জল শক্তি মন্ত্রালয়
ভারত সরকারনা ২০২০-২১গী মনুংদা মধ্য প্রদেশতা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা লুপা কোতি ১,২৮০ কাইথরগনি
10 JUN 2020 6:03PM by PIB Imphal
মধ্য প্রদেশ স্তেৎনা ২০২০-২১গী এন্যুল এক্সন প্লান অদু খন্থবিনবা অমসুং অয়াবা পীবিনবা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগী সেক্রেতীনা লুচিংখিবা নেস্নল কম্মিতীদা উৎখ্রে। ২০২৪গী মনুংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা চাং নায়না অমসুং মতম শাংনা ক্বালিতী লৈবা অফবা থক্নবা ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্ননবা পান্দমদা স্তেৎ অসিগা জল শক্তি মন্ত্রালয়গা চুংশিন্নদুনা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবনি। মিসন অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী মহুৎ ‘সর্ভিস ফংহনবা’ অসিদা মীৎয়েং থম্লি।
মিসন অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা মমাংগী নিংখা তম্বগী নুমিৎ পালন তৌবদা মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অদুদা লাউথোকখি। খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি অসি ফগৎহনবা অমসুং খুঙ্গংদা নুপীশিংবু মরু ওইনা নুপীমচাশিংবু অৱাবা থবক শুহনবা অসি হন্থহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা মিসন অসিনা থক্নবা ঈশিংগী সেক্তরদা অহোংবশিং পুরক্নবা হোৎগনি। অওনবা পুরক্কদৌরিবা প্রোগ্রাম অসিগীদমক চাউরাকনা লুপা কোতি ৩.৬০গী বজেৎ কায়থোকখ্রে।
২০২০-২১দা স্তেৎ অসিদা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ভারত সরকারনা কোতি ₹ ১,২৮০ অয়াবা পীখ্রে। শীজিন্নদবা বেলেন্স ওইনা লুপা কোতি ২৪৪.৯৫কী শেনফম লৈবগা লোয়ননা কুমসি চহি অসিদা সেন্ত্রেল এল্লোকেসন অমসুং চান্নবা স্তেৎকী সিবর লুপা কোতি ৩,০৯৩ কুমসি চহি অসিদা স্তেৎ অসিদা লৈরগনি।
পুন্সিদা অওনবা পুরক্কদৌরিবা মিসন অসিগী মখাদা, মধ্য প্রদেশনা ২০১৩-২৪ ফাওবদা ফঙ্কসনেল হাউসহোল্দ তেপ ৱাতর কন্নেক্সন (এফ.ঐচ.তি.সি.) ১০০% পীনবা থৌরাং তৌরি। স্তেৎ অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং কোতি ১.২১গী মনুংদা, য়ুমথোং লাখ ১৩.৫২দা তোতি কন্নেক্সন হান্না পীখ্রে। ২০২০-২১দা খুঙ্গংগী মফমশিংগী য়ুমথোং লাখ ২৬.২৭দা তোতি কন্নেক্সনশিং পীনবা স্তেৎ অসিনা থৌরাং তৌরি। অমরোমদা য়ুথোং পুম্নমক্তা ফংহন্নবা থৌরাং তৌবা অসিদা ঈশিং ফংদবা মফমশিং, ঈশিং ফত্তবা ফংবা মফমশিং, এস.সি./এস.তি.না নম্না খুন্দবা মফমশিং/খুঙ্গংশিং, শোথরবা দিস্ত্রিক্তশিংগী অমসুং সান্সদ অদর্শ গ্রামিন যোজনাগী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিং মরু ওইনা মীশিং য়ামদবা ত্রাইবেলগী কাংলুপশিং অসিদা হেন্না খুদোংচাবা ফংহনগদৌরি।
জে.জে.এম.গী মখাদা ঈশিং ফত্তবা ফংবা মফমশিংদা থকপা য়াবা ঈশিং ফংহনবা অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবনি অমসুং য়ুমথোংদা তোতি কন্নেক্সনশিং য়ৌহনবা অমসুং মীয়ামগী ওইবা ঈশিংগী প্যুরিফিকেসন প্লান্তশিংগী প্রোবিজন শেমদুনা হায়রিবা অসিগুম্বা মফম ৩৯৫তা স্তেৎ অসিনা থকপা য়াবা ঈশিং পীনবা হোৎনরি।
কনস্তিত্যুসনগী ৭৩শুবা এমেন্দমেন্তগী থৌনা লিংজেল অদু ঙাক্তুনা, জে.জে.এম.গী মখাদা খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবা অসিদা খুঙ্গংগী মফম অদুগী মীয়াম/গ্রাম পঞ্চায়েৎশিং অমসুং/নত্রগা শীজিন্নরিবা কাংলুপশিংনা য়াওশিন্দুনা থকনবা ঈশিং মাংহন্দনা মতম শাংনা চৎনহন্ননবা পান্দম অদু ফংগনি। খুঙ্গং পুম্নমক্তা, জল জীবন মিসন অসি মীয়ামগী ওইবা খোংজং অমা ওইহন্নবা আই.ই.সি কেম্পেনগা লোয়ননা মীয়ামগী মোবিলাইজেসন তৌবা তাই। ভোলুন্তরী ওর্গানাইজেসনশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা মীয়ামগী মোবিলাইজেসন তৌবদা থৱায় য়াওশিনমিন্দুনা মখোয়গীদমক লৈরিবা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লান তৌবদা, ইমপ্লিমেন্ত তৌবা লোয়ননা চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবদা থৌদাং লৌগদবনি।
জল জীবন মিসনগী মখাদা, থৱায় য়াওনা শরুক য়াদুনা মাংজিল থাদুনা মথৌ তৌরিবশিং লোয়ননা মীয়াম, মদুদি খুঙ্গং খুদিংদা মীওই ৫ মরু ওইনা তাকপি-তম্বিরবা নুপীশিং অসিগী খুত্থাংদা ঈশিংগী ক্বালিতীগী য়েংশিনবা অসিনা মরু ওইনা লৌরি। খুঙ্গংগী মফমশিংদা ফংহল্লিবা ঈশিংগী ক্বালিতী অসি চাংয়েং তৌনবা স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংগী মহৈরোইশিংদা ফিল্দ কিৎশিং শীজিন্ননবা থৌগৎলি। সোর্স খুদিংমক চহি অমদা অমুক্তি ফিজিকেল অমসুং কেমিকেল পেরামিতরশিংগী অমসুং বেক্তেরিওলোজিকেল কন্তামিনেসনগী চাংয়েংশিং তৌথৌকপা মথৌ তাই।
গ্রাম পঞ্চায়েৎ, জি.পি. খুদিংমক্তা নত্রগা মখোয়গী সব-কম্মিতী মদুদি খুঙ্গংগী ঈশিং অমসুং লুনানবগী কম্মিতী নত্রগা পানি শমিতিস অসি খুঙ্গংগী থাক্তা প্লানিং তৌবদা য়াওগনি। খুঙ্গংশিংগী ভিলেজ এক্সন প্লানশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা স্তেৎকী এন্যুএল এক্সন প্লান অসি শেম্মী। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিং পীরিবা রুরেল লোকেল; বোদিশিং, এস.বি.এম., সি.এ.এম.পি.এ., দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দেবেলপমেন্ত ফন্দ, লোকেল এরিয়া দেবেলপমে্ন্ত ফন্দ অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা সোর্সশিং অসিদগী লাকপা অদুনা ঈশিংগী রিসোর্সশিং, এক্ব্যুফর রিচার্জ, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অসিনচিংবা অসি হেনগৎনবা মরি লৈনবা থবকশিং অসি লৌখৎকনি।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থোক্লিঙৈ মনুং অসিদা, মরু ওইনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী ঈশিং য়াফমশিংদ ক্ব্যু শাংনা লেপতুনা মীয়ামনা ঈশিং শোকপগী অৱাবা থেংনদনবা সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি কন্নেক্সনশিং পীনবা কন্না হোৎনরি। লাইরবা অমসুং শোৎথরবা সমাজকী কাংলুপশিংদা মখোয়গী য়ুমগী ওইবা মফমশিংদা তোতি কন্নেক্সনগী খুত্থাংদা ঈশিং ফংহন্দুনা অমসুং ঈশিং য়াফমশিংদা চৎতনবা অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং থমদুনা খুঙ্গংগী মীয়ামবু লাইনা অসিদগী ঙাকথোকপা ঙমহনবা হায়বা অসি সরকারগী অপাম্বনি।
কালেনগী শাগৎলকপগা লোয়ননা নোংজু থা য়ৌশিল্লকপা অমসুং লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মাইয়োক্নরিঙৈ অসিদা, মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা মখোয়গী হৌরকফম ওইরিবা খুঙ্গংশিংদা হনখিবা মতমদা হীংনবগী পাম্বৈ পীবিবা হায়বা অসি তঙাইফদবা মরু ওইবা অমা ওইরি। হায়রিবা মাইগ্রেন্তশিং অসি অয়াম্বনা স্লিল্দ অমসুং সিমি-স্কিল্দ ওইবা ঙাক্তনি, খুঙ্গং খুদিংমক্তা গ্রাউন্দ ৱাত মরাং কাইনা ফংহন্দুনা ঈশিং তুংশিনবা, লৌ উনবগী ঈশিং ফংহনবা অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইনা য়ুমথোং খুদিংদা থকনবা ঈশিং ফংহনবদা মতেং ওইনবা মখোয়গী হৈজ-শিংজবা অসি খুঙ্গংশিংগী ৱাতর সপ্লাইগা মরি লৈনবা থবকশিং মরু ওইনা তোতি মরী শম্বা, ফিৎ তৌবা, ঈশিং তুংজনহন্নবা অসিনচিংবা থবকশিং পীবদা কান্নগনি।

Ministry of Jal Shakti
Govt of India approves Rs. 1,280 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission in Madhya Pradesh during 2020-21
10 JUN 2020 6:03PM by PIB Delhi
Madhya Pradesh State presented the Annual Action Plan for 2020-21 for consideration and approval of National Committee chaired by Secretary, Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti. Jal Jeevan Mission (JJM) implemented by Ministry of Jal Shakti in partnership with States aims to provide adequate drinking water of prescribed quality on regular and long-term basis to every rural household of the country by 2024. This Mission focusses on ‘service delivery’, not on infrastructure creation.
The Mission was announced by the Prime Minister Shri Narendra Modi in his last Independence Day speech. With an objective to bring improvement in lives of rural people and to reduce the drudgery of rural women especially girls, this Mission expects to bring reforms in drinking water sector. A budget of whopping ₹ 3.60 lakh Crore has been allocated for this transformational programme.
Government of India approved ₹1,280 Crore for implementation of Jal Jeevan Mission in the State in 2020-21. With an amount of ₹244.95 Crore as unspent balance and this year's Central allocation and matching State share, ₹3,093 Crore will be available with the State this year.
Under this life changing Mission, Madhya Pradesh has planned to have 100% Functional Household Tap Water Connection (FHTC) by 2023-24. Out of 1.21 Crore rural households in the State, 13.52 lakh households are already provided with tap connections. The State plans to provide tap connections to 26.27 lakh households in rural areas in 2020-21. While planning for universal coverage of households, priority is given to water scarce areas, quality-affected areas, SC/ ST dominated habitations/ villages, aspirational districts and Sansad Adarsh Gramin Yojana villages, particularly Vulnerable Tribal Groups.
Potable water supply to water quality-affected habitations is a top priority under JJM and the State intends to provide potable water in 395 such habitations by making provision of household tap connections and community water purification plants.
Following true spirit of 73rd Amendment of the Constitution, under JJM, local village community/ Gram Panchayats and/or user groups are being involved in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability to achieve drinking water security. In all villages, IEC campaign along with community mobilization is to be taken up to make Jal Jeevan Mission truly a people’s movement. Voluntary organisations, self-help groups are roped in for community mobilization for their active participation in planning, implementation as well as operation & maintenance of water supply schemes meant for them.
Under Jal Jeevan Mission, emphasis is being given on water quality surveillance through active participation of frontline functionaries as well as involving the community i.e. in every village, 5 persons especially women are being trained. School and college students are being encouraged to use the Field Test Kits to test the quality of water being provided in the rural areas. Every source needs to be tested once every year for physical and chemical parameters and twice for bacteriological contamination.
In every Gram Panchayat, GP or their sub-committee i.e. Village Water & Sanitation Committee or Paani Samitis have been constituted for planning at village level. Based on Village Action Plans of villages, the Annual Action Plan for the State has been finalized. State is ensuring convergence of funds from various sources like MGNREGS, 15th Finance Commission Grants to rural local bodies, SBM, CAMPA, District Mineral Development Fund, Local Area Development Fund, etc. for taking up works related to strengthening of water resources, aquifer recharge, grey water management, etc.
It’s the endeavour of the Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 pandemic situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts and standing in long queue. Government intends that the poor and marginalized sections of the society get water through tap connections inside their house premises and avoid going to standposts and ensuring social distancing, thereby keeping the rural communities safe from being infected.
With summer in full swing, monsoons fast approaching, and country grappling with COVID-19 pandemic, it has become more imperative to provide livelihood to the migrant workers who have returned to their native villages. These migrants are basically skilled and semi-skilled ones, whose services could be effectively utilized in villages by providing jobs related to water supply especially plumbing, fitting, water conservation works, etc. in every village to ensure sufficient ground water availability leading to water security, water availability for agriculture and most importantly will help in provision of drinking water to every rural household.