Ministry of Defence
DRDO lab develops automated UV systems to sanitise electronic gadgets, papers and currency notes
10 MAY 2020 5:32PM by PIB Delhi
Hyderabad based Defence Research and Development Organisation (DRDO) premier lab, Research Centre Imarat (RCI), has developed an automated contactless UVC sanitisation cabinet, calledDefence Research Ultraviolet Sanitiser (DRUVS). It has been designed to sanitise mobile phones, iPads, laptops, currency notes, cheque leafs, challans, passbooks, paper, envelopes, etc.
The DRUVS cabinet is having contactless operation which is very important to contain the spread of virus. The proximity sensor switches, clubbed with drawer opening and closing mechanism, makes its operation automatic and contactless. It provides 360 degree exposure of UVC to the objects placed inside the cabinet. Once the sanitisation is done, the system goes in sleep mode hence the operator need not wait or stand near the device.
DRUVS Cabinet
The RCI has also developed an automated UVC currency sanitising device, called NOTESCLEAN. Bundles of currency notes can be sanitised using DRUVS, however disinfection of each currency notes using it will be a time consuming process. For that purpose, a sanitising technique has been developed, where one has to just place the loose currency notes at the input slot of the device. It picks the notes one by one and makes them pass through a series of UVC lamps for complete disinfection.
Automated UVC currency sanitising device NOTESCLEAN

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
দি.আর.দি.ও. লেবনা ইলেক্ত্রোনিক গেজেৎশিং, চেশিং অমসুং করেন্সী নোৎশিং সেনিতাইজ তৌনবা মশা মতোমতা মথৌ তৌজবা য়ু.ভি. সিস্তেমশিং পুথোকখ্রে
10 MAY 2020 5:32PM by PIB Imphal
হাইদ্রাবাদতা লৈবা দিফেন্স রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেশন (দি.আর.দি.ও.)গী প্রিমিয়র লেব, রিসর্চ সেন্তর ইমারত (আর.সি.আই.)না দিফেন্স রিসর্চ অলত্রাভায়োলেৎ সেনিতাইজর (দি.আর.য়ু.ভি.এস.) হায়না মিংথোনবা শোক্না শম্নদনা মশা মতোমতা মথৌ তৌজবা য়ু.ভি.সি. সেনিতাইজেসন কেবিনেৎ অমা পুথোকখ্রে। মসি মোবাইল ফোনশিং, আইপেদশিং, লেপতোপশিং, করেন্সী নোৎশিং, চেক মনাশিং, চলানশিং, পাসবুকশিং, চে, এনভেলপশিং অসিনচিংবশিং অসি সেনিতাইজ তৌনবনি।
দি.আর.য়ু.ভি.এস.কী কেবিনেৎ অসিদা শোক্না শম্নদনা মথৌ তৌবা য়াবা অসি ভাইরস অসিবু শন্দোরকপদগী থিংবদা য়াম্না মরু ওই। দ্রোৱর হাংদোকপা অমসুং লোনশিনবগী মেকানিজমগা লোইননা শম্লিবা প্রোক্সিমিতী সেন্সর স্বিচশিং অসিনা মসিবু মশা মতোমতা মথৌ তৌহল্লি অমসুং শোক্না শম্নহন্দে। সেনিতাইজেশন অসি তৌবা লোইরবা মতুংদা, সিস্তেম অসি মশা মতোমতা স্লীপ মোদতা লৈখি অদুনা ওপরেতর অদু দিভাইস অসিগী মনাক্তা লৈবা মথৌ তাদে।
দি.আর.য়ু.ভি.এস.কী কেবিনেৎ
আর.সি.আই.না মশা মতোমতা মথৌ তৌজবা য়ু.ভি.সি. করেন্সী সেনিতাইজ তৌনবা দিভাইস অসি নোৎসক্লীন কৌই। দি.আর.য়ু.ভি.এস. অসি শিজিন্নদুনা করেন্সী নোৎ বন্দল কয়া অমা সেনিতাইজ তৌবা য়াই, অদুবু করেন্সী নোৎ খুদিংমক অমমম‌তা দিসইনফেক্সন তৌবা হায়বসি মতম চংবা থৌওংনি। মসিগী মরম্না সেনিতাইজ তৌনবা তেক্নিক অমা পুথোকখ্রে, মসিদা কনাগুম্বা অমনা থাদোক্লবা করেন্সী নোৎশিং অদু দিভাইস অদুগী ইনপুৎ স্লোত্তা হাপকদবনি। মসিনা নোৎশিং অদু অমমম্তা ওইনা লৌখৎলি অমসুং দিসইনফেক্সন মপুং ফানা তৌনবগীদমক্তা য়ু.ভি.সি. লেম্পশিংগী পরিং অমা ফাওদুনা চৎহল্লি।
মশা মতোমতা মথৌ তৌজবা য়ু.ভি.সি. করেন্সী সেনিতাইজ তৌনবা দিভাইস নোৎসক্লীন