সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এন.সি.এস.তি.সি., দি.এস.তি.না ভিগ্যান প্রাসরগা খুৎশম্নরগা কেমপস অদুদা নুংশা মঙাল ফিল্তর তৌবা ঙম্বা অনোপশিং শিজিন্নদুনা সোলর ইক্লিপ্স অদু তশেং তশেংবা শক্তমদা য়েংখ্রে
21 JUN 2020 5:55PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী নেস্নেল কাউন্সিল ফোর সাইন্স এন তেক্নোলোজী কম্মুনিকেসননা ভিগ্যান প্রাসরগা খুৎশম্নরগা বিভাগ অসিগী কেমপস্তা জুনগী তাং ২১ নোংমাইজিং নুমিৎতা নুংশা মঙাল ফিল্তর তৌবা ঙম্বা অনোপশিং শিজিন্নদুনা সোলর ইক্লিপ্স অদু তশেং তশেংবা শক্তমদা য়েংখ্রে৷ অঙাংশিং, নুপীশিং, সাইন্তিসশিং অমসুং অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিং অমদি স্তাপ মেম্বরশিংনা পেন্নিংঙাই ওইরবা অতিয়াগী থৌদোক অদু য়েংখ্রে অমসুং ইক্লিপ্স অদুবু থোকহল্লিবা মঙাল অমসুং মমিগী ফেনোমেনন অদু উবা ফংবগী নুংঙাইবা অদু ফাওরম্মী৷ এন.সি.এস.তি.সি., অমসুং ভিগ্যান প্রাসরনা মাংজৌননা পুথোকখ্রবা মেতেল্লিক মাইলর ফিলম্না অকক্ননা শেমখ্রবা গুগলশিং অদু য়েংলিবা মীওই খুদিংমক্তা পীরম্মী৷ ইক্লিপ্স অদুগী ফেনোমেনন অদু য়েংলিবা মীওইশিংদা পোপুলর ফোমদা ৱারি লিরম্মী অমসুং মাইলর ফিলম শিজিন্নদুনা ইক্লিপ্সনা কুপশিল্লবা নুমিৎ অদুগী ফোতোগ্রাপশিং অদু মীয়াংদা য়েংহনখ্রে৷
Description: DST - solar eclipse2
দিল্লীদা ঙসিগী সোলর ইক্লিপ্স অদু অয়ুক্কী পুং ১০:১৯:৫৮দা উবা ফংখি অমসুং নুংথিলগী পুং ০১:৪৮:৪০ ফাওবা উবা ফংখি৷ নুমিৎকী অকোইবা অদু খ্বাইদগী য়াম্না খুমজিনখিবা অদু নুমিৎয়ুংবগী পুং ১২:০১:৪০দা ওইখি৷ নোং য়াম্না মংদবা নোংশা য়াম্না শাবা নুমিৎ অমা ওইখিবনা দিল্লীনা পার্সিয়েল ইক্লিপ্স অদুগী অপুনবা সিক্বেন্স অদু উবা ফংখ্রে৷ রিঙ্গ ওফ ফাইয়র হায়না খঙনরিবা এনুয়েল রিঙ্গ অদু রাজস্থান, হরিয়ানা, উত্তরখান্দ অমসুং লৈবাক অসিগী অৱাং থংবা মফম খরদগী উবা ফংখি অমসুং ইক্লিপ্স অদুগী বেল্ততা লৈবা শরুক খরদি ইক্লিপ্স অদু খরদমক উবা ফংখি৷ অৱাং থংবা হেমিস্ফিয়রদা চহি অসিগী খ্বাইদগী শাংবা নুংথিলগী মতম জুন ২১গা তান চরুদুনা তামিন্নখ্রে অমসুং অতিয়াগী ওইবা থৌদোক অদু ইরাই লাইনা ময়েক শেংনা উবা ফংখি৷ মসিগী তাংনা থোকপা সোলর ইক্লিপ্স মখল অসিগা কালেনগী অহানবা নুমিৎ সম্মর সোল্তাইসকা তামিন্নখ্রে ৷ ইক্লিপ্স অমা সোলর ইক্লিপ্স নত্ত্রগা লুনর ইক্লিপ্স অসিনা সাইন্তিসশিংনা তোঙান তোঙানবা সাইন্তিফিক এক্সপিরিমেন্ত অমসুং স্তদীশিং তৌবা মতমদা খুদোংচাবা অমা পীগদৌরি৷ সাইন্স কম্মুনিকেতরশিংগী ওইনদি স্পেক্তেকুলর সেলেসিয়েল শো অসিগী মরুমদা লৈরিবা মীওইশিং অসিদা সাইন্সকী মরমদা খঙহন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরে অসিদসু নত্তনা ইক্লিপ্স অসিগা মরী লৈননা তোঙান তোঙানবা মওংদা লান্না থাজনবা অদু লৌথোক্নবা অমসুং সাইন্তিফিক তেম্পর প্রোমোত তৌনবগী খুদোংচাবা অমা ওইনা পীরে
Description: DST - solar eclipse
Description: DST - solar eclipse1
১৯৮০গী ফেব্রুৱারীগী তাং ১৬তা থোকখিবা তোতেল সোলর ইক্লিপ্স অদু মী অমনা নিংশিংবা মতমদা মতম অদুদা থোকখিবা ফিভম অদুদি ঙসিগী ফিভম অসিদগী অশুক্কী মতিক খেন্নরে৷ ইক্লিপ্স অদুগী ফত্তবা ফল ফংগনি কিবদগী মখোয় লোইনমক মশা ঙাকথোকচনবা মী অয়াম্বনা মখোয় মখোয়গী য়ুমদগী মপান থোক্নরমদে৷ ফজনা খঙদ্রিবা য়ান-মেন তাদবা অসিদগী কিবনা সাইন্সপু থৱাই য়াওজবা মীওই খরা নত্তনা মী অয়াম্বা মপান থোক্নরমদে, লম্বী পুম্নমক ইতাক তাকলম্মী, মহৈলোইশঙশিং, কৈথেলশিং অমসুং অতোপ্পা ইস্তাব্লিস্মেন্ত ময়াম অমা থোং লোন্নরম্মী৷ মতুং তারকপদা ১৯৯৫কী ওক্তোবরগী তাং ২৪দা অতোপ্পা সোলর ইক্লিপ্স অমগসু ভারত্তা উবা ফংলম্মী অমসুং এন.সি.এস.তি.সি.না লৈবাক শিনবা থুংনা অঙাংশিং, ওজাশিং, সাইন্স কম্মুনিকেসন ওর্গনাইজেসনশিং, সাইন্তিসশিং অমসুং মীয়ামশিংদা মাইলর ফিলম গুগলশিং শিজিন্নদুনা ইক্লিপ্স অদু নিংথীজনা য়েংবা ফংহন্নবা এৱার্নেস প্রোগ্রামশিং অমা পাংথোক্নবা হোৎনরম্মী৷
অসিগুম্না য়াম্না কন্না হোৎনবদগী ফিভম অসি হোংবা হৌখ্রে অমসুং মতুং তারকপদা থোকলকপা তোতেল সোলর ইক্লিপশিংদা মীয়াংগী ৱাখল্লোনদা অচৌবা অহোংবা অমা লাকখ্রে৷ হন্দক্কী মতাং অসিদদি মীয়ামশিংনা মপান থোকলক্তুনা সোলর ইক্লিপ্স অসি তশেং তশেংবা মীৎনা য়েংবগী নুংঙাইবা অদু ফংনখ্রে অদুম ওইনমক সোসিয়েল দিস্তেনশিং অমসুং চেকশিন থৌরাংশিংদি চেকশিন্না ইল্লম্মী৷ দি.এস.তি.গী তোঙান তোঙানবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসনশিং খুদম ওইনা নাইনিতালগী আর্য়ভত্তা রিসর্স ইন্সতিত্যুত ওফ ওবজর্বেস্নেল সাইন্সেস (এরিস), বেঙ্গলোরগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ এস্ত্রোফিজিক্স(আই.আই.এ.) অমসুং ভিগ্যান প্রাসরনা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী ইক্লিপ্স অদু ফোতো কাপখি অমসুং জুম, য়ুত্যুব অমসুং ফেসবুক্তা তশেং তশেংবা শক্তম অদু থাদোকখি৷

Ministry of Science & Technology
NCSTC, DST in association with Vigyan Prasar organize watching of Solar Eclipse live with solar filter spectacles in the DST campus
21 JUN 2020 5:55PM by PIB Delhi
The National Council for Science & Technology Communication (NCSTC), Department of Science & Technology (DST) in association with Vigyan Prasar organized watching of Solar Eclipse live with solar filter spectacles on 21 June Sunday in the campus of the department. Children, women, scientists, and other officials and staff members enjoyed watching the spectacular celestial event and experienced the thrill of being able to witness the phenomenon of light and shadow that causes an eclipse. Specially designed goggles made of metallic mylar film were provided to the individual viewers produced earlier by NCSTC and Vigyan Prasar. The phenomenon of an eclipse was narrated to the viewers in popular form and photographs of the eclipsing sun taken by using mylar film.
Description: DST - solar eclipse2
In Delhi, today’s solar eclipse became visible at 10:19:58 in the morning and continued till 01:48:40 in the afternoon. The maximum coverage of the solar disc was seen at 12:01:40 mid-day. With a little cloudy weather, Delhi witnessed the entire sequence of partial eclipse as mostly it remained a sunny day. The annular ring, also known as the Ring of Fire, was visible from parts of Rajasthan, Haryana, and Uttarakhand, including some northern parts of the country, whereas other parts on the belt of eclipse have witnessed a partial eclipse. Incidentally, June 21 also marks the longest day of the year in the northern hemisphere and offers easy viewing of the celestial event. This rare kind of solar eclipse also coincides with the summer solstice, the first day of summer. An eclipse, solar or lunar, offers an opportunity for scientists to carry out various scientific experiments and studies. For science communicators, it is a chance to make people aware of the science behind spectacular celestial show as well as to remove various myths and misbeliefs associated with the eclipses and promote scientific temper.
Description: DST - solar eclipse
Description: DST - solar eclipse1
One may recall that when the Total Solar Eclipse occurred on 16 February 1980, the situation was altogether different from today’s scenario. Most of the people had opted to remain inside their houses to safeguard themselves from so-called ill effects of the eclipse. Except a few science enthusiasts, roads were empty; schools, markets, and many other establishments were closed with the fear of the unknown! Thereafter, another Total Solar Eclipse was visible in India on 24 October 1995 and NCSTC took the lead to organize series of awareness programmes across the country by involving children, teachers, science communication organizations, scientists and common people at large that involving them in safe viewing of the eclipse with the help of mylar film goggles.
The situation started changing with such concerted efforts, and subsequent total solar eclipses have witnessed a sea change in the mindset of the people at large. This time people preferred to come out and experienced the excitement of watching the solar eclipse live, although by following social distancing and precautionary measures. Several autonomous institutions of DST like Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), Nainital, Indian Institute of Astrophysics (IIA), Bangalore, and Vigyan Prasar captured the eclipse from different locations and organized live streaming via Zoom, YouTube and Facebook.