কোইলা মন্ত্রালয়
চাংদম্নবা ঙম্নবা, শেন থাদবা হেনগৎনা, শরুক য়ানবা অমসুং তেক্নোলোজিগীদমক কোয়লা অমসুং মাইনিংগী থবক হাংদোক্নবা ভারতনা ৱারেপ লৌরে : প্রধান মন্ত্রী
কোয়লাগী থবকশিংদা অওনবা পুরকপনা ভারতকী নোংপোক থংবা অমসুং ময়াই থংবা শরুক , ত্রাইবেলশিংগী মফমশিং চাউখৎপগী য়ুম্বীশিং ওইরগনি : প্রধান মন্ত্রী
কোয়লা ফংবা মফমশিংদা শেন য়াম্না থাদনবা অমসুং থবক ফংহন্নবা কোয়লাগী থবকশিংনা থাজবা পীরি : প্রালহাদ জোসি
কমর্সিএল মাইনিংগীদমক কোয়লাগী খনি নিলাম লাউবা হৌরে ; কোয়লাগী খনি ৪১ লাউরগনি
18 JUN 2020 5:23PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোয়লাগী ব্লোক ৪১ কমর্সিএল মাইনিংগীদমক নিলাম লাউবগী থবক হৌদোকখ্রে। মসি অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা ভারত সরকারনা লাউথোকখিবা শরুক অমনি। কোয়লা মন্ত্রলয়না এফ.আই.আই.সিগা লোয়ননা কোয়লা খনিশিং নিলাম লাউবগী থবক হৌদোকপনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ভারতনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মাইথিবা পীবা ঙমগনি অমসুং মসিগী অৱাবা অসিদগী লৈবাক অসিনা খুদোংচাবা অমা লৌহৌগনি। মসিগী অৱাবা অসিনা অত্মানির্ভর ভারত হায়বদি মশা-মরোমদোম হিংজবা ঙম্নবগী পারা অমা ভারতনা তমহৌরে। মসিনা ভারতনা লৈবাক অসিগী লন-থুমশিং শেমগৎচবদগী লৈবাক অসিনা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপগী মখা পোন্দ্রে। মসিনা তাক্লিবদি হৌজিক ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লিবা অসি খ্বাইদগী চাউনা মপান্দা য়োনবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইরক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি ফংবা ঙম্নবা, অকক্নবা হিরম খরদা ভারত মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হিরম অমা, পোৎথোক অমা, থবক অমা ৱাখলদা লৈগদবনি অমসুং অচুম্বা মওংদা থবক তৌগদবনি। ইনর্জিগী লমদা ভারত মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ঙসি মরুওইবা থবক অমা পায়খৎলে। মসিগী থৌরম অসিনা কোয়লা পেকপগী থবকশিংদা অওনবা পুরকপা খক নত্তনা নহারোল কয়া থবক লাখ কয়া ফংহন্নবগী অহৌবা অমনি। ঙসি ঐখোয়না কমর্সিএল কোয়লা মাইনিংগী নিলাম লাউবা হৌদোকপা খক নত্তনা চহি কয়া থিংজিন্দুনা লাক্লবা কোয়লাগী সেক্তর মনিংতমহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়োৎ, বাউসাইদ অমসুং অতোপ্পা মিনরেলশিং কোয়লাগী রিজার্বশিংগী ময়া নক্না লৈবা মরম্না কোয়লা পেকপগী থবকশিংদা অওনবশিং পুরকপা অসিনা মিনিরেল সেক্তরদা অওনবশিং পুরকপগী থবক কনখৎহল্লে। কোয়লা কমর্সিএল মাইনিংগীদমক ঙসিগী নিলাম লাউবগী থবক হৌদোকপা অসি ইন্দস্ত্রিশিংগী মরী লৈনবা খুদিংমক্কী তোংজবনি । রাজ্য সরকারশিং শেল হেন্না ফংলগনি অমসুং লৈবাক অসি য়াম্লবা মীওই থবক ফংলগনি। সেক্তর খুদিংমক্তা কান্নবা ফংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোয়লাগী থবকশিংদা অওনবশিং পুরকপা অসিনা ভারতকী নোংপোক থংবা অমসুং ময়াই থংবা শরুক, ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংগী মফমশিং চাউখৎপগী য়ুম্বীশিং ওইরগনি। হায়রিবা মফমশিং অসিদা ওইহন্নিংবা চাউখৎপা অমসুং নুংঙাইবগী থাক অদু য়ৌদ্রিবা মশিং য়াম্লবা জিলাশিং লৈরি। লৈবাক অসিগী এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ১৬দা য়াম্লবা কোয়লা লৈরি অদুবু মসিগী কান্নবা মফম অদুগী মীওইশিংনা ফংবা ঙমদ্রি । হায়রিবা মফমশিং অসিগী মীওইশিং থবক শুনবা থাপ্লবা সহরশিংদা চৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কমর্সিএল মাইনিংগী পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মখোয়গী য়ুম ময়াদা মফম অদুগী মীওইশিং থবক ফংহন্দুনা ভারতকী নোংপোক অমসুং ময়াই থংবা শরুকশিং কান্নবা ফংলগনি। থবক য়াম্না ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং লৈরিবা কোয়লা পেকপা অমসুং পুথোক-পুশিন তৌবগী থবকশিং অসিগীদমক মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা লুপা ক্রোর লিশিং ৫০ চাদিং তৌনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে।
কোএল অমসুং মাইন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর প্রালহাদ জোসিনা হায়খি থৌরম অসি পুৱারি ওইহৌরগনি অমসুং চহি অমদা ভারতকী দরকার ওইবা ইনর্জি চাদা ৫ হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিগী অপুনবা ইনর্জি ফংহনবদা কোয়লানা চাদা ৫০ ওইরি অমসুং মসি ফংহন্নবা কোয়লা মন্ত্রলয়না অচৌবা থৌদাং লৌরি। ইনর্জিগী লমদা কোএল ইন্দিয়া লিমিতেৎনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
কোএল অমসুং মাইন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি কোয়লা ফংবা মফমশিংদা শেন য়াম্না থাদনবা অমসুং থবক ফংহন্নবা কোয়লাগী থবকশিং পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ৬দা খনিশিংদগী পোৎথোক পুথোকপা য়াম্না হেনগৎলে। মরী লৈনবশিং শরুক য়াহন্দুনা কমর্সিএল মাইনিংগী থবক পায়খৎপনি। মাইনিংগী থবকশিংদা লনাই কম্পেনিশিং শরুক য়াহনবা মতম চপ চারবনি।
নিলাম লাউবা অসিদা কোয়লাগী খনি ৪১ শরুক য়ারি অমসুং মসিদা কুকিং কোএল মাইন ৪ য়াওরি। হায়রিবা কোয়লাগী খনিশিং অসি ছতিসগর, ঝারখান্দ, মৈধ্য প্রদেস, মহারাস্ত্রা অমসুং ওরিসাদা লৈরি। তেক্নিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল বিদ্দিংগী লোয়ননা নিলাম লাউবা অসি তাঙ্কক অনি থোক্না পাংথোক্কনি।
কোএল মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি, অনিল কুমারনা হায়খি কোয়লাগী থবক অসি হৌজিক সরকার নৎত্রগা খনগৎলবা কোরপোরেত খরগী মখাদা লৈররোই। কোয়লাগী খনিশিং কমর্সিএল মাইনিং য়াহনবা অসিনা কোয়লাগী খনিশিং অমসুং কোয়লা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা থৱায় য়াওবা ওন্ত্রেপ্রেনিয়রশিং শরুক য়াবা ঙমহল্লগনি।
কোএল মিনিস্ত্রিনা হাপ্পা ওথোরিতি জে.এসকী এম নাগারাজুনা বিদ্দিংগী থবকশিং, আইনগী ওইবা ৱাফমশিং অমসুং য়ানচেশিংগী মতাংদা তার্ম অমসুং কন্দিসনশিংগী তেক্নিকেল সেসন অমা পাংথোকখি।

Ministry of Coal
India has taken a major decision to fully open the coal and mining sectors for competition, capital, participation and technology: PM
Coal sector reforms will make eastern and central India, our tribal belt, into pillars of development: PM
Coal sector committed to a massive capital expenditure and employment plan for coal bearing regions: Pralhad Joshi
Auction of coal mines for commercial mining launched; 41 coal mines on offer
18 JUN 2020 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the auction process of 41 coal blocks for commercial mining through video conference here today. It was part of the series of announcements made by the Government of India, under the AatmaNirbhar Bharat Abhiyan. The Coal Ministry in association with FICCI launched the process for auction of these coal mines. A two stage electronic auction process is being adopted for allocation of the coal mines.
Speaking on the occasion, Shri Narendra Modi said that India will overcome the COVID -19 Pandemic and the nation will turn this crisis into an opportunity. He said that this crisis has taught India the lesson of becoming AatmaNirbhar, i.e. Self-Reliant. He said an AatmaNirbhar Bharat means reducing dependency on imports, and saving foreign currency on imports. It entails that India develop resources domestically so that the country does not have to rely on imports. It also means becoming the biggest exporters of the commodities that we now import.
To achieve this, the PM said that each sector, each product, each service, should be kept in mind and worked holistically, to make India self-reliant in the particular area. He said a major step taken today will make India self reliant in the Energy sector. He said that this event marks not only the implementation of reforms concerning one Coal Mining Sector but also marks the beginning of lakhs of employment opportunities for the youth. He said that today we are not only launching the auction of commercial coal mining today but also freeing the coal sector from decades of lockdown.
PM said that reforms in the minerals sector have got strength from coal mining reforms since minerals like iron, bauxite and other minerals are located very close to the coal reserves. He said that the beginning of auction today for commercial coal mining is a win-win situation for all stakeholders Industries. State governments will get more revenue and a huge population of the country will get employment. There will be a positive impact on every sector.
The Prime Minister said that these coal sector reforms will make eastern and central India, our tribal belt, into pillars of development. He added that These areas have a big number of Aspirational Districts and have not been able to reach the desired level of progress and prosperity. He said that 16 aspirational districts in the country have a huge stock of coal but people of these areas have not got adequate benefit of this. People from these places have to migrate to far-flung cities for employment.
The Prime Minister said that the steps taken towards commercial mining will be very helpful to eastern and central India by providing the local population with employment near their homes. He said that the Government has taken a decision to spend 50 thousand crore rupees on creating infrastructure for coal extraction and transportation, which will also create employment opportunities.
Shri Pralhad Joshi, Union Coal and Mines Minister termed the occasion as historic and said that India’s energy demands have been rising nearly 5 percent per annum. India needs all sources of energy. He said that with coal having nearly 50% share in total energy supply top the country, Coal Ministry has major responsibility to make sure that coal is made available when demanded. He added that Coal India Limited has played a key role in energy sector.
Union Coal and Mines Minister said that coal sector is committed to massive capital expenditure and employment plan for coal bearing regions. He added that the production of all mines has registered a quantum jump in last 6 years. The Minister emphasized that the laws and auction methodology for commercial mining have been framed with thorough stakeholder involvement. He added that blocks to be offered have been identified through public consultation. The Minister said that this is the best time for private companies to enter the mining sector.
In this auction process, 41 coal mines are on offer which includes fully explored and partially explored mines. These include 4 coking coal mines which are fully explored mines. These coal mines are located in states of Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra and Odisha. The auction process will be a two-stage tender process with technical and financial bidding.
Shri Anil Kumar Jain, Secretary, Ministry of Coal said that coal industry is being unshackled, it will no longer be captive to decision making in the Government or be exclusive reserve of select corporates. He further said that commercial mining will bring coal mines and coal trade within the reach of any enthusiastic entrepreneur.
Dr Sangita Reddy, President, FICCI said, "Commercial mining of coal launched by Hon’ble PM today, will help meet the country’s energy needs, reduce dependence on imports, modernise the sector and generate jobs. This landmark reform will unlock country’s natural resources, stimulate the economy and catalyze India’s path to a 5-trillion dollar economy. FICCI is happy to be the industry partner at the launch of this major initiative."Shri M. Nagaraju, JS, Ministry of Coal made detailed presentation on the auction process of coal mines for commercial mining.Shri N. Chandrashekaran, Chairman, Tata Sons, Shri Anil Agarwal, Chairman and Founder, Vedanta Group joined the event virtually as speakers for the event. Coal India Limited and its subsidiaries were also virtually connected.
A technical session on terms and conditions of bidding and process, legal conditions and Agreements of mines, was conducted by Shri M Nagaraju, JS (Nominated Authority), Ministry of Coal.