Ministry of Electronics & IT
IT Minister Launches National AI Portal of India- www.ai.gov.in
Inaugurate Intel India’s Initiative to Promote AI among School Students
30 MAY 2020 7:20PM by PIB Delhi
On the occasion of the first anniversary of the second tenure of the government, the Union Minister for Electronics and IT, Law and Justice and Communications Ravi Shankar Prasad launched India’s national Artificial Intelligence Portal called www.ai.gov.in
This portal has been jointly developed by the Ministry of Electronics and IT and IT Industry. National e-Governance Division of Ministry of Electronics and IT and NASSCOM from the IT industry will jointly run this portal. This portal shall work as a one stop digital platform for AI related developments in India, sharing of resources such as articles, startups, investment funds in AI, resources, companies and educational institutions related to AI in India. The portal will also share documents, case studies, research reports etc. It has section about learning and new job roles related to AI.
On this occasion, the Minister for Electronics & Information Technology, Communications and Law & Justice, Ravi Shankar Prasad, also launched a National Program for the youth, Responsible AI for Youth”. The aim of this Program is to give the young students of our country a platform and empower them with appropriate new age tech mind-set, relevant AI skill-sets and access to required AI tool-sets to make them digitally ready for the future. The Program has been created and launched by the National e-Governance Division, Ministry of Electronics & IT in collaboration with Intel India, with support from Department of School Education and Literacy (DoSE&L), Ministry of Human Resource Development. DoSE&L will help reach-out to State Education Departments to nominate teachers as per eligibility criteria.
“Responsible AI for Youth” will empower the youth to become AI ready and help reduce the skill gap, while enabling youth to create meaningful social impact solutions. The Program is designed to reach out to students from Government schools pan India and provide them with an opportunity to become part of the skilled workforce in an inclusive manner.
Addressing the media at the launch event, the Minister for Electronics & IT, Law & Justice, Shri Ravi Shankar Prasad said “India must be a leading country in the development of Artificial Intelligence in the world, leveraging upon its vast Internet savvy population and data it is creating. India’s AI approach should be of inclusion and empowerment of human being by supplementing growth and development rather than making human beings less relevant”.
MoS for E&IT, Communications, and HRD, Shri Sanjay Dhotre, while emphasising the role of digital technologies with special reference to pandemic-afflicted world, said that such technologies have proved to be our saviours during the difficult times. These have been of very crucial help especially in the field of education, agriculture, healthcare, e-commerce, finance, telecommunications, etc. He further added that the digital technologies have been great equalisers despite several odds. Highlighting the importance of the AI Portal, Shri Dhotre said that such national portal will lead to democratization of artificial intelligence in the country.
Details of Responsible AI for Youth Programme:
The National Programme is open to students of classes 8 - 12 from Central and State government-run schools (including KVS, NVS, JNV) from across the country - all 28States and 8Union Territories and aims to bring about a change in the thought process and create a bridge for the digital divide. The Program will be implemented in a phase-wise manner and in its first phase, each of the State Education Department will nominate 10 teachers as per the eligibility criteria. Teachers may also self nominate themselves by fulfilling the eligibility criteria. These teachers will be provided orientation sessions aimed to help them understand the premise and identify 25-50 potential students for the Program. The identified students will attend online training sessions on AI and understand how to identify social impact ideas/projects that may be created using AI and submit their ideas through a 60 seconds video explaining a proposed AI enabled solution.
From the submitted ideas in the form of videos, top 100 ideas will be shortlisted and these students will be invited to attend residential boot camps or online sessions (subject to COVID-19 situation); to take them through a deep dive AI journey. Post the boot-camps/ online sessions, these students will be asked to create real time projects and submit their final project in a video format on the website.
Adequate handholding will be provided by Intel certified AI coaches and mentors throughout to ensure that ideas mature as prototypes. The experts will shortlist top 50 project ideas and students will be invited to showcase their projects either face to face or in an online format. Further, top 20 innovative projects will be selected by an independent committee of experts and provided opportunities to showcase at relevant platform.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଆଇ ପୋର୍ଟାଲ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ- www.ai.gov.in ଉଦଘାଟିତ
• ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାର ପ୍ରସାର ଦିଗରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ: ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ
30 MAY 2020 7:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି, ଆଇନ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଭାରତର ଜାତୀୟ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ପୋର୍ଟାଲ (www.ai.gov.in)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇଟି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରୀ ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ଘଟାଯାଇଛି । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜାତୀୟ ଇ- ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଡିଭିଜନ ଏବଂ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନାସକମ୍ ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ପରିଚାଳନା କରିବେ । କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ବିକାଶ, ତଥା ବିଭିନ୍ନ ନିବନ୍ଧ ଭଳି ବୌଦ୍ଧିକ ସଂପଦ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍, ଏଆଇରେ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂପଦ, ଦେଶରେ କମ୍ପାନୀ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ଏଆଇ ସଂପର୍କୀତ ସଂପଦ ଆଦିର ପରିଚାଳନା କରିବ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ସଂପୃକ୍ତ ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ନଥି, କେଶ୍ ଷ୍ଟଡ଼ି ଓ ଗବେଷଣା ରିପୋର୍ଟ ଇତ୍ୟାଦି ବିନିମୟରେ ସହାୟକ ହେବ । କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧ୍ୟୟନ ତଥା ନୂତନ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବାର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଲାଗି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ “ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଏଆଇ” ନାମକ ଏକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଦେଶର ଯୁବ ଛାତ୍ରଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଏଆଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଇବା । ଫଳରେ ସେମାନେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାଯୁକ୍ତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଲାଭ କରିବା ସହ ଏଆଇ ଟୁଲ୍ ସେଟ୍ ପାଇପାରିବେ ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଡ଼ିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସକାଶେ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ । ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜାତୀୟ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଡିଭିଜନ ଇଣ୍ଟେଲ ଇଣ୍ଡିଆ ସହ ସହଭାଗୀତା ଭିତ୍ତିରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା (DoSE&L) ପକ୍ଷରୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । DoSE&L ପକ୍ଷରୁ ଏବେ ରାଜ୍ୟର ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କରାଯିବ ।
ସେହିଭିଳ “ଯୁଗଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଏଆଇ” କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା କୌଶଳଗତ ବୈଷମ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ତାହା ସହାୟକ ହେବ ଯାହା ଫଳରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସମାଜ ଉପରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ସମାଧାନମୂଳକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ । ସାରା ଦେଶର ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପହଞ୍ଚାଯିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି କୁଶଳୀ କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ସମାବେଶୀ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି, ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବି ଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ କହିଲେ ଯେ “ଭାରତ ଏବେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି । ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଚାଳନା ସକ୍ଷମ ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ସେମାନେ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଡାଟାର ସୁଯୋଗ ନେଇ ଏଭଳି ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାକୁ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ମାନବ ସମାଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ତାହାର ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ଓ ପ୍ରଗତିର ଧାରା ପ୍ରଖରିତ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ସେଥିରେ ମାନବୀୟ ସତ୍ତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ମିଳିପାରିବ ।”
ଏହି ଅବସରରେ ଇ ଏଣ୍ଡ ଆଇଟି, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଧୋତ୍ରେ କହିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଭୂମିକା ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହାର ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ମତ ପୋଷଣ କରି ଶ୍ରୀ ଧୋତ୍ରେ କହିଲେ ଯେ ବିପଦର ଘଡ଼ିରେ ଏଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆମର ତ୍ରାଣକର୍ତ୍ତା ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ବିଶେଷ କରି ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଇ- କମର୍ସ, ଅର୍ଥ, ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ଉପଯୋଗ ସର୍ବଜନସ୍ୱୀକାର୍ଯ୍ୟ । ଏଥିରେ ଥିବା ସମସ୍ୟା ସତ୍ତ୍ୱେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏକ ମହାନ୍ ସନ୍ତୁଳନରକ୍ଷାକାରୀ ଶକ୍ତି । ଏଆଇ ପୋର୍ଟାଲର ଗୁରୁତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ ଦେଶରେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଯୁବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସକାଶେ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଏଆଇ ସଂପର୍କୀତ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ:
ଏହି ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ସମସ୍ତ 28ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ 8ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଷ୍ଟମ ଠାରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ମଧ୍ୟରେ ଯେକୌଣସି ଶ୍ରେଣୀରେ ଅଧ୍ୟୟନରତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଡିଭାଇଡ଼କୁ ବୈଷମ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ 10ଜଣ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟତା ଭିତ୍ତିରେ ଏଥିପାଇଁ ମନୋନୀତ କରିବେ । ଶିକ୍ଷକମାନେ ଚାହିଁଲେ ମଧ୍ୟ ନିଜ ନାମ ନିଜେ ସୁପାରିଶ କରିପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ଯୋଗ୍ୟତା ପୂରଣ କରୁଥିବା ବାଂଛନୀୟ । ମନୋନୟନ ପରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଓରିଏଣ୍ଟେସନ୍ ଅଧିବେଶନ ଜରିଆରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଓ ସେମାନେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ବୁଝିବା ସହ 25-50 ଜଣ ସକ୍ଷମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଚୟନ କରିପାରିବେ । ଚିହ୍ନିତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରମାନେ ଏହା ପରେ ଅନଲାଇନ ତାଲିମ ଅଧିବେଶନରେ ସାମିଲ ହୋଇ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କିଭଳି ଭାବେ ସମାଜ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ନିଜସ୍ୱ ଚିନ୍ତାଧାରା ତଥା ପ୍ରକଳ୍ପମାନେ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ । ଏହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ 60 ସେକେଣ୍ଡର ଏକ ଭିଡ଼ିଓ ଜରିଆରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ । ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟବଳୀକୁ କିଭଳି ଭାବେ ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ ତାହାର ଉପାୟ ଚିନ୍ତା କରିବେ ।
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପୈଠ କରିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହାକି ଭିଡ଼ିଓ ଆକାରରେ ଥିବ, ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 100ଟି ସୁଚିନ୍ତିତ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସର୍ଟଲିଷ୍ଟ କରାଯିବ ଏବଂ ସେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆବାସିକ ବୁଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ କିମ୍ବା ଅନଲାଇନ ଅଧିବେଶନରେ (ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଭିଡ଼ 19 ଯୋଗ ଉତ୍ପନ୍ନ ସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ) ତାହା ଆଲୋଚନା କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ସଂପୃକ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଭୀର ଭାବେ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବାର ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରିପାରିବେ । ବୁଟ କ୍ୟାମ୍ପ କିମ୍ବା ଅନଲାଇନ ଅଧିବେଶନ ସମାପ୍ତ ହେବାପରେ, ସେହିସବୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ରିଅଲ ଟାଇମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ କୁହାଯିବ ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରିପୋର୍ଟ ଭିଡ଼ିଓ ଫର୍ମାଟରେ ୱେବସାଇଟରେ ଅପ୍ଲୋଡ଼ କରିବେ ।
ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଇଣ୍ଟେଲ ସ୍ୱୀକୃତ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା କୋଚମାନେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ହାତଧରି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବେ । ତଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯେଭଳି ସୁଚିନ୍ତିତ, ବାସ୍ତବଧର୍ମୀ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ହୋଇପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ । ଏହା ପରେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ 50ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିନ୍ତନକୁ ଉପସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବେ । ଏହା ଫେସ୍ ଟୁ ଫେସ୍ କିମ୍ବା ଅନଲାଇନ ଫର୍ମାଟରେ ହୋଇପାରେ । ଏହା ପରେ 20ଟି ଅଭିନବ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟି ଚୟନ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଂପୃକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ତାହାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ ।