ৰেল মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ আক্ৰন্তৰ শুশ্ৰুষাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা ডবাসমূহৰ ব্যৱহাৰ আৰম্ভ কৰিছে ভাৰতীয় ৰে’লে
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰানসী ডিভিজনৰ মৌ জংশ্যনত ৫৯ জন সন্দেহযুক্ত আক্ৰন্তক ভৰ্তি কৰোৱাৰ বিপৰীতে ৮জনক ইতিমধ্যে ঘৰলৈ যাবলৈ দিয়া হৈছে
মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে অব্যাহত যুঁজত সকলোখিনি সহযোগিতা আগবঢ়াই যোৱাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ ভাৰতীয় ৰে’ল
৫খন ৰাজ্যত ৯৬০টা ‘ক’ভিড কেয়াৰ’ ডবা সংস্থাপিত কৰিছে ভাৰতীয় ৰে’লে
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ২৩টা স্থানত ৩৭২টা ক’ভিড কেয়াৰ ডবা নিয়োজিত কৰা হৈছে
দিল্লীৰ ৯টা স্থানত সংস্থাপিত কৰা হৈছে ৫০৩টা ডবা
দেশৰ প্ৰয়োজনত সহযোগিতা আগবঢ়োৱা ভাৰতীয় ৰে’লে ইয়াৰ একাংশ ডবা কভিড আক্ৰান্তৰ শুশ্ৰূষা কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছে
প্ৰয়োজনীয় চিকিত্সক, নাৰ্ছ তথা অন্যান্য স্বাস্থ্য-কৰ্মীসকলক ৬ মে’ ২০২০ত ‘স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে’ প্ৰকাশ কৰা বিধি-নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত নিয়োজিত কৰিব সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে
প্ৰতিটো স্থানত ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া-বৰ্গক সহযোগিতা কৰিব পৰাকৈ ২গৰাকীকৈ জন-সম্পৰ্কৰক্ষী বিষয়া নিয়োজিত কৰা হৈছে
স্থানীয় বতৰৰ হিচাপত ডবাসমূহত আৰামদায়ক বাতাবৰণ বাহাল ৰখাৰ বাবে সকলো প্ৰয়াস চলোৱা হৈছে
ক’ভিড আক্ৰান্তক চিকিত্সা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈ যথা সম্ভৱ সকলো সহয
22 JUN 2020 6:50PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধ অব্যাহত ৰখা ভাৰতীয় ৰে’ল বিভাগে কভিড আক্ৰান্তক শুশ্ৰুষা কৰিব পৰাকৈ প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱা ‘ক’ভিড কেয়াৰ’ ডবাসমূহত ক’ৰোনা ৰোগীক ভৰ্তি কৰোৱাৰ কাম ইতিমধ্যে আৰম্ভ কৰিছে। দেশৰ বিভন্ন ৰাজ্যত নিয়োজিত কৰা ‘ক’ভিড কেয়াৰ’ ডবাসমূহত ইতিমধ্যে ৰোগীৰ চিকিত্সা আৰম্ভ হৈছে। সেই অনুসৰি যোৱা ২০ জুন ২০২০ত বাৰনসী ডিভিজনৰ মৌ জংশ্যনত ৪২গৰাকী ক’ভিড আক্ৰান্তক ভৰ্তি কৰোৱাৰ পিচত ২১জুনত আৰু ১৭গৰাকী ৰোগীক ভৰ্তি কৰোৱা হয়। অৱশ্যে ইয়াৰে ৮গৰাকীক ইতিমধ্যে নিৰোগী বুলি ঘৰলৈ যাবলৈ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক চিকিত্সা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে ৰে’ল বিভাগে সকলো ধৰণৰ প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে। এই প্ৰয়াসৰ অংশ হিচাপেই ৫২৩১টা ‘ক’ভিড কেয়াৰ’ ডবা দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত নিয়োজিত কৰিছে ৰে’ল বিভাগে। উল্লেখ্য যে, অতি কম/কম পৰিমাণে অসুস্থ হোৱা ক’ভিড আক্ৰন্তক শুশ্ৰূষা প্ৰদান কৰাত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰাকৈ ৰে’ল বিভাগে এই ‘ক’ভিড কেয়াৰ ডবা’সমূহ প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছে।
ৰে’ল বিভাগে ইতিমধ্যে দেশৰ ৫খন ৰাজ্যত ৯৬০টা ক’ভিড কেয়াৰ ডবা সংস্থাপিত কৰিছে। ৰাজ্যকেইখন হৈছে দিল্লী, উত্তৰ প্ৰদেশ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, তেলেংগাণা আৰু মধ্য প্ৰদেশ। ইয়াৰে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ২৩টা স্থানত ৩৭২টা, দিল্লীৰ ৯টা স্থানত ৫০৩টা ডবা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত ২০টা, তেলেংগাণাত ৬০টা আৰু মধ্য প্ৰদেশত ৫টা ‘ক’ভিড কেয়াৰ’ ডবা নিয়োজিত কৰা হৈছে।
প্ৰসংগতে উল্লেখ্য যে, দেশৰ প্ৰয়োজনত সহযোগিতা আগবঢ়াই অহা ভাৰতীয় ৰে’লে ক’ভিডে সৃষ্টি কৰা সংকটৰ মুহূৰ্ততো এই পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখিছে আৰু ইয়াৰে অংশ হিচাপে বিভাগৰ একাংশ ডবা ক’ভিড আক্ৰান্তৰ শুশ্ৰূষা কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছিল।
এইসমূহ শুশ্ৰূষা কেন্দ্ৰত প্ৰয়োজন হোৱা চিকিত্সক, নাৰ্ছ তথা অন্যান্য স্বাস্থ্য-কৰ্মীসকলক ৬ মে’ ২০২০ত ‘স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে’ প্ৰকাশ কৰা বিধি-নিৰ্দেশনাৰ আধাৰত সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে নিয়োজিত কৰিছে।
ইফালে, ‘ক’ভিড কেয়াৰ’ ডবা নিয়োজিত কৰা প্ৰতিটো স্থানত ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া-বৰ্গক সহযোগিতা আগবঢ়াব পৰাকৈ ৰে’ল বিভাগৰ তৰফৰ পৰা ২গৰাকীকৈ জন-সম্পৰ্কৰক্ষী বিষয়া নিয়োজিত কৰা হৈছে।
আনহাতে, স্থানীয় বতৰৰ হিচাপত ডবাসমূহত আৰামদায়ক বাতাবৰণ বাহাল ৰখাৰ বাবে বিভাগৰ তৰফৰ পৰা সকলো প্ৰয়াস চলোৱা হৈছে।
ক’ভিড আক্ৰান্তক চিকিত্সা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈ যথা সম্ভৱ সকলো সহযোগিতা আগবঢ়াই যোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰিছে ৰে’ল বিভাগে।

Ministry of Railways
COVID Care coaches of Indian Railways start getting utilised.
In U.P., 59 suspected patients admitted in Mau Junction in Varanasi division and 8 have already been discharged.
Indian Railways remain committed to doing whatever it takes to help India fight pandemic.
Indian Railways has deployed 960 COVID Care Coaches in 5 States
In Uttar Pradesh, total 372 COVID Care coaches have been deployed at 23 different locations
503 Coaches are deployed in Delhi at 9 Locations
Indian Railways, as its contribution to national cause, has converted Railway Coaches into COVID Care Centres
Doctors and paramedics are to be provided by State Governments as per Standard Operating Procedures issued by MOHFW on 6th May 2020
2 liaison officers for each location of coaches are deployed to assist State Government officials
All efforts are being made to maintain comfortable temperature inside the coaches in the given weather conditions
Railways to assist State Government in all possible manners to help in care of Covid patients
22 JUN 2020 6:50PM by PIB Delhi
Sustaining the fight against Covid-19, Indian Railways has started providing care to corona patients referred for admission in COVID Coaches deployed in various states. On 20th June 2020, 42 suspected patients were admitted in COVID Coaches deployed at Mau Junction in Varanasi division and 17 patients were admitted on 21st June, 2020. 8 patients have already been discharged.
Indian Railways is making an all out effort to supplement the health care efforts of State Governments. Indian Railways has geared up to provide its 5231 Covid Care Coaches to the States. Zonal Railways have converted these coaches as COVID Care Centres to be used for very mild / mild cases.
As of now, Indian Railways has deployed total 960 COVID Care coaches in 5 states i.e. Delhi, Uttar Pradesh, Andhara Pradesh, Telangana and Madhya Pradesh. Out of total 960 COVID Care coaches, 503 COVID Care coaches have been deployed in Delhi, 20 in Andhra Pradesh, 60 in Telangana, 372 in Uttar Pradesh and 5 in Madhya Pradesh.
In Delhi, 503 COVID Care coaches are deployed at 9 locations. 50 COVID Care coaches are deployed at Shakurbasti, 267 at Anand Vihar, 21 at Delhi Safdarjung, 50 at Delhi Sarai Rohilla, 33 at Delhi Cant, 30 at Adarsh Nagar, 13 at Delhi Shahadra, 13 at Tughlakabad and 26 at Patel Nagar.
In Uttar Pradesh, total 372 COVID Care coaches have been deployed at 23 different locations i.e. Pt. Deen Dayal Upadhyay Jn., Lucknow, Varanasi, Bhadohi, Faizabad, Saharanpur, Mirzapur, Subedarganj, Kanpur, Jhansi, Jhansi Workshop, Agra, Nakha Jungle, Gonda, Nautanwa, Bahraich, Varanasi City, Manduadih, Mau, Bhatni, Bareilly City, Farrukhabad and Kasganj.
In Madhya Pradesh, total 5 COVID Care coaches are deployed at Gwalior. In Andhra Pradesh, total 20 COVID Care coaches are deployed at Vijayawada while in Telangana, a total of 60 COVID Care coaches are deployed at 3 different locations i.e. Secunderabad, Kachguda and Adilabad.
As per guidelines of Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) Government of India, these State Governments have sent the requisition to Indian Railways and Railways have allocated these coaches to the State/UTs.
It is worth mentioning that Indian Railways is working as Service Provider of Coaches as COVID Care Centres as its contribution to national cause. Doctors and paramedics are to be provided by State Governments. This is as per MOHFW guidelines issued on 6th May 2020.
Railways is deploying 2 liaison officers for each location of coaches to assist State Government officials. All efforts are being made to reduce the heat in the coaches in the given weather conditions. Railways to assist State Government in all possible manners to help in care of Covid patients.
It may be noted that these Coaches can be used for very mild cases that can be clinically assigned to the Covid Care centers as per guidelines issued by MoHFW. These coaches can be used in areas where State has exhausted the facilities and needs to augment capacities for isolation of both suspect and confirmed Covid cases. These facilities are part of the integrated COVID plan developed by MoHFW and NITI Ayog.