পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
অসমগী তিন্সুকিয়া জিলাগী বাঘজান্দা ওইল ইন্দিয়া লিমিতেদকী গ্যাস গুহাদা পোকখায়বগী মতাংদা ৱাফম
10 JUN 2020 6:00PM by PIB Imphal
পি.এস.য়ু. অমা ওইরিবা ওইল ইন্দিয়া লিমিতেদ (ও.আই.এল.)না অসমগী তিন্সুকিয়া জিলাগী বাঘজান ওইলফিল্দগী মখাদা লৈবা গ্যাস প্রদ্যুসিং গুহা বাঘজান-৫দা ৱর্কওবরগী থবক চত্থরিঙৈদা মে ২৭, ২০২০দা গুহা অদু খংহৌদনা এক্তিব ওইরকপদগী গ্যাস পাথোকখি। মসিনা গুহা অদুদগী লাকশিনবা ঙমদবা গ্যাস থোকখি। ও.আই.এল. ইন্দিয়ানা ও.এন.জি.সি.দগী মতেং নিবদা খুদক্তা ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত তীম (সি.এম.তি.) থারক্তুনা তেংবাংলকখি। ও.আই.এল.না সিঙ্গাপোরদা য়ুম্ফম ওইবা ফর্ম এম./এস. এলর্ত দিজাজতর কন্ত্রোলসু থবক ওইনা শিজিন্নখি।
গুহা অদু অখং-অহৈশিংনা তাকপগী মতুং ইন্না চেকশিন থৌরাং কয়া লৌদুনা খুমজিন্নবা শেম শাদুনা লৈরবনি। গুহাগী সাইৎ অদু শেংদোকপগী থবক চত্থরিঙৈদা জুন ৯, ২০২০গী নুমিৎ য়ুংবা মতমদা গুহাদু মৈ হৌরকখি অমসুং গুহাগী অকোয়বা মীতর ২০০দা মৈ শন্দোকরকখি। মৈ অদু মতৌ করম্না হৌরকপগে হায়বদু হৌজিক ফাওবা খংদ্রি।
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অসমগী মুখ্য মন্ত্রীগা লোয়ননা ওইল ইন্দিয়া, ও.এন.জি.সি., মালেমগী অখং অহৈশিং অমসুং এম.ও.পি.এন.জি.গী ওফিসিএলশিংগা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা হঙ্গৎনা য়েংমিন্নখি। অসমগী মুখ্য মন্ত্রীনা মসিনা মীয়ামদা খুদোংথিবা থোক্লোই হায়বগী থাজবা পীফম থোকই হায়খি। শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না এম.ও.পি.এন.জি. অমসুং ও.আই.এল.গী মাইকৈদগী পাংফম থোকপা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা পীখি। থৌদোক অসিনা শোকহল্লবা মীওইশিংদা রাজ্য সরকারগা য়ান্নবগী মতুং ইন্না খেতি পুরোন মতিক চানা পীগনি।
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচেরেল গ্যাসকী মন্ত্রী শ্রী প্রধান্না ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মফম অদুদা লৈরিবা ইরাং লাকশিন্নবা কাংবু, ওইল ইনিদয়া লিমিতেদ অমসুং মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংগা য়েংশিনবগী ৱারী শনখি। গুহাগী মমায় ওইবা মফম নত্তনা অতৈ মফমদদি মৈ মুথৎখ্রে হায়না পাউদমলকখি। তৌবতবু গুহা অদু খুমজিন্দ্রিঙৈদি মমায়দা চাক্লিবা মৈ অদু মুৎখিরোই।
গুহাগী মীতর ২০০গী অকোয়বদা লৈবা য়ুম ১৫ মৈনা পুমচাক চাকখি অমসুং অতোপ্পা য়ুম ১০-১৫সু মৈনা খরা ৱাইখি। ওইল ইন্দিয়া লিমিতেদকী মৈ চাকপা থেংনবগী থৌমী অনি লৈখিদ্রে হায়না পাউদমলকই। অহানবদা লাকখিবা পাউগী মতুং ইন্না মৈ থেংননবা থৌমী অহুম, ওইল ইন্দিয়াদগী অনি অমসুং ও.এন.জি.সি.গী মীওই অমা, মনাক নকপা পুখ্রিদা চোংথখি। ও.এন.জি.সি.গী মীওই অদু অশোক অপন নংখি অদুবু ওইল ইন্দিয়াগী মীওই অনিদুদি মশা কঞ্জবা ঙমখিদ্রে। মখোয়গী হকচাংশিং অদু ফংবা ঙমখ্রে।
গুহাগী অকোয়বদা লৈরিবা মৈনা চাকখ্রবা রিগ, ফায়র ইঞ্জিন অমসুং অতোপ্পা পোৎশিংগী লেমহৌবশিং অদু গুহা মখুম খুমজিনবগী থবক হৌদ্রিঙৈদা লৌথোক্কনি। থবক অসি হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা ঈশিং লেপ্তনা পীনবগী পথাপ অমা শেমগনি অমসুং মসিগী শেম-শাবদা নুমিৎ ৫-৬নি চংগনি অমসুং মৈ মুথৎপগী থবক অসিদা চাউরাক্না চয়োল ৪ চংগনি।
থৌদোকসিনা শোকহল্লবা মফমগী অকোয়বদা লৈবা ইমুং ৬০০মুক মফমসিদ্গী পুথোকখ্রে অমসুং মনাক নকপা তেক্ত কায়দবা মফমদা কেম্প তৌদুনা থমখ্রে। শোকহল্লবা ইমুং খুদিংদা খুদক্কী তেংবাং ওইনা লুপা ৩০,০০০ পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
গুহা অসি দিব্রু-সাইখোৱা নেস্নেল পার্ক অমসুং ৱেৎলেন্দ অমা ওইরিবা মাগুরি মোতাপুং বীলগী মনাক্তা লৈবনি। ওইলনা শক-খংলবা এজেন্সী অমা দিব্রু-সাইখোৱা নেস্নেল পার্ক অমসুং মাগুরি মোতাপুং বীলগী অকোয়বদা থৌদোক অসিনা শোকহনবগী মতাংদা য়েংশিন্নবা শিনখ্রে।
মন্ত্রীনা থৌদোক অসিগী মতাংদা তত্তনা মীকুপ নাহুং শিংনা য়েংশিল্লি।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Statement about the Blowout in Gas Well of Oil India Limited at Baghjan, Tinsukia District, Assam
10 JUN 2020 6:00PM by PIB Delhi
Oil India Ltd (OIL), a PSU, reported that while carrying out workover operations in the Gas Producing Well Baghjan-5 under Baghjan Oilfield in Tinsukia district of Assam, the well suddenly became active on 27 May, 2020and a blowout occurred. It led to uncontrolled flow of Gas from the well.OIL India sought support from ONGC, which immediately deployed their Crisis Management Team (CMT). OIL also mobilized a Singapore based firm M/s Alert Disaster Control.
The well was planned to be cappedby following the advice of experts and taking all safety precautions. While the clearing operations were going on at the well site, the well caught fire on 9 June 2020 around noon time, spreading the fire in an area of about 200 meters around the well site. The cause of the fire has not been ascertained till now.
Union Minister of Petroleum and Natural Gas along with Chief Minister of Assam reviewed the situation yesterday with the Oil India, ONGC, international experts and MoPNG officials through video conferencing. Assam Chief Minister emphasized the need to allay the apprehensions of the people to loss of life and property. Shri Dharmendra Pradhan assured the Chief Minister that there will be full cooperation from MoPNG and OIL. The affected families will be given relief and compensation, as may be finalized with State Government.
Minister of Petroleum and Natural Gas Shri Pradhan again held a review meeting through Video Conferencing today with the crisis management team located at site, officials of OIL India Ltd and Ministry officials. It has been reported that except at the well plinth area, the fire around the site has mostly extinguished. However, the burning of gas at the well mouth will continue till the well is capped.
The fire in around 200 meters periphery has completely burnt about 15 houses, while another 10-15 houses have been partially affected.It is also reported that two firemen of Oil India Ltd have died. Preliminary information indicates that three firemen, two from OIL India, and one from ONGC jumped in a water pool nearby. While ONGC fireman got injured, two OIL India firemen could not save themselves. Their bodies have been retrieved.
The debris of burnt rig, fire engines and other material around the well site will be removed before any operation can be started to cap the well. Arrangements of continuous water supply will have to be made before activities are undertaken at the site which is likely to take 5-6 days to make these arrangements,and all the operations will take about 4 weeks to complete.
Around one thousand six hundred families had already been evacuated from the nearby affected areas and are camped in relief camps set up at nearby safe areas. OIL has decided to provide an amount of Rs. 30,000/- (Rupees Thirty Thousand) to each of the affected families as an immediate relief.
The well is located in the vicinity of Dibru-Saikhowa National Park and MaguriMotapungBeel, a wetland. OIL has engaged an accredited agency to carry out environment impact in and around Dibru-Saikhowa National Park and MaguriMotapungBeel.
The Ministry is constantly reviewing and monitoring situation.