কৃষি মন্ত্ৰালয়
ই-নামত আজি সংযোজন হ’ল ৩৮খন নতুন কৃষি মাণ্ডি
পান-ইণ্ডিয়া ইলেক্ট্ৰনিকছ কৃষিজাত সামগ্ৰী বাণিজ্য পৰ্টেলে দেশৰ ১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ১,০০০ মাণ্ডি স্থাপনৰ লক্ষ্যত উপনীত
15 MAY 2020 4:34PM by PIB Guwahati
দেশত অতিৰিক্ত ৩৮খন কৃষি মাণ্ডি নতুনকৈ ই-নামত সংযোজনৰ জৰিয়তে ৪১৫খন মাণ্ডি ই-নামৰ সৈতে সংযোজনৰ যি পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ সক্ষম হৈছে৷ এই নতুনকৈ সংযোজন কৰা ৩৮খন কৃষি মাণ্ডিক ভিতৰত মধ্যপ্ৰদেশত ১৯খন, তেলেংগানাত ১০খন, মহাৰাষ্টত ৪খন আৰু গুজৰাট, হাৰিয়ানা, পাঞ্জাৱ, কেৰালা আৰু জম্মু আৰু কাশ্মীৰত ১খনকৈ আছে৷
প্ৰথম পর্যায়ৰ ই-নাম মঞ্চত সমগ্ৰ দেশৰ ৫৮৫ খন মাণ্ডি আছিল৷ দ্বিতীয় পর্যায়ত ইয়াত অতিৰিক্তভাৱে ৪১৫খন মাণ্ডি সংয়োজন হ’ল৷ এই সকলো মিলাই ১৮ খন ৰাজ্য আৰু ৩ খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুঠ ১,০০০ খন মাণ্ডি এই ই-নাম প্ৰক্রিয়াত সংযোজন হ’ল৷
ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্ত ক্ষদ্ৰ খেতিয়ক কৃষি বাণিজ্য সংঘ (এছএফএচি)ই এই ই-নাম প্ৰক্রিয়া ৰূপায়ণ কৰাৰ ক্ষেত্রত বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ এই প্ৰক্রিয়া বাস্তবায়িত কৰিবলৈ ই-নামৰ সৈতে যুক্ত ৰাজ্য, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসন, ৰাজ্যিক বিপণন পৰিষদ, মাণ্ডি সম্পাদক, পৰিদর্শক, মান নির্ধাৰক, সামগ্ৰী ওজনকাৰী, সেৱা প্ৰদানকাৰী, কৃষক, খাদ্য সংসাধন সংস্থা, ব্যৱসায়ী আৰু সকলো ই-নাম দলৰ সহায় লাভ কৰা হৈছে৷
‘এক দেশ, এক বজাৰ’ নীতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২০১৬ বৰ্ষৰ ১৪ এপ্রিলত প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বজাৰ বা ই-নামৰ উদ্বোধন কৰে৷ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ স্বার্থ সুৰক্ষাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ এই প্ৰচেষ্টা হাতত লয়৷ ভাৰতৰ কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বজাৰসমূহক একেটা সমন্বিত অনলাইন বজাৰৰ অধীনলৈ অনাৰ বাবেই এই প্ৰচেষ্টা লোৱা হয়৷
এই ই-নাম পোর্টেলৰ জৰিয়তে একেলগে কি সামগ্ৰী আহিল, ইয়াৰ পৰিমাণ, মূল্য ইত্যাদিৰ যাৱতীয় তথ্য পোৱা যাব৷ তদুপৰি, কৃষিজাত সামগ্ৰী ক্ৰয় বিক্ৰয় তথা কৃষকৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ দাম প্ৰদানৰ সুযোগ আছে৷
বিগত চাৰি বছৰত ১.৬৬ কোটি কৃষক, ১.৩১ লাখ ব্যৱসায়ী আৰু ৭৩,১৫১গৰাকী মধ্যভোগী উপকৃত হৈছে৷ তদুপৰি, ১০১২টা খাদ্য সংসাধন সংস্থাও ইয়াত যোগ দিয়ে৷ যোৱা ১৪ মে’লৈকে এই ই-নাম প্ৰক্রিয়াৰ জৰিয়তে ৩.৪৩ কোটি মেট্রিক টন কৃষিজাত সামগ্ৰী তথা ৩৮.১৬ লাখ বাঁহ আৰু নাৰিকল বিক্রী কৰি নতুন লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিছে৷ ই-নাম প্ৰক্রিয়াৰ জৰিয়তে ১লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় হৈছে৷ বর্তমান এই প্ৰক্রিয়াৰ জৰিয়তে খাদ্যশস্য, তৈলবীজ, তন্তু, ফল আৰু শাক-পাছলিকে ধৰি ১৫০বিধ সামগ্ৰী বেচা-কিনা হৈছে৷
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে দেশজোৰা লকডাউনৰ নিষেধাজ্ঞা বাহাল থকাৰ বাবে কৃষকসকলে সন্মুখীন হোৱা সমস্যা লাঘৱ কৰিবলৈ কেন্দ্রীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ সিংহ টোমাৰে ই-নামৰ তিনিটা মডিউলৰ কথা ঘোষনা কৰে৷
(১)ই-নামৰ এফ পি অ’ মডিউলঃ ডীমড বজাৰ বা উপ বজাৰ অঞ্চল হিচাপে গণ্য কৰি এফপিঅ’সকলে ব্যৱসায় কৰিব পাৰিব৷ ১৪ মে’লৈকে ১০১২টা এফপিঅ’ ই-নাম প্ৰক্রিয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে৷ এই সংস্থাবোৰে ৮.১১ কোটি টকা মুল্যৰ ৩,০৫৩ মেট্রিক টন কৃষিজাত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিছে। ৪২টা এফপিঅ’ই তেওঁলোকৰ নিজা সংগ্ৰহ কেন্দ্ৰৰ পৰা ব্যৱসায় কৰিছে৷
(২) গুডামঘৰভিত্তিক ইলেক্ট্ৰনিক নেগচিয়েবল ৱায়াৰহাউচ ৰিচিপ্ট বানিজ্যঃ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু তেলেংগানা ৰাজ্য চৰকাৰে গুদাম ঘৰ সমূহক ডীমড বজাৰ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে৷ ৰাজস্থান চৰকাৰেও ১৩৮টা চৰকাৰী তথা সমবায় গুদাম ঘৰক উপ-বজাৰ অঞ্চল হিচাপে ঘোষণা কৰিছে। মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু পাঞ্জাৱ চৰকাৰে গুদামঘৰভিত্তিক বানিজ্য কৰিবলৈ আইন সংশোধনৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে৷
(৩)লজিষ্টিক মডিউলঃ ইয়াৰ জৰিয়তে কৃষিজাত সামগ্ৰী পথাৰৰ পৰা মাণ্ডি তথা মাণ্ডিৰ পৰা গুদামঘৰলৈ পৰিবহন কৰাৰ বিষয়টো সহজ হ’ব৷ ৯টা লজিষ্টিক সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ অধীনত ২.৩ লাখ পৰিবহন সংস্থাই তেওঁলোকৰ ১১.৩৭ লাখ ট্ৰাকক ই-নাম প্ৰক্রিয়াৰ সামগ্ৰী সৰবৰাহৰ সৈতে যুক্ত কৰিছে৷
১ মে, ২০২০ত ইউনিফাইড মার্কেট প’র্টেল(ইউএমপি) আৰু ই-নাম প’ৰ্টেল আৰম্ভ কৰা হয়। ইয়াৰ ফলত দুটা প্ৰক্রিয়াৰে কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্যৰ বৃহৎ বজাৰ সৃষ্টি হয়৷
‘এক দেশ, এক বজাৰ’ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত ই-নাম প্ৰক্রিয়াই ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব৷ কৃষক, ব্যৱসায়ী আৰু মাণ্ডিবোৰে একেলগে কাম কৰি ই-নাম প’র্টেলৰ জৰিয়তে দেশজুৰি কৃষিজাত সামগ্ৰী অনলাইনত ক্ৰয়-বিক্ৰয় দিশত আগুৱাই নিব৷

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
38 new mandis integrated with eNAM
The pan-India electronic agri-produce trading portal reaches milestone of 1000 mandis across 18 States & 3 UTs
15 MAY 2020 4:34PM by PIB Delhi
38 additional mandis were integrated with the eNAM platform today, thus achieving milestone of integration of 415 mandis as per the planned target. 38 Mandis integrated are in Madhya Pradesh (19), Telangana (10), Maharashtra (4) and One (1) each from Gujarat, Haryana, Punjab, Kerala & J&K.
With the overall success of 585 mandis in Phase 1 and further expanding its wings to integrate 415 new mandis in Phase 2, the e-NAM platform now has a total number of 1000 mandis across 18 States & 3 UTs.
The e-NAM is being implemented by the Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC), being the lead agency for the project under the aegis of Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, Government of India, with the support of all the e-NAM States/UTs, State Marketing Boards, Mandi secretaries, Supervisors, Quality Assayers, Weighment Operators, Service Providers, Farmers, FPOs, Traders and eNAM team.
National Agriculture Market (eNAM), a pan-India electronic trading portal was launched on 14th April 2016, by the Prime Minister Shri Narendra Modi, with the aim of networking the existing Mandis on a common online market platform as “One Nation One Market” for agricultural commodities in India.
This digital initiative of Government of India provides a single window service for all APMC related information and services, including commodity arrivals, quality assaying, competitive bid offers and electronic payment settlement directly into farmers’ accounts. This online digital market aims at reducing transaction costs, bridging information asymmetries, and helping expansion of market access for farmers and other stakeholders.
In last 4 years the e-NAM has registered a user base of 1.66 Cr Farmers, 1.31 lakh Traders, 73,151 Commission Agents and 1012 FPOs. As on 14th May 2020, total volume of 3.43 Crore MT & 38.16 Lakh numbers (Bamboo & Coconut) collectively crossed a remarkable business milestone worth Rs. 1 lakh crore on e-NAM platform. Presently 150 commodities, including Foodgrains, Oilseeds, Fibers, Fruits & Vegetables, are traded on eNAM.
To address the difficulties faced by the farmers due to the COVID19 lockdown crisis, the Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, on 2nd April 2020 launched 3 new modules of eNAM.
1. FPO Module on eNAM: This enables FPOs to conduct trade of commodities from their collection centres declared as “Deemed Market” or “Sub Market yards”. As on 14th May 2020, 1012 FPOs are registered on e-NAM platform, and have traded 3053 MT of agri-produce worth Rs 8.11 Crore. Among these, 42 FPOs traded from their own collection center through recently introduced FPO module.
2. Warehouse based Electronic Negotiable Warehouse Receipts (eNWR) trading: For eNWR based trading, WDRA accredited warehouses from Andhra Pradesh (23) and Telangana (14) have been declared as deemed market by respective State Governments. Rajasthan Government has recently declared 138 State Government & cooperative warehouses as sub market yards. Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Gujarat and Punjab have initiated amendments in their respective acts to facilitate warehouse based trade.
3. Logistics Module: This facilitates transportation of the commodities from farm to Mandis and from Mandis to warehouse/consumption centres. Nine logistic service providers/aggregators linked with 2.3 lakh transporters and 11.37 lakh vehicles have been on-boarded on eNAM platform.
On 1st May 2020, Inter-Operability between ReMS (Unified Market Portal-UMP) and e-NAM portal was launched. In this new module farmers and traders across ReMS (UMP) of Karnataka and e-NAM platform can conduct inter-platform trade to access more markets for trade using inter-operability features and vice-versa.
These revolutionary steps of eNAM further strengthen it towards One Nation One Market goal, facilitating farmers, traders and mandis to collectively work together as a cohesive unit to take nation towards online sale and purchase of agri-produce through eNAM portal.