ଭୂବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁନ 5ରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ କେରଳ ଛୁଇଁବା ସମ୍ଭାବନା
15 MAY 2020 1:09PM by PIB Bhubaneswar
- ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ପ୍ରାକ୍ ଆକଳନ ଅନୁସାରେ ଏଥର ମୌସୁମୀ ପ୍ରବେଶ 4 ଦିନ ବିଳମ୍ବ ହୋଇପାରେ
ଚଳିତ ବର୍ଷ କେରଳରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ପ୍ରବେଶ ସ୍ୱାଭାବିକ ତାରିଖ ଜୁନ 1 ପରିବର୍ତ୍ତେ ସାମାନ୍ୟ ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇପାରେ । ଅନୁମାନ ଅନୁସାରେ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଜୁନ 5 ତାରିଖରେ କେରଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିବ । ତେବେ ଏହି ଆକଳନ ଓ ଅନୁଧ୍ୟାନରେ ମଡେଲଗତ ତ୍ରୁଟି 4 ଦିନ ଯୋଗ ବିଯୋଗ ହୋଇପାରେ ।
- ପୃଷ୍ଠଭୂମି : କେରଳରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ପ୍ରବେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ । କାରଣ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ପ୍ରବେଶ ସହ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳର ଅବସାନ ଘଟି ବର୍ଷାଋତୁର ଅୟମାରମ୍ଭ ହୁଏ । ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଦେଶର ଉତ୍ତରଦିଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ସହ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ତାପମାତ୍ରା ଓ ଶୁଖିଲା ପାଗର ଅବସାନ ଘଟେ । ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ 1ରେ କେରଳରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥାଏ । ତେବେ ଏହା ସବୁ ବର୍ଷ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତାରିଖରେ ପହଞ୍ଚେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିରେ ସାମାନ୍ୟ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ଘଟି ଏହା ଆଗପଛ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଆଗପଛର ଏକ ମାନକ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସାତ ଦିନ ବା ଏକ ସପ୍ତାହ । ଅର୍ଥାତ ଜୁନ 1ର ସାତ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା ପରେ ମୌସୁମୀ ପ୍ରବାହ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ ।
- 2020 ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗର ଆଡେ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ବାସ୍ତବତା
ଭାରତୀୟ ମୌସୁମୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଥମ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଦକ୍ଷିଣ ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗରରେ ହୋଇଥାଏ । ଏହାପରେ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରେ ଗତି କରି ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଅତିକ୍ରମ କରେ । ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ମୌସୁମୀ ତାରିଖ ଅନୁସାରେ ମେ 22 ବେଳକୁ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗରରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । ଏବେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଓ ଏହାର ପାଶ୍ୱବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ସ୍ୱଷ୍ଟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଲଘୁଚାପ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆସନ୍ତା 12 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଏକ ଅବପାତର ରୂପ ନେଇ ଅଧିକ ଘନୀଭୂତ ହେବା ସହ ମେ 16 ସନ୍ଧ୍ୟା ସୁଦ୍ଧା ଦକ୍ଷିଣ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାତ୍ୟାର ରୂପ ନେବ । ଏହାର ପ୍ରଭାବରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗର, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦୀପପୁଞ୍ଜ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ବଙ୍ଗୋପସାଗରର କେତେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଆଗାମୀ 48 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ଅନୁକୂଳ ସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
ପୁରୁଣା ଡାଟା ଅନୁସାରେ ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ଭୂଖଣ୍ଡରେ ଋତୁକାଳୀନ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା କିମ୍ବା କେରଳରେ ମୌସୁମୀ ପ୍ରବେଶ ସହିତ ଆଣ୍ଡାମାନ ସାଗରରେ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ ।
୩. ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ତାରିଖ (ଦକ୍ଷିଣପୂର୍ବ ମୌସୁମୀର ପ୍ରବେଶ, ପ୍ରଗତି ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନ) ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ 2020 ଏପ୍ରିଲ 15ରେ ଦକ୍ଷିଣ ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀର ଦେଶରେ ଆଗମନ, ପ୍ରଗତି ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନ ସମ୍ପର୍କରେ ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ତାରିଖ ଏକ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତିରେ ଜାରି କରିଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ 2005ରୁ କେରଳରେ ମୌସୁମୀ ପ୍ରବେଶର ତାରିଖ ସମ୍ପର୍କରେ ପରିଚାଳନାଗତ ପୂର୍ବାନୁମାନ (ଅପରେସନାଲ ପୋରକାଷ୍ଟ) କରି ଆସୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱଦେଶୀ କାରିଗରୀ କୌଶଳରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଷ୍ଟାଟିଷ୍ଟିାଲ ମଡେଲ (ପରିସଂଖ୍ୟାନଗତ ନମୁନା) ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଯେଉଁ ତାରିଖ ଆକଳନ କରାଯାଉଛି ସେଥିରେ 4 ଦିନର ଆଗପଛ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଯେଉଁ ତାରିଖ ନିର୍ଣ୍ଣିତ ହେବ ତାହା ଅତିବେଶୀରେ ଚାରିଦିନ ଆଗପଛ ହୋଇପାରେ ।
ଏହି ମଡେଲରେ 6ଟି ଆକଳନ (ପ୍ରେଡିକ୍ଟର) ରହିଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା (i) ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା (ii) ଦକ୍ଷିଣ ଉପଦ୍ୱୀପୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରାକ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷାର ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣ (iii) ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗରରେ ବହିର୍ଗାମୀ ଦୀର୍ଘତରଙ୍ଗ ବିକିରଣ ବା ଆଉଟ ଗୋଇଙ୍ଗ ଲଙ୍ଗ ୱେଭ ରେଡିଏସନ (ଓଏଲଆର), (iv) ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଭାରତ ମହାସାଗରର ନିମ୍ନ ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର (କ୍ଷୋଭମଣ୍ଡଳ) ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ (v) ଭାରତ ମହାସାଗରର ପୂର୍ବ ନିରକ୍ଷବୃତ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ଓ (vi) ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ବହିର୍ଗାମୀ ଦୀର୍ଘ ତରଙ୍ଗ ବିକୀରଣ ବା ଆଉଟ ଗୋଇଙ୍ଗ ଲଙ୍ଗ ୱେଭ ରେଡିଏସନ (ଓଆରଏଲ) ।
ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ପରିଚାଳନାଗତ ମୌସୁମୀ ପ୍ରବାହ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଗତ 15 ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରାୟ ଠିକ ରହିଛି । 2005ରୁ 2019 ମଧ୍ୟରେ କେବଳ 2015ରେ ଏହା ଠିକ ନଥିଲା । ତଳ ଟେବୁଲରେ ଏହି ପୂର୍ବାନୁମାନର ଗତ 5 ବର୍ଷର ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
Year
Actual Onset Date
Forecast Onset Date
2015
5th June
30th May
2016
8th June
7th June
2017
30th May
30th May
2018
29th May
29th May
2019
8th June
6th June
ମୌସୁମୀ ପ୍ରବେଶର ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ତାରିଖକୁ 1961-2019 ଡାଟା ଆଧାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଏହି ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରସ୍ଥାନ ତାରିଖ ମଧ୍ୟ 1961-2019 ଡାଟା ଅନୁସାରେ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଛି । ଏସଂକ୍ରାନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ସ୍ୱାଭାବିକ ତାରିଖ ନିମ୍ନଲିଙ୍କରେ ଉପଲବ୍ଧ –
http://www.imdpune.gov.in/Clim_Pred_LRF_New/Reports.html

Ministry of Earth Sciences
Forecast for the 2020 Southwest Monsoon Onset over Kerala
The monsoon onset over Kerala this year is likely to be on 5th June with a model error of ± 4 days
15 MAY 2020 1:09PM by PIB Delhi
The National Weather Forecasting Centre of the India Meteorological Department,has come out with the forecast of Monsoon onset over Kerala. The silent features are given below:
This year, the onset of southwest monsoon over Kerala is likely to be slightly delayed as compared to normal date of onset of 1st June. The monsoon onset over Kerala this year is likely to be on 5th June with a model error of ± 4 days.
1. Background
Advance of the southwest monsoon over Indian main land is marked by monsoon onset overKerala and is an important indicator characterizing the transition from hot and dry season to a rainyseason. As the monsoon progresses northward, relief from scorching summer temperatures isexperienced over the areas. Southwest monsoon sets over Kerala on 1st June with a standarddeviation of about 7 days. India Meteorological Department (IMD) has been issuing operationalforecasts for the date of monsoon onset over Kerala from 2005 onwards. An indigenouslydeveloped state of the art statistical model with a model error of ± 4 days is used for the purpose.
The 6 Predictors used in the models are; i) Minimum Temperatures over North-west India, ii) Premonsoonrainfall peak over south Peninsula, iii) Outgoing Long wave Radiation (OLR) over southChina Sea, (iv) Lower tropospheric zonal wind over southeast Indian Ocean, (v) upper troposphericzonal wind over the east equatorial Indian Ocean, and (vi) Outgoing Long wave Radiation (OLR)over the south-west Pacific region.
IMD’s operational forecasts of the date of monsoon onset over Kerala during the past 15
years (2005-2019) were proved to be correct except in 2015. Forecast verification for the recent 5years (2015-2019) is given in the table below.:
Year Actual Onset Date Forecast Onset Date
2015 5th June 30th May
2016 8th June 7th June
2017 30th May 30th May
2018 29th May 29th May
2019 8th June 6th June
2. Status of the 2020 Southwest Monsoon and Advance over the Andaman Sea
In the Indian monsoon region, initial monsoon rains are experienced over south Andaman Sea and the monsoon winds then advance in a north-westwards across the Bay of Bengal. As per the new normal dates of monsoon onset/progress, the southwest monsoon advances over the Andaman Sea around 22nd May. At present, a well-marked Low-Pressure Area lies over southeast Bay of Bengal & neighborhood. It is very likely to concentrate into a Depression over the same region during next 12 hours and further intensify into a Cyclonic Storm over central parts of south Bay of Bengal by 16th May evening. Associated with this event, conditions are likely to become favorable for advance of Southwest Monsoon into Andaman Sea, Andaman & Nicobar Islands and some parts of southeast Bay of Bengal, during next 48 hours. Past data suggest that there is no association of the date of monsoon advance over the Andaman Sea either with the date of monsoon onset over Kerala or with the seasonal monsoon rainfall over the country.
3. New Normal Dates of Onset/Progress and Withdrawal of Southwest Monsoon over India
India Meteorological Department (IMD) had released new normal dates of onset and withdrawal of southwest monsoon based on recent data in a press release dated 15th April 2020. The normal dates of onset are revised based on data during 1961-2019 and normal dates of withdrawal are revised based on data during 1971-2019. Now the detailed report (CRS Research Report. No. 3/2020) on the new normal dates of monsoon onset and withdrawal is ready and given in the below link.
http://www.imdpune.gov.in/Clim_Pred_LRF_New/Reports.html