ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଆସନ୍ତା 20 ତାରିଖ ଦିନ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
• 125 ଦିନ ନିମନ୍ତେ 6 ରାଜ୍ୟର 116 ଜିଲ୍ଲାରେ 25ଟି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯିବ: ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
• କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କର୍ମ ସଂସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଏହି ଯୋଜନା
18 JUN 2020 5:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଆସନ୍ତା 20 ତାରିଖ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଥିବା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ।
ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ କୋଭିଡ ଲକଡାଉନ ପରେ ନିଜ ନିଜ ଗ୍ରାମକୁ ଫେରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି କେଉଁ କେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ଅଧିକ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଫେରିଛନ୍ତି ତାହାର ଏକ ନକ୍ସା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରାୟ 6ଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ବିହାର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଝାଡଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଓଡିଶାର 116ଟି ଜିଲ୍ଲାରୁ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ରହିଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 27ଟି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ରହିଛି ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଶି ଏହି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କୁଶଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ କୂଶଳୀ ଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତା 4 ମାସ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ବୃହତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ କର୍ମଯୋଜନା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କର୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ଦେଇ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆସନ୍ତା 20 ତାରିଖ ଦିନ ବିହାର ରାଜ୍ୟର ଖଗରିଆ ଜିଲ୍ଲା ବେଲଡାଉ ବ୍ଲକର ତେଲିହାର ଗ୍ରାମରୁ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ମିଶନ ମୋଡରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି 125 ଦିନ ଅଭିଯାନ ଦ୍ଵାରା 25ଟି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ କର୍ମ ସଂସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ କର୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଣ ସହ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ଅଭିଯାନକୁ 12 ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ସହଯୋଗ କରିବେ । ସେଗୁଡିକ ହେଲେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ, ସଡକ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ, ଖଣି, ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ, ପରିବେଶ, ରେଳବାଇ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ, ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ସୀମା ସଡକ, ଦୂରସଞ୍ଚାର ଓ କୃଷି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ 25ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ 125 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ଗଙ୍ଗୱାର, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ଅମରଜିତ ସିହ୍ନା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଉନ୍ନୟନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନାଗେନ୍ଦ୍ରନାଥ ସିହ୍ନା ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସିହ୍ନା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଆଲେଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Rural Development
Curtain Raiser Press Conference held on Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan to be launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 20th June 2020
Money allotted under 25 works to be frontloaded for asset creation in 125 days; to be undertaken in 116 districts in 6 states where more than 25000 migrant workers have returned : Smt Nirmala Sitharaman, Finance Minister
Central Government together with concerned State Governments has done skill mapping of the migrant workers for maximum employment generation
18 JUN 2020 5:55PM by PIB Delhi
A Curtain Raiser Press Conference was held today on the Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan to be launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 20th June 2020. Addressing the Press Conference, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman said that workers from all over the country, both men and women, after COVID lockdown have returned to their villages in large numbers. Government of India together with the State Governments have mapped the districts where these migrant workers have largely returned and it is seen that approximately 116 districts spread over 6 states namely Bihar, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Jharkhand and Odisha have received substantial numbers of returnees, which includes 27 Aspirational Districts.
Smt. Nirmala Sitharaman said that the Government of India together with the concerned State Governments has carried out mapping of skill sets of these migrant workers and majority of them have been found to be skilled in some kind of work. Based on this and to mitigate their difficulties during next 4 months, Government of India has decided to launch a massive rural public works scheme ‘Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan’ to empower and provide livelihood opportunities to the returnee migrant workers and rural citizens.
Giving further details, the Finance Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi will launch this Abhiyaan on 20th June, 2020 from Village – Telihar, Block- Beldaur of Khagaria District of Bihar. This campaign of 125 days, which will work in mission mode, will involve intensified and focused implementation of 25 different types of works to provide employment to the migrant workers on one hand and create infrastructure in the rural regions of the country on the other hand, with a resource envelope of Rs. 50,000 crore.
The Abhiyaan will be a coordinated effort between 12 different Ministries/Departments, namely, Rural Development, Panchayati Raj, Road Transport & Highways, Mines, Drinking Water & Sanitation, Environment, Railways, Petroleum & Natural Gas, New & Renewable Energy, Border Roads, Telecom and Agriculture. Smt. Nirmala Sitharaman said that 25 works of Government of India will be brought together for the identified districts to provide employment for everyone who needs it and the money allotted to all these works will be pooled together and frontloaded for completion of asset creation within 125 days.
Union Minister for Labour and Employment Shri Santosh Gangwar, Adviser to PM Shri Amarjeet Sinha and Secretary, Rural Development Shri Nagendra Nath Sinha were also present during the curtain raiser Press Conference. A presentation on the Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan was given by Secretary, Rural Development, Government of India.
(Link of presentation on Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan)