Ministry of Minority Affairs
“Hunar Haat” to restart from September 2020 with the theme of “Local to Global”
“Hunar Haat”, which provides market and opportunity to master artisans and craftsmen from remote areas of the country, has become a credible brand of rare exquisite indigenous handmade products: Mukhtar Abbas Naqvi
Mukhtar Abbas Naqvi: “Utilising the time during nationwide lockdown; artisans and craftsmen have prepared their rare indigenous exquisite products at large scale and will bring them for display and sale in next “Hunar Haat”
Mukhtar Abbas Naqvi: “There will be a special “Jaan Bhi, Jahaan Bhi” pavilion to create health awareness among the people with the theme of “Say no to panic, yes to precautions”
“This time, people will also be able to buy “Hunar Haat” products digital and online also”
23 MAY 2020 11:00AM by PIB Delhi
After a gap of about 5 months due to the Corona pandemic, “Hunar Haat”, which has become “Empowerment Exchange” of artisans and craftsmen from across the country, will restart from September 2020 with the theme of “Local to Global” and comparatively larger participation of artisans.
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said here that “Hunar Haat”, which has provided employment and employment opportunities to more than 5 lakh Indian artisans, craftsmen, culinary experts and other people associated with them in the last 5 years, have become popular among the people. “Hunar Haat”, which provides market and opportunity to master artisans and craftsmen from remote areas of the country, has become a credible brand of rare exquisite indigenous handmade products.
It is to be noted that Prime Minister Shri Narendra Modi, during his instantaneous visit to “Hunar Haat”, organised at India Gate, New Delhi in February 2020, had encouraged and lauded indigenous handmade products of artisans and craftsmen. Appreciating the artisans and craftsmen and their products in “Man Ki Baat” programme, Prime Minister Shri Modi has said, “A few days ago, at a small place at the Hunar Haat in Delhi, I witnessed hues of our country’s diverse expanse, cultures, traditions, cuisines & the warmth of emotions. As a matter of fact the repertoire comprising traditional attires, handicrafts, carpets, utensils, Bamboo & brass products, Phulkari of Punjab, exotic leatherwork of Andhra Pradesh, beautiful paintings from Tamilnadu, brass products of Uttar Pradesh, Bhadohi carpets, copper work of Kutch, a number of musical instruments & innumerable stories; the vivid mosaic of pan- Indian art & culture was truly unique. The stories of the artisans’ perseverance, zeal & love for their skill are equally inspiring as well.”
Prime Minister Shri Modi had said, “Hunar Haat, of course, is a platform showcasing art & craft; it is also lending wings to people’s dreams. It is a venue where it is impossible to overlook the country’s diversity. Besides handicrafts, it displays the diversity of India’s varied cuisine too. in a single row, one could savour the sight of Idli- Dosa, Chhole- Bhature, Daal- Baati, Khaman- Khandvi & what not! I thoroughly enjoyed having the delicious Litti- Chokha of Bihar. All over India, fairs & exhibitions such as this are organized from time to time. Whenever the opportunity arises, one should attend such events to know India, to experience India. Thus, not only would you be able to be a part of the country’s art-culture canvas; you will also contribute in the progress & prosperity of hardworking crafts persons, especially women.”
Shri Naqvi informed that utilising the time during nationwide lockdown; artisans and craftsmen have prepared their rare indigenous exquisite products at large scale and will bring them for display and sale in next “Hunar Haat”.
Shri Naqvi said that social distancing, hygiene, sanitisation and use of masks will be ensured at “Hunar Haat”. There will be a special “Jaan Bhi, Jahaan Bhi” pavilion to create health awareness among the people with the theme of “Say no to panic, yes to precautions”.
The Minority Affairs Ministry has organised more than 2 dozen “Hunar Haat” so far across the country where lakhs of artisans, craftsmen have been been provided employment and employment opportunities through these “Hunar Haat”.
In the coming days, “Hunar Haat” will be organized in Chandigarh, Delhi, Prayagraj, Bhopal, Jaipur, Hyderabad, Mumbai, Gurugram, Bengaluru, Chennai, Kolkata, Dehradun, Patna, Nagpur, Raipur, Puducherry, Amritsar, Jammu, Shimla, Goa, Kochi, Guwahati, Bhubaneswar, Ajmer, Ahmedabad, Indore, Ranchi, Lucknow and other places.
Shri Naqvi said that this time, people will also be able to buy “Hunar Haat” products digital and online also. Union Minority Affairs Ministry has started process to register these artisans and their indigenous products on “GeM” (Government e Marketplace). Several export promotion councils have shown interest to provide international markets at large scale for handmade indigenous products of these artisans and craftsmen.
Shri Naqvi said that lakhs of master artisans and craftsmen from across the country are happy and excited that “Hunar Haat” is going to be organised again.

ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ଲୋକାଲରୁ ଗ୍ଲୋବାଲ’ ବାର୍ତ୍ତାନେଇ ଆସନ୍ତା ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ ପୁଣି ଚାଲିବ “ହୁନର ହାଟ”
• ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣର ଓସ୍ତାଦ କାରିଗର ଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ବଜାର ଓ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଉଥିବା ‘ହୁନର ହାଟ’ ବିରଳ ଚମତ୍କାର ଦେଶୀ ହାତ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀର ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବିପଣନ କେନ୍ଦ୍ର : ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକଭି
• ଲକଡାଉନ ସମୟର ଯଥାର୍ଥ ଉପଯୋଗ କରି ଦେଶର କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ହାତ ତିଆରି ଚମତ୍କାର ସାମଗ୍ରୀ ସମୂହ ଆସନ୍ତା ‘ହୁନର ହାଟ’ ରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ, କହିଲେ ମନ୍ତ୍ରୀ ନକଭି
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ‘ହୁନର ହାଟ’ରେ ଜାନ ଭି ଜାହାଁ ଭି ନାମରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଭିଲିୟନ (ମଣ୍ଡପ) ତିଆରି କରାଯିବ ଯାହାର ବାର୍ତ୍ତା ରହିବ “ଭୟଭୀତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସାବଧାନ ରୁହନ୍ତୁ”
• ଏଣିକି ଲୋକେ ଡିଜିଟାଲ ଓ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ‘ହୁନର ହାଟ’ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିପାରିବେ
23 MAY 2020 11:00AM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଜନିତ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ମାସ ଧରି ବନ୍ଦ ରହିବା ପରେ ହୁନର ହାଟ ଆସନ୍ତା ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ ପୁଣି ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏଥର ଏହି ହାଟରେ ବହୁ ଅଧବକ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀ ନିଜ ନିଜର ଅନୁପମ ହାତ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଯୋଗ ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ରାହିଛି । ପୁନର୍ବାର ବସୁଥିବା ହାଟ ‘ଲୋକାଲ ଟୁ ଗ୍ଲୋବାଲ’ (ସ୍ଥାନୀୟରୁ ବୈଶ୍ୱିକ) ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରିବ । ଏହି ହୁନର ହାଟ ଏଯାବତ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ଅକର୍ଷିତ କରିବା ସହ ଏକ ଏମ୍ପାୱାରମେଣ୍ଟ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସୁଛି ଓ ଏଥିରେ ଅନୁପମ ଦେଶୀ ହସ୍ତ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀ ସ୍ଥାନିତ ହେଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାରମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତାର ଆବାସ ନକଭି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ‘ହୁନର ହାଟ’ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାରିଗର, ଶିଳ୍ପୀ ରୋଷେଇ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ଲୋକପ୍ରିୟତା ଅର୍ଜନ କରିଥିବା ଏହି ହୁନର ହାଟ ଓସ୍ତୀଦ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଆକର୍ଷିତ କରି ବଜାର ଓ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇଛି । ଏହି ହାଟ ମଧ୍ୟ ଚମତ୍କାର ଦେଶୀ ହାତ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବଜାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଏଠାରେ ସୂଚନା ଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ‘ହୁନର ହାଟ’ ଅଚାନକ ପହଁଚି ଏହାକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ସେ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ନିଜର ମାସିକ ରେଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମନ୍ କି ବାତ୍ ରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ହୁନର ହାଟ’ ପରିଦର୍ଶନର ଅନୁଭୂତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ‘ହୁନର ହାଟ’ ଭଳି ଏକ ଛୋଟିଆ ଯାଗାରେ ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା, କମନୀୟ ହାତ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀ, ଖାଦ୍ୟପେୟ, ବେଶ ପୋଷାକ, ଦରି, ବାସନ, ବାଉଁଶ ଓ କଂସା ପିତଳ କାମ ଆଦି ଦେଖି ମୁଗ୍ଧ ହେଲି । ସେଠାରେ ପଞ୍ଜାବର ଫୁଲବାରୀ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର କାଂସ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ, ଉଦୋହୀର ବିଖ୍ୟାତ ଗାଲିଚା, କଚ୍ଛର ତମ୍ବା ର୍ନିମିତ ସାମଗ୍ରୀ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର କାରିଗରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ଓ ଆହୁରି କେତେକଣ ମନୋହରୀ ସାମଗ୍ରୀ ସବୁ ଦେଖିଲି । ଏହା ସର୍ବଭାରତୀୟ ବିବିଧ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅପୂର୍ବ ସମାରୋହ ଥିଲା । ଏହା ଆମ କଳାକାରମାନଙ୍କ ହାତର ନିଖୁଣ ଦକ୍ଷତା ଓ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଉତ୍ସାହ, କର୍ମ ନିଷ୍ଠା ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ହୁନର ହାଟ ଯଥାର୍ଥରେ ଭାରତର କଳା ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଏକ ମଞ୍ଚ । ଏହା ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଉଡିବା ପାଇଁ ଡେଣା ଯୋଗାଉଛି । ଏହି ହାଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଭାରତୀୟ ବିବିଧ କଳା ଓ ହସ୍ତ ଶିଳ୍ପକୁ ନିଜେ ଉପଭୋଗ ନ କରି ରହି ପାରିବ ନାହିଁ । ଏଠାରେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଚଳର ନାନାବିଧ ଲୋକପ୍ରିୟ ସୁଆଦିଆ ଖାଦ୍ୟର ପସରା ମଧ୍ୟ ଲାଗିଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଧାଡିରେ ଜଣେ ଆଗକୁ ବଢି ଇଡିଲି, ଦୋସା, ଛୋଲେ ଭଟୁରେ ଦାଲ, ବାଟି ଖମନ ଖଣ୍ଡୱି ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟର ମଜା ନେଇ ପାରିବ । ରକମ ରକମର ସୁଆଦିଆ ମନଭୋରା ଖାଦ୍ୟର ସମ୍ଭାର ଆଉ କେତେ କ’ଣ ସତରେ ସେଠାରେ ନ ଥିଲା; ମୁଁ ସେଠି ବିହାରର ସୁସ୍ୱାଦ ଲିଟି ଚୋଖାର ମଜା ଉଠାଇଲି । ଭାରତ ସାରା ଏଭଳି ମେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବର୍ଷସାରା ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇ ଆସୁଛି । ଏଭଳି ମେଳା, ମହୋତ୍ସବ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଲୋକେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯାଇ ଭାରତକୁ ଚିହ୍ନନ୍ତୁ ଓ ଭାରତୀୟତାର ଅନୁଭବ ପାଆନ୍ତୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଜଣେ ଭାରତର କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଯଥାର୍ଥ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ସହ ଏହାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ବିଶେଷ କରି ମହିଳା କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ କୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତିରେ ଅବଦାନ ରଖିହେବ ।
ଶ୍ରୀ ନକଭି କହିଛନ୍ତି ଯେ, କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଦେଶ ବିଦେଶ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀମାନେ ଘରେ ବେକାର ହୋଇ ନ ବସି ନିଜନିଜର ଅନୁପମ ହସ୍ତକଳା ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁ କରିଛନ୍ତି । ସମୟର ସଦୁପଯୋଗ କରି ସେମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁ କରିଥିବା ଅନେକ ଚମକ୍ରାର ସାମଗ୍ରୀକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ହୁନର ହାଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ।
ଆଗାମୀ ହୁନର ହାଟରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା ନିୟମ ପାଳନ କରାଯିବ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମାସ୍କ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ । ହାଟରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଜାନ ଭି ଜହାନ ଭି ପ୍ୟାଭିଲିୟନ (ମଣ୍ଡପ) ତିଆରି କରାଯାଇ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରାଯିବ । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ବାର୍ତ୍ତା ରହିବ “ ଛାନିଆ ହୁଅନି, ସାବଧାନ ରୁହ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ନକଭି କହିଛନ୍ତି ।
ସଂଖ୍ୟା ଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଦୁଇ ଦିନରୁ ଅଧିକ ହୁନର ହାଟ ଆୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିଳ୍ପୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ରୋଜଗାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ପରିବର୍ତ୍ତୀ ହୁନର ହାଟଗୁଡିକ ଚଣ୍ଡିଗଡ, ଦିଲ୍ଳୀ, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ଭୋପାଳ, ଜୟପୁର, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ମୁମ୍ବାଇ, ଗୁରୁଗ୍ରାମ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଚେନ୍ନାଇ, କୋଲକାତା, ଡେରାଡୁନ, ପାଟନା, ନାଗପୁର, ରାୟପୁର, ପୁଡୁଚେରୀ, ଅମୃତସର, ଜମ୍ମୁ, ଶିମିଳା, ଗୋଆ, କୋଚି, ଗୁଆହାଟି, ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଆଜମେର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଇନ୍ଦୋର, ରାଞ୍ଚି, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।
ଶ୍ରୀ ନକଭି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏଥର ଲୋକେ ହୁନର ହାଟ ସାମଗ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ ଓ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ କିଣି ପାରିବେ । ଗର୍ଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଇ-ମାର୍କେଟ ପ୍ଲେସ (ଜିଇଏମ)ରେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏଥିପାଇଁ ସଂପୃକ୍ତ କାରିଗର ଓ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ପଞ୍ଜିକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ସାମଗ୍ରୀ ବହୁଳ ନିମନ୍ତେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଜାର ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଷଦ ମଧ୍ୟ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଓସ୍ତାଦ କାରିଗର ଓ ଶିଳ୍ପୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ‘ହୁନର ହାଟ’ ଆୟୋଜିତ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହୀ ।