Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti raises concern over implementation of Jal Jeevan Mission in Meghalaya
09 JUN 2020 12:39PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat in his letter to Chief Minister of Meghalaya has expressed his concerns over the slow progress of Jal Jeevan Mission (JJM) in the State. The State plans to provide tap connections to all rural households by December, 2022. As announced by the Prime Minister Shri Narendra Modi in his last Independence Day speech, States are implementing JJM, which aims to provide potable drinking water to every rural household through household tap connections (FHTCs) by 2024. This Mission is a tool to provide security and dignity to rural women especially girls to reduce their drudgery.
While stressing on the need for proper planning to be done to achieve the goal of JJM within the timeframe with focus on retrofitting/ augmentation of existing water supply systems to provide tap connections to remaining households, thw Jal Shakti Minister urged the CM to stress on taking up works immediately in a ‘campaign mode‘ in 3,891 villages in the State reported to have existing piped water supply schemes. Priority is to be given to saturation of villages in aspirational districts, SC/ ST dominant villages/ habitations and villages covered under Sansad Adarsh Gram Yojana.
Shri Shekhawat mentioned that under Jal Jeevan Mission, funds are provided by Government of India based on the output in terms of household tap connections provided and the utilization of available funds. Against the target of providing tap connections to 1.17 lakh households in the year 2019-20, only 1,800 tap connections were given. Further, Meghalaya was allocated ₹ 86.02 Crore in 2019-20, but due to slow progress of works only ₹ 43.01 Crore was released, out of which the State could only spend ₹ 26.35 Crore, leaving an unspent balance of 17.46 Crore. Informing the CM that the allocation for Meghalaya has been increased to ₹ 174.92 Crore in 2020-21, and with opening balance of ₹ 17.46 crore and along with this year’s allocation of ₹ 174.92 Crore, Meghalaya has assured availability of Rs.192.38 Crore of Central fund. With matching State share, the State will have ₹ 216 Crore during 2020-21 for implementation of JJM. Shri Shekhawat stressed that providing potable water to every rural household is a national priority and the State should make efforts to accomplish the goal in time-bound manner.
Emphasizing on the importance of water sources for long-term sustainability of water supply systems, Union Minister advised for strengthening of existing drinking water sources for long-term sustainability of drinking water supply systems. The planning should be done at village level and Village Action Plan (VAP) of every village is to be prepared by dovetailing all available resources by convergence of different programmes viz. MGNREGS, SBM, 15th Finance Commission Grants to PRIs, CAMPA funds, District Mineral Development Fund, Local Area Development Funds, etc. It has been further emphasized that local village community/ Gram Panchayats and user groups need to be involved in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability to achieve drinking water security. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission truly a people’s movement.
In 2020-21, Meghalaya has been allocated 182 Crore as 15th Finance Commission Grants to PRIs and 50% of this amount is mandatorily to be utilized for water supply & sanitation. Funds provided under Swachh Bharat Mission (G) are to be utilized for grey water treatment and reuse works.
In the wake of Covid–19 pandemic, it is important that people don’t crowd public stand-posts/public water sources. Meghalaya CM has been requested to take up water supply works in all villages to provide household tap connections, which will help in practicing social distancing, and will additionally help locals/ migrants in getting employment and boost rural economy.
Minister of Jal Shakti assured Meghalaya CM of his full support to make the State a ‘100% FHTC State’ by December, 2022 and said he intends to discuss the planning and implementation of JJM with the CM through video conferencing soon.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা মেঘালয়দা জল জীবন মিশনগী থবক্কী মতাংদা ৱাফম ফোংদোকখ্রে
09 JUN 2020 12:39PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱৎনা মেঘালয়গী চীফ মিনিস্তরদা ইবা মহাক্কী চিথীদা রাজ্য অদুদা পাংথোক্লিবা জল জীবন মিশনগী (জে.জে.এম.) অদু তপ্না চংশিনবগী মতাংদা নুংনাংবা ফোংদোকখ্রে। রাজ্য অদুদা দিসেম্বর, ২০২০ফাওবদা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা তৌতীগী ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌখিবা নিংতম্বগী নুমীৎতা ৱা ঙাংবা মতমদা ফোংদোকখিবগী মতুং ইন্না রাজ্য অসিদা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা ২০২০ ফাওবদা চফুদা য়োকশিনবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগীদমক্তা তোতী ঈশিংগী (এফ.ঐচ.তি.সি.এস.) কনেক্সন তৌবগী পান্দম থম্বা, জে.জে.এম. অসি লাওথোকখি। মসিগী মিশন অসি খুঙ্গংগী নুপীশিংদা মরু ওইনা নুপীমচাশিংদা নিশাদা লাইচুবা অদু হন্থহন্নবা অশোই-অঙাম লৈতনবা অমসুং ইকাই খুম্নবা ফংহন্নবা খুৎলায় অমনি।
জল শক্তি মন্ত্রীনা তোতীগী ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্নবগীদমক্তা ৱাতর সপ্লাইগী সিস্তেমশিংগী রেত্রোফিতিং/চাওথোকহন্নবদা চেকশিন্না য়েংশিনবগা লোয়ননা লেপ্নখিবা মতমগী মনুংদা জে.জে.এম.গী পান্দম অদু ফংনবা মথৌ তাবা থৌরাংশিংগী অদু থুনা পায়খত্তুনা লৈরিবা পাইপ্তা ঈশিং ফংহন্নবগী স্কীম অদু মথৌ তৌবা হৌনবা রাজ্য অসিগী খু্ঙ্গং ৩,৮৯১দা ‘অভিয়ান মোদ’ তা খুদক্তা থবক পাংথোক্নবা জল শক্তিগী মন্ত্রী চীফ মিনিস্তরদা অকনবা ৱাফম থমখ্রে।
পাংথোকপা য়াবা জীলাশিং/এস.সি./এস.তি.না খুন্দাবা অমসুং সংসদ আদর্স গ্রাম য়োজনাগী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা সেচুরেসনগী থবক অদু হান্না পায়খৎকনি।
ইমুং-মনুংদা তোতীগী কনেক্সন ফংহন্নবা অমসুং লৈরিবা ফন্দশিং অসি শিজিন্ননবগী পাংথোকপা থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ভারত সরকারনা জল জীবন মিশনগী মখাদা ফন্দশিং অসি পীখিবনি হায়না শ্রী শেখাৱৎনা হায়খি।
২০১৯-২০গী চহীদা ইমুং লাক্ষ ১.১৭দা তোতীগী কনেক্সন ফংহনবগী পান্দমগী মায়োক্তা তোতী কনেক্সন ১,৮০০ ফংহনখ্রে। মখা তানা ২০১৯-২০দা মেঘালয়দা লুপা কোতী ৮৬.০২ পীখি অদুবু থবক তপ্পনা মরম ওইদুনা লুপা কোতী ৪৩.০১খক্তমক থাদোকখিবগী মনুংদা লুপা কোতী ১৭.৪৬ চাদিং তৌদনা লৈহৌরগা লুপা কোতী ২৬.৩৫ খক্তমক চাদিং তৌখ্রে। মেঘালয়গী চীফ মিনিস্তরদা ২০২০-২১দা লুপা কোতী ১৭৪.৯২দা হেনগৎখ্রে হায়না পাও পীরদুনা অমসুং লুপা ক্রোর ১৭.৪৬কী বেলেঞ্চ হাংদোক্তুনা অমসুং চহী অসিগী লুপা কোতী ১৪৭.৯২ পীবগী অয়াবা অসিগা কোন্ননা মেঘালয়না কেন্দ্রগী ফন্দ লুপা কোতী ১৭৯২.৩৮ ফংলে হায়বগী অচেৎপা ৱাফম থমখ্রে। রাজ্যগী শরুক অদুগা পাশিল্লগা রাজ্য অসিনা জে.জে.এম.গী ওইনা ২০২০-২১দা লুপা কোতী ২১৬ লৈরগনি। খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা থকপা য়াবা ঈশিং ফংহনবা হায়বসি জাতী অসিগী মরু ওইবা তবক্নি অমসুং রাজ্য অসিনা লেপ্নবা মতমগী মনুংদা থবক অসি পাংথোক্নবা হোৎনবা য়াবা হোৎনগনি হায়না শ্রী শেখাৱৎনা ফোংদোকখ্রে।
তুং কোইনা ঈশিং সপ্লাই তৌবগী সিস্তেম অসি লৈহনবগী মরু ওইবা অদুগীদা ৱাফম থম্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থক্নবগী ঈশিং ফংফমশিং অসি মতম কুইনা ঈশিং সপ্লাই তৌবগী সিস্তেমগী মওংদা শেম্নবা পাওতাক পীখি। থৌরাং অসি খুঙ্গংগী থাক্তা পাংথোক্কদবনি অমসুং খুঙ্গং খুদিংদা ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) অসি লৈরিবা রিসোর্সশিং অসি তোঙান-তৌঙানবা প্রোগ্রামশিং হায়বদি এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., এস.বি.এম., পি.আর.আই.গী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন, কোম্পা ফন্দশিং, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিভেলপমেন্ত ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিভেলপমেন্ত ফন্দনচিংবশিং অসি অমত্তা ওইনা পুনশিল্লগা তৌরকপা ওইগদবনি। লোকেল ভিলেজ কম্ম্যুনিতী/ গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং খুঙ্গংশিং অসিদা তুং-কৌইনা লৈগদবা ঈশিং অসি অশোই-অঙাম লৈহন্দনবগীদমক অতোপ্পা গ্রুপশিংনা থৌরাং, থবক পাংহল্লিবা, য়েংশিন্দুনা নিংথিনা তৌহল্লিবা, থবকশিং অমসুং ঈশিংগী সপ্লাই তৌবগী সিস্তেমশিং অৱাৎ-অপা য়েংশিল্লিবশিংদা শিজিন্নরিবা গ্রপশিংনা য়াওশিনবগী মথৌ তাই হায়বগী মায়কৈদা মখা তানা ৱাফম ফোংদোকখি। খুঙ্গং খুদিংমক্তা জল জীবন মিশন অসি অশেংবা মীয়ামগী খোংজং অমা ওইহন্নবা থবক পায়খৎপা ওইনা কাংলুপ ওইনা মীশিং পুনশিন্নরগা আই.ই.সি. কেম্পেন তৌগদবনি।
২০২০-২১দা মেঘালয়দা লুপা কোতী ১৮২ অসি পি.আর.আই.শিংদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন ওইনা ফংহনখ্রে অমসুং শেনফম অসিগী চাদা ৫০ অসি শোইদনা ঈশিং পীনবা অমসুং মহীক-মতাই লৈহন্দনবদা শিজিন্নগদবনি। স্বচ্ছ ভারত মিশন (জি)গী মখাদা লৈবা ফন্দশিং অসি অনৈবা ঈশিংশিং ফহন্নবদা অমসুং অমুক হন্না শিজিন্ননবগীদমক শিজিন্নগদবনি।
তমথিরবা কোবিদ-১৯ থোরকপদগী মীশিংনা স্তেন্দ-পোস্তশিং/ময়ামগী ঈশিং ফংফমশিংদা মী পুন্দবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইরে। মেঘালয়গী সি.এম.না খুঙ্গং খুদিংমক্তা লাপথোক্না লৈবদা মতেং পাংনবা ঈশিং পীবগী থবক অসি ইমুং খুদিংদা তোতীগী কনেক্সন ফংহন্নবা হায়খ্রে অমসুং মসিনা মফমদুগী মীশিং/মাইগ্রেন্তশিং থবক ফংহনবদা অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন খংহেন হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
জল শক্তিগী মন্ত্রীনা মেঘালয়গী সি.এম.দা রাজ্য অসি দিসেম্বর ২০২২ফাওবদা ‘১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.গী রাজ্য’ অমা ওইহনবদা মপুং ওইবা মতেং পাংগনি হায়বদি অচেৎপা ৱাফম থমখি অমসুং য়াম্না থুনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা জে.জে.এম.গী থৌরাংশিং অমসুং থবক পাংথোকহনবশিংগী মতাংদা খন্ননিংবগী অপাম্বা ফোংদোকখি।