Ministry of Earth Sciences
updated (at 1500 Hrs. IST)Depression over southeast Bay of Bengal and its likely intensification into a Cyclonic Storm: Pre-cyclone Watch for West Bengal and North Odisha coasts
16 MAY 2020 4:30PM by PIB Delhi
According to the latest updated release (at 1500 Hrs. IST) by the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department:
The depression over Southeast Bay of Bengal and neighbourhood moved northwestwards with a speed of 16 kmph during past 06 hours and lay centred at 1130 hrs IST of today, the 16th May, 2020 near latitude 10.9°N and longitude 86.3°E, about 1040 km south of Paradip (Odisha), 1200 km south-southwest of Digha (West Bengal) and 1300 km south-southwest of Khepupara (Bangladesh). It is very likely to intensify into a Cyclonic Storm during next 12 hours and further into a severe cyclonic storm during subsequent 24 hours. It is very likely to move north-northwestwards initially till 17th May and then re-curve north-northeastwardsacross northwest Bay of Bengal towards West Bengal and adjoining Odisha coasts during 18th to 20th May 2020.
Forecast track and intensity are given in the following table:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
16.05.20/1130 10.9/86.3 45-55 gusting to 65
Depression
16.05.20/1730 11.2/86.2 50-60 gusting to 70
Deep Depression
16.05.20/2330 11.8/86.1 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
17.05.20/0530 12.3/86.0 80-90 gusting to 100
Cyclonic Storm
17.05.20/1130 12.8/86.0 100-110 gusting to 120
Severe Cyclonic Storm
17.05.20/2330 13.9/86.1 105-115 gusting to 125
Severe Cyclonic Storm
18.05.20/1130 14.9/86.1 120-130 gusting to 145
Very Severe Cyclonic Storm
18.05.20/2330 16.0/86.2 135-145 gusting to 160
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/1130 17.4/86.5 155-165 gusting to 180
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/2330 19.0/87.0 170-180 gusting to 200
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1130 20.8/87.5 160-170 gusting to 190
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/2330 22.9/88.2 145-155 gusting to 170
Very Severe Cyclonic Storm
21.05.20/1130 25.0/88.7 110-120 gusting to 135
Severe Cyclonic Storm
Warnings:
(i) Rainfall (over Andaman & Nicobar Islands):
• Light to moderate rainfall at most places with heavy falls at isolated places is very likely over Andaman & Nicobar Islands on 16th May.
• Rainfall (over Odisha & Gangetic West Bengal)
Coastal Odisha is likely to experience light to moderate rainfall at many places with heavy falls at isolated places from 18th May evening, heavy to very heavy rainfalls at a few places on 19thMay and isolated heavy rainfall over northeast Odisha on 20th May 2020. Coastal districts of Gangetic West Bengal are likely to experience light to moderate rainfall at many places with heavy falls at a few places on 19th May,heavy to very heavy falls at a few places with extremely heavy falls at isolated places over Gangetic West Bengal on 20th May.
(ii) Wind warning
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is likely to commence along and off south Odisha coast from 18th evening, extent over north Odisha coast from 19th morning and along and off West Bengal coast from 19th afternoon. The wind speed will gradually increase becoming gale wind speed reaching 75 to 85 kmph gusting to 95 kmph from 20th morning along and off north Odisha and West Bengal coast. It will gradually increase thereafter.
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is likely over Andaman Sea during next 48 hours.
• Squally wind speed reaching 45 to 55 kmph gusting to 65 kmph is prevailing over southeast and adjoining southwest Bay of Bengal. It is likely to increase becoming 90-100 gusting to 110 kmph over eastcentraland adjoining west central Bay of Bengal by 17th morning, 120-130 gusting to 145 kmph over southern parts of central Bay of Bengal by 18th morning, 155-165 gusting to 180 kmph over northern parts of central Bay of Bengal and adjoining north Bay of Bengal on 19th, and 160-170 gusting to 190 kmph over north Bay of Bengal by 20th morning.
(iii) Sea condition
Sea condition will be rough to very rough over south & adjoining central Bay of Bengal and Andaman Sea till 16th May evening. It will be High over southwest and adjoining central Bay of Bengal from the 16th May night, very high over the same region from 17th morning. It will become phenomenal over southern parts of central Bay of Bengal on 18th, overnorthern parts of central Bay of Bengal and adjoining north Bay of Bengal on 19th May and over north Bay of Bengal on 20th May 2020.
(iv) Fishermen Warning
• The fishermen are advised not to venture into south Bay of Bengal from 16th to 17th May, to central Bay of Bengal 17th to 18thMay and north Bay of Bengal during 19 to 20th May 2020.
• Also, fishermen are advised not to venture into north Bay of Bengalalong and off North Odisha, West Bengal and adjoining Bangladesh coast during 18th to 20th May 2020.
Kindly visitwww.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
(Pl see pix below)……..
DEPRESSION 10.9N/86.3E
secse_nhc
cone1606
qwind (4)

ଭୂବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଉତ୍ତର ଓଡିଶା ଉପକୂଳ ପାଇଁ ପ୍ରାକ୍ ବାତ୍ୟା ସତର୍କତା
• ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ବଙ୍ଗୋପ ସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟ ଅବପାତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାତ୍ୟାର ରୂପ ନେଇ ପାରେ
16 MAY 2020 11:06AM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ବାତ୍ୟା ସତର୍କତା ଡିଭିଜନ ଆଜି ଜାରି କରିଥିବା ସତର୍କ ସୂଚନା ଅନୁସାରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଲଘୁଚାପ ଏକ ଅବପାତର ରୂପ ନେଇ ମେ 16 ତାରିଖ ଭାରତୀୟ ସମୟ ଭୋର 5 ଘଣ୍ଟା 30 ମିନିଟ ସମୟରେ 14.4 ଡିଗ୍ରୀ ଉତ୍ତର ଆକ୍ଷାଂଶ ଓ 87.0 ଡିଗ୍ରୀ ପୂର୍ବ ଦ୍ରାଘିମା ମଧ୍ୟରେ ପାରାଦ୍ୱୀପଠାରୁ 1100 କିମି ଦକ୍ଷିଣ, ଦୀଘାଠାରୁ 1250 କିମି ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ଖେପୁପଡାଠାରୁ 1330 କିମି ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ରହିଛି । ଆଜି (ଶନିବାର) ସନ୍ଧ୍ୟା ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଏକ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହେବାର ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ପରବର୍ତ୍ତୀ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆହୁରି ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ଏକ ଅତି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାତ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହି ବାତ୍ୟା ଧୀରେ ଧୀରେ ଗତି କରି ମେ 17 ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତର-ଉତ୍ତରପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ଗତି କରିବ । ଏହାପରେ ବାତ୍ୟା ତାହାର ଗତିପଥ ବଦଳାଇ ଉତ୍ତର-ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବ । ଏହି ସମୟରେ ଏହା ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଅତିକ୍ରମ କରି ମେ 18ରୁ 20 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପକୂଳ ଆଡେ ଯିବ ।
ବାତ୍ୟାର ଗତିପଥ ଓ ବେଗ ସମ୍ପର୍କରେ ପାଣିପାଗ ବିଭା କରିଥିବା ଆକଳନ ସମ୍ପକରେ ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଟେବୁଲରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
Date/Time(IST)
Position
(Lat. 0N/ long. 0E)
Maximum sustained surface
wind speed (Kmph)
Category of cyclonic disturbance
16.05.20/1130
10.9/86.3
45-55 gusting to 65
Depression
16.05.20/1730
11.2/86.2
50-60 gusting to 70
Deep Depression
16.05.20/2330
11.8/86.1
60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
17.05.20/0530
12.3/86.0
80-90 gusting to 100
Cyclonic Storm
17.05.20/1130
12.8/86.0
100-110 gusting to 120
Severe Cyclonic Storm
17.05.20/2330
13.9/86.1
105-115 gusting to 125
Severe Cyclonic Storm
18.05.20/1130
14.9/86.1
120-130 gusting to 145
Very Severe Cyclonic Storm
18.05.20/2330
16.0/86.2
135-145 gusting to 160
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/1130
17.4/86.5
155-165 gusting to 180
Very Severe Cyclonic Storm
19.05.20/2330
19.0/87.0
170-180 gusting to 200
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/1130
20.8/87.5
160-170 gusting to 190
Extremely Severe Cyclonic Storm
20.05.20/2330
22.9/88.2
145-155 gusting to 170
Very Severe Cyclonic Storm
21.05.20/1130
25.0/88.7
110-120 gusting to 135
Severe Cyclonic Storm
ସତର୍କ ସୂଚନା
- ବର୍ଷା (ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ)
- ମେ 16 ତାରିଖରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱଳ୍ପରୁ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ବର୍ଷା ହୋଇପାରେ । କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରବଳରୁ ପ୍ରବଳତର ବର୍ଷାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
- ବର୍ଷା (ଓଡିଶା ଓ ଗାଙ୍ଗେୟ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ)
ମେ 18 ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟାଠାରୁ ଉପକୂଳ ଓଡ଼ିଶାରେ ସ୍ୱଳ୍ପରୁ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ବର୍ଷା ହେବ । 19 ତାରିଖରେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରବଳରୁ ଅତି ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ମେ 20 ତାରିଖରେ ଉତ୍ତର ଓଡ଼ିଶାର କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବ ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ 19 ମେରେ ସ୍ପଳ୍ପରୁ ମଧ୍ୟମ ଏବଂ 20 ତାରିଖରେ ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରବଳରୁ ଅତି ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବ । ଏହି ଦିନ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଅତି ପ୍ରବଳ କିମ୍ବା ତାଠାରୁ ଅଧି ବର୍ଷାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
- ପବନର ବେଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସତର୍କ ସୂଚନା –
- ମେ 19 ସକାଳୁ ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରେ କୋହଲା ପବନ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 45ରୁ 55 କିମି ବେଗରେ ପ୍ରବାହିତ ହେବ । ଏହି ସମୟରେ ଦଲକା ପବନର ବେଗ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 65 କିମି ରହିବ । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପକୂଳରେ ପବନର ଗତି ପ୍ରାୟ ସମାନ ରହିବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଇଛି । 19 ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟାଠାରୁ ଓଡ଼ିଶା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଉପକୂଳରେ ପବନର ବେଗ କ୍ରମଶଃ ବଢ଼ିବ । ମେ 20 ତାରିଖ ସକାଳୁ ମଝିରେ ମଝିରେ ଦଲକା ପବନ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 65ରୁ 75 କିମି ବେଗରେ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ଓ ବାତ୍ୟାର ବେଗ ବଢ଼ିବ ।
- ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗରରେ ଆସନ୍ତା 48 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 45 ରୁ 55 କିମି ବେଗରେ ଏବଂ ବେଳେବେଳେ 65 କିମି ବେଗରେ ଦଲକା ପବନ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ।
- ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଓ ତା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ କାଲୁଆ ପବନ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 45ରୁ 55 କିମି ବେଗରେ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ଓ ଏହି ସମୟରେ ଦଲକା ପବନ ମଝିରେ ମଝିରେ 65 କିମି ବେଗ ଧରିବ । ମଇ 17 ତାରିଖ ସକାଳୁ ପବନର ବେଗ ପୂର୍ବ-କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଓ ତତସଂଲଗ୍ନ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି 120ରୁ 130 କିମି ବେଗରେ ବାତ୍ୟା ପ୍ରବାହିତ ହେବ । ଏହି ସମୟରେ ଦଲକା ପବନର ସର୍ବାଧିକ ବେଗ ରହିବ 145 କିମି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା 18 ତାରିଖ ସକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ । ମେ 19ରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗରର ଉତ୍ତର ଭାଗରେ ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି ବାତ୍ୟାର ବେଗ 155ରୁ 165 କିମି ରହିବ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଦଲକା ପବନର ବେଗ 180 କିମି ଯାଏ ହେବ । ମେ 20 ସକାଳ ଯାଏ ବାତ୍ୟାର ବେଗ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ 160ରୁ 170 କିମି ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ରହିବ ଏବଂ ମଝିରେ ମଝିରେ 190 କିମି ବେଗରେ ଦଲକା ପବନ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ବୋଲି ସତର୍କ କରାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
- ସମୁଦ୍ରର ଅବସ୍ଥା
- ମେ 16 ଅପରାହ୍ନ ଯାଏ ବଙ୍ଗୋପସାଗରର ଦକ୍ଷିଣ ଓ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଇଲାକା ଅଶାନ୍ତ ରହିବ । ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗରର ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ସମାନ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ମେ 16 ସନ୍ଧ୍ୟା ପରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଓ ଏହାର ସନ୍ନିକଟ ସମୁଦ୍ର ଅଧିକ ଅଶାନ୍ତ ହେବ । ମେ 17 ତାରିଖ ସକାଳୁ ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳର ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ଥିତି ଆହୁରି ଖରାପ ଓ ଅଶାନ୍ତ ହେବ । ପରଦିନ ଅର୍ଥାତ 18 ତାରିଖରୁ ସମୁଦ୍ର ଏସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତି ଭୀଷଣ ଆକାର ଧାରଣ କରିବ । ମଇ 19ରୁ 20 ତାରିଖ ସକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଙ୍ଗୋପସାଗରର ଉତ୍ତର ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଅତି ଅଶାନ୍ତ ରହିବ ।
- ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ସତର୍କ ସୂଚନା
- ସାମୁଦ୍ରିକ ତୋଫାନ ଯୋଗୁଁ ସମୁଦ୍ର ଅଶାନ୍ତ ରହୁଥିବାରୁ ମାଛ ଧରିବାକୁ ନଯିବା ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସତର୍କ କରାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ମେ 16ରୁ 17 ଯାଏ ଦକ୍ଷିଣ ବଙ୍ଗୋପସାଗର, 17 ରୁ 18 ଯାଏ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଓ 19ରୁ 20 ଯାଏ ଉତ୍ତର ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଭୀଷଣ ଅଶାନ୍ତ ରହିବ । ତେଣୁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ସମୁଦ୍ର ଯିବାକୁ ବାରଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
- ମେ 18ରୁ 20 ଯାଏ ଉତ୍ତର ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ସନ୍ନିକଟ ବାଂଲାଦେଶ ଉପକୂଳ ଅତି ଅଶାନ୍ତ ରହିବ । ସେଥିପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । ଏହାର ସବିଶେଷ ସୂଚନା ପାଇଁ www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in ଏବଂ www.mausam.imd.gov.in ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ।