প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মাৰ্কিন ৰাষ্ট্ৰপতিৰ মাজত টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ
02 JUN 2020 9:16PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড ট্ৰাম্পে আজি এক টেলিফোনিক বাৰ্তালাপত মিলিত হয়৷
ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পে মাৰ্কিন ৰাষ্ট্ৰপতিৰ গ্ৰু অফ ছেভেন বিষয়ে সদৰি কৰাৰ লগতে এই গোটত ভাৰতকে ধৰি আন একাংশ গুৰুত্বপূৰ্ণ দেশত সদস্য হিচাপে ভৰ্তি কৰি ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সন্দৰ্ভত তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে৷ এই উপলক্ষে তেওঁ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া পৰৱৰ্তী জি-৭ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক উপস্থিত থকাৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি ট্রাম্পৰ সৃজনশীল আৰু দূৰদর্শী মনোভাৱৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে ক’ভিডৰ পাছত বিশ্বত যি প্ৰকৃত অৱস্থাৰ সৃষ্টি হ’ব, জি-৭ গোটৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সৈতে তাৰ সামাঞ্জস্য থাকিব৷ প্ৰস্তাৱিত এই সন্মিলন সফল কৰি তুলিবলৈ মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু অন্যান্য ৰাষ্ট্রৰ সৈতে কাম কৰাৰ সুযোগ পাই ভাৰতে অতি আনন্দিত বুলি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে অৱগত কৰে৷
মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রত বর্তমান যিসকল নাগৰিকে অসন্তুষ্টি প্ৰদৰ্শন কৰিছে, সেই ক্ষেত্ৰত উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই সমস্যাৰ দ্রুত সমাধান হোৱাটো বিচাৰে৷
উভয় দেশত ক’ভিড-১৯ৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতি, ভাৰত-চীন সীমান্তৰ ঘটনাৱলী, বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাকে ধৰি বিভিন্ন প্রাসংগিক বিষয়ক লৈ দুয়োগৰাকী নেতাই মত বিনিময় কৰে৷
ৰাষ্ট্ৰপতি ট্রাম্পে যোৱা ফেব্রুৱাৰী মাহত তেওঁৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰে৷ ইফালে, প্ৰধানমন্ত্রী মোদীয়ে কয় যে বিভিন্ন দিশৰ পৰা এই ভ্ৰমণৰ স্মৰণীয় আৰু ঐতিহাসিক আছিল আৰু এই ভ্ৰণণৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক সম্পর্কই নতুন মাত্রা লাভ কৰিলে৷
ভাৰত-মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রৰ বিশেষ সম্পর্কক বাদ দি দুয়োগৰাকী নেতাৰ মাজত বন্ধুত্ব আৰু পাৰস্পৰিক শ্ৰদ্ধাৰ দিশতো মুক্ত আৰু ব্যতিক্ৰমী আলোচনাৰ জৰিয়তে প্ৰতিফলিত হৈছে৷

Prime Minister's Office
Telephone conversation between PM and President of USA
02 JUN 2020 9:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi had a telephone conversation today with His Excellency Donald Trump, President of the United States of America.
President Trump spoke about the US Presidency of the Group of Seven, and conveyed his desire to expand the ambit of the grouping beyond the existing membership, to include other important countries including India. In this context, he extended an invitation to Prime Minister Modi to attend the next G-7 Summit to be held in USA.
Prime Minister Modi commended President Trump for his creative and far-sighted approach, acknowledging the fact that such an expanded forum would be in keeping with the emerging realities of the post-COVID world. The Prime Minister said that India would be happy to work with the US and other countries to ensure the success of the proposed Summit.
Prime Minister Modi expressed concern regarding the ongoing civil disturbances in the US, and conveyed his best wishes for an early resolution of the situation.
The two leaders also exchanged views on other topical issues, such as the COVID-19 situation in the two countries, the situation on the India-China border, and the need for reforms in the World Health Organisation.
President Trump warmly recalled his visit to India in February this year. Prime Minister Modi said that the visit had been memorable and historic on many accounts, and had also added new dynamism to the bilateral relationship.
The exceptional warmth and candour of the conversation reflected the special nature of the Indo-US ties, as well as the friendship and mutual esteem between both leaders.