লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
২০১৯-২০গীদমক্তা ওইবা হৱাই-চেৱাইশিং, থাও শুংনবা মরুশিং অমসুং লল্লোন-ঈতিক্কা মরী লৈনবা মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক্কীঅহুমশুবা অহানবা চাউরাকপা মশিং
15 MAY 2020 2:14PM by PIB Imphal
২০১৯-২০গীদমক্তা ওইবা মপুং ওইবা মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক্কী অহুমশুবা অহানবা চাউরাকপা মশিং অদু এগ্রিকলচর, কোওপরেসন অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী দিপার্তমেন্তনা ঙসি থাদোখ্রে। লৈবাক অসিদা নোংজু থা মনুংদা (২০১৯গী জুনদগী সেপ্তেম্বর ফাওবদা) অপুনবা নোং চুবগী চাং অসি লোনগ পেরিয়দ এভরেজ (এল.পি.এ.)দগী ১০% হেনখি। মসিগী মতুং ইন্না লৌঊ-শিংউগী চহি ২০১৯-২০গী ওইনদি অয়াম্বা মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক অসি মখোয়গী মহৌশাগী ওইবা পোত্থোক্তগী চাউরাকপা মশিংদগী হেনগনি হায়না থাজনরি। থাজনরিবা চাউরাকপা মশিং অসি মতমগী মতুং ইন্না থোরক্লিবা ই-পাউশিং অসিগী তশেংবা অমা নীংথিনা য়েংশিনবগী মখা পোল্লি।
অহুমশুবা অহানবা চাউরাকপা মশিং অদুগী মতুং ইন্না ২০১৯-২০গী মনুংদা মপুং ওইবা মহৈ-মরোংশিং পুথোকপগী চাউরাকপা মশিং অদুদি:
• হৱাই-চেংৱাইশিং- ২৯৫.৬৭ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ)
• চেং- ১১৭.৯৪মিলিয়ন তন (রেকোর্দ)
• গেহু- ১০৭.১৮ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ)
• ন্যুত্রি/ অপৌবা হৱাই-চেংৱাইশিং –৪৭.৫৪ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ)
• চুজাক –২৮.৯৮ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ)
• হৱাই মরু –২৩.০১ মিলিয়ন তন
• তুর –৩.৭৫ মিলিয়ন তন
• চনা –১০.৯০ মিলিয়ন তন
• থাও শুংনবা মরুশিং –৩৩.৫০ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ)
• নুং হৱাই ১২.২৪ মিলিয়ন তন
• হঙ্গাম মরু মখল অমা অমসুং হঙ্গাম –৮.৭০ মিলিয়ন তন
• লৈবাক হৱাই –৯.৩৫ মিলিয়ন তন
• লাশিং –৩৬.০৫ মিলিয়নবেল (বেল অমদা কে.জি. ১৭০)। (রেকোর্দ)
• লিমোন অমসুং মেস্তা – ৯.৯২ মিলিয়নবেল (বেল অমদা কে.জি. ১৮০)।
• চু –৩৫৮.১৪ মিলিয়ন তন
২০১৯-২০গীদমক্তা ওইবা অহুমশুবা অহানবা চাউরাকপা মশিং অদুগী মতু ইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা হৱাই-চেংৱাইগী পোত্থোক অসিগী চাউরাকপা মশিং অসি ২৯৫.৬৭মিলিয়ন তনদা রেকোর্দ লৈখি মসিনা ২০১৮-১৯দা ফংবা ঙমখিবা ২৮৫.২১মিলিয়ন তনগী হৱাই-চেংৱাইশিংগী পোত্থোক অদুদগী ১০.৪৬ মিলিয়ন তনহেনখি। তৌইগুম্বসুং ২০১৯-২০গী পোত্থোক অদুনা হৌখিবা চহি মঙাদা (২০১৪-১৫দগী ২০১৮-১৯) পুথোকখিবা হৱাই-চেংৱাইশিংগী পোত্থোক্কী চাংচৎ অদুদগী ২৫.৮৯মিলিয়ন তনহেনখি।
২০১৯-২০গী মনুংদা পুথোকখিবা চেগী অপুনবা পোত্থোক অদুগী চাউরাকপা মশিং অদু ১১৭.৯৪মিলিয়ন তনগী রেকোর্দ লৈখি। মসিনা চহি মঙাগী পোত্থোক্কী চাংচৎ ১০৯.৭৭ মিলিয়ন তনঅসিদগী ৮.১৭ মিলিয়ন তনহেনখি।
২০১৯-২০দা গেহুগী পোত্থোক অসি ১০৭.১৮মিলিয়ন তনদা রেকোর্দ তৌখি। মসিনা ২০১৮-১৯দা লৈখিবা গেহুগী পোত্থোক অদুগা চাংদম্নবদা ৩.৫৮ মিলিয়ন তনহেনখি অমসুং ৯৬.১৬মিলিয়ন তনগী চাংচত্তা গেহু পুথোকখিবা অদুদগী ১১.০২ মিলিয়ন তনহেনখি।
ন্যুত্রি/ অপৌবা হৱাই-চেংৱাইশিংগী পোত্থোক অসিগী চাউরাকপা মশিং অদু ৪৭.৫৪ মিলিয়ন তন্দা রেকোর্দ থমখি, মসিনা ২০১৮-১৯দা ফংবা ঙমখিবা ৪৩.০৬ মিলিয়ন তনগী পোত্থোক্তগী ৪.৪৮ মিলিয়ন তন হেনখি। মখাতানা, মসিনা চাংচত্তা পুথোকখিবা পোত্থোক অদুদগী ৪.৫০ মিলিয়ন তন হেনখি।
২০১৯-২০দা হৱাই-মরুগী পোত্থোক অসিগী চাউরাকপা মশিং অদু ২৩.০১ মিলিয়ন তন ওইখি, মসিনা চহি মঙাদা পুথোকখিবগী চাংচৎ ২০.৮২ মিলিয়ন তনদগী ২.১৯ মিলিয়ন তন হেনখি।
২০১৯-২০দা লৈবাক অসিদা থাও শুংনবা মরুশিংগী পোত্থোক অসি ৩৩.৫০ মিলিয়ন তন্নি, মসি ২০১৮-১৯দা পুথোকখিবা ৩১.৫২ মিলিয়ন তনদগী ১.৯৮ মিলিয়ন তন হেনখি। মখাতানা ২০১৯-২০দা পুথোকখিবা থাও শুংনবা মরুশিংগী পোত্থোক অদুনা থাও শুংনবা মরুগী পোত্থোক্কী চাংচৎ অদুদগী ৪.১০ মিলিয়ন তন হেনখি।
২০১৯-২০দা লৈবাক অসিদা চুগী অপুনবা পোত্থোক অসিগী চাউরাকপা মশিং অদু ৩৫৮.১৪ মিলিয়ন তন ওইখি।
লাশিংগী পোত্থোক্কী চাউরাকপা মশিং অসি ৩৬.০৫ মিলিয়ন বেলদা রেকোর্দ (বেল অমমদা কে.জি ১৭০) তৌখি, মসিনা ২০১৮-১৯দা পুথোকখিবা ২৮.০৪মিলিয়নবেলঅদুদগী চাউরাকপা মশিং ৮.০১ মিলিয়ন বেলহেন্না পুথোকখি। লিমোন অমসুং মেস্তাগী পোত্থোক অসিগী চাউরাকপা মশিং অসি ৯.৯২ মিলিয়ন বেলনি (বেল অমমমদা কে.জি. ১৮০)
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Third Advance Estimates of Production of Foodgrains, Oilseeds and other Commercial Crops for 2019-20
15 MAY 2020 2:14PM by PIB Delhi
The 3rd Advance Estimates of production of major crops for 2019-20 have been released by the Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare today. The cumulative rainfall in the country during the monsoon season (June to September, 2019) has been 10% higher than Long Period Average (LPA). Accordingly, the production of most of the crops for the agricultural year 2019-20 has been estimated higher than their normal production. These estimates are subject to revision on account of more precise information flowing over the time.
As per 3rd Advance Estimates, the estimated production of major crops during 2019-20 is as under:
• Foodgrains – 295.67 million tonnes. (record)
• Rice – 117.94 million tonnes. (record)
• Wheat – 107.18 million tonnes. (record)
• Nutri / Coarse Cereals – 47.54 million tonnes. (record)
• Maize – 28.98 million tonnes. (record)
• Pulses – 23.01 million tonnes.
• Tur – 3.75 million tonnes.
• Gram – 10.90 million tonnes.
• Oilseeds – 33.50 million tonnes. (record)
• Soyabean – 12.24 million tonnes
• Rapeseed and Mustard – 8.70 million tonnes
• Groundnut – 9.35 million tonnes
• Cotton – 36.05 million bales (170 kg per bale) (record)
• Jute & Mesta - 9.92 million bales (180 kg per bale)
• Sugarcane – 358.14 million tonnes
As per Third Advance Estimates for 2019-20, total Foodgrain production in the country is estimated at record 295.67 million tonnes which is higher by 10.46 million tonnes than the production of foodgrain of 285.21 million tonnes achieved during 2018-19. However, the production during 2019-20 is higher by 25.89 million tonnes than the previous five years’ (2014-15 to 2018-19) average production of foodgrain.
Total production of Rice during 2019-20 is estimated at record 117.94 million tonnes. It is higher by 8.17 million tonnes than the five years’ average production of 109.77 million tonnes.
Production of Wheat during 2019-20 is estimated at record 107.18 million tonnes. It is higher by 3.58 million tonnes as compared to wheat production during 2018-19 and is higher by 11.02 million tonnes than the average wheat production of 96.16 million tonnes.
Production of Nutri / Coarse Cereals estimated at record 47.54 million tonnes, is higher by 4.48 million tonnes than the production of 43.06 million tonnes achieved during 2018-19. Further, it is also higher by 4.50 million tonnes than the average production.
Total Pulses production during 2019-20 is estimated at 23.01 million tonnes which is higher by 2.19 million tonnes than the Five years’ average production of 20.82 million tonnes.
Total Oilseeds production in the country during 2019-20 is estimated at record 33.50 million tonnes which is higher by 1.98 million tonnes than the production of 31.52 million tonnes during 2018-19. Further, the production of oilseeds during 2019-20 is higher by 4.10 million tonnes than the average oilseeds production.
Total production of Sugarcane in the country during 2019-20 is estimated at 358.14 million tonnes.
Production of Cotton is estimated at record 36.05 million bales (of 170 kg each) is higher by 8.01 million bales than the production of 28.04 million bales during 2018-19. Production of Jute & Mesta is estimated at 9.92 million bales (of 180 kg each).
Please click here for details