কল্চর মন্ত্রালয়
নেস্নেল গেলরী ওফ মোদর্ন আর্তসনা হয়েং রামকিনকর বাইজগী ১১৫ শুবা মপোক নুমীৎকা পাংথোকপা ওইনা ভর্চুএল খোংচৎ অমা পাথোক্কদৌরি
25 MAY 2020 6:54PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়গী নেস্নেল গেলরী ওফ মোদর্ন আর্তসনা “রামকিনকর বাইজ । ৱা ঙাঙদনা শক্লোন ওনবা অমসুং ৱা ফোংদোকপশিং” হায়না মিংথোনবা রামকিনকরগী বাইজ ১১৫ শুবা মপোক নুমীৎকা পাংথোকপা ওইনা ভর্চুএল খোংচৎ অমা পাথোক্কদৌরি অমা মে ২৬, ২০২০দা পাংথোক্কদৌরি। এন.জি.এম.এ.না শক্নাইরবা কলাকারশিংনা শাবা লাই ৬৩৯ চাওথোকচবা ফোংদোকখি। ভর্চুএল খোংচৎ অসিদা এন.জি.এম.এ.না খোমজিন্দুনা থম্বা রামকিনকরগী শিংথানিংঙাই ওইবা কলাগী থবকশিং অদু তোঙান-তোঙানবা থীমদা মথং-মনাও নাইনা কাংলুপ মঙা থোক্না-(i) পোর্ত্রেৎ, (ii) পুন্সি নৈনবা, (iii) এবসত্রেক্ত অমসুং স্ত্রকচরেল কম্পোজিসন, (iv) মওং-মতৌ নৈনবা অমসুং লেন্দস্কেপ অমসুং (v) হকপা-খোৎপশিং হায়না খায়দোক্তুনা উৎকনি।
এন.জি.এম.এ.গী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী অদ্বাইতা চরন গদানায়ক্না ভর্চুএল মওংগী খোংচৎ অসি খ্বাইদগী অথোইবা স্কলপচর, লাই য়েকপা-মৌদর্ন ইন্দিয়াগী শক্নাইরবা অমদা মরুওইনা নহা ওইরিবা কলাকারশিংদা ফিগরেতিব অমসুং এবসত্রেক্তিব অনীমক্কী মওংশিংদা লেপ্পা পোত্থানিংদবা চাংয়েং অদু খংহন্নবগী মওংদা শ্রদ্ধাঞ্জলী কৎপা ওইনা হৌদোকখিবনি হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি।
লোকদাউন লৈরিঙৈগী মরক অসিদা এন.জী.এম.এ.গী লেমজনিংঙাই ওইরবা কল্লেক্সনশিং অসি থাক ৱাংলবা ভিজিতরশিংবু খুদোংচাহন্নবগীদমক ভর্চুএল খোংচৎ অসি হৌদোকপগী ৱাখল্লোন অদু য়ৌহন্নবা অমসুং মপুং ফানবা আই.তী. সেল অসিদা লৈরিবা মীওই পুম্নমক্না পোত্থাবা লৈতনা কন্না হোৎনরিবা অসিগীদমক্তা চাওথোকচৈ হায়না শ্রী গদনায়ক্না ফোংদোকখি।
ভর্চুএল খোংচৎ অসিদা তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংগী মওংদা শক্নাইরবা আর্তিস্তশিংগী খবক ৫২০ অমসুং স্কেৎচকী লাইরিক অহুম উহনবদা নত্তনা মমাংদা তৌখিবশিং অদু নিংশিংনবা “জীবনস্মৃতী” অসিশু য়াওরি। খোংচৎ অসিগী অরোইবদা ভিজিতরশিংনা https://so-ham.in/ramkinkar-baij-journey-through-silent-transformation-and-expressions দা এন.জী.এম.এ.গী বেন্নরগী মখাদা মখাদা অহানবা কলচরেল মেদিয়াগী প্লেতফোর্ম ‘ৱারী-ৱাতাই শান্নবদা য়াওবা’/অমসুং মমিগী খোংচৎ অসিদা য়ুম্ফম ওইবা ক্বীজ অমা অরোইবদা থম্লি। তৌরি।
রামকিনকর বাইজি হায়রিবা অনৌবা মতমগী ভারতকী হৌদোরকপদগী লৈরক্লবা আর্তিস্তশিংগী মনুংদগী অমা ওইরিবা অসি শক্নাইরবা স্কল্পচর, লাই য়েকপা অমসুং গ্রাফিক্কী আর্তিস্তনি। রামকিনকর বাইজি(১৯০৬-১৯৮০) অসি নোংচুপ লেঙ্গলগী বঙ্কুরাগী শেন্মীৎলোনগী অমসুং খুন্নাইদা থাক খরা শোনবা ইমুং অমদা পোকখি অমসুং ভারতকী কলাগী খ্বাইদগী থোইদোক-হেন্দোকপা অঙনবা মতমগী মোদর্নিস্ত অমা ওইবদা মায় পাকপা ঙম্লকখি। ১৯২৫ তা মহাক্না মহাক্কী লম্বী অদু সান্তিনিকেতনগী অর্ত স্কুলগী কলা ভাবনাদা লাকপা হৌরকখি অমসুং নন্দলাল বোসকী লমজিং মখাদা লৈরকখি।
সান্তিনিকেতনগী মনিং ত্মবা, বুদ্ধি-লৌশিংগী ওইবা ফীভম অদুনা মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎখি, মহাক্কী কলাগী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং বুদ্ধী-লৌশিংগী ওইবা মগুনশিং কয়াদুনা শাৎকাইরক্তুনা হেন্না লুথনা অমদি অরুবা মওংগীদা য়ৌবা ঙম্লকখি। কলা ভবন্দগী মহৈ তম্বা লোইবগা য়াম্না থুনা ফেকল্তী মেম্বর অমা ওইরকখিবগা লোয়ন-লোয়ননা নন্দলাল বোস অমসুং বেনোদেবেহারী মুখর্জীগা সান্তিনিকেতনবু মনিং-তমদ্রিবা ভারতকী মোদর্ন আর্তকী খ্বাইদগী মরুওইবা সেন্তর অমা শেমগৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। রামকিনকরগী মোনুমেন্তেল ওইবা স্কল্পচরশিং অদু ময়ামগী আর্তকী নিংশিংনিংঙাইগী ওইবা খুদম অমা ওইনা শেমগৎলকখি। ভারতকী আর্তকী খ্বাইদগী অঙনবা মোদর্নিস্ত অমা ওইনা মহাক্না ইয়ুরোপিয়নগী অনৌবা ভিজুএল লেংগ্বেজগী আইদিওমশিং মান্নবা মওংদা শেমখি অমসুং হৌজিকসু মহাক্কী ভারতকী ওইবা মওংদা মরা তাদুনা লৈরি। মহাক্না পোত্থাবা লৈতনা মওংশিং, ফিগরেতিবতগী এবসত্রেক্তা অমদুগা এবসত্রেক্তগী ফিগরেতিবতা কোম্না লৈদুনা, মহাক্কী থীমশিং অদু মীওইবগী অরুবা ৱাখল্লোন অমদা শেমখি অমসুং মীওইবা অমসুং মহৌশাগী মরক্তা লৈনরিবা সিম্বাইওতিক্কী ওইবা মরি অদু তাক্তুনা খংনবগী চাংয়েংশিং তৌখি। মহাক্কী পেন্তিং অমসুং স্কল্পচরদা অরোইবা থাদুনা চাংয়েং তৌখি অনৌবা মেতরিএলশিং শিজিন্নবগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবশিং পাংথোকখি। খুদম ওইনা, মহাক্না কনভেস্নেল ওইদবা মেতরিএলশিং, মতমসিগী ওইবদা সিমেন্তকী কঙ্কৃত মোনুমেন্তেল ওইবা ময়ামগী স্কল্পচরশিংনা আর্তকী থবকশিংগীদমক্তা খুদম তাকপা মওংদা অহানবা ওইনা শিজিন্নখি। সিমেন্ত, লেতরাইত অমসুং মোর্তারনা ফিগরশিংগী মওং শেম্বদা শিজিন্নবা, অমসুং অনৌবা ৱেস্তর্নগী ওিবা মশাগী ওইবা মওংদা শিজিন্নবা অমসুং ভারতকী ক্লাসিকেলগী মতমগী মমাংদা স্কল্পচরগী মতীক-ময়াইশিং চপ মান্নবা মরু ফংনা পুনশিন্নখি।
মহাক্কী থবক অদু মতম কয়া অমা হৌখ্রবসু, মথং-মথং নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল অনীমক্তা খংনরকখি। ১৯৫১দা সালোন দেস রিএলিতিজ নৌভেলেসতা শরুক রারুনবগীদমক্তা কৌরকখি। মদুদগী মথং-মথং ওইনা জাতীসিনা ইকাই খুম্নরকখি। ভারতকী আর্ততা য়েৎনিংঙাই লৈত্রবা থৌদাংশিংগীদমক্তা মহাকপুা ১৯৭০দা ভারত সরকারনা মহাকপু পদ্ম ভুশন পীদুনা ইকাই খুম্নখি। ১৯৭৬তা ললিৎ কলা একাদমীনা ফেলো অমা ওইহনখি। ১৯৭৬তা মহাকপু বিশ্ব ভারতীনা ‘দেসিকোত্তামা’গী দোক্তরিএল দিগ্রী পীদুনা ইকাই খুম্নখি অমসুং রবিন্দ্র ভারতী য়ুনিবর্সিতীনা ১৯৭৯দা দি.লিত পীদুনা ইকাই খুম্নখি।
কুইনা নারবা মতুংদা অগস্তকী তাং ২, ১৯৮০ রামকিনকরগী অরোইবা পুন্সি খোংচৎ ওইখি।

Ministry of Culture
National Gallery of Modern Art will organise virtual tour to commemorate the 115th Birth Anniversary of Ramkinkar Baij tomorrow
25 MAY 2020 6:54PM by PIB Delhi
Ministry of Culture’s National Gallery of Modern Art will organise virtual tour titled “Ramkinkar Baij | Journey through silent transformation and expressions” to commemorate the 115th Birth Anniversary of Ramkinkar Baij on 26th May 2020. The NGMA takes pride in 639 works of art created by the iconic artist. This virtual tour presents the works of art from the prominent artworks of Ramkinkar Baij from reserve collection of NGMA, grouped in a series of five different themes of (i) Portrait, (ii) Life Study, (iii) Abstract & Structural Composition, (iv) Nature Study & Landscape and (v) Sculptures.
Director General of NGMA Shri Adwaita Charan Gadanayak said that this virtual tour is being launched to pay tribute to the one of the greatest sculptor, painter – an iconic artist of modern India, especially for the young artists to know the kind of restless experiment that the artist had one with forms – figurative and abstractive both.
Shri Gadanayak added that I take pride of the tireless effort of our entire IT Cell to conceive and conceptualize the idea of launching this Virtual Tour and design and develop the same amidst lock down period to facilitate our esteemed visitors with such prestigious collection of NGMA.
This virtual tour also includes ‘Jeevansmriti’ to through light into the memory lane in addition to showcasing 520 works of art by the iconic artist in five distinct categories and three sketch books. At the end of the tour visitors can ‘Join the Conversation’ on the first cultural media platform under the banner of NGMA at https://so-ham.in/ramkinkar-baij-journey-through-silent-transformation-and-expressions/ and also attempt a quiz based on the content of the virtual tour.
Ramkinkar Baij, one of the most seminal artists of modern India, was an iconic sculptor, painter and graphic artist. Ramkinkar Baij (1906-1980) was born in Bankura, West Bengal, into a family of little economic and social standing and grew by his sheer determination into one of the most distinguished early modernists of Indian art. In 1925, he made his way to Kala Bhavana, the art school at Santiniketan and was under the guidance of Nandalal Bose. Encouraged by the liberating, intellectual environment of Santiniketan, his artistic skills and intellectual horizons blossomed, thus acquiring greater depth and complexity. Soon after completing his studies at Kala Bhavana he became a faculty member, and along with Nandalal Bose and Benodebehari Mukherjee played a pivotal role in making Santiniketan one of the most important centres for modern art in pre-Independent India. Ramkinkar'smonumental sculptures are established landmarks in public art. One of the earliest modernists in Indian art, he assimilated the idioms of the European modern visual language and yet was rooted in his own Indian ethos. He experimented restlessly with forms, moving freely from figurative to abstract and back to figurative, his themes were steeped in a deep sense of humanism and an instinctive understanding of the symbiotic relationship between man and nature. Both in his paintings and sculptures, he pushed the limits of experimentation and ventured into the use of new materials. For instance, his use of unconventional material, for the time, such as cement concrete for his monumental public sculptures set a new precedent for art practices. The use of cement, laterite and mortar to model the figures, and the use of a personal style in which modern western and Indian pre-classical sculptural values were brought together was equally radical.
Although, his work was passed over for quite a while, gradually it began to get both national and international attention. He was invited to participate in the Salon des Réalités Nouvelles in 1950 and in the Salon de Mai in 1951. In the national honours began to come his way one after the other. In 1970, the Government of India honoured him with the Padma Bhushan for his irrefutable contribution to Indian art. In 1976 he was made a Fellow of the Lalit Kala Akademi. In 1976, he was conferred the honorary Doctoral Degree of ‘Desikottama’ by Visva Bharati, and in 1979 an honorary D.Litt by Rabindra Bharati University.
Ramkinkar made his last journey, after a period of illness, in Kolkata on the 2nd August, 1980.