ৰেল মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় ৰে’ল বিভাগে ২৫ মে’ ২০২০ (১০:০০ বজালৈক) লৈকে ২৫ দিনত দেশৰ বিভিন্ন ঠাইৰ মাজত ৩০৬০ খন শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচল কৰাইছে আৰু ৪০ লাখতকৈও অধিক যাত্ৰী কঢ়িয়াইছে
ৰে’ল লাইনত ২৩/২৪ মে’ ২০২০ ত দেখিবলৈ পোৱা ভীৰ হ্ৰাস পাইছে।
বিহাৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰে’লপথত দুই তৃতীয়াংশ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচল হোৱাৰ বাবে আৰু ৰাজ্য প্ৰশাসনে সম্পাদন কৰিবলগা হোৱা বিভিন্ন স্বাস্থ্য নীতিৰ বাবে টাৰ্মিনেল খালী কৰাত পলম হোৱাত উক্ত যানজঁটৰ সৃষ্টি হৈছিল।
ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ লগত সক্ৰিয় পৰ্যালোচনা আৰু অন্যান্য সম্ভৱপৰ বিকল্প যাত্ৰাপথৰ চিনাক্তকৰণৰ যোগেদি এই সমস্যাৰ সমাধান কৰা হৈছে।
শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ লগতে ৰে’ল বিভাগে নতুন দিল্লীৰ লগত সংযোগ হোৱাকৈ ১২ মে’ৰপৰা ৩০ খন বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচল কৰাইছে আৰু ১ জুনত ২০০ খন সময়সূচী থকা ৰে’লগাড়ীৰ চলাচলৰ কথা চিন্তা কৰিছে।
25 MAY 2020 7:13PM by PIB Guwahati
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশ মানি ঘৰৰ পৰা দূৰত বিভিন্ন ঠাইত ৰৈ যোৱা প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিক, তীৰ্থযাত্ৰী, পৰ্যটক, ছাত্ৰ আৰু অন্যান্য লোকসকলক নিজ গৃহলৈ কঢ়িয়াই নিবলৈ ভাৰতীয় ৰে’ল বিভাগে ১ মে’, ২০২০ ৰ পৰা শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচলৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল।
২৫ মে’ ২০২০ (১০:০০ বজালৈক) লৈকে ২৫ দিনত দেশৰ বিভিন্ন ঠাইৰ মাজত ৩০৬০ খন শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচল কৰাইছে আৰু ৪০ লাখতকৈও অধিক যাত্ৰী ইয়াৰ জৰিয়তে লক্ষ্যস্থানত উপস্থিত হৈছেগৈ।
৩০৬০ খন শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ ২৬০৮ খনে ইতিমধ্যে গন্তব্যস্থান পাইছেগৈ আৰু ৪৫৩ খনৰ যাত্ৰা অব্যাহত আছে। ২৪.০৫.২০২০ তাৰিখে ২৩৭ খন শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰে ৩.১ লাখ যাত্ৰীয়ে যাত্ৰা কৰি আছিল।
এই ৩০৬০ খন শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীয়ে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰপৰা যাত্ৰাৰম্ভ কৰিছে। পাঁচখন সৰ্বাধিক ৰে’লগাড়ীৰ যাত্ৰাৰম্ভ হোৱা ৰাজ্য হ’ল গুজৰাট (৮৫৩ খন ৰে’লগাড়ী), মহাৰাষ্ট্ৰ (৫৫০ খন ৰে’লগাড়ী), পঞ্জাৱ (৩৩৩ খন ৰে’লগাড়ী), উত্তৰ প্ৰদেশ (২২১ খন ৰে’লগাড়ী), দিল্লী (১৮১ খন ৰে’লগাড়ী)।
এই শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীসমূহ দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যলৈ গৈছে। পাঁচখন সৰ্বাধিক ৰে’লগাড়ীৰ গন্তব্যস্থান হোৱা ৰাজ্য হ’ল উত্তৰ প্ৰদেশ (১২৪৫ খন ৰে’লগাড়ী), বিহাৰ (৮৪৬খন ৰে’লগাড়ী), ঝাৰখণ্ড (১২৩খন ৰে’লগাড়ী), মধ্য প্ৰদেশ (১১২খন ৰে’লগাড়ী), উৰিষ্যা (৭৩খন ৰে’লগাড়ী)।
ৰে’ল লাইনত ২৩/২৪ মে’ ২০২০ ত দেখিবলৈ পোৱা ভীৰ হ্ৰাস পাইছে। বিহাৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰে’ল পথত দুই তৃতীয়াংশ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচল হোৱাৰ বাবে আৰু ৰাজ্য প্ৰশাসনে সম্পাদন কৰিবলগা হোৱা বিভিন্ন স্বাস্থ্য নীতিৰ বাবে টাৰ্মিনেল খালী কৰাত পলম হোৱাত উক্ত যানজঁটৰ সৃষ্টি হৈছিল। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ লগত সক্ৰিয় পৰ্যালোচনা আৰু অন্যান্য সম্ভৱপৰ যাত্ৰাপথৰ চিনাক্তকৰণৰ যোগেদি এই সমস্যাৰ সমাধান কৰা হৈছে।
শ্ৰমিক বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ লগতে ৰে’ল বিভাগে নতুন দিল্লীৰ লগত সংযোগ হোৱাকৈ ১২ মে’ৰপৰা ১৫ যোৰ বিশেষ ৰে’লগাড়ীৰ চলাচল কৰাইছে আৰু ১ জুনত ২০০ খন সময়সূচী থকা ৰে’লগাড়ীৰ চলাচলৰ কথা চিন্তা কৰিছে।

Ministry of Railways
Indian Railways operationalises 3060 “Shramik Special” trains till 25th May, 2020 (till 10:00 hrs) across the countryand transports more than 40 lacs passengers to their home states through “Shramik Special” trains in 25 days.
The congestion witnessed in the Railway network on 23rd/ 24th May, 2020 is over.
The congestion had occurred due to convergence of more than two third rail traffic on routes to Bihar and Uttar Pradesh and late clearance of the terminals due to health protocols etc that needed to be completed by State Authorities.
The matter has resolved through active consultation with State Governments and also finding other feasible routes for the journey.
In addition to Shramik specials, Railways are running 15 pairs of special trains connecting New Delhi from. 12th May and plans to start 200 more time tables trains on 1st June.
25 MAY 2020 7:13PM by PIB Delhi
Subsequent to the Ministry of Home Affairs order regarding movement of migrant workers, pilgrims, tourists, students and other persons stranded at different places by special trains, Indian Railways had decided to operate “Shramik Special” trains form 1st May 2020.
As on 25th May 2020 (till 10:00 hrs), a total of 3060 “Shramik Special” trains have been operationalized from various states across the country. More than 40 lacs passengers have reached their destinations by these “Shramik Special” trains.
Out of 3060 Shramik Special Trains, 2608 trains have been terminated, 453 trains are on run. On 24.05.2020,237Shramik Specials were run moving 3.1 lakh passengers.
These 3060 trains were originated from various states. The top five States/UTs from where maximum trains originated are Gujarat(853 Trains), Maharashtra(550 Trains), Punjab(333 Trains), Uttar Pradesh (221 Trains), Delhi (181 Trains).
Also, these Shramik Special Trains were terminated in various States across the country. The top five states where maximum trains terminated are Uttar Pradesh(1245 Trains), Bihar(846 Trains), Jharkhand(123 Trains), Madhya Pradesh(112 Trains), Odisha(73 Trains).
The rail route congestion which was being witnessed on 23rd/24th May, 2020, is over. The congestion had occurred due to convergence of more than two third rail traffic on routes to Bihar and Uttar Pradesh and late clearance of the terminals due to health protocolsetc that needed to be completed by State Authorities. The matter has resolved through active consultation with State Governments and also finding other feasible routes for the journey.
In addition to Shramik specials Railways are running 15 pairs of special trains connecting New Delhi and plans to start 200 more time tables trains on 1st June.