ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଧାର ଭିତ୍ତିକ ଇ-କେୱାଇସି ଜରିଆରେ ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ
28 MAY 2020 4:42PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟର ଘୋଷଣା ଅନୁସାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି (28.05.2020) ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ନମ୍ବର ପ୍ରଦାନ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସୁବିଧା ବୈଧ ଆଧାର ନମ୍ବର ଏବଂ ସେଥିରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ଧାରକଙ୍କୁ ମିଳିପାରିବ । ଏହି ନମ୍ବର ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଇ-ପାନ୍ ନମ୍ବର ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଏଠାରେ ସୂଚନା ଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ ଉପସ୍ଥାପନ ବେଳେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଏସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ବଜେଟ ଭାଷଣର ଅନୁଚ୍ଛେଦ 129ରେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଗତ ବଜେଟରେ ମୁଁ ପାନ୍ ଓ ଆଧାରର ଅନ୍ତର୍ବିନିମୟ ନେଇ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି, ଯାହାରକି ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା । ପାନ୍ ନମ୍ବର ପ୍ରଦାନକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଉ ଏକ ନୂଆ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବୁ ଯାହାଫଳରେ ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ନମ୍ବର ଆଧାର ଭିତ୍ତିରେ ଅନଲାଇନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ବିସ୍ତୃତ ଆବେଦନପତ୍ର କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ” ।
ଏହି ଆଧାର ଭିତ୍ତିକ ଇ-କେୱାଇସି ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ସୁବିଧା ଆଜି ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଯଦିଓ ଏହାକୁ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ଫେବୃଆରୀ 12ରେ ଆୟକର ବିଭାଗ ଦ୍ଵାରା ଇ-ଫାଇଲିଂ ଜରିଆରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ସେବେଠାରୁ 6,77,680 ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ନମ୍ବର ମାତ୍ର 10 ମିନିଟ ମଧ୍ୟରେ 25 ମେ’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ଏଠାରେ କହିବା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଯେ, ଚଳିତ ମାସ 25 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ 50 କୋଟି 52 ଲକ୍ଷ ଆୟକରଦାତାଙ୍କୁ ପାନ୍ ନମ୍ବର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି । ସେଥିରୁ ପ୍ରାୟ 49.39 କୋଟି ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିରୁ 32.17 କୋଟି ଆଧାର ଭିତ୍ତିକ ।
ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ପାଇଁ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଖୁବ ସରଳ କରାଯାଇଛି । ତତ୍କାଳ ପାନ୍ ପାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ବ୍ୟକ୍ତି ଆୟକର ବିଭାଗର ଇ-ଫାଇଲିଂ ୱେବସାଇଟକୁ ଯାଇ ତାଙ୍କର ବୈଧ ଆଧାର ନମ୍ବର ଓ ପରେ ପରେ ତାଙ୍କର ଆଧାର ପଞ୍ଜୀକୃତ ମୋବାଇଲରେ ଆସିଥିବା ଓଟିପିକୁ ଦେବେ । ଏହି ପଦ୍ଧତି ସଫଳତାର ସହିତ କରିସାରିବା ପରେ ଏକ 15 ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ଵୀକାରୋକ୍ତି ନମ୍ବର ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଆବେଦନକାରୀ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ତାଙ୍କ ବୈଧ ଆଧାର କାର୍ଡ ନମ୍ବର ଦେଇ ଏହାର ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିପାରିବେ ଓ ନମ୍ବର ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ପରେ ଏହି ଇ-ପାନ୍ ନମ୍ବରକୁ ଡାଉନଲୋଡ କରିପାରିବେ । ଆଧାର ସହିତ ଯଦି ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଇ-ମେଲ ଆଇଡି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥାଏ ତେବେ ଏହି ଇ-ପାନ୍ ନମ୍ବର ସେଟାକୁ ପଠାଯିବ ।
ଡିଜିଟାଲ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ନେଇ ଏଭଳି ପାନ୍ ସୁବିଧା ଆୟକର ବିଭାଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଏକ ସଫଳତା କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବ ନାହିଁ ।

Ministry of Finance
FM launches facility of Instant PAN through Aadhaar based e-KYC
28 MAY 2020 4:42PM by PIB Delhi
In line with the announcement made in the Union Budget, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman formally launched the facility for instant allotment of PAN (on near to real time basis) here today. This facility is now available for those PAN applicants who possess a valid Aadhaar number and have a mobile number registered with Aadhaar. The allotment process is paperless and an electronic PAN (e-PAN) is issued to the applicants free of cost.
It may be recalled that in the Union Budget, 2020, Finance Minister Smt. Sitharaman had announced to launch instant PAN facility shortly. In para 129 of the Budget Speech, the Finance Minister had stated, In the last Budget, I had introduced the interchangeability of PAN and Aadhaar for which necessary rules were already notified. In order to further ease the process of allotment of PAN, soon we will launch a system under which PAN shall be instantly allotted online on the basis of Aadhaar without any requirement for filling up of detailed application form.”
The facility of instant PAN through Aadhaar based e-KYC has been launched formally today, however, its ‘Beta version’ on trial basis was started on 12th Feb 2020 on the e-filing website of Income Tax Department. Since then onwards, 6,77,680 instant PANs have been allotted with a turnaround time of about 10 minutes, till 25th May 2020.
It may also be noted that as on 25.05.2020, a total of 50.52 crore PANs have been allotted to the taxpayers, out of which, around 49.39 crore are allotted to the individuals and more than 32.17crore are seeded with Aadhaar so far.
The process of applying for instant PAN is very simple. The instant PAN applicant is required to access the e-filing website of the Income Tax Department to provide her/his valid Aadhaar number and then submit the OTP received on her/his Aadhaar registered mobile number. On successful completion of this process, a 15-digit acknowledgment number is generated. If required, the applicant can check the status of the request anytime by providing her/his valid Aadhaar number and on successful allotment, can download the e-PAN. The e-PAN is also sent to the applicant on her/his email id, if it is registered with Aadhaar.
The launch of the Instant PAN facility is yet another step by the Income Tax Department towards Digital India, thereby creating further ease of compliance to the taxpayers.