সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
থাৱরচান্দ গেহলোত অমসুং অর্জুন মুন্দানা ঙসি রাঞ্চীদা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংগী কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তর হাংদোকখ্রে
17 JUN 2020 6:56PM by PIB Imphal
সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱারমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর থাৱরচান্দ গেহলোত অমসুং ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর অর্জুন মুন্দানা ঙসি রাঞ্চীগী খিজরিদা লৈবা নামকুম ব্লোক মনুংদা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিং ত্রেনিং পীনবা, খুন্দা-লৈতাহন্নবা অমসুং থবক পীনবা কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তর হাংদোকখ্রে। ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা থাৱরচন্দ গেলোতনা সেন্তর অদু হাংদোকপা মতমদা রাঞ্চীগী থৌরম মফমদা অর্জুন মুন্দা শরুক য়াখি। সেন্তর হাংদোকপা থৌরম অদুদা রাঞ্চীগী এম.পি সঞ্জয় সেথ, রাঞ্চী, খিজরিগী এম.এল.এ রাজেস কছাপ শরুক য়াখি ।
থৌরম অদুদা গেহলোতনা হায়খি রাঞ্চীদা হাংদোকলিবা ২১সুবা কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তর অসিনা ঝারখন্দা লৈবা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমলগনি। কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তর রাঞ্চীগী মমাংদা হাংদোকখিবা সেন্তরশিংনা হৌজিক হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংদা ত্রেনিং পীনবা, খুন্দা-লৈতাহন্নবা অমসুং থবক ফংহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি। রাজ্য খুদিংমক্তা কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তর অমমম লিংখৎনবা পান্দম থমলি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা মহাক্কী মিনিস্ত্রীনা পুৱারী ওইরবা মাইপাকপা কয়া পাংথোক্লে অমসুং লৈবাক অসিগী দিব্যাংজনশিংগী য়াইফনবা সরকার অসিনা থবক মপুংফানা পায়খৎলে।
কম্পোজিৎ রিজনেল সেন্তর, রাঞ্চী শানবা লম একর ২.৫ পীবগীদমক মহাক্না ঝারখান্দ সরকার থাগৎখি। রাঞ্চীগী সেন্তর অসিনা কাংলুপ ২১গী দিব্যাংজনশিং সেবা তৌবা ঙমলগনি। দিব্যাংজনশিং য়াইফনবা মহাক্কী মিনিস্ত্রিনা মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলে। হৌজিক ফাওবদা এ.দি.আই.পি কেম্পস ৯১৪৭ পাংথোকখ্রে অমসুং দিব্যাংজন লাখ ১৭দা লুপা ক্রোর ১১০০গী খুৎলায়শিং য়েন্থোকখ্রে অমসুং মরুওইবা হায়রিবা কেম্পশিং অসিনা জিনেস বুক ওফ ৱাল্দ রেকোর্দ ১০ থমখি।
মহাক্না হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনগদবা দিব্যাংজনশিংগী শক্তাকচে শানবা ঝারখান্দগী মীয়াম পুক্নিং থৌগৎনবা ঝারখান্দগী সরকারনা হোৎনগদবনি। হৌজিক ফাওবদা সরকারনা আই দি কার্দ লাখ ৩৪ হেন্না শাখ্রে। দিব্যাংজনশিংনা রেজৱেজ স্তেসনশিং, বস স্তেন্দশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং মীয়ামগী মরুওইবা মফমশিং ইরাই লাইনা য়ৌবা ঙম্নবা লৈবাক শীনবা থুনং এসেসিবল ইন্দিয়া কেম্পেন পাংথোকলি।
গোলোতনা হায়খি দিব্যাংজন শানরোইশিং য়োকখৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা দিব্যাংজন খেল কেন্দ্র ৫ লিংখৎনবা মহাক্কী মিনিস্ত্রিনা ৱারেপ লৌরে । দিব্যাংজনশিংদা ত্রেনিং অমসুং লোনসু পীরি। চাদা ৮০ হেন্না হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংদা ইঞ্জিন পানবা ত্রাইসাইকলশিং পীরে। ফজনা তাবা ঙমদ্রবা দিব্যাংজনশিংগীদমক ৱাহৈ ৬০০০ হেন্নবা য়াওবা সাইন লেঙ্গোইজ দিক্সনারী অমা পুথোক্লে। দিব্যাংজন মহৈরোইশিংনা অৱাবা লৈতনা লাইরিক মখা তম্বা য়ানবা স্কোলারসিপশিং য়াওনা শেন্থং পীরি।
অর্জুন মুন্দানা হায়খি রাঞ্চীগী সেন্তর অসিনা ঝারখান্দা দিব্যাংজনশিং হিরম খুদিংমক্তা ফিবম ফগৎহল্লগনি । মসিনা রাজ্য অসিদা দিব্যাংজনশিংগী য়াইফনা থবকশিং পায়খৎপদা মসিনা মতেং পাংগনি । রাঞ্চীদা সেন্তর অসি লিংখৎপগীদমক মহাক্না সোসিয়েল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রি থাগৎখি ।
হৌদোকপা থৌরম অদুদা রাঞ্চীগী এম.পি সঞ্জয় সেথ, রাঞ্চী, খিজরিগী এম.এল.এ রাজেস কছাপ অমসুং দি.ই.পি.দবল্যু.দি.গী জোইন্ত সেক্রেতরী, দোক্তর প্রবোধ সেথ ৱা ঙাংখি ।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Shri Thaawarchand Gehlot and Shri Arjun Munda inaugurate ‘Composite Regional Centre for Persons with Disabilities’ in Ranchi today
17 JUN 2020 6:56PM by PIB Delhi
The Union Minister of Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot and Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda inaugurated the “Composite Regional Centre (CRC) for Skill Development, Rehabilitation and Employment of Persons with Disabilities (PwDs), located inside Namkum Block Office, Khijri, Ranchi today. While Shri Thaawarchand Gehlot inaugurated the centre through video conferencing , the Shri Arjun Munda was present at the venue in Ranchi .Member of Parliament, Ranchi Shri Sanjay Seth; and MLA, Khijri, Ranchi,Shri Rajesh Kachhap were among those present at the inaugural function at CRC, Ranchi. Secretary DEPwD Smt.Shakuntala D. Gamlin; and Joint SecretaryDEPwD Dr.Prabodh Seth attended the function through video conferencing.
Delivering the inaugural address, Shri Gehlot said that he is very happy to inaugurate the 21st CRC in Ranchi which will serve to fulfil the needs of Persons with Disabilities in Jharkhand. Prior to CRC, Ranchi, CRCs have been established in many other States and they all are working for skill development, rehabilitation and providing employment to the Persons with Disabilities. The goal is to establish CRCs in every state, the minister disclosed. He further said that under the able leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi, his ministry has made historic achievements and the Government is fully committed to the empowerment of Divyangjan in our country. He lauded the cooperation of Jharkhand Government in providing 2.5 acres of land with 9000 square feet area for CRC, Ranchi. He hoped that CRC, Ranchi will be able to serve the Divyangjan of all 21 categories. He dwelt upon the various important initiatives of his ministry for the welfare of Divyangjan. He said that so far 9147 ADIP camps have been organized by his ministry and distrubutedAssistive Aids and Devices worth Rs 1100 cr to 17 lakh needy Divyangjan and more importantly, 10 Guinness Book of World Records have been created through these ADIP Camps.
He called upon the Government of Jharkhand to motivate the people of Jharkhand to apply for Universal ID Card for Divyangjan, which will be valid all over the country for the needs of Divyangjan. So far, more than 34 Lakhs Universal ID Cards have been made by the DEPwD. Accessible India Campaign is also in progress nationwide which enables Divyngjan to move smoothly at the railway stations, bus stands, airports and at important public places.
Shri Gehlot said that his ministry has taken a decision to establish five Divyangjan Khel Kendras in five different parts of the country which will encourage and promote the talents of Divyangjan sports persons. Divyangjan are also being provided Skill Development and then Soft loans also. PwDs with more than 80% disability are being provided Motorized Tricycles for their smooth movement. A Sign Language Dictionary consisting of more than 6000 words has been developed to facilitate hearing impaired Divyangjan. Financial assistance including scholarships are also provided to Divyangjan students to pursue their education without any hassle.
Shri Arjun Munda in his address, said that with this CRC at Ranchi, the overall development of Divyangjan in the State of Jharkhand will be made easier. He hoped thatit will also encourage and support the persons engaged in the welfare activities of Divyangjan in the State. He sincerely thanked the Ministry of Social Justice and Empowerment for establishing this CRC at Ranchi.
Smt. Shakuntala D. Gamlin in her address, said that CRC, Ranchi shall operate as an extended arm of Swami Vivekanand National Institute of Rehabilitation Training & Research, Cuttack, Odisha. It will provide rehabilitation services including Early Intervention Programme to Persons with Disabilities (PwDs) in the State of Jharkhand and adjoining areas. It will also implement various schemes of Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD), Ministry of Social Justice and Empowerment including Rehabilitation and Skill Development programmes for PwDs.
The inaugural function was also addressed by Shri Sanjay Seth, MP, Ranchi; Shri Rajesh Kachchp, MLA, Khijri, Ranchi and Dr.Prabodh Seth, JS, DEPwD.