ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
• କଡା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ବଳରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ରକ୍ଷା
• ସ୍ଵଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରତିଦିନ ତିଆରି ହେଉଛି 3 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କିଟ୍ସ
25 MAY 2020 11:42AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲାରେ ନିଯୁକ୍ତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ନେଇ କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ସଂଶୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ତେବେ ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଉପକରଣଗୁଡିକୁ ନେଇ ବିବାଦ ଉଠିଛି, ସେସବୁର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆହରଣ କରିଥିବା ପିପିଇ ସହ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏଚଏଲଏଲ ଲାଇଫ କେୟାର ପକ୍ଷରୁ ଅଣାଯାଉଥିବା ଏହିସବୁ ଉପକରଣ ଦେଶରେ ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମନୋନୀତ 8ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଗୋଟିକରେ ପରୀକ୍ଷା ଓ ନିରୀକ୍ଷଣ ପରେ ହିଁ ଅଣାଯାଇଥାଏ । ସେମାନେ ଏହାର ସଠିକତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦେବା ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବୈଷୟିକ କମିଟିର ଅନୁମୋଦନ କ୍ରମେ ହିଁ ସେଗୁଡିକୁ ଆହରଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଯୋଗାଯାଉଥିବା ପିପିଇର ଯେକୌଣସି ନମୁନା ନିଆଯାଇ ତା’ର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନୀତି ଅନୁସାରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ । କୌଣସି ଦୋଷ ତ୍ରୁଟି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲେ ନିର୍ମାଣକାରୀ କମ୍ପାନୀକୁ ଅଯୋଗ୍ୟ ଘୋଷଣା କରି ତା’ଠାରୁ ଆଉ ସାମଗ୍ରୀ କିଣାଯାଏ ନାହିଁ । ପିପିଇର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକାରୀ କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯେକୌଣସି ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ପିପିଇ ନେଉଥିବା ରାଜ୍ୟ ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହାର ପରୀକ୍ଷା କରାଇପାରନ୍ତି । ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ଏହିସବୁ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ପରୀକ୍ଷା ପରେ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହେଲେ ତାହା ଜିଇଏମରେ ଅନବୋର୍ଡ କରନ୍ତି । ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉପକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ ହେଲା ପରେ ତାହା ଜିଇଏମ ଜରିଆରେ ଅନବୋର୍ଡ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଏହାଫଳରେ ରାଜ୍ୟମାନେ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ଆହରଣ କରନ୍ତି । ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରୁ ମିଳିପାରିବ । ଭାରତ ଏବେ ପିପିଇ ଏବଂ ଏନ-95 ମାସ୍କର ଉତ୍ପାଦନ ହାର ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଓ ଏହା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ । ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିନକୁ 3 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଓ ଏନ-95 ମାସ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦୈନିକ 1.11 ଲକ୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଏନ-95 ମାସ୍କ ଓ ପ୍ରାୟ 75 ହଜାର ପିପିଇ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏତଦବ୍ୟତୀତ ପିପିଇର ଆବଶ୍ୟକ ଉପଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ https://mohfw.gov.in ରେ ଉପଲବ୍ଧ ।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 update
Ensuring quality of PPEs through stringent protocols
Domestic capacity ramped up: more than 3 lakh kits being manufactured everyday
25 MAY 2020 11:42AM by PIB Delhi
There are some reports in a section of the media expressing concern about the quality of Personal Protective Equipment (PPE) coveralls. The products under reference have no relevance to the procurement being made by the Central Government. HLL Lifecare Limited (HLL), the procuring agency of the Ministry of Health and Family Welfare, is procuring PPE coveralls from manufacturers/suppliers only after getting their coveralls tested and approved by one of the eight labs nominated by the Ministry of Textiles (MoT) for testing the same. It is only after their products qualify in the test prescribed by the technical committee (JMG) of the Ministry of Health & Family Welfare, that they are procured.
Further, HLL is also undertaking random sampling of the supplies being made, for which a testing protocol has been devised. In case of any failure, the company is being disqualified for any supplies. All the States/UTs have been asked to ensure procurement which is being carried out at their level after following the prescribed testing for PPEs from MoT nominated labs. In addition, manufacturers who have got their products qualified from these labs are also being on-boarded on Government e-Marketplace (GeM). The manufacturers who have got PPEs qualified have been advised by the MoT to on-board on to the GeM so that the procurement by States can be carried out accordingly. For the private sector also, the dynamic information of manufacturers whose products have qualified the tests is available on MoT website.
India has significantly ramped up its domestic production capacity of PPEs and N95 masks, and the requirements of the States/UTs are being sufficiently met. Today, the country is producing more than 3 lakh PPEs and N95 masks per day. States/UTs as well as Central Institutions have been provided with around 111.08 lakh N-95 masks and around 74.48 lakh Personal Protective Equipment (PPE).
Additionally, guidelines for rational use of rational use of PPEs have been issued by MoHFW and can be seen at https://mohfw.gov.in.