কৃষি মন্ত্ৰালয়
যোৱা বছৰটোত গ্ৰীষ্মকালীন শস্যৰ বাবে অধিক ভূমি সামৰি লোৱা হৈছিল, লকডাউন হোৱা সত্বেও ক্ৰয়ৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে
22 MAY 2020 6:47PM by PIB Guwahati
গ্ৰীষ্মকালীন শস্যৰ গুটি সিঁচনঃ
গ্ৰীষ্মকালীন শস্যৰ গুটি সিঁচাৰ বাবে ব্যৱহৃত ভূমিৰ পৰিসৰৰ গড় হিচাপ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
• ধানঃ যোৱা বছৰৰ ২৫.২৯ লাখ হেক্টৰ ভূমিৰ তুলনাত এইবাৰৰ একে সময়তে প্ৰায় ৩৪.৮৭ লাখ হেক্টৰ ভূমি গ্ৰীষ্মকালীন ধানৰ গুটি সিঁচাৰ বাবে ঠিক কৰা হৈছে।
• মাহজাতীয় শস্যঃ যোৱা বছৰৰ ৯.৬৭ লাখ হেক্টৰ ভূমিৰ তুলনাত এইবাৰৰ একে সময়তে প্ৰায় ১২.৮২ লাখ হেক্টৰ ভূমি গ্ৰীষ্মকালীন মাহজাতীয় শস্যৰ গুটি সিঁচাৰ বাবে ঠিক কৰা হৈছে।
• গোটা খাদ্যশস্যঃ যোৱা বছৰৰ ৭.৩০ লাখ হেক্টৰ ভূমিৰ তুলনাত এইবাৰৰ একে সময়তে প্ৰায় ১০.২৮ লাখ হেক্টৰ ভূমি গ্ৰীষ্মকালীন গোটা খাদ্যশস্যৰ গুটি সিঁচাৰ বাবে ঠিক কৰা হৈছে।
• তৈলবীজঃ যোৱা বছৰৰ ৭.৩৪ লাখ হেক্টৰ ভূমিৰ তুলনাত এইবাৰৰ একে সময়তে প্ৰায় ৯.২৮ লাখ হেক্টৰ ভূমি তৈলবীজ সিঁচাৰ বাবে ঠিক কৰা হৈছে।
মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজৰ ক্ৰয়ঃ লকডাউনৰ সময়তে নাফেডে ৫.৮৯ লাখ মেট্ৰিকটন বুট, ৪.৯৭ লাখ মেট্ৰিকটন সৰিয়হ, ৪.৯৯ লাখ মেট্ৰিকটন ৰহৰ দাইল ক্ৰয় কৰিছে।
ঘেঁহু ক্ৰয়ঃ ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ৰবি শস্যৰ বিপণনৰ সময়ত ৩৩৭.৪৮ লাখ মেট্ৰিকটন ঘেঁহু ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ গোদামলৈ অনা হৈছিল, তাৰে ৩২৬.৯৬ লাখ মেট্ৰিকটন ক্ৰয় কৰে।
পি এম-কিষাণঃ কৃষি বিভাগ, কৃষক কল্যাণ সমিতি আৰু ভাৰত চৰকাৰে ক’ভিড-১৯ ৰ বাবে হোৱা লকডাউনৰ সময়তে কৃষকসকলৰ কৰ্মক্ষেত্ৰত যাতে অসুবিধা নহয় তাৰবাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ হাতত লৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষক সন্মান নিধিৰ অধীনত ২৪.৩.২০২০ তাৰিখৰ পৰা আজিলৈকে লকডাউন চলি থকা সময়তে ৯.৫৫ কোটি কৃষকৰ পৰিয়ালৰ বাবে এতিয়ালৈকে ১৯১০০.৭৭ কোটি টকা মোকলাই দিছে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
More areas under Summer Crops over last year, procurement too rises despite lockdown
22 MAY 2020 6:47PM by PIB Delhi
Sowing of Summer Crops:
The Sowing Area Coverage of Summer Crops is as follows:
• Rice: About 34.87 lakh hectares area coverage under summer rice as compared to 25.29 lakh ha during the corresponding period of last year.
• Pulses: About 12.82 lakh ha area coverage under pulses as compared to 9.67 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Coarse Cereals: About 10.28 lakh ha area coverage under coarse cereals as compared to 7.30 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Oilseeds: About 9.28 lakh ha area coverage under oilseeds as compared to 7.34 lakh ha. during the corresponding period of last year.
Pulses & Oilseeds procurement:
A quantity of 5.89 lakh MT Gram (Chana), 4.97 lakh MT Mustard and 4.99 lakh MT Toor has been procured by NAFED during the lockdown period.
Wheat procurement:
In Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a total of 337.48 Lakh MT wheat is arrived in FCI out of which 326.96 Lakh MT is purchased.
PM-KISAN:
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India is taking several measures to facilitate the farmers and farming activities at field level during the lockdown period in the wake of Covid 19 pandemic. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme during the lockdown period from 24.3.2020 till date, about 9.55 crore farmer families have been benefitted and an amount of Rs. 19100.77 crore has been released so far.