সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না অনৌবা ভেন্তিলেতর শাখ্রে
03 JUN 2020 8:45PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী কেসশিং হেনগৎলক্লিবা মতম অসিদা দুর্গাপুরদা লৈবা সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ (সি.এম.আর.আই.)কী রিসর্স তৌরিবশিংনা ইরমদমগী ওইবা ভেন্তিলেতর অমা শাখ্রে। অনৌবা ভেন্তিলেতর অসি সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী দিরেক্তর প্রোফেসর দা. হরিশ হিরানী অমসুং হেল্থ ৱর্ল্দ হোস্পিতাল প্রাইভেৎ লিমিতেদ, দুর্গাপুরগী চেয়র্মেন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর দা. অরুনাঙ্গশু গঙ্গুলী য়াওনা মায়খুম হাংদোকখি।
“মসিগী ভেন্তিলেতর অসিগী বেলোগী দিজাইন, কন্ত্রোলরশিং অমসুং এম্বেদেদ ইলেক্ত্রোনিক্সশিং অসিগী অচংবা মমল অদু লেপথোক্নবা অমসুং মরী লৈনবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মথৌ তাবশিং অদু য়েংলগা অথোইবা মওংদা থবক অসি পায়খৎখিবনি। ভেন্তিলেতর অসি হেল্থ ৱর্ল্দ হোস্পিতাল অমসুং বিবেকানন্দ হোস্পিতাল, দুর্গাপুরগী হকশেলগী শিনফমদা লৈবশিংনা পীরকপা মরুওইবা ফীদবেকশিং অদু লৌখৎলগা তেক্নিকেল অমসুং দিজাইনগা মরী লৈনবা কয়া হোংদোকখি। মসিগী ভেন্তিলেতর অসিগী মমল অসি চাওরাক্না লুপা ৮০,০০০ - ৯০,০০০ গী মরক্তা লৈ। ভেন্তিলেতর অসি তোঙান-তোঙানবা মখলগী অনাবশিংনা মথৌ তাবগী মতুং ইন্না মখা তানা শেমগৎপা য়াই, ” হায়না প্রোফেসর হিরানীনা ফোংদোকখি।
প্রোফেসর হিরানীনা হায়খি, “কনাগুম্বা অনাবা অমগীদমক ফগদবা ভেন্তিলেতর অমা ফংহনবগা লোয়ননা লৈরিবা হেল্থ পর্সোনেলশিং অসিনা তৌরিবা থবকশিং অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই। মসিগী ইন্সতিত্যুৎ অসিগী ৱাখল্লোন্দি ভেন্তিলেতরশিং অদুনা মশা মতোমদা অনাবগী ফীভম অদু হেনগৎলকপা - কুমথরকপগী মতুং ইন্না ফগৎহন্নবা মেকানিকেল ওইবা ভেন্তিলেতরশিংনা মথৌ তৌহন্নবগীদমক আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অসিসু শিজিন্নখি।”
“সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না হেল্থ কেয়র হোস্পিতালগী ক্রিতিকেল কেয়র এক্সপর্তশিংগা খুৎশম্নদুনা খন্ন-নৈনরগা মদুগী ৱাখল-লৌশিং অদুদগী মসিগী ভেন্তিলেতর অসি শেমগৎখিবনি” হায়না দা.অরুনাঙ্গশুনা শন্দোক্না তাকখি। “সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা ভেন্তিলেতর শেমগৎপা হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী মেদিকেল কেয়র শাবদা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অসিগুম্বা খুৎলায়শিং অসি পুশিল্লক্নবা হোৎনবদা চংলিবা মমলশিং অদু কনবদা মতেং ওইগনি হায়না ইন্সতিত্যুসন অসিগী সাইন্তিস্তশিংনা থাজরি।
প্রোফেসর হিরানীনা হায়খি, “ভেন্তিলেতর অসিগী পার্তশিং অসি তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রীশিংদা মরোমদোম শাজবা য়াই, অসিগুম্বা ভেন্তিলেতরশিং অসি মশিং য়াম্না পুথোকপনা ইন্দস্ত্রীশিংগী পাক চাওরবা স্পেক্ত্রম হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। ভেন্তিলেতরশিং অসিগী মমল অসি অখন্ননা হন্থরক্লবদি খুন্নাই অসিগী শোত্থরবা মীওই কাংলুপশিংগী শেন্মীৎলোন্দা মতেং পাংবগা লোয়ন-লোয়ননা মখা তানা গবর্নমেন্ত-এদেদ হেল্থকেয়র স্কীমশিংদা মতেং ওইগনি। মসিনা তর্সিরি হেল্থকেয়রগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবদসু মতেং পাংগনি। মসিগী অনৌবা ওইনা শেমগৎপা ভেন্তিলেতর অসি মেকশিপ হোস্পিতাল, মরু ওইবা হোস্পিতাল অমসুং অতৈ হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংদা শোয়দনা ফংহন্দুনা থুনা লল্লোন-ইতীক্কী মওংদা থবক তৌনবা ইন্দস্ত্রী কয়াগা ৱারী শান্নরি।”
প্রোফেসর হিরানীনা ভেন্তিলেতর অসি শেমগৎপগী থবক্তা য়াওরিবা দা. অনুপম সিংহ, সঞ্জয় হন্সদা, কল্যান চেত্তর্জী অমসুং অভিনাশ য়াদবকী তীম অসিনা কন্না হোৎনরিবশিং অসিগীদমক থাগপা ফোংদোকখি।

Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI develop new indigenous ventilator
03 JUN 2020 8:45PM by PIB Delhi
Researchers at Durgapur-based Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) have indigenously developed a ventilator amid rising cases of COVID-19. The new ventilator was unveiled in the presence of Prof. (Dr) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI, and Dr Arunangshu Ganguly, Chairman and Managing Director, Health World Hospitals Pvt Ltd, Durgapur.
“The bellow design, controllers and embedded electronics of this ventilator have all been customised to ensure price efficacy as well as meeting the requirements of the relevant industries. The ventilator has undergone multiple technical and design changes after adopting critical feedbacks from healthcare professionals of the Health World Hospital and Vivekananda Hospital, Durgapur. This ventilator costs around Rs. 80,000-90,000. The ventilator will be further upgraded to meet the requirements of various other patient’s parameters”, said Prof. Hirani.
“The efficacy of a ventilator for a patient is also correlated to the effective response of the attending healthcare personnel. Steadily, the approach of this Institute will be to harness artificial intelligence capabilities to automate the functioning of mechanical ventilators, so that the ventilators automatically respond to the fluctuating variables of a patient”, added Prof. Hirani.
“CSIR-CMERI, in coordination with critical care experts of the Health World Hospitals, have studied and incrementally developed this ventilator”, explained Dr Arunangshu Ganguly. CSIR-CMERI, along with healthcare professionals, can revolutionize the ventilator development capability of the country. This will help in massive substitution of import dollars by strengthening the medical care manufacturing landscape of the country, believe scientists at the institution.
“Since the individual parts of the ventilator can be independently developed by different industries, mass-development of this ventilator will help a broad spectrum of industries. The significantly reduced cost of the ventilators will help the economically marginalised sections of the society the most as well as help further fortify the Government-aided healthcare schemes. This will also help in upgrading the tertiary healthcare infrastructure. We are in conversation with several industries for quick commercialisation of this newly developed ventilator to ensure availability of these ventilators in makeshift hospitals, basic hospitals, and other healthcare facilities”, said Prof. Hirani.
Prof. Hirani also appreciated the efforts of the team comprising Dr. Anupam Sinha, Sanjay Hansdah, Kalyan Chatterjee, and Avinash Yadav in developing this ventilator.