Ministry of Earth Sciences
updated (at 1500 Hrs. IST)Depression over southeast Bay of Bengal and its likely intensification into a Cyclonic Storm: Pre-cyclone Watch for West Bengal and North Odisha coasts
16 MAY 2020 4:30PM by PIB Delhi
According to the latest updated release (at 1500 Hrs. IST) by the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department:
The depression over Southeast Bay of Bengal and neighbourhood moved northwestwards with a speed of 16 kmph during past 06 hours and lay centred at 1130 hrs IST of today, the 16th May, 2020 near latitude 10.9°N and longitude 86.3°E, about 1040 km south of Paradip (Odisha), 1200 km south-southwest of Digha (West Bengal) and 1300 km south-southwest of Khepupara (Bangladesh). It is very likely to intensify into a Cyclonic Storm during next 12 hours and further into a severe cyclonic storm during subsequent 24 hours. It is very likely to move north-northwestwards initially till 17th May and then re-curve north-northeastwardsacross northwest Bay of Bengal towards West Bengal and adjoining Odisha coasts during 18th to 20th May 2020.
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
16.05.20/1130 10.9/86.3 45-55 gusting to 65
Depression
16.05.20/1730 11.2/86.2 50-60 gusting to 70
Deep Depression
16.05.20/2330 11.8/86.1 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
17.05.20/0530 12.3/86.0 80-90 gusting to 100
Cyclonic Storm
17.05.20/1130 12.8/86.0 100-110 gusting to 120
Severe Cyclonic Storm
17.05.20/2330 13.9/86.1 105-115 gusting to 125
Severe Cyclonic Storm
18.05.20/1130 14.9/86.1 120-130 gusting to 145
Very Severe Cyclonic Storm
18.05.20/2330 16.0/86.2 135-145 gusting to 160
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/1130 17.4/86.5 155-165 gusting to 180
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/2330 19.0/87.0 170-180 gusting to 200
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1130 20.8/87.5 160-170 gusting to 190
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/2330 22.9/88.2 145-155 gusting to 170
Very Severe Cyclonic Storm
21.05.20/1130 25.0/88.7 110-120 gusting to 135
Severe Cyclonic Storm
Warnings:
(i) Rainfall (over Andaman & Nicobar Islands):
• Light to moderate rainfall at most places with heavy falls at isolated places is very likely over Andaman & Nicobar Islands on 16th May.
• Rainfall (over Odisha & Gangetic West Bengal)
Coastal Odisha is likely to experience light to moderate rainfall at many places with heavy falls at isolated places from 18th May evening, heavy to very heavy rainfalls at a few places on 19thMay and isolated heavy rainfall over northeast Odisha on 20th May 2020. Coastal districts of Gangetic West Bengal are likely to experience light to moderate rainfall at many places with heavy falls at a few places on 19th May,heavy to very heavy falls at a few places with extremely heavy falls at isolated places over Gangetic West Bengal on 20th May.
(ii) Wind warning
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is likely to commence along and off south Odisha coast from 18th evening, extent over north Odisha coast from 19th morning and along and off West Bengal coast from 19th afternoon. The wind speed will gradually increase becoming gale wind speed reaching 75 to 85 kmph gusting to 95 kmph from 20th morning along and off north Odisha and West Bengal coast. It will gradually increase thereafter.
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is likely over Andaman Sea during next 48 hours.
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is prevailing over southeast and adjoining southwest Bay of Bengal. It is likely to increase becoming 90-100 gusting to 110 kmph over eastcentraland adjoining west central Bay of Bengal by 17th morning, 120-130 gusting to 145 kmph over southern parts of central Bay of Bengal by 18th morning, 155-165 gusting to 180 kmph over northern parts of central Bay of Bengal and adjoining north Bay of Bengal on 19th, and 160-170 gusting to 190 kmph over north Bay of Bengal by 20th morning.
(iii) Sea condition
Sea condition will be rough to very rough over south & adjoining central Bay of Bengal and Andaman Sea till 16th May evening. It will be High over southwest and adjoining central Bay of Bengal from the 16th May night, very high over the same region from 17th morning. It will become phenomenal over southern parts of central Bay of Bengal on 18th, overnorthern parts of central Bay of Bengal and adjoining north Bay of Bengal on 19th May and over north Bay of Bengal on 20th May 2020.
(iv) Fishermen Warning
• The fishermen are advised not to venture into south Bay of Bengal from 16th to 17th May, to central Bay of Bengal 17th to 18thMay and north Bay of Bengal during 19 to 20th May 2020.
• Also, fishermen are advised not to venture into north Bay of Bengalalong and off North Odisha, West Bengal and adjoining Bangladesh coast during 18th to 20th May 2020.
Kindly visitwww.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
(Pl see pix below)……..
DEPRESSION 10.9N/86.3E
secse_nhc
cone1606
qwind (4)

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
খা-নোংপোক বে ওফ বেঙ্গলদা লাক্লিবা দিপ্রেসন অমদি মসিনা সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওইনা কনশিল্লকপা য়াবাঃ ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং অৱাথংবা ওরিশাগী সমুদ্র মপানদা সাইক্লোন মমাঙগী চেকশিন ৱাফম
16 MAY 2020 11:06AM by PIB Imphal
খা-নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী মথক্তা লৈবা লো প্রেসর এরিয়া অসিনা খা-নোংপোকথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী মথক্তা দিপ্রেসন শেম্লক্তুনা ঙসি মে ১৬, ২০২০গী অয়ুক পুং ৫.৩০ (আই.এস.তি.) তাবা মতমদা পরাদিপ (ওরিশা)দগী খারোমদা কি:মি: ১১০০, দিঘা (ৱেস্ত বেঙ্গল)দগী খারোমদা কি:মি: ১২৫০ অমসুং খেপুপরা (বঙ্গলাদেশ)তগী খা-খানোংচুপলোমদা কি:মি: ১৩৩০রোম চৎলগা লৈবা লেতিচুদ ১০.৪এন অমসুং লোঙ্গিচুদ ৮৭.০ইগী মপাদা লৈরি‍ হায়না ঙসি ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তকী সাইক্লোন ৱার্নিং দিভিজননা ফোঙদোকখ্রে‍। মসি ঙসি নুমিদাংৱাইরম ফাওবদা সাইক্লোনিক স্তোর্ম ওইনা থুনা ওনলকপা অমদি মতুং তারকপা পুং ২৪গী মনুংদা শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম অমা ওল্লকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ‍। মসি মে ১৭ ফাওবা অৱাং-অৱাং নোংচুপলোমদা চৎলবা য়াই অমদি মে ১৮দগী ২০ ফাওবা অৱাং-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলদগী ৱেস্ত বেঙ্গললোমদা মফম শিনবা থুংনা অৱাং-অৱাং নোংপোক মায়কৈরোমদা চৎখিবা য়ারি‍।
মখাগী তেবল অসিদা ফোরকাস্তকী লম্বী অমদি কনবগী চাং পীরিঃ
তাং/মতম (আই.এস.তি.)
লৈফম (লেত. ০এন/লোং. ০ই)
লৈমায়দা লৈগদবা খ্বায়দগী ৱাংবা নুংশিৎকী খোঙজেল (কে.এম.পি.ঐচ.)
সাইক্লোনিক দিস্তর্বেন্সকী মখল
১৬.০৫.২০/০৫৩০
১০.৪/৮৭.০
৪০-৫০ গস্ততা ৬০
দিপ্রেসন
১৬.০৫.২০/১১৩০
১০.৭/৮৬.৯
৫০-৬০ গস্ততা ৭০
দিপ দিপ্রেসন
১৬.০৫.২০/১৭৩০
১১.০/৮৬.৮
৬০-৭০ গস্ততা ৮০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৬.০৫.২০/২৩৩০
১১.৬/৮৬.৭
৭৫-৮৫ গস্ততা ৯৫
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৭.০৫.২০/০৫৩০
১২.৩/৮৬.৬
৯০-১০০ গস্ততা ১১০
শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৭.০৫.২০/১৭৩০
১৩.৪/৮৬.৫
১০০-১১০ গস্ততা ১২০
শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৮.০৫.২০/০৫৩০
১৪.৩/৮৬.৪
১২০-১৩০ গস্ততা ১৪৫
য়াম্না শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৮.০৫.২০/১৭৩০
১৫.৪/৮৬.৩
১৩৫-১৪৫ গস্ততা ১৬০
য়াম্না শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৯.০৫.২০/০৫৩০
১৬.৬/৮৬.৪
১৫৫-১৬৫ গস্‌ততা ১৮০
য়াম্না শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
১৯.০৫.২০/১৭৩০
১৮.২/৮৬.৭
১৭০-১৮০ গস্ততা ২০০
কা হেন্না শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
২০.০৫.২০/০৫৩০
১৯.৮/৮৭.৩
১৬০-১৭০ গস্ততা ১৯০
কা হেন্না শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
২০.০৫.২০/১৭৩০
২১.৮/৮৭.৯
১৪৫-১৫৫ গস্ততা ১৭০
য়াম্না শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
২১.০৫.২০/০৫৩০
২৪.০/৮৮.৫
১১০-১২০ গস্ততা ১৩৫
শাথিবা সাইক্লোনিক স্তোর্ম
চেকশিনৱাঃ
(১) নোংজু (অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথৎকী মথক্তা):
মে ১৬তা অন্দমান অমসুং নিকোবার ঈথৎকী মফম অয়াম্বদা অপাবদগী ময়ায় ওইরপ তৌবা অমদি মফম খরদা অকনবা নোংজু লৈবা য়াই‍।
নোংজু (ওরিশা অমদি গেঞ্জেতিক ৱেস্ত বেঙ্গল):
মে ১৮দা ওরিশাগী সমুদ্র মপানগী মফমশিংদা ময়ায় ওইরপ তৌবদগী মফম খরদা অকনবা নোংজু লৈবা য়াই অমদি মে ১৯দা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা অদুগা মে ২০, ২০২০দা অৱাংথংবা ওরিশাগী সমুদ্র মপানগী মফমশিংদা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই‍ । মে ১৯দা গেঞ্জেতিক ৱেস্ত বেঙ্গলগী সমুদ্র মপানগী দিস্ত্রিকশিংদা ময়ায় ওইরপ তৌবদগী মফম খরদা অকনবা নোং অমদি মে ২০দা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা অদুগা মফম খরদনা কা হেন্না কনবা নোং চুরবা য়াই‍।
(২) নুংশিৎকী চেকশিনৱা
মে ১৯গী অয়ুক্তগী ওরিশাগী সমুদ্র মপানগী পরেংদা অদুগা ১৯গী নুংথিলদনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী সমুদ্র মপান মরেং অমসুং মুং চঙশিনবা মফমশিংদা পুংদা কি.মি. ৪৫দগী ৫৫ ফাওবা গস্ততা ৬৫ ফাওবা য়ৌবা শাথিবা নুংশিৎ শিৎলবা য়াই‍। মে ২০গী অয়ুক্তা ওরিশা অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলগী সমুদ্র মপান পরেং অমসুং মনুং চঙশিনবা মফমশিংদা নুংশিৎকী খোঙজেল অসি তপ্না তপ্না পুংদা কি.মি. ৬৫দগী ৭৫ ফাওবাগী চাং য়ৌরক্তুনা কা হেন্না শাথিবা নুংশিৎকী খোঙজেল য়ৌরক্কনি‍। মসিগী মতুংদা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্কনি‍।
লাক্কদৌরিবা পুং ৪৮সিগী মনুংদা অন্দমান সমুদ্রগী মথক্তা পূংদা কি.মি. ৪৫দগী ৫৫ফাওবা য়ৌবা শাথিবা নুংশিৎ শিৎলবা য়াই‍।
বে ওফ বেঙ্গলকী খা-নোংপোক অমদি মসিগা তাইনবা খা-নোংচুপ থংপা মফমদা পূংদা কি.মি. ৪৫দগী ৫৫ ফাওবা গস্ততনা ৬৫ য়ৌবা শাথিবা নুংশিৎ শিৎলবা য়াই‍। মে ১৭গী অয়ুক্তা বে ওফ বেঙ্গলগী নোংপোক-ময়ায় অমদি মসিগা তাইনবা নোংচুপ-ময়ায়থংবা মফমশিংদা পুংদা কি.মি. ৯০-১০ গস্ততনা ১১০ ফাওবগী চাংদা, ১৮গী অয়ুক্তা ময়ায় থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী মখা থংবা শরুক্তা পুংদা কি.মি. ১৫৫-১৬৫ গস্ততনা ১৮০ ফাওবা, অমদি ২০গী অয়ুক্তা অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলগী শরুক্তা পুংদা কি.মি. ১৬০-১৭০ গস্ততনা ১৯০ ফাওবা য়ৌরবা য়াই‍।
(৩) সমুদ্রগী ফীভম
মে ১৬কী নুংথিলফাওবা বে ওফ বেঙ্গলগী খা থংবা অমদি মসিগা তাইনবা ময়ায় থংবা শরুক অমসুং অন্দমান সমুদ্রগী ফীভম ইপোম য়াম্না কনগনি‍। মে ১৬গী নুমিদাংৱাইরমদা বে ওফ বেঙ্গলগী খা-নোংচুপ অমদি মসিগা থংনবা ময়ায় থংবা শরুকশিংদা ইপোম কনগনি, মফমসিমক্তদা ১৭গী অয়ুক্তা য়াম্না কনগনি‍। মসিনা ময়ায় থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী খাথংবা শরুক্তা ১৮দা, ময়ায় থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী অৱাংথংবা শরুক্তা ১৯দা অমদি অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গলদা মে ২০, ২০২০দা অঙকপা মওংদা কনখৎলক্কনি‍‍।
(৪) ঙামীশিংগী চেকশিনৱা
ঙামীশিংদা খা থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা ইং ২০২০গী মে ১৬তগী ১৭ফাওবা, ময়ায় থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা মে ১৭তগী ১৮ ফাওবা অমদি অৱাং থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা মে ১৮দগী ২০ ফাওবা চত্থোক্তনবা পাউতাক পীরি‍।
অদুগা ঙামীশিংদা মে ১৮দগী ২০ ফাওবগী মনুংদা অৱাং ওরিশা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমদি মসিগা তাইনরিবা বঙ্গলাদেশগী সমুদ্র মপান পরেং অমসুং চত্থোকখিবা অৱাং থংবা বে ওফ বেঙ্গলগী মফমশিংদা চত্থোক্তনবা পাউতাক পীরি‍।
সিস্তেম অসিদা অপদেৎশিংগীদমক্তা www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমদি www.mausam.imd.gov.inদা চংবীয়ু‍।