লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কালেনগী মহৈ-মরোংশিং মমাং চহিদগী হনগৎনা থারে, লোকদাউন মনুংদসু পোত্থোক লৌবা য়োনবা হেনগৎহল্লে
22 MAY 2020 6:47PM by PIB Imphal
কালেনগী মহৈ-মরোংশিং হুনবা
কালেনগী মহৈ-মরোংশিং হুনবগী অপুনবা লম মখাদা পীরিঃ
• চেং: মমাং চহিদা কালেনগী চেং থাবগী কোনবা লম হেক্তর লাখ ২৫.২৯ দগী হন্দক চহিদনা কোনবা লম হেক্তর লাখ ৩৪.৮৭ দা হেনগৎলে।
• হৱাই মরুশিং: মমাং চহিদা হৱাই মরুশিং থাবগী কোনবা লম হেক্তর লাখ 9.67 দগী হন্দক চহিদনা কোনবা লম হেক্তর লাখ 12.82 দা হেনগৎলে।
• অপৌবা মরু-মরাংশিং: মমাং চহিদা অপৌবা মরু-মরাংশিং থাবগী কোনবা লম হেক্তর লাখ ৭.৩০ দগী হন্দক চহিদনা কোনবা লম হেক্তর লাখ ১০.২৮ দা হেনগৎলে।
• থাও শুংনবা মরুশিং:মমাং চহিদা থাও শুংনবা মরুশিং থাবগী কোনবা লম হেক্তর লাখ ৭.৩৪ দগী হন্দক চহিদনা কোনবা লম হেক্তর লাখ ৯.২৮ দা হেনগৎলে।
হৱাই মরুশিং অমদি থাও শুংনবা মরুশিং লৌবা য়োনবা
লোকদাউন মনুংদানাফেদ (এন.এ.এফ.ই.দি)না চনা মেত্রিক তোন লাখ ৫.৮৯, হংগাম মরু মেত্রিক তোন লাখ ৪.৯৭ অমসুং হৱাই মেত্রিক তোন লাখ ৪.৯৯ পোত্থোক লৌবা য়োনবা তৌখ্রে।
গেহু লৌবা য়োনবা:
রবি মার্কেতিং সিসন (অর এম এস) ২০২০-২১ দা পুন্না গেহু মেত্রিক তোন লাখ ৩৩৭.৪৮ এফ সি আই দা থুংখ্রে মসিগী মনুংদা মেত্রিক তোন লাখ ৩২৬.৯৬ লৈখ্রে।
পি.এম.-কিসান:
ভারত সরকারগী এগ্রিকলচর দিপার্তমেন্ত, কোওপরেসন এন্দ ফার্মর ৱেলফিয়রনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগা লৈননা লৈন্না লোকদাউন মনুংদা লৌমীশিং অমদি লৌউ-শিংউবগা লৈননা লৈনবা থবকশিং লাইথোকহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎলে। লোকদাউন মনুং তাং ২৪-০৩-২০২০ দগী হৌরগা ঙসি ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নীধি (পি.এম.-কিসান) স্কিমগী মখাদা চাউরাক্না লৌমী ইমুং কোতি ৯.৫৫ দা খুদোংচাবা ফংহন্নবগীদমক শেনফম লুপা কোতি ১৯১০০.৭৭ কাইথখ্রে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
More areas under Summer Crops over last year, procurement too rises despite lockdown
22 MAY 2020 6:47PM by PIB Delhi
Sowing of Summer Crops:
The Sowing Area Coverage of Summer Crops is as follows:
• Rice: About 34.87 lakh hectares area coverage under summer rice as compared to 25.29 lakh ha during the corresponding period of last year.
• Pulses: About 12.82 lakh ha area coverage under pulses as compared to 9.67 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Coarse Cereals: About 10.28 lakh ha area coverage under coarse cereals as compared to 7.30 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Oilseeds: About 9.28 lakh ha area coverage under oilseeds as compared to 7.34 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Pulses & Oilseeds procurement:
A quantity of 5.89 lakh MT Gram (Chana), 4.97 lakh MT Mustard and 4.99 lakh MT Toor has been procured by NAFED during the lockdown period.
Wheat procurement:
In Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a total of 337.48 Lakh MT wheat is arrived in FCI out of which 326.96 Lakh MT is purchased.
PM-KISAN:
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India is taking several measures to facilitate the farmers and farming activities at field level during the lockdown period in the wake of Covid 19 pandemic. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme during the lockdown period from 24.3.2020 till date, about 9.55 crore farmer families have been benefitted and an amount of Rs. 19100.77 crore has been released so far.