জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সেখাৱৎনা কর্নতকাগী মুখ্য মন্ত্রীদা রাজ্য অদুদা জল জীবন মিশনগী থবক পাংথোকহন্নবা চে ইখ্রে
15 JUN 2020 6:15PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা কর্নতকাগী মুখ্য মন্ত্রীদা রাজ্য অদুদা জল জীবন মিশন (জে.জে.এম.)গী থবক পাংথোকহন্ননবগা মরি লৈননা চে ইবা মতমদা কোবিদ-১৯গী অরুবা ফীভম্বু নিংথিজনা লাকশিনবগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোক্লম্মী। জল জীবন মিশনগী মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুম-য়ুম খুদিংদা মী খুদিংগী থক্নবা ঈশিং লিতর ৫৫ ফংহনগদবা প্রধান মন্ত্রীগী অথোইবা থৌরাং জল জীবন মিসন অসিগী থবক পাংথোকহন্নবা রোদ-মেপ অমা শেম্ননবগী রাজ্যশিংগা থবক তৌমিন্নরি। জে.জে.এম.না মরু ওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংদা হৈনিংদবা হন্থহন্দুনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং অসিবু ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
২০২২-২৩ ফাওবদা কর্নতকানা য়ুমশিং চাদা চামা থুংহন্নবা থৌরাং তৌরকপা অসিগীদমক কেন্দ্র মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীবু তাগৎখি অমসুং খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংদা তোতী ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্দুনা রাজ্য অসিদা পাক শন্না জে.জে.এম.গী থবক পাংথোকহন্নবা হায়খ্রে। খুঙ্গংগী য়ুম লাক্ষ ৮৯.৬১গী মনুংদা লাক্ষ ২৪.৪১গীদি হান্ননা তোতী ঈশিংগী কনেক্সন(এফ.ঐচ.তি.সি.)শিং ফংহনখ্রে। ২০১৯-২০দা তোতীগী কনেক্সন অসি শুপ্নতগী ২২,১৩৩ খক্তমক ফংহনখি। ২০২০-২১দা য়ুম লাক্ষ ২৩.৫৭দা তোতী ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। কেন্দ্র মন্ত্রীনা চহী অসিদা তোতীগী কনেক্সন লাক্ষ ২৩.৫৭ ফংহনবা ঙমগদবা লৈরিবা পাইপকী ঈশিং ফংহনবগী সিস্তেম ৩,১৩৯ অসি অমুক হন্না পানখৎনবা অদি চাওথোকহন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মরম অসিনা লাইরবা অমদি লায়রবগী পনখৈদা লৈবা মীশিনা ময়ুমদা তোতী কনেক্সন ফংহন্নবগীদমক থবক অসি ‘কেম্পেন মোদ’ তা হৌননবা সি.এম.দা হায়খিবনি।
২০১৯-২০দা কোতী ৫৪৬.০৬ ওইরম্বা অসিদগী হেনগৎহনগদবগী মওংদা ২০২০-২১দা কর্নতকাদা জল জীবন মিশনগী থবক পাংথোকহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা লুপা কোতী ১.১৮৯গী ফন্দগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্য অসিগী লৈজবা লুপা কোতী ৮০.৪৪গী শেনফম্না হৌদোক্নবা শেল ওইনা অমসুং চহী অসিগী ওইনা অয়াবা পীখিবা লুপা কোতী ১,১৮৯গী শেনফমগা লোয়ননা কর্নতকাদা জল জীবন মিশনগী থবক পাংথোহন্নবা পুন্না লুপা কোতী ২,৭৩৪.০৩ লৈরগনি। রাজ্য অসিদগী ফিজিকেল ইনপুৎশিং হায়বদি অনৌবা তোতীগী কনেক্সনগী মশিং অমসুং শেল-থুমগী ফীভম অসি ফগৎহন্দুনা থৌরাং অসি থুনা-য়াংনা থবক পাংহন্নবা ৱাফম থমদুনা মসিদগী রাজ্য অসিনা পাংথোক্লিবা মতৌ অসি য়েংঙগা অতৈ থৌরাংশিংগী কান্নবা লৌহন্নবা তৌখ্রে। মনুং-মপান ফাওনা উবা অমসুং ফন্দশিং লায়না ত্রেক্কিং তৌনবগীদমক পিপল ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্ত সিস্তেম(পি.এফ.এম.এস.) অসিবু তঙাই ফদবা মওংদা থোইদোকপা মওংদা পন্দুনা হায়রি।
নিংথিজবা মওংদা থবক পাংথোক্লবা মফমশিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহনবগী মরু ওইবশিং অদু পন্দুনা মন্ত্রীনা সি.এম.দা অর্সেনিক অমসুং ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা য়ুম ৬৮৫দা লৈরিবা মীওই লাক্ষ ৩.৬০দা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা তকশিনখ্রে। ঈশিং তাংবা মফমশিং, খৌরাংনা ঙাইরিবা জীলাশিং, এস.সি./এস.তি.না তাবা খুঙ্গংশিং অমসুং সংসদ আদর্শ গ্রাম য়োজনা(এস.এ..জি.ৱাই.)দা পুংথুং থুংনা পাংথোক্নবা পান্দমদা ওইগদবনি।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা পি.আর.আই.বু য়াম্না ৱায়েল-কাংলোনগী ওইবা মওংদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন অসি শিজিন্নদুনা ঈশিং পীখিবদা চাদা ৫০দি ঈশিং অমদি মহীক-মতাইশিং লৈহন্দনবা তৌবদা চাদিং তৌখিবগী মতাংদা পনখি। ২০২০-২১দা রাজ্য অসিনা লুপা কোতী ৩,২১৭ ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্ত ওইনা ফংলগনি। থৌরাংশিং অসি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., এস.বি.এম.(জি.)গুম্বগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন অসি পি.আর.আই.শিংদা, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিভেলপমেন্ত ফন্দ, কেম্পা, সি.এস.আর. ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিভেলপমেন্ত ফন্দনচিংবগী থৌরাংগী মখাদা খুঙ্গংগী থাক্তা থবক অসি ওন্থোকপগী মথৌ তাবগী অকনবা মওংদা ৱাফম থমখি, কেন্দ্র মন্ত্রীনা ভিলেল এক্সন প্লান(ভি.এ.পি.) অসি খুঙ্গং খুদিংদা ঈশিং ফংফমশিংগী ফীভম ফগৎহন্দনা ঈশিং য়োকশিনবগী থবকশিং তৌনবদা অমসুং থক্নবা ঈশিং শোই ঙামদনা থম্নবগীদমক অসিগুম্বা ফন্দশিং অসি পুনশিন্নদুনা থৌরাং তৌনবা তকশিনখি।
মখা তানা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা খুঙ্গং অদুদা মতম শাংনা থবক অদু পাংথোকহন্নবা ঈশিং ফংহন্নবগী সিস্তেমগী থৌরাং তৌবদা, থবক পাংথোকহনবদা, শীল-লাংবদা, থবক চত্থবদা য়েংশিন-খোৎচিনবদা লমদুগী মীওই কাংলুপশিং/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং নত্রগা শিজিন্নরিবা কাংলুপশিংনা য়াওশিন্নবা হায়খি। জে.জে.এম. অসি খুঙ্গং খুদিংমক্তা অশেংবা মীয়ামগী খোংজং অমা ওইহন্নবা কাংলুপকী ওইবা মীয়াম্বু ৱাখল লৈহন্নবগী লোয়ন-লোয়ননা আই.এফ.সি. কেম্পেন পাংথোক্নবা হায়খি। নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসনশিংনা খুঙ্গংগী মীওই কাংলুপশিংবু খুঙ্গংদুদা ঈশিং ফংহন্নবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বগা লোয়ন-লোয়ননা মখোয়শিং অদু থবক তৌহনবদা অমসুং য়েংশিন-খোৎচিনবগী থবক্তা য়াওহনবগী মথৌ তাই।
তমথিরবা কোবিদ-১৯গী লায়না-লায়চৎ অসি লান্থেংনবদা, খুঙ্গংগী মীশিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগা লোয়ন-লোয়ননা হৈথোই-শিংথোইরবা/খরা হৈথোই-শিংথোইরবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংদা থবক ফংহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন অসি খংহেন হেনগৎহন্নবা কেন্দ্র মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীদা ঈশিং পীবগী থবকশিং অমদি ঈশিং য়োকশিনবগী থবকশিং অসি থুনা হৌননবা হায়খ্রে।
কর্নতকাগী সি.এম.দা রাজ্য অসিদা জল জীবন মিশন অসি ‘চাদা 100 এফ.ঐচ.তি.সি.গী রাজ্য’ অমা ওইহনবদা কন্দিসন অমত্তা য়াওদনা তেংবাং পীবগী থাজবা পীরদুনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা থক্নবা ঈশিং মতীক চানা ফংহন্দুনা অমসুং চাং নাইনা অমদি কুইনা চৎকদবা মওংদা থবক পাংথোকপগী পান্দমশিং অদু খংহন্নবা থৌরাং অসি থুনা-যাংনা চৎনহন্নবা কেন্দ্র মন্ত্রীনা জল শক্তিদা হায়খ্রে।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister Shri Shekhawat writes to Karnataka Chief Minister for implementation of Jal Jeevan Mission in the State
15 JUN 2020 6:15PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti has congratulated the Chief Minister of Karnataka for efficient handling of the CoVid-19 situation while writing in connection with implementation of Jal Jeevan Mission (JJM) in the State. The Ministry of Jal Shakti has been working with the States in preparing a roadmap to implement Prime Minister’s flagship programme, Jal Jeevan Mission, which aims to provide 55 litres of potable water per person per day to every rural household of the country by 2024. JJM aims to improve the lives of rural people especially women and girls by reducing their drudgery.
Since Karnataka is planning 100% household coverage by 2022-23, Union Minister has complemented the CM and requested for expeditious implementation of JJM in the State to provide tap connection to each rural household. Out of 89.61 lakh rural households in the State, 24.41 Lakh have already been provided with tap connections (FHTCs). In 2019-20, only 22,133 tap connections were provided. In 2020-21, the State is planning to enable 23.57 lakh households with tap water connections. Union Minister has focussed on retrofitting and augmentation of 3,139 existing piped water supply systems during this year, which can provide 23.57 lakh tap connections and that’s why requested the CM to commence the work in a ‘campaign mode’, so that the poor and marginalized people will get household tap connections.
Central Govt has approved fund of Rs 1,189.40 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission in Karnataka in 2020-21, which is a considerable increase from Rs. 546.06 Crore in 2019-20. With opening balance of Rs. 80.44 Crore available with the State and along with this year’s allocation of Rs. 1,189.40 Crore, and considering the State matching share, a total of Rs. 2,734.03 Crore will be available for implementation of Jal Jeevan Mission in Karnataka. State has been requested for speedy implementation of the programme in terms of physical outputs i.e. number of tap connections provided and commensurate financial progress, so that the State can avail additional funds based on the performance. It has been highlighted for adoption of Public Finance Management System (PFMS) mandatorily for transparency as well as for easy tracking of funds.
Mentioning the importance of providing piped water supply in quality affected areas, the Minister urged the CM to provide potable water to 3.60 lakh population of the State residing in 685 habitations affected by Arsenic and Fluoride. Focus should be on universal coverage of water scarce areas, aspirational districts, SC/ ST dominated villages and villages under Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY).
Union Minister stressed on use of 15th Finance Commission Grants to PRIs very judiciously, 50% of which has be spent on water and sanitation. The State would receive Rs 3,217 Crore as Finance Commission Grants in 2020-21. Emphasizing on the need for convergence planning to be done by the State under various programmes like MGNREGS, SBM (G), 15th Finance Commission Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc. at village level, the central Minister urged for preparation of Village Action Plan (VAP) of every village by dovetailing all such funds for carrying out water conservation activities leading to strengthening water source and ensuring drinking water security.
Further, the Union Minister stressed on involving the local village community/ Gram Panchayats or user groups in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. It has been requested to undertake IEC campaign along with community mobilization in all villages to make JJM truly a people’s movement. Women self-help groups and voluntary organisations need to be engaged to mobilize the rural community for creation of in-village water supply infrastructure as well as for their operation and maintenance.
In the prevailing CoVid-19 pandemic situation, the Central Minister requested the Chief Minister to start works related to water supply and water conservation immediately in villages so as to provide works to the skilled/ semi-skilled migrant workers as well as to ensure potable water in the households of rural people and boost the rural economy.
Assuring the CM of Karnataka of unconditional support for implementation of Jal Jeevan Mission in the State to make Karnataka a ‘100% FHTC State’, the Union Minister of Jal Shakti requested for faster implementation of the programme to realize the objectives of the Mission that every rural household gets potable water in adequate quantity and of prescribed quality on regular and long-term basis.