শেল-থুম কমিসন
পাৱর সেক্তরদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক ফাইনান্স কম্মিসন্না পাৱর মন্ত্রালয়গা মীফম পাঙথোকখ্রে
29 MAY 2020 6:34PM by PIB Imphal
শ্রী এন.কে. সিংহনা লুচিংবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মেম্বরশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা ঙসি কেন্দ্রগী পাৱর মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা লুচিংবা পাৱর মন্ত্রালয়গী কাংবুগা স্তেৎশিংদা পাৱর সেক্তরদা অহোংবা পুরকপগা মরী লৈনবা হীরমশিং খন্ননবগীদমক মীফম পাঙথোকখ্রে‍। মসি ফাইনান্স কম্মিসননা মখোয়গী শেনবা চহী ২০২০-২০২১গী রিপোর্ততা পাৱর সেক্তরগী মতাংদা পীখিবা রিকমেন্দেসনগী মখা চত্থরকপা খোংথাঙনি‍।
মীফম অদু পাৱর দিসকোমশিংগী শেনথুমগী ফিভমদসু চৈথেং পীরিবা কোরোনাভাইরসকী অথিংবা অসিনা শেন্মিৎলোনদা পীবা চৈথেং থেংননবগীদমক তাঙ্কক মঙাগী অহানবা শরুক্কী থৌরাং ১৫গী মনুংদা অমা ওইনা শেনথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিতারমননা ইলেক্ত্রিসিতী দিস্ত্রিব্যুসন কম্পেনীশিং (দিসকোম)গীদমক লাউথোকখিবা লুপা করোর ৯০,০০০গী লিকুইদিতী ইঞ্জেক্সনদা য়ুম্ফম ওইরগা শেনবা চহী ২০২১-২০২৬গী কম্মিসনগী মথংগী রিপোর্তগী শেম শাবা ওইনা পাঙথোকখিবনি‍। শেনথুম মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পাৱর সেক্তরদা অহোংবা পুরকপদা খোঙজেল য়াঙখৎহনবা অমসুং পাৱর সেক্তরদা শোকহল্লিবা ৱাফমশিং য়েংশিনবদা অহেনবা মীৎয়েং চঙনবা থমখিবা ৱাফম অদু মমি তাখি‍।
পাৱর মন্ত্রীনা কম্মিসনদা স্তেৎ লৈঙাক্না লৌবা ৱারেপ অমসুং মদুনা ওইহল্লকপা দিসকোমশিংনা পুরিবা শেনথুমগী ফিভমগী মরক্তদা লৈরিবা পাৱর সেক্তরগী মশক মওংদা শমজিন্নদবা লৈরিবা অমদি মদুনা শেন মাংবগী ফিভমশিংগী মতাংদা চাউরাকপা ৱাফম থমখি‍। স্তেৎ লৈঙাকশিংনা মখোয়না মপুং ফানা মপু ওইবা দিসকোমশিংগী শেনথুমগী ফিভমগী মতাংদা চপ মান্ননা থৌদাং লৌফম থোকই হায়বা ৱাফম মন্ত্রীনা থমখি‍। পান্দম অসি ফংননবগীদমক লাইএবিলিতিজশিং মেনখৎবা ঙম্নবগীদমক এফ.আর.বি.এম. এক্তকী মখাদা স্তেৎ লৈঙাকশিংনা শেন পুবগী চাং শেমদোক শেমজিন তৌবা মথৌ তারি‍। মসিনা মখোয় মখোয়গী মখাদা দিসকোমশিং মথৌ তৌরিবা স্তেৎ লৈঙাকশিংগী থৌদাং মাঙজিল থানা য়াহনবা ঙমগনি‍। মসিনা শেনথুমগী মতাংদা অরোন অথুপ লৈতবা ফিভম পুরকপদা নত্তনা দিসকোমশিংগী মতাংদা স্তেৎশিংগী শেন থুমগী অমদি শেন্নবগী থৌদাংসু পুহনবা ঙমগনি‍।
মন্ত্রীনা কম্মিসনদা দিসকোমশিংদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক পায়খৎলক্কদবা থৌরাংশিংগী মতাংদসু শম্লপনা থমখি‍। মসিদা হৌজিক অয়াবা পীনবগীদমক খন্নদুনা লৈরিবা অনৌবা তারিফ পোলিসী য়াওরি‍। মসিদা মমাঙদা উখিদ্রিবা পাৱর সেক্তরদা পুরক্কদবা অহোংবা ৱাফমশিং য়াওরি‍। ইলেক্ত্রিসিতী এক্ত ওফ ২০০৩সু শেমদোক শেমজিন তৌনবগী ৱাফমসু হৌদোক্লি‍। মন্ত্রালয়গী অরিবা স্কিমশিং অনৌবা স্কিমশিংদা পুনশিনবগী থৌওং চত্থরি হায়রদুনা মন্ত্রীনা কম্মিসনদা মসিগীদমক কম্মিসনদগী চহী মঙা অসিদা লুপা লাখ করোর ৩গী ঙাক্লৌ পীবিনবা হায়জখি‍। স্কিম অসিনা মরুওইনা মৈ মাঙবা হন্থহন্নবা খোংথাঙশিং, লৌউ শিংউগী তোখায়বা ফীদরশিং অমসুং স্মার্ত প্রিপেদ মিতরশিংদা মায় ওনশিনগনি‍।
পাৱর মন্ত্রীনা পাৱর সেক্তরদা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং অদুবু তরাম্ন ওক্লদুনা চেয়রমেন অমসুং মেম্বরশিংনা রিগুলেতরী কেপচর, ফাইনেন্সিএল ইঞ্জিনিয়রিং, অহোংবা পুরকপদা তুং কোইগদবা মওংনচিংবশিংগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিংসু থমখি‍।
নীংশিংবা য়াবদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসননা মখোয়গী শেনবা চহী ২০২০-২১গী রিপোর্ততা স্তেৎ অয়াম্বনা মখোয়গী এগ্রিগেৎ তেক্নিকেল এন্দ কম্মর্সিএল (এ.তি.এন্দ সি.) লোস অমদি শেনবা চহী ২০১৬-১৭তাউজ্বল দিসকোম এস্যুরেন্স য়োজনা (উদয়) চৎনখ্রবা মতুংদা এভরেজ কোস্ত ওফ সপ্প্লাই অমসুং এভরেজ রিএলাইজেবল রিইভিন্যু (এ.সি.এস.-এ.আর.আর.)গী মরক্তা লৈবা খেন্নবা চাং খরদি হন্থহনবা ঙম্লে‍ হায়না পনখিবনি‍। অদুম ওইনমক খোঙজেল অদু পাৱর সেক্তরদা লৈরিবা মরা তাখ্রবা ইসুশিং মরম চুম্না শেমদোক্ত্রবদি তুং কোইবা য়ারোইদবা ওইনা লৈ‍। ৱাফমসিদা মীৎয়েং থমদুনা মন্ত্রী অমসুং কম্মিসননা পাৱর সেক্তরগী ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক অচৌবা অমদি মরুদগী অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই হায়বা ৱাফম য়ানখি‍।
কম্মিসননা পাৱর মন্ত্রালয়দা মখোয়গী খন্ন-নৈনবদা অমদি অরোয়বা রিপোর্ত শেম্বদা মন্ত্রালয়গী ৱাফমশিং অদু শোয়দনা খন্নগনি হায়না থাজবা থমখি‍।

Finance Commission
Finance Commission holds meeting with Ministry of Power on Power Sector Reforms
29 MAY 2020 6:34PM by PIB Delhi
The Finance Commission headed by Sh. N. K. Singh and including its Members and senior officials today held a detailed meeting with the Power Ministry headed by the Union Minister for Power, Shri R. K. Singh on issues relating to the Reforms of the Electricity Sector in the States. This was in continuation to the recommendations made on the power sector by the Finance Commission in its report for the financial year 2020-2021.
As a lead-up to the Commission’s next report for the Financial Year 2021-2026 and taking into consideration the announcement of Rs. 90,000 crores Liquidity Injection for Electricity Distribution Companies (DISCOMs) by the Finance Minister, Smt. Nirmala Sitharaman, as one of the 15 measures in the first of the five tranches to combat the economic disruption from the coronavirus lockdown, which had stretched the finances of the Power DISCOMs. The Finance Minister’s announcements reflected the Prime Minister’s priority in accelerating Power Sector Reforms and taking up issues which have endemically hurt the Power Sector.
The Minister for Power highlighted to the Commission the current disconnect in the structures of the power system between decision making by the State Government and the financial consequences thereof, which are borne by the DISCOMs leading to losses. The Minister emphasized the need for the State Governments to be also conjointly responsible for the financial health of their fully owned DISCOMs. Towards this end the borrowing limits of the State Governments under the FRBM Act, needed to be recalibrated to take these liabilities into account. This would bring to fore the responsibility of the State Governments under whose control the DISCOMs operate. It will also bring financial transparency and bring about financially and managerially responsible behavior of the States with respect to DISCOMs.
The Minister briefed the Commission about the reforms in the pipeline for the turnaround of the DISCOMs. This included the new tariff policy which is under consideration for approval. It includes path breaking reforms in the power sector. Amendments are proposed to the Electricity Act of 2003. The Minister informed the Commission that the old schemes of the Ministry are being amalgamated into a new scheme for which he requested the Commission's for a support of Rs. 3 lakh crores over a five year period. This scheme would primarily focus on steps for reduction of losses, separate feeders for agriculture and smart prepaid meters.
The Chairman and Members while appreciating the Power Minister for the initiatives being taken in the power sector provided useful suggestions to the Ministry on the issues of regulatory capture, financial engineering, sustainability of reforms, etc.
It will be recalled that the 15th Finance Commission in its report for FY 2020-21 noted that most States have reduced, to some extent, their aggregate technical and commercial (AT&C) losses and the difference between average cost of supply and average realizable revenue (ACS-ARR) after implementation of the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) in 2016-17. However, the progress did not appear to be sustainable unless systemic issues in the power sector are suitably addressed. In view of the above, the Minister and the Commission felt that robust and systemic reforms are required to improve the health of the power sector.
The Commission assured the Ministry of Power that it fully take into consideration the suggestions of the Ministry in its deliberations and while making its final report.