Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister & a renowned Diabetologist Dr Jitendra Singh says, COVID poses trying times for Diabetics.
Delivers the inaugural address, as chief guest, at the "World Congress of Indian Academy of Diabetes"
20 JUN 2020 7:10PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh, who is also a renowned Diabetologist, said here today that COVID poses trying times for Diabetics. Delivering the inaugural address, as chief guest, at the "World Congress of Indian Academy of Diabetes" being held for the first time on Virtual platform under the name “Dia-V Con 2020”, Dr Jitendra Singh said, like in many other fields, even in academics, COVID has prompted us to discover new norms in adversity, which is visibly evident in the success of an international conference like this of such a big magnitude.
He complimented renowned Endocrinologist Dr Shashank Joshi from Mumbai, Dr. Banshi Saboo from Ahmedabad and the entire team of organizers for having brought together the best of faculty from as many as four continents of the world, including eminent world scholars of Diabetes like Dr Andrew Boulton, President International Diabetes Federation, Dr Fracese Xavier, Dr Itarnar Raz, Dr Florian Totai as well as leading Indian Diabetologists like Dr V Mohan, Dr Arvind Gupta and others.
Dr Jitendra Singh said, those suffering from Diabetes have an immuno-comprised status, which tends to reduce their resistance and make them more vulnerable to Corona like infections as well as consequent complications. This, he said, leads to an even more vulnerable situation when a patient suffering from Diabetes also has kidney involvement or diabetic-nephropathy, chronic kidney disease etc.
In a situation like this, Dr Jitendra Singh noted that the Diabetologists owned a special responsibility towards their patients in keeping their blood sugar level strictly under control to avoid infection and at the same time educating them about precautions to be exercised. He said, even though the COVID related death rate in India has been low as compared to other countries, most of the deaths occurred here were among those Corona positive patients who were also suffering from co-morbidities or chronic disorders like Diabetes.
While Corona has taught us to live with new norms, Dr Jitendra Singh said, it has also given the physicians a cue to emphasize on the non-pharmacological methods of management including hygiene etc which had somehow lost due importance in recent years. He noted, even after the COVID pandemic is over, the discipline of social distancing and avoiding droplet infection will act as safeguard against many other infections as well.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং মমিং লৈরবা দাইবেতোলোজিস্ত দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে, কোবিদনা দাইবেতিক্সকী অৱাবা মতম ওইহল্লে
“ৱার্ল্দ কংগ্রেশ ওফ ইন্দিয়ন একাদেমী ওফ দাইবেতিস”তা অথোইবা মীথুংলেন অমা ওইনা হৌদোকপগী ৱারোল থমখ্রে
20 JUN 2020 7:10PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অদুগা মমিং লৈরবা দাইবেতোলোজিস্ত অমসু ওইরিবা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি কোবিদনা দাইবেতিকশিংগী অৱাবা মতম ওইহল্লে হায়না ফোঙদোকখ্রে। দাই-ভি কোন ২০২০গী মমিং মখাদা ভর্চ্যুয়ল প্লেৎফোর্মদা অহানবা ওইনা পাঙথোকখিবা “ৱার্ল্দ কংগ্রেশ ওফ ইন্দিয়ন একাদেমি ওফ দাইবেতিস”তা অথোইবা মীথুংলেন অমা ওইনা হৌদোকপগী ৱারোল থম্লদুনা দোক্তর জিতেন্দর সিংহনা হায় অতোপ্পা হীরমশিংগুম্না, একেদেমিক্স ফাওবদা অৱাবা ফীভমদা অনৌবা নোর্মশিং পুথোক্নবা কোবিদনা ঐখোয়দা পুক্নিং থৌগৎলিবা অসি অসিগুম্বা অচৌবা ইন্তর্নেস্নল কনফরেন্স অমা মায় পাক্না শিন্দুনা মীৎনা উবা ফঙলে।
মমিং লৈরবা এন্দোক্রাইনোলোজিস্ত মুম্বাইদগী দোক্তর শশঙ্ক জোশি, অহমেদবাদতগী দোক্তর বন্সি সাবু অমসুং ওর্গানাইজরশিংগী অপুনবা তীম্বু দোক্তর এনদ্যু বোল্তন, প্রসিদেন্ত ইন্তর্নেস্নল দাইএবেতিস ফেদরেসন, দোক্তর ফ্রান্সিস জেবিয়র, দোক্তর ইতার্নর রাজ, দোক্তর ফ্লোরিএন তোতাইগা লোয়ননা দোক্তর ভি. মোহন, দোক্তর অর্বিন্দ গুপ্তা অমসুং অতোপ্পা ভারতকী মমিং লৈরবা দাইবেতোলোজিস্তগুম্বা দাইবেতিসকী মালেমগী মমিং লৈরবা স্কোলরশিং য়াওনা কন্তিনেন্ত মরিদগী খ্বাইদগী ফবা ফেকল্তি পুন্না য়াওহনবগী মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়, দাইবেতিস নারিবশিংনা মখোয়না ঙাকথোকপা ঙম্বা হন্থবা অমসুং কোরোনানা মখোয়বু লায়না নাহনবগা লোয়ননা অরুবা ফীভমদা লৈহনবা য়াবা ইম্ম্যুনো-কম্প্রাইস স্তেতস অমদা লৈরি। মসিদা করিগুম্বা দাইবেতিস নারিবা মীওই অমনা ফিরাক্কী অনা য়াওরবা নত্রগা দাইবেতিক-নেফ্রোপেথী, ক্রোনিক কেদনী লাইনচিংবা নারবদি হেন্না খুদোংথীনিঙাই ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
অসিগুম্বা ফীভম অসিদা দাইবেতোলোজিস্তশিংনা মখোয়গী অনাবা মীওইশিংগী ব্লদ সুগর লেবেল চেকশিন্না কন্ত্রোল তৌরগা থমদুনা লায়না লৌন্দনবা হোৎনগদবনি লোয়ননা মখোয়দা তৌগদৌবা চেকশিন থৌরাংশিংগী মরমদসু খঙহন্নবা থৌদাং লৌগদবনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা থমখি। কোবিদকা মরি লৈননা শীবগী চাং অসি ভারতকী ওইনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়েংনবদা নেমজরবসু, শীরিবা কোরোনা পোজিতিব ওইবা মীওইশিংগী মরক্তা কো-মোর্বিলিতীশিং নত্রগা দাইবেতিসগুম্বা ক্রোনিক দিসওর্দর নাবা মীওইনা অয়াম্বনা ওইরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়রি, অমরোমদা কোরোনানা ঐখোয়দা অনৌবা কাংলোনশিংগা লোয়ননা হিংবা তম্বীরি মসিনা হৌখিবা চহিশিং অসিদা হাইজিন য়াওনা লাইথোকলুরবা নন-ফার্মাকোলোজিকেল পাম্বৈশিংদা ফিজিসিয়নশিংনা মীৎয়েং চংহন্ননবা তঞ্জা অমা পীরি। করিগুম্বা কোবিদকী লাইচৎনা লোয়খ্রবসু সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাকপা অমসুং দ্রোপলেৎনা লায়না শন্দোকপা অসিদগী ঙাকথোক্নবা তৌবা অসিনা অতোপ্পা লায়না কয়াদগীসু ঙাকথোকপা ঙমহল্লগনি হায়না মহাক্না থমখি।