আই.য়ু.এ. ক্লাইমেত সেন্তর ফোর সিতিশিং (সি.৩) অসি নোং-নুংশিৎকী ফীভম হোংবদা সহরশিংদগী খংলকপা-উরকপশিংদগী তম্লকপা অদু মেনস্ত্রীমদা পুরকপা অমসুং লোইশংগী ওইলৃবা মওংদা ওইহনন্নবা শেমগৎখিবনি।
৫.এন.আই.য়ু.এ. সেন্তর ফোর দিজিতেল গবর্নেন্স(সি.দি.জি.) অসি এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী দিজিতেলগী হোৎনখিবশিং অদু খুমাং চাওশিলহন্নবাঅমসুং রাজ্য অমসুং সহর শিন-থুংনা সহর ঙাক্নবা দিজিতেলগী মওংদা শেমদোকপশিং অদু হেনগৎহন্দুনা পুথোক্তুনা ফোংদোকপা ঙম্নবা খোংথাং অমনি।
৬.ভিদিও লোঞ্চ তৌবা: পি.এম.এ.ৱাই.- য়ু.গী আওতকমশিং: মিসনগী বেনিফিসিয়রীশিংগী তেস্তিমোনিয়েলশিংগা কোন্ননা পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.না থবক খুমাং চাওশিনবা অমসুং মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অদু উৎপা।
৭.ই-বুক লোঞ্চ তৌবা: পি.এম.এ.ৱাই.(য়ু.) – খুশিয়োং কা আশিয়ানা: মিসনগী বেনিফিসিয়রীশিংগী তেস্তিমোনিয়েলশিংগা কোন্ননা পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.না থবক খুমাং চাওশিনবা অমসুং মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অদু উৎপা।
৮.ভিদিও লোঞ্চ তৌবা:অমৃতকী আওতকমশিং: : মিসনগী বেনিফিসিয়রীশিংগী তেস্তিমোনিয়েলশিংগা কোন্ননা অমৃতনা থবক খুমাং চাওশিনবা অমসুং মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অদু উৎপা।
৯.লাইরিক লোঞ্চ তৌবা: কোবিদকী দাইরিশিং: কোবিদ লায়চৎকী মতমদা মখোয়গী নুতীগী পুন্সি মহিংদা অমসুং চাং নাইনা পাংথোকপা থবকশিংদা হোংলকপনা লন্নাইগী পাওখুমশিং/ৱাখল্লোনশিং স্মার্ত সিতিশিং মিসনগী তীমগী ৱারোলশিং খোংজিনবা।
১০.লাইরিক লোঞ্চ তৌবা: কোবিদ-১৯গী মতাংদা হৈ-শিংনা পাওখুমশিং: মতৌ করম্না ভারতকী সহরশিং অসিনা থবক্না অমসুং ইনোভেসন(ভোল্যুম-1) দা তমথিরবা লায়চৎ অসিনা থবক তৌবা লেপখ্রবশিং অদু ভারতকী সহরশিংনা মতৌ করম্না লান্থেংনরিবগে হায়বদু মতৌ করম্না পাওখুম পীবগে অদু উৎনবা হোৎনরি।
১১.সহরগী ফাইনান্স পোর্কেল: অহানবা ওইনা সহর পুম্নমক্না ফাইনান্সিএল স্তেৎমেন্ত লৌরগা প্লেৎফোর্ম অমদা পীথোক-পীশিন তৌনবা হোৎনবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং তমদুনা অমসুং মার্কেৎকী ফন্দশিং ফংবদা য়ু.এল.বি.শিংবু মতেং পাংবা।
১২.সাইকলস ৪ চেঞ্জ চেলেঞ্জ:ভারতকী সাইকলস ৪ চেঞ্জ চেলেঞ্জ অসি কোবিদ-১৯গী মতুং ইন্না থবক পাংথোকপদা ভারতকী সহরশিংদা থুনা সাইক্লিংগা চুনবা মওংগী থৌরাংশিং অসি থুনা থবক পাংহনবা ঙম্নবা স্মার্ত সিতিশিং মিসনশিংবু থৌগৎনবা অমসুং ভারতকী সহরশিংবু মতেং পাংনবা পায়খৎপা থবক অমনি। ৱাখল্লোন অসি পোপ-অপ সাইকল লেনশিং অমসুং মোতোরাইজ জোনশিংগুম্বা শেল হন্থবশিং অসি পাম্বৈশিং অসি হৌদোক্তুনা মীয়ামগী থৌরমশিংদা কম্ম্যুনিতীনা লিচিং ওইবা সাইকল শানবগী স্কিমশিং অমসুং সাইকল শিজিন্নবা থৌরমশিং লোঞ্চ তৌখি।
অমৃত, এস.সি.এম. অমসুং পি.এম.এ.ৱাই.-(য়ু.)গী থবক খুমাং চাওশিনবা, মায় পাক্না পাংথোকখিবশিং অমসুং আওতকমশিং
অতলl মিসন ফোর রিজুবিনেসন অমসুং অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অমৃত).
অতলl মিসন ফোর রিজুবিনেসন অমসুং অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অমৃত) অসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা জুন ২৫, ২০১৫দা হৌদোকখিবা অসি মায় পাক্না চহী ৫ মপুং ফাখ্রে। মিসন অসিগী পান্দমদি থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসি য়ুনিভর্সেল ওইবা কবরেজ অসি নোংগী ঈশিং চেন্থহনখিবগা লোয়ননা লৈনুংদা ঈশিং চেন্থহনবা অমদি সেপ্তেজগী ত্রিতমেন্ত তৌবা ঙম্বগী মঙমদা শিংথানিঙাই ওইবা মওংদা ফগৎহনবা, মোতোরাইজ ওইদবা সহরগী চত্থোক-চৎশিন অমদি অশংবা মফমশিং অমসুং লম্পাকশিংনচিংবসি নিংথিজনা শেমগদনি। মসিগী মিসন অসি চাদা ৬০দগী হেন্না মী তাবা সহরশিং অদু কবর তৌদুনা সহর ৫০০দা শন্দোক্তুনা লৈরি।
• হৌজিক ফাওবদা শেনফম লুপা কোতী ৭৭,৬৪০গী স্তেত এন্যুএল এক্সন প্লান্স(এস.এ.এ.পি.শিং) অয়াবা পীখ্রে অমসুং লুপা কোতী ৭৫,৮২৯গী প্রোজেক থবক পাংথোকখ্রে। লুপা কোতী ১৯,৬৫৪গী প্রোজেক লোইশিনবা ঙমখ্রে অমসুং লুপা কোতী ৬৫,১৭৫ অসি থবক পাংথোক্নবগী মমাংথাবা তাঙ্ককশিংদা লৈরে।
• থক্নবা ঈশিং পীনবগী লুপা কোতী ৩৯,০১১ গী অয়াবা পীখ্রে অমসুং সিৱেরেজ অমসুং সেপ্তেজ প্রোজেকশিংগীদমক্তা লুপা কোতী ৩২,৫৪৮ গী অয়াবা পীখ্রে।
• জাতীগী থাক্তা ইমুং কোতী ১.৩৯দা ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং ইমুং কোতী 1.45 মুক্তা সিৱেরেজসেপ্তেজগী থবকশিং ফংহন্নবা কন্না হোৎনখ্রে।
• ইমুং লাক্ষ ৭৯দা তোতী ঈশিং ফংহনবা অমসুং স্লম অমসুং চাগা হন্থবা খুন্দাদুনা লৈরিবশিং য়াওনা সিৱর কনেক্সনশিং ফংহনবা।
• মিসন অসিনা সহরশিংবু অফবা লৈঙাক অমসুং নাগরিক্কী থৌগল তৌনবগীদমক্তা সহরগী থাক্তা লৈবা লোয়শংশিংনা থবক পাংথোকপদা মপাঙ্গল হাপকৎনবগী পান্দমদা মাইলস্তোন ৫৪ য়াওবা নৌনা শেমদোক-শাদোক্নবগী থবক ১১গী চবুন অমা শেমদোক্না ৱাফম থম্বা।
• ভারতকী সহরশিংদা ইনর্জী মপুং ফানবা তেংবাং পীনবগীদমক স্ত্রীৎলাইত ৭৫ অসি এল.ই.দি. স্ত্রীৎলাইতশিংনা মহুৎ শিনখ্রে।
• ওনলাইন বিলদিং পর্মিসন সিস্তেম(ও.বি.পি.এস.), দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা নৌনা শেমদোক-শাদোকপা ওইনা বিলদিংগী থৌরাংশিং অদু শোইদবা মওংদা থবক চত্থদুনা অয়াবা পীবদা চংবা মতম পুম্নমক হন্থহনবদা পান্দম থম্মি। অমৃতকী সহর ৪৪৪ য়াওনা সহর ২,০৫৭দা নৌনা শেমদোক-শাদোকপগী থবক অসি পাংথোকপনা ভারতকী রেঙ্ক অসি অয়াবা ফংবশিংদা কারবার তৌনবগীদা লায়নবা দি.বি.আর. ২০১৮দা ১৮১গী মফমদা লৈরমখিবা অদু মালেমগী রেঙ্কিং দুইং বিজিনেস রিপোর্ত(দি.বি.আর.), ২০২০দা ২৭ শুবা মফমদা কাখৎলক্লিবা অসিনা নৌনা শেমদোক-শাদোকপগী থবক পাংথোকহনখিবদগী শিংথাননিংঙাই ওইবা মওংদা ফগৎপা উহল্লি।
• সহর ৫০০গী মনুংদা ৪৬৯গী ক্রেদিৎ রেতিং তৌবগী থবক অসি শিজিন্নখি, মসিগী মনুংদা সহর ১৬৩ অসি ইনভেস্ত তৌবা য়াবা গ্রেদ ওইনা ফংলে। ২০১৯-২০গী মতমদা সহর ৮না সর্ভিস য়ৌহনবদা ফগৎহন্নবদা পান্দম থমদুনা কেপিতেলল ইনভেস্তমেন্ত প্রোজেকশিং হৌনবগীদমক্তা ম্যুনিসিপাল বোর্দশিংগী থোংদগী লুপা কোতী ৩,৩৯০ খোমজিনখি। মন্ত্রালয়না নৌনা শেমদোক-শাদোক্নবগীদমক্তা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ২৬কী পুক্নিং থৌগৎনবগী মওংদা ম্যুনিসিপাল বোর্দ অদু থবক পাংথোকহন্নবগীদমক লুপা কোতী ১৮১ য়াওনা লুপা কোতী ১,৮৩৯ ফংহনখি।
• হৌজিকফাওবদা থবক তৌবা ৫৩,০০০ অসি থবক তৌবা ৪৫,০০০গী তার্গেৎকী ওন্নবদা মিসন অসিগী মখাদা ত্রেনিং পীখ্রে।
স্মার্ত সিতিশিং মিসন (এস.সি.এম.)
স্মার্ত সিতিশিং মিসন (এস.সি.এম.) অসি জুন ২৫, ২০২০দা সহরশিংদা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তেংবাং পীবদা পান্দম থমদুনা হৌদোকখি অমসুং মসিনা নাগরিকশিং নুংঙাইবা পুন্সি মওংদা হিংনবা, লু নানবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা অকোয়বগী ফীভম অমসুং ‘স্মার্ত’ ওইবা সোলুসনশিং মপুং ওইনা কান্নবা ফংহনগনি। ঙসিফাওবদা, তেন্দরদা য়াওখ্রবা স্মার্ত সিতিগী প্রোজেকশিং মমল অসি লুপা কোতী ১,৬৬,০০০ হেনখ্রে অমসুং ৱার্ক ওর্দর পীখ্রবা অসিনা লুপা কোতী ১,২৫,০০০নি অমসুং প্রোজেক থবক মপুং পাখ্রবা প্রোজেক্কী অপুনবা মশিং অসিনা লুপা কোতী ২৭,০০০দগী হেল্লি।
• শেনফম লুপা কোতী ৩২,৫০০গী ওইবা প্রোজেক ১০০০ অমগসু তেন্দর পাংথোকখ্রে অমসুং হৌখিবা চহিদা লুপা কোতী ৩৬,০০০কী প্রোজেক ১০০০ মায় পাক্না পাংথোকখ্রে।
• হৌখিবা চহি অমদা মপুং ফাখ্রবা প্রোজেক শেনফম লুপা কোতী ১২,১০০ ওইদুনা চাদা ১৮০ হেনগৎখ্রে।
• ইন্তিগ্রেতদ কমান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর্স(আই.সি.সি.সি.) অসি স্মার্ত সিতিশিং মিসনগী মখাদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা সহরশিংবু মতেং পাংনবা শেমগৎখিবনি। থবক পাংথোকপা য়ারিবা আই.সি.সি.সি. ৪৭ অসি ৱার-রুমশিং ওইখ্রে অমসুং কোবিদকী মতুং ইন্না থবক পাংথোকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখ্রে।
আই.সি.সি.সি. ৩৩ অসি থবক পাংবগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈরি। স্মার্ত রোদশিং, স্মার্ত সোলর, স্মার্ত ৱাতর, পি.পি.পি.শিং অমসুং মরুওইবা মীয়াম তীনবা মফমশিংদা প্রোজেকশিং চাওখৎলক্নবগী লম্বীরোমদা থবক পায়খৎপা
• দি অর্বান লর্নিং ইন্তর্নশিপ প্রোগ্রাম(তুলিপ)’ অসি য়ু.এল.বি.শিং অমসুং স্মার্ত সিতি এস.পি.ভি.শিং পুম্নমকপু গ্রেজুএত লোইবদা ঙাইরিবশিংবু ইন্তর্ন তৌহন্নবা দিজাইন তৌবনি। হৌজিক ফাওবদা মহৈরোই ২৫,০০০ হেন্না প্লেৎফোর্ম অসিদা রেজিস্তর তৌখ্রে অমসুং ইন্তর্নশিপ পোজিসন ১০০০ হেনবনা সহরশিংদা তাহনখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী সহরশিংদা মপাঙ্গল হেনগৎহল্লগনি অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিংবু মার্কেৎকী মওং শেমহনবদা ফগৎনিংঙাই ওইবা মওংদা শম্ননা লৈহল্লগনি।
• ক্লাইমেত স্মার্ত সিতিশিং অমসুং দেতা স্মার্ত সিতিশিং অসি স্মার্ত সিতিশিং মিসনগী নখাদা পাংথোকপা মরুওইবা থৌরাং অনিনি। মখোয় অসি দেতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা পর্ফোর্মেন্স মেনেজমেন্ততগী তুংগী পাংথোক্কদবা থবকশিং অদু খুমাং চাওশিলহনগনি অমসুং সহর ইনৌ নৌবা মওংদা শেমগৎপদা অমসুং লোইশংগী মওংদা থবক পাংবা ঙম্নবা শেম্বদা মতেং পাংবা ঙমগদবা ওইবা মরু ওইবা মওংদা ঙমহনবা মরুওইবা মচাক্নি।
• ভারতকী সহর ১৪৪না ইজ ওফ লিভিং অমসুং ম্যুনিসিপাল পর্ফোর্মেন্স ইন্দেক্স(ই.ও.এল. অমসুং এম.পি.এল.)দা শরুক য়াখ্রে। সহর কয়া অমনা ই.ও.এল.গী মখাদা মন্ত্রালয়না পায়খৎখিবা সহরশিং খংউ-উরুবগী সর্ভে পাংথোকপদা শরুক য়াখ্রে। মীওই মিলিয়ন ৩ হেনবনা সর্ভে অসি মেনশিনখি অমসুং মখোয়গী সহরশিংগী য়াম্না নিংথিজবা মওংদা ফীদবেকশিং পীখ্রে।
• মকোক থোংবা সহর ২০না ‘সহর মচিন-মনাও’ ওইনা রেঙ্কিংদুগী মথং তারকপা ওইরিবা সহর ২০গা লোয়ননা পুংবা শেমখ্রে। মসিগীশিংসিনা সহরশিং অয়াম্বগী মরক্তা মখোয় মশেন অমনা-অমদগী তম্নদুনা অমসুং পর্ফোর্ম তৌহন্দুনা থৱায় য়াওবা য়াম্না হেনগৎহল্লক্লি।
• স্মার্ত সিতিশিং মিসন অসিনা থৱায় য়াওবা সহরশিংবু ম্যুনিসিপাল বোন্দশিংদগী শেলগী তেংবাং ফংহন্দুনা শৌগৎলি। ম্যুনিসিপাল বোন্দশিং হেনগৎহন্নবা হন্দক্তা য়ু.এস. ত্রেজরী বিভাগনা তেক্নিকেল ওইনা মতেং পাংনবগীদমক্তা সহর ৬ খনখ্রে।
• অগ্নিগা(এয়জি.এন.আই.) অমসুং ইনভেস্ত ইন্দিয়াগা পুন্না হোৎনমিন্নবদা স্মার্ত সিতি মিসনগী সহরশিং অসিদা শাগোন্নরিবা স্তার্ত-অপকী নাৎ অসিবু হেনগৎহনগনি। স্তার্ত-অপ অমসুং ঐখোয়গী সহরগী লৈঙাক্লোইশিং অসিগী মরক্তা লৈরিবা স্মার্ত তেক্নোলোজীগী সোক্স অমা অসি মিসন অসিনা হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাঅর্বান (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.)
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা – অর্বান (পি.এম.এ.ৱাই.-য়ু.) অসি জুন ২৫,২০২০দা চহি ৫ মপুং ফাখ্রে। স্কিম অসি ভারতকী সহরদা লৈরিবা মতিক চারবা বেনিফিসিয়রিশিং পুম্নমক্তা ২০২২ ফাওবাদা ‘পুম্নমক্কীদমক য়ুম’ হায়বা ভিজন অসিদা নিংথিজবা য়ুম ফংহন্নবগী পান্দমদা ২০১৫দা হৌদোকখি। মিসন অসিগী চহি মঙাগী খোংচৎ অসিদা মায় পাক্না পাংথোকখিবা কয়া উখ্রে। হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.)নাপি.এম.এ.ৱাই. (য়ু.)গী মখাদা য়ুম কোতী ১.১২গী অচুম্বা মওংদা দিমান্দ তৌরকখ্রে। অয়াবা পীখ্রবা য়ুম কোতী ১.০৫ অসি হান্ননা সেঙ্কসন তৌখিবসিগী মরক্তা লাক্ষ ৬৫না মায় পাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং লাক্ষ ৩৫না শাদুনা লৈবাক অসিগী বেনিফিসিয়রিশিংদা ফংহনখ্রে।
• হৌখিবা চহি মঙাসিদা মিসন অসিগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখিবা মশিং অসি মমাংগী চহি ১০দা অর্বান হাউজিং স্কিমশিংদা সেঙ্কসন তৌখিবা অদুদগী অয়াম্বনা শরুক নিপাল হেল্লি।
• পি.এম.এ.ৱাই.(য়ু.), গী থবক পাংনবগীদমক ফন্দ অসি চাং নাইনা চত্থনবগী মওং অসি লেংদবা মওংদা লৈহন্নবা অহেনবা বজেৎকী ওইবা রিসোর্সশিংদগী অমসুং বজেৎকী অয়াবা পীবদুগী মথক্তা মিসন অসিগীদমক লুপা কোতী ৬০,০০০ পুনশিন্নরক্নবা নেস্নেল অর্বান হাউজিং ফন্দ শেমখ্রে।
• ক্রেদিৎ লিঙ্ক সবসিদি স্কিম(সি.এল.এস.এস.) অসি অহানবা ওইনা মিদল ইনকম গ্রুপ(এম.আই.জি.)দা মখোয়গী য়ুম শান্নবগীদমক কান্নবা ফংহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা বেনিফিসিয়রি লাক্ষ ১০ ইকোনোমিকেল্লি ৱিকর সেসন(ই.দব্লিয়ু.এস.), লৱর ইনকম সেক্সন(এল.আই.জি.) অমসুং এম.আই.জি. অসি সি.এল.এস.এস.কী মখাদা লৈহনখ্রে।
• সরকারনা অতোপ্পা থবকশিং অমসুং ইনৌ –নৌবা তেক্নোলোজী কয়া মালেমগী ওইবা হাউজিং তেকোনোলোজী চেলোঞ্জ-ইন্দিয়াদগী মশক খংদোকখ্রে। লাইব লেবোরেতরীশিংগী মওংদা থবক তৌগদবা লাইত হাওস প্রোজেক ৬ লৈবাক অসিগী রাজ্য ৬তা থবক পাংথোকহনখিবা অসিনা অসিগুম্বা য়ুমশিং অদু অশংবা, মহৌশাগা চুনবা অমসুং মাং তাকহনবা ঙমহল্লরোইদবগী মওংদা থুনা-য়াংনা অমসুং মমল চংদনা শাবা য়ুমগীদমক কন্সত্রক্সন তেক্নোলোজীনি হায়বগী খুদম তাকখ্রবা ওই হায়বগী খুদম তাকখ্রে।
• ২০১৯দা খক্তমক, এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না সহর ৪০০০ হেনবদা মেনেজনেন্তা হোংহন্নবগী ওইবা কেম্পেন অমা ওইরিবা অঙ্গিকার অসি হৌদোকখি। কেম্পেন অসিনা ৱারোলশিং পী অমসুং বেনিফিসিয়রিশিংগী পুন্সিদা হোংলক্লিবা অসিবু নৌনা শাবা য়ুমদা হোংদোকপগা লোয়ননা নৌনা য়ুম অমা শাহন্দুনা পুন্সি অদু খংহনবা ঙমহল্লি। বেনিফিসিয়রিশিং অসিনা স্কিমশিং অসিদগী কান্নবা ফংবা ঙম্নবা আয়ুশমান ভারত অমসুং উজ্জৱলাগুম্বা অতৈ স্কিমশিংগা মান্ননা মওংদা কেম্পেন অসি পাংথোকই। ইমুং লাক্ষ ২০ কেম্পেন অসিনা কোভর তৌখ্রে।
• ইকাইখুম্নরবা শেল-থুমগী মন্ত্রীনা মে ১৪, ২০২০দা সহরগী মাইগ্রেন্তশিং/লায়রবশিংনা অরাইবা পুন্সি মহিং ফংহন্নবগীদমক ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী পরিংদা এফোর্দেবল রেন্তেল হাউজিং কম্প্লেক্সেস(এ.আর.ঐচ.সি.)শিংগী স্কিম লাওথোকখ্রে। এ.আর.ঐচ.সি.গী স্কিম অসি শিন্মীশিং, সহরগী লাইরবশিং(লম্বীদা পোৎ য়োনবশিং, রিক্সো থৌবা, অতৈ থবক তৌবশিংনচিংবা), ইন্দস্ত্রীগী থবক শিন্মীশিং, এদজুকেস্নেল/হকশেলগী লোইশংশিং, হোসপিতেলিতীগী সেক্তর, মতম শাংনা লৈবা তুরিস্তশিং, মহৈরোইশিং নত্রগা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংনা অয়াবা পীরবা অতোপ্পা কাংলুপ অমহেক্তগী য়াওনা ই.দব্লিয়ু.এস./এল.আই.জি.গী কাংলুপ্তা মাইগ্রেন্তশিং/লায়রবশিংগীদমক্তা ওইগনি।
• স্কিম অসিগী মখাদা য়ুম শাবগী থবক অসিনা থোরকপা থবক অদু শরুক কয়া হেনগৎহন্নবা তৌবা অমগা লোয়ননা অতোপ্পা সেক্তরশিংগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না চাওনা শাফু পীরি। ফোরৱার্দ অমসুং বেকৱার্দ লিঙ্কেজদগী চাওরাক্না নাগরিক কোতী ১.৬৫তা থবক ফংহনখ্রে। য়ুম্ফম থোনখ্রবা য়ুমদা ইনভেস্ত তৌখিবদগী সিমেন্ত তোন লাক্ষ ৩৭০রোম অমসুং স্তীল তোন লাক্ষ ৮৪ রোম চংখ্রে।